Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Alegeri europarlamentare: Presiune pe liberalii sibieni

Este aproape sigur că USL nu va exista la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor. Va exista PSD – UNPR și PNL – PC, cu o presiune extrem de mare pentru liberalii sibieni. Odată cu intrarea primarului Klaus Johannis în partid, liberalii sunt forțați să obțină un scor semnificativ mai bun, pentru a nu-i afecta imaginea fostului lider al FDGR pe plan național.

În urmă cu patru ani, PNL Sibiu reușea să convingă 9.840 de sibieni că ei sunt cei mai buni reprezentanți ai țării în legislativul european, obținând al treilea scor la nivel județean, după PDL și alianța PSD – PC, dar foarte aproape de scorul înregistrat de PRM. De această dată, liberalii nu vor mai avea nicio scuză: PC are deja stabilită o alianță cu ei, PRM nu mai este nici pe departe ce însemna încă în 2009, PDL este la limita de jos a credibilitățiipe plan local, social-liberalii cel mai probabil îi vor menaja în campania electorală, pentru a nu afecta mersul guvernării, iar numele Klaus Johannis va fi un motor electoral puternic, cel puțin la nivelul municipiului, dacă nu pentru întregul județ. În fața acestor avantaje, liberalii nu vor avea decât trei obstacole: apariția unui partid, PPDD, care a reușit să obțină trei mandate în Consiliul Județean Sibiu și să trimită un deputat la București, un PSD tot mai puternic în județ și cu o capacitate enormă de mobilizare electorală și lipsa unui nume care să reprezinte PNL Sibiu pe lista candidaților liberali pentru Parlamentul European. ”Nu s-a discutat absolut deloc acest subiect până acum la nivel națonal. Noi ne dorim să avem un candidat, vom vedea”, a declarat președintele PNL Sibiu, Mircea Cazan.

Avantajul liberalilor este că nici social-democrații sibieni nu au încă un nume care să fie propulsat pe un loc eligibil pe lista alegerilor europerlamentare. Liderul PSD Sibiu susține însă că va exista acea persoană. ”Lista se face la nivel național avem variantă și noi de candidat pe care să-l transmitem la nivel central, atunci când cu siguranță de va face o ierarhie la nivel național. (...) La nivel local ne propunem să luăm locul I. Locul I la alegerile europarlamentare ca număr de voturi. Trebuie să facem o analiză, avem mai multe variante”, a declarat Ioan Cindrea, în urmă cu o lună.

7.956,87 Euro/lunar constituie în prezent indemnizaţia brută de care beneficiază orice europarlamentar. Se mai adaugă 304 euro, indemnizaţia zilnică pentru prezenţa la lucrările legislativului european, plus diurna de 298 euro/zi în cazul plecării în delegaţii oficiale.
Pentru deplasărilecu avionul spre ţara de origine, un eurodeputat mai poate deconta maximum 4.243 euro/anual. O altă sumă, de 21.209 euro/lunar este alocată pentru salariile colaboratorilor angajaţi, iar încă 4.299 euro sunt trecuţi la „cheltuieli generale” cu propriul birou europarlamentar. Ca să nu mai punem la socoteală o eventuală pensie de 4.000 de euro pe lună, dacă va dobândi și își va încheia mandatul. Pe lângă aceste sume, mai există deconturile şi cheltuielile cu pensiile ale europarlamentarilor, dar și fonduri pentru hrană (117.000 de euro), pentru personal (489.840 de euro), pentru biroul de europarlamentar (243.120 de euro) sau pentru călătorii (60.000 de euro).

Din totalul acestor sume, contribuabilii români plătesc anual circa 500.000 de euro pentru fiecare europarlamentar român, bani care reprezintă salariul, diurna, cheltuielile pentru transport, sumele pentru consilierii parlamentari, plus o alocaţie consistentă pentru promovarea politică.


Rezultatele alegerilor europarlamentare din 2009, în județul Sibiu
Sibiu – 75.464 – total voturi    

PSD/PC - 24.197 voturi - 32.06%     
PDL - 25.605 voturi - 33.93%     
PNL – 9.840 voturi – 13.03%
PRM - 6.128 voturi – 8,12%
Elena Băsescu - 4.486 voturi - 5.94%
UDMR – 2.524 voturi - 3.34%

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

alzara

Acum 10 ani

Solutie optima PNL : Ovidiu Gant!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus