Sâmbătă,
16.08.2025
Cer Senin
Acum
28°C

Supa miso de primavara

Supa miso este o supă delicioasă și reconfortantă. Dacă ai tot ce îţi trebuie în casă, prepararea acestei supe durează doar câteva minute.

Ingrediente:

-20g dashi instant (stoc japonez) sau 3 linguriţe de pulbere de supă de legume de bună calitate

-800ml de apă clocotită

-4 bucăţi de sparanghel sau ceapă verde

-2 linguri de pastă miso albă sau roșie

-1 lingură mirin (vin de orez dulce)

-1 lingură sos de soia

-200g tofu mătase, tocată

Metodă de preparare: Se pune dashi cu apa să fierbă într-o cratiță și se amestecă bine.

Se feliază sparanghelul pe diagonală și se adaugă în cratiţă. Se fierbe la foc mic timp de trei minute.

Se aşează pasta de miso într-un castron mic și se adaugă un polonic de supă fierbinte, amestecând cu un tel mic pentru a scăpa de orice bulgări.

Când este bună, se toarnă încet amestecul înapoi în cratiţă, amestecând constant.

Se adaugă mirin, sos de soia și tofu. Se lasă la foc mic, ca să nu mai ajungă la fierbere.

Se serveşte în boluri mici de supă.

Sursa: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/springmisosoup_72270

Dashi

Este o bază universală folosită pentru supe și sosuri și poate fi preparată cu alge kombu, alge kombu și ciuperci shiitake, alge kombu și fulgi bonito proaspăt rasi (bonito este o altă denumire pentru Katsuobushi, numele japonez pentru ton dungat) sau niboshi (sardine mici uscate). În Europa și America se folosește și bază de supă vegetală.

Miso

Supa miso este un produs pe bază de soia, care poate fi preparată în multe feluri, în funcţie de vegetalele care îi sunt adăugate. În funcţie de ingredientele folosite, supa miso poate avea arome variate. De exemplu Hatcho miso este făcută din boabe de soia şi are un gust bogat şi aromat, Kome miso este o combinaţie de soia şi orez brun şi este cea mai dulce variantă, iar Mugi miso se face cu orz fermentat şi este extrem de uşoară.

Mirin

Mirin-ul - vin dulce, preparat din orez, este un condiment important al bucătăriei japoneze şi conţine 40-50% zahăr. Se prepară din orez lipicios (mochigome) fiert în aburi, amestecat cu komekoji (drojdie de orez) şi shochu (lichior) şi lăsat să fermenteze. Mirin-ul este limpede, de culoare aurie şi este ambalat, cel mai adesea, în sticle. Se spune că era folosit încă de acum 400 de ani, din perioada Edo. Deşi la început era, mai ales, băut, a început să fie folosit în principal la gătit din cauza gustului dulce şi a consistenţei groase.

Este, oarecum, similar cu sake, dar are un conţinut mai mic de alcool: 14% în loc de 20%. Mirin-ul este folosit pentru a da gust în special peştelui fiert, dar şi pentru a îndepărta mirosul de peşte.

Cantităţi mici de mirin sunt adesea folosite în loc de zahăr şi sos de soia. Nu trebuie folosit în exces, căci gustul său este puternic. Mai este folosit, printre, altele, la prepararea sosului teriyaki. Există trei tipuri importante de mirin: Hon mirin care conţine 14% alcool, Shio mirin, care conţine alcool şi 1,5% sare, pentru a evita taxele pe băuturile alcoolice şi Shi mirin care conţine mai puţin de 1% alcool, dar are acelaşi gust cu hon mirin. Neavând alcool, este folosit exclusiv la gătit.

Tofu

Tofu mai este denumită şi „branza Asiei”. Tofu este un aliment natural tradiţional al bucătăriei orientale şi o specialitate pentru bucătăria europeană şi nu numai. Tofu este o sursa bogată de proteine, făcut din bobe de soia, apă şi produse de coagulare.

Exista mai multe tipuri de branza tofu, cele mai comune fiind ferm şi de mătase. Consumul aceastei brânze, fiind făcută din soia, are foarte multe beneficii: în primul rând este o sursă bogată de proteine și este scăzut în grăsimi saturate cu rol în reducerea riscului de boli cardiace.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Tag-uri: În Europa

Vizualizari: 1075

Comentarii

1 comentarii

Ciuf

Acum 12 ani

Prima oara am citit \"supa misto\" ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus