Marţi,
30.11.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

De ce nu vor fi pedepsiti falsii handicapati: din lipsa de bani

După ce au păgubit statul cu sume evaluate la un total de un milion de euro, miile de falși handicapați din județul Sibiu vor scăpa fără nicio pedeapsă: noul ministru al Muncii i-a iertat de datorii, a anulat efectele primelor controale, iar unele noi costă prea mult. Și nu sunt bani. Deci nici cercetările penale aflate în derulare nu îi vor duce pe ”cei falși” în fața instanței. Iar pentru că vechiul control a fost făcut fără a respecta întru totul legea, după cum consideră noua putere, cei care au descoperit amplele nereguli de la Sibiu au fost dați afară. Motivul: au adus atingere imaginii Ministerului Muncii.

Acum aproape doi ani avea să fie deschis un amplu dosar prin care erau numărați mii de sibieni care, obținând diferite adeverințe medicale pe baza cărora ”și-au scos” certificat de persoană cu handicap, au păgubit bugetul public cu aproape opt milioane de euro: au încasat indemnizații, nu au plătit impozite, au devenit pensionari. Descoperirea a rămas doar un scandal mediatic.

Un control nu ca la carte

”La momentul semnării deciziilor de anulare a încadrării în grad de handicap pentru persoanele care au fost reevaluate în județul Sibiu, doamna Nițuică Gabriela se afla într-o evidentă stare de incompatibilitate”, semnează actualul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Mariana Câmpeanu. Gabriela Nițuică este numele președintei Comisiei Superioare care a venit începând din 2011 în controale la Sibiu. În cârca ei a fost pusă întreaga nebunie care a urmat. Pentru că au fost și cazuri de persoane cu handicap evident, dar cărora li s-a anulat certificatul. Pentru că imensul control a găsit o arhivă a Direcției de Asistență Socială Sibiu ca și inexistentă. Și, nu în ultimul rând, pentru că legea a putut fi interpretată. În rezumat, Gabriela Nițuică a fost găsită incompatibilă în toamna anului trecut pentru că era și președinte al Comisiei Superioare și funcționar public în același timp, lucru considerat incompatibil. Pentru că, deși terminase Facultatea de Medicină, nu era membru al Colegiului Medicilor. Apărarea Gabrielei Nițuică nu a fost considerată solidă. ”Eu am fost transferată în cadrul Ministerului ca șef al Serviciului de politici și strategii din cadrul Direcției generale pentru protecția persoanelor cu handicap, deci pe post de funcționar public. Dar, mai apoi, prin ordin de ministru am fost numită președinte al Comisiei Superioare, pe baza competențelor mele. Eu am absolvit Medicina, până în 2005 am și practicat-o. Dar, la Sibiu, am venit nu ca să fac consultații, ci să emit acte administrative”, declara Nițuică pentru Turnul Sfatului.

Motivul ”suprem”: a pătat imaginea Ministerului

Potrivit documentele transmise Turnul Sfatului, Gabriela Nițuică (ce a controlat Sibiul în perioada ministeriatului Sulfinei Barbu) a fost sancționată de noul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, în toamna anului trecut. Pentru incompatibilitățile de mai sus, dar și pentru faptul că a descoperit o serie de nereguli care, în opinia actualilor șefi, au pătat imaginea instituțiilor publice. ”S-a luat act de faptul că această situație a generat o imagine defavorabilă Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale”, mai scrie Mariana Câmpeanu în ordinul prin care o sancționează pe Nițuică.

Voi, cei peste 1.000, stați liniștiți

Din cei peste 19.000 de sibieni cu certificate de handicap la momentul controalelor venite de la București, au fost alese dosarele a 1.602 persoane, care au fost chemate la reevaluare. Din acestea, 515 persoane au refuzat să se prezinte la control. Din restul de 1.057 de sibieni, doar pentru 46 de persoane s-a stabilit că certificatele au fost emise în condiții legale. Pentru alte 93 de persoane comisia condusă de Gabriela Nițuică a decis schimbarea încadrării într-un alt grad de handicap, iar pentru restul de 918 persoane certificatele au fost anulate. Frauda căpăta proporții, cu atât mai mult cu cât din cei 918, 738 și-au folosit certificatele pentru a deveni pensionari. ”Certificatul de încadrare în grad de handicap (care a fost anulat) reprezintă actul administrativ care a stat la baza pensionării pentru limită de vârstă, cu reducerea stagiului de cotizare. În acest context a fost generată o situație extrem de gravă și extrem de dificilă pentru un număr foarte mare de 738 de persoane, cărora, ca urmare a anulării certificatelor de încadrare în grad de handicap li s-a retras statutul de pensionari pentru limită de vârstă, cu consecința directă a încetării plății pensiei și constituirii unor debite (reprezentând pensii încasate necuvenit). În această situație, această categorie de persoane se afla în imposibilitatea de a mai beneficia de protecție socială care să le asigure nivelul minim de subzistență”, a constatat actualul ministru, Mariana Câmpeanu.
Care, pentru a curăța din ”imaginea defavorabilă” a Ministerului în fruntea căruia a ajuns, a suspendat executarea oricăror debite calculate pentru cei catalogați înaintea ei drept falșii handicapați pensionari.

Și tot nu sunt bani

Tot în spatele Gabrielei Nițuică, ministrul Mariana Câmpean pune și faptul că acum va trebui plătită  o nouă Comisiei de reevaluare, care să vină la Sibiu să descopere persoanele cu certificate de handicap obținute în mod necuvenit. ”Prin efectuarea unor noi reevaluări se creează costuri suplimentare, fapt care conduce fără echivoc la concluzia încălcării de către doamna Nițuică Gabriela a prevederilor Legii 7/2004, potrivit cărora funcționarii publici trebuie să propună și să asigure, potrivit atribuțiilor care le revin, folosirea utilă și eficientă a banilor publici”, scrie actualul ministru. Dincolo de firul raționamentului de mai sus, nu se poate să nu remarcăm faptul că Nițuică este considerată că a încălcat conduitele funcționarilor publici, după ce, câteva rânduri mai sus, ordinul de ministru arăta că Nițuică nu trebuia să acționeze în calitate de funcționar public.
Iar pentru că vremurile din România sunt grele și banii lipsă, o nouă anchetă în județul Sibiu asupra modului în care au fost eliberate certificatele de handicap nu se va mai face. Curând. Fapt care afectează inclusiv ancheta penală aflată în derulare. Pentru că nici Procuratura și nici Poliția nu are buget să angajeze specialiști care să ia, din nou, la verificat 1.600 de sibieni.

Cine mai tremură

În acest moment, șansele ca miile de sibieni - care au avut diferite beneficii în calitate de falși handicapați - să mai plătească în vreun fel sunt minime. Singurele persoane care mai pot fi trase la răspundere sunt medicii care au eliberat adeverințe fără noimă. Și, posibil, unii din funcționarii DGASPC Sibiu, care au colaborat pe lângă lege cu acești medici.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

$

Acum 8 ani

Sibienii ar trebui sa iasa in strada, sa vada toata tara ca nu suntem de acord cu astfel de practici. Rusine, e o pata mare pentru toata tagma medicilor. Rusine pentru medicii care nu se revolta (in mod oficial) si nu resping din randurile lor pe cei care au participat la aceasta smecherie.
Raspunde

anonimus

Acum 8 ani

si totu incepe la sibiu si se gata tot la sibiu trebuie s-a apara si vinovati de prabusirea economica si deturnari de fonduri da nimic de vesnicile licitati la autostrazile invizibile siu evaluate la cele mai ridicate costuri per km si nici o intrebare unde s-au evaporat 15 km din centura sibiului in rest numai de bine
Raspunde

bravo

Acum 8 ani

ETRAORDINARA PERFORMANTA DE A AVEA 15 / 100 DIN POPULATIA ACTIVA A ORASULUI , CU ACTE FALSE , IAU BANI CU LOPATA SI NU II MAI DA INAPOI . INTRATI IN CARTEA RECORDURILOR . SA INTRECUT CARACALUL . MIINE CAPITALA OLIMPICA MONDIALA CULTURALA LA CONSTIINTA SI ONOARE . SA PLATEASCA PRIMARIA .
Raspunde

x

Acum 8 ani

mita electorala, dar si prostii care tin in spate falsii handicapati voteaza in continuare usl pt ca li se spala creierul zi de zi la antena 3
Raspunde

sibian onest

Acum 8 ani

daca acesti handicapati falsi nu vor fi pedepsiti impreuna cu cei care sunt complici, ma indoiesc ca aceasta societate va evolua si va aduce o echitate sociala de care adevaratii oameni in suferinta sa benficieze. Le doresc celor care au falsificat si celor care au beneficiat pe nedrept precunm si celor care in frunte cu doamna Cimpeanu nu fac nimic in acest sens sa traiasca asemenea celor care intradevar au nevoie de acest ajutor pe care nu il au.
Raspunde

simplu

Acum 8 ani

se face o decizie- instintare - impunere a casei de pensi semnata de jurist si director . se opreste 1/3 din pensie pina se restituie tot la zero . Daca nu este vizata pensia si dosarul medical de comisie , se sisteaza pina la complectarea dosarului actualizat . Daca nu-i convine, da el cetateanul casa judeteana in judecata si aduce acte singur doveditoare la dosar , alfel pierde din oficiu . Nu trebuie sa alerge casa la fiecare ,ci cetateanul sa dovedeasca cu acte , numai sa nu fie complici pe filiera .
Raspunde

Olimpia

Acum 8 ani

Doar nu credeti ca numai la Sibiu se fac certificate false?Eu am o vecina cu pensie de boala de o gramada de ani si nici macar nu e bolnava,lucreaza la camp ca un barbat!A fost chemata si la Buc.la un control aleatoriu si a ramas in continuare cu pensia!Nu stiu cum a reusit,ca bani nu are de mituit,mai mult ca sigur ca alora care fac controale \"li se face mila\" de asa zisii pensionari de boala,sau au ordin de la stapanire sa-i lase in pace!Din ce sa traiasca oamenii daca nu exista locuri de munca?Dar cei pedepsiti sunt amaratii din campul muncii,care pt.a-i tine pe pensionari in spate,castiga un salar mizerabil!Tara lui Papura-Voda!Conducatorii Romaniei isi ingrasa conturile prin banci straine,economia e distrusa,ca de agricultura ce sa mai vorbim.,e inexistenta!Asta in timp ce pensionarii isi primesc totusi pensiile.Ma intreb de unde?Din imprumuturi,evident,doar se merge de 23 de ani pe deviza\"dupa noi potopul\"!
Raspunde

roxi

Acum 8 ani

un handicapat notoriuar fi dl. tant tiberiu este ca vie mila de el
Raspunde

cristin

Acum 8 ani

se spune \"persoane cu handicap\", \"cu dizabilitati\" \"cu nevoi speciale\",handicapati suna putin cam dur!
Raspunde

cristin

Acum 8 ani

cristin = sor\'ta ..care mananca mereu litere :)
Raspunde

floare

Acum 8 ani

de ce nu se fac controale inopinante?cel putin un sfert ar pica la probe. dar asa mai bine cheltuie banii statului ,adica ai nostrii,mincinosii ajutati de unii dr.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus