Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică a anunţat vineri, 24 mai, la Sibiu prima ediţie a Festivalului Internaţional şi a Academiei de Muzică Sibiu-Hermannstadt, care se va debuta în 24 mai 2014. Astfel, anul viitor Sibiul va deveni un loc de întâlnire şi de colaborare al celor mai talentaţi tineri muzicieni români şi a marilor artişti ai lumii. În cadrul creat de tradiţia culturală sibiană şi de frumuseţea centrului istoric al oraşului, festivalul va transforma Sibiul într-o capitală a muzicii.
“Acest festival este internaţional pentru că punem împreună cei mai talentaţi tineri din România, cărora li se vor adăuga în timp tineri din alte ţări, care vor lucra cu artişti din afară. Aceşti tineri sunt studenţi, masteranzi, adică sunt tineri, dar nu sunt copilaşi. Invitaţii care o să îi înveţe sunt unii dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii. Această combinaţie dintre tinerii români şi muzicienii străini este foarte bună. Vrem să le dăm posibilitatea acestor tineri să vadă ce înseamnă să lucrezi la un nivel foarte înalt, dar în ţară, fără să fie nevoiţi să emigreze”,a spus dirijorul Christian Badea, iniţiatorul festivalului şi preşedintele Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică.
Cu o săptămână înaintea primei ediţii a festivalului va fi organizată o Academie a festivalului, în cadrul căreia, artiştii învitaţi vor susţine cursuri şi vor încerca să-i îndrume pe cei aproximatv 120 de tineri muzicieni selectaţi pentru a participa la Festivalul Internaţional şi Academia de Muzică Sibiu-Hermannstadt.
“Festivalul va fi dublat de o Academie. În cadrul ei se vor organiza masterclass-uri şi ateliere. Acest mod de a cânta, maestrul cu învăţăcelul este cea mai bună metodă de a învăţa. Am făcut anul trecut audiţii naţionale şi am ascultat vreo 400 de tineri, dintre care am ales 120, iar în toamnă o să mai fac o selecţie”, a mai spus Christian Badea.
Festivalul a fost lansat printr-un Concert de Gala susţinut la Biserica Romano-Catolica ”Sfanta Treime” din Sibiu de ansamblurile formate din tineri muzicieni ai Fundatiei, sub bagheta lui Christian Badea, cu participarea violonistului italian Giuliano Carmignola.
Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și președinte al Fundației Române pentru Excelență în Muzică, a concertat în cele mai prestigioase săli de concert și în celebre teatre lirice din Europa, America de Nord Australia și Asia. A studiat vioara la Conservatorul de Muzică din București cu Ștefan Gheorghiu apoi la Bruxelles, Geneva și New York cu Lola Bobescu, Henryk Szeryng și Dorothy DeLay. A continuat cu studii de dirijat de orchestră la Conservatorul Regal din Bruxelles, la Mozarteum din Salzburg sub îndrumarea lui Herbert von Karajan și la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein.
Vastul său repertoriu include cele mai diverse epoci și stiluri, de la Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, integrale Bruckner și Mahler, pâna la compozitori din secolul XXI. Din muzica secolului XX prezintă frecvent lucrări de Stravinski, Sibelius, Șostakovici, Prokofiev, Bartok, Janacek şi Schoenberg. Paralel cu intensa activitate de dirijor, urmând exemplul lui Leonard Bernstein Christian Badea lucrează în mod regulat cu tinerii muzicieni în cursuri de măiestrie în SUA, Montreal, Copenhaga, Stockholm, Goteborg, Melbourne și București.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Festivalul Internațional , Sfânta Treime , Festivalului Internaţional , Fundaţia Română , New York , Fundaţiei Române , Biserica Romano , George Enescu , Conservatorul Regal , Muzică Sibiu , Leonard Bernstein , Ștefan Gheorghiu , Henryk Szeryng , Leonard Bernstein Christian Ba , Lola Bobescu , Christian Badea , Nord Australia , Juilliard School , Dorothy Delay , Giuliano Carmignola
Vizualizari: 591
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
X
Acum 8 ore
Corbul
Acum 8 ore
Marcel Livezeanu
Acum 8 ore
Andreea
Acum 8 ore
Pastor Marginas