Sâmbătă,
04.12.2021
Parțial Noros
Acum
0°C

Verde-n fata cu seful ISJ: evaziunea din meditatii si excursiile interzise

Mai toţi profesorii dau meditaţii, dar nu toţi o şi declară. De fapt, mai niciunul nu declară asta la Fisc. Fac mai puţin la ore şi mai mult în privat, ca să-şi sporească venitul. Cel puţin unii dintre ei. Ce-i drept, venitul de profesor nu este unul cu care te poţi lăuda. Dar mai este şi reversul medaliei: copiii, care nu mai sunt aşa cum eram noi pe vremea lor – mai degrabă docili şi obişnuiţi cu rutina. Cei de astăzi sunt aprigi, dezgheţaţi, umblă cu cuvântul “drepturi” în buzunar şi îl scot de câte ori au nevoie. Sunt profesorii evazionişti? Sunt ei hărţuiţi de copii? De ce ne întoarcem în timp, în epoca în care excursiile se făceau rar şi doar în fabrici, acele motoare ale progresului? Despre toate aceste întrebări care bântuie sistemul de învăţământ, am discutat cu inspectorul general şcolar al Sibiului, Ştefan Firu.

Rep.: În Sibiu există o veche rivalitate între Colegiile “Goga” şi „Lazăr”. Dvs. ați primit, chiar zilele trecute, din partea Ministerului Eduației, un premiu pentru primul dintre acestea. Dar care credeți că e mai bun?

Ștefan Firu: (Râde) Ce pot să spun e că eu am terminat la „Goga”, soția mea la „Goga”... Singurul care a stricat tradiția este Șerban (n.r. – fiul inspectorului general școlar), care e elev la „Gheorghe Lazăr”. Deci.. crede-mă că... (râde)

Rep.: Frumos, v-ați împărțit echitabil. Acum să trecem la lucruri mai grave. O oră de meditații – iar aceste informații sunt ușor de obținut de pe site-urile de anunțuri – costă, la Sibiu, de la 25 de lei, pentru ciclul primar, până la 50 de lei, pentru clasele IX-XII. Mulți profesori practică asta, toată lumea știe, dar puțini declară la Fisc. Se poate face ceva pentru a stopa această evaziune fiscală, până la urmă?

Ș.F.: N-am dat, în viața mea, o oră de meditații, Șerban, băiatul meu, nu s-a dus niciodată la nicio oră de meditații, dar îi înțeleg și pe profesori. Chiar nu intră în atribuțiile Inspectoratului Școlar General... Dar bănuiesc că dacă ar fi salariile mai omenești, lucrurile ăstea nu s-ar mai întâmpla. După părerea mea, când vii acasă după 5-6 ore cu 300 de elevi, deci cu 300 de oameni cu care ai de-a face, nu-ți mai arde să dai meditații, decât dacă n-ai încotro. Iar aspectul financiar, al legalității, ține de conștiința fiecăruia.

Rep.: Da, subfinanțarea sistemului e o problemă de la care ni se trag multe, dar...

Ș.F.: Eu am avut o discuție inclusiv cu dl. președinte al... nu știu cum se numește acum noua federație sindicală și i-am spus să nu mai ceară 18 ore și 14 milioane salariu, ci ridicarea la 24 de ore și 30 de milioane salar. Eu cred că e cazul să muncim și să fim plătiți. Cred că e mult mai bine decât să îmi scadă norma didactică, pentru că nu mă încălzește cu nimic.

Rep.: În timpul campaniei electorale din toamnă, le-ați cerut demisia directoarelor de la școlile 23 și 17, după ce au participat la o petrecere De Halloween organizată de un candidat la Parlamentare, de la un alt partid decât cel pe care îl reprezentați. Acum, doamna Ciuchină, de la școala nr. 23, care era atunci director, îndeplinește funcția de director adjunct, iar doamna Băliban, de la școala nr. 17, nu mai este în nicio funcție de conducere. Considerați că ați avut succes?

Ș.F.: Unu. Demisia este un act unilateral. Doi. Am avut o discuție cu un coleg de-al dvs. de la ziar și i-am spus dom’le, dacă o să fac politică, eu o să-mi iau concediu fără plată. Mi-a spus: “dar cel mai correct ar fi să nu faceți”. Și îmi este dator, pentru că am câștigat pariul. Nu cred că există cineva care să spună că eu am fost la vreo întrunite politică, în perioada alegerilor. Și atunci, nu văd de ce să facă ele politică. Există fotografii din care rezultă clar că acolo a fost o chestie politică. Și culmea este că una din cele două școli avea, a doua zi, o petrecere de Halloween, în școală. De ce să plece de la cursuri?

Rep.: Apropo. Aceasta a fost una dintre primele dvs. propuneri, în calitate de inspector general școlar: să nu se mai facă excursii în timpul orelor de curs. Dar dvs. sunteți profesor, sunteți doctor în istorie. Nu credeți, spre exemplu, că o oră de istorie medievală ținută la Sighișoara le intră copiilor mult mai bine în cap?

Ș.F.: Sunt absolut de acord. Dacă nu mă înșel, Calistrat Hogaș spunea că, dintr-o excursie bine organizată, poți învăța mai mult decât dintr-o sută de biblioteci. Sunt absolut de acord. Dar a face o exursie în timpul săptămânii de școală este o foarte mare greșeală, nu numai cu beneficii, prin faptul că, ok, vede o cetate medievală, dar gândiți-vă că pleacă 5-6 dintr-o clasă, 5-6 din altă clasă. Profesorul ăla e pus într-o situație în care rămâne cu clasa foarte ambiguă: să treacă mai departe cu lecția – și o spun din proprie experiență, că m-am lovit de această situație, într-a cincea, când m-am îmbolnăvit de hepatită și am lipsit de la lecția cu extragerea radicalului. Din acel moment, pentru mine, matematica n-a mai existat, pentru că nu am reușit să îmi ajung colegii niciodată din urmă și am cedat, mi-am spus că oricum nu mai are rost. Că nu e la fel de ușor ca la română, să iei să citești Baltagul, că ai lipsit de la lecția aia. La matematică sunt operațiune care... dacă nu ai prins-o pe una, nu poți să te duci la cealaltă. Nu mi s-a părut fair-play. Mai ales că există zilele de sâmbătă. Se poate pleca vineri după-masa, fără nicio problemă.

Rep.: Dar, pe de altă parte, week-end-urile nu ar trebui să fie rezervate familiei, că și-așa copiii au mult de lucru, și în afara orelor de curs?

Ș.F.: Aveți dreptate. Am făcut derogări de la această regulă, în momentul în care s-a plecat pe proiect.

Rep.: Adică?

Ș.F.: Adică şcoala era implicată într-un proiect european şi aveau excursii pentru cunoaşterea ţării. Există şi Săptămâna Altfel. Există un proiect, care a fost aprobat, “Să ne cunoaştem judeţul”. Le stau la dispoziţie, la copii, autocare, gratuit, pentru a-şi cunoaşte judeţul, dar în septembrie, înainte de începerea şcolii. Este un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean şi trebuie să recunosc că, din punctul nostru de vedere cel puţin, orice ar zice oricine, dl. preşedinte Cindrea ne-a acordat tot sprijinul, jos pălăria.

Rep.: Păi sunteţi din acelaşi partid.

Ş.F.: Dincolo de asta...

Rep.: Dincolo de asta, nu aveţi nicio dovadă despre cum ar fi fost.

Ş.F.: Da, dar dacă e bine pentru inspectorat şi în folosul copiilor...

Rep.: Bun. În încheiere, care credeţi că este cea mai mare problemă în învăţământul sibian şi care ar fi soluţia acesteia?

Ş.F.: Vedeţi... Eu, când am venit aici, m-am apucat să citesc, că n-am avut nicio treabă cu Inspectoratul. Şi am văzut ce important este învăţământul, dacă îl iei la modul serios. Sunt ţări, Finlanda dacă nu mă înşel, care acceptă să lucreze în învăţământ doar prima treime dintre absolvenţi. Deci calitatea este foarte importantă. Am văzut statistici, în care un copil de 8 ani, cu aceeaşi dezvoltare motrică şi intelectuală – nu sunt de acord cu experimentul, dar spun ca rezultat... Într-un an de zile, cel care a avut un profesor bun, ia cu 54% mai mult la teste.

Rep.: Dar noi acceptăm în învăţământ oameni care nu ar trebui să fie la catedară, pentru că cei buni, pleacă în afară.

Ş.F.: Un aspect. Al doilea aspect este că mulţi absolvenţi sunt prost, foarte prost pregătiţi. Eu lucrez în învăţământ, că-mi place. Dar credeţi-mă, că cei care încă sunt aici sunt nişte eroi, nişte apostoli, pentru care am tot respectul. Păi să mă duc din Sibiu, în Biertan, cu ocazia, că nu îmi ajung banii de navetă... Să nu mai vorbesc cât de mult îţi scade capacitatea de a preda, făcând, zilnic, două-trei ore de navetă, la “ia-mă, nene”. Sunt multe probleme, dar primul lucru care ar trebui făcut este să se redea cadrelor didactice demnitatea şi locul pe care îl merită în societate. Ar trebui un Statut al cadrelor didactice, foarte clar, în care să se specifice chiar şi anumite boli care sunt incompatibile cu meseria de dascăl, dar cred că Statutul cadrelor didactice este o urgenţă. Pentru că au ajuns, săracii profesori, să le fie frică să intre în clasă. Dacă eu îl iau pe un copil de urechi şi îi spun “măi neastâmpăratule”, o să umpleţi ziarul, o să se umfle televiziunile… Dar dacă un copil vine şi îmi arde mie una sau îmi dă foc la maşină, nu se întâmplă nimic. Nu e corect.

Rep.: Mulţumesc!

 

Comentarii

9 comentarii

executorul

Acum 8 ani

Saptamana altfel este un mare fas!Nu se face mai nimic, nu mai vorbim de excursii. Si apropo pana acum n-am auzit de autocare gratuite pentru excursii in judet?!Si in plus sunt cadre didactice care sunt foarte comode, nu fac absolut nici o actiune extrascolara cu copiii, nu fac excursii, fiindca considera ca e prea mare responsabilitatea. Pe de alta parte am o cunostinta profesoara intr-un alt judet si face niste excursii pe anotimpuri de ti-e mai mare dragul sa o ai profesoara si e bataie pe locurile din excursiile respective.Si e doar o mana de om!Deci de ce ea poate si altii nu pot?
Raspunde

tik

Acum 8 ani

si profesorii sunt asa cum este toata romania. asa ca de ce va mirati?
Raspunde

vali

Acum 8 ani

iata unde este marea evaziune! Macar profesorii lucreaza ptr. aceste meditatii, o fac din timpul lor liber pe cand marii evazionisti zburda. Daca marea evaziune e la profesori va puteti lasa de meserie fiindca demonstreaza ca nu doriti eradicarea realei evaziuni, a marii evaziuni. Sunteti penibil.
Raspunde

@Vali

Acum 8 ani

Atata timp cat sunt multi e o problema. E un venit (mare, caci de multe ori se depaseste venitul de la stat) nedeclarat.
Raspunde

Adi

Acum 8 ani

Cine da meditatii (si nu declara asta la fisc) si invoca salariul mic, acela va da meditatii chiar si in cazul in care i s-ar dubla salariul! E o problema de mentalitate si de educatie, nu de salariu. La fel ca la medici: Poti sa le dublezi salariul ca cine a luat spaga va lua mereu indiferent de cat primesc. Asa sunt formati mental si cultural. Veti spune ca profesorii muncesc pentru asta. Da,... ar fi culmea sa (scuze) frece menta. Dar, pana la urma de ce isi permit sa dea meditatii? Pentru ca au timp pentru asa ceva. Daca ar pleca la 6 sau 7 la serviciu si ar ajunge acasa la 17 sau 18, de altfel ca multi alti angajati (neevazionisti), nu cred ca le-ar mai arde de meditatii indiferent de cat de mic este salariul. Salariul lor de aia e mic pentru ca si lucraza putin! OK. Au timp si isi permit sa lucreze dupa program. Corect. Da, dar aici intervine problema evaziunii. Sa lucreze dar sa o faca corect, nu-i asa? Iata, iar ajungem la mentalitate si la educatie. Pana la urma este un exemplu dat elevilor. Carora o sa li se para normal modul asta de lucru. Asa cum de altfel si lui Stefan Firu i se cam pare....
Raspunde

Misu

Acum 8 ani

Domnu\' Adi, esti tampit!.. Ai idee cat timp petrece un profesor adevarat sa pregateasca orele de a doua zi? Ai idee cat dureaza sa corecteze cate 4 - 5 randuri de teze la limba romana? Stii ca toate clasele au peste 30 de elevi si este un chin sa lucrezi cu atat de multi copii?
Raspunde

ion

Acum 8 ani

extraderea radacinii se face in clasa saptea nu in a cincia cum a spus dl inspector
Raspunde

C

Acum 8 ani

@ion: era vorba de cind a studiat dl. inspector radicalul, nu de programa actuala, adica acum xx ani in urma.
Raspunde

QNM

Acum 6 ani

NU NE FACEM GRIJA! SE DESCURCA EI ...ALTFEL.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus