Marţi,
26.01.2021
Innorat
Acum
-1°C

Conopida cu branza

Prăjirea conopidei duce la o intesificare a aromei acestea, mai degrabă decât fierberea ei și în același timp împrumută o dulceață delicioasă preparatului. Adăugarea muștarului la sos adaugă o adâncime de aroma, ceea ce înseamnă că rețeta are nevoie de mai puțină brânză decât în mod normal.

Ingrediente:

- 1 conopidă mare, tăiată în buchețele

- sare de mare și piper negru proaspăt măcinat

Pentru sos:

- 20g unt nesărat

- 20g făină

- puțină nucșoară (cât dai cu nucșoara de 6-8 ori pe răzătoare)

- 250ml lapte degresat

- 40g brânză Cheddar, rasă fin

- 2 lingurițe muștar de Dijon

- 15g parmezan, ras fin

Metodă de preparare:

Se încalzește cuptorul la 200C. Se pune conopida într-un vas termorezistent și se condimentează cu un vârf de cuțit de sare și piper. Se lasă la cuptor pentru 20 de minute sau până când se înmoaie și începe să devină maro.

Între timp, se prepară sosul: se topește untul într-o cratiță, se adaugă făina și se fierbe timp de 1-2 minute, sau până când prinde o culoare aurie. Se adaugă treptat laptele până se omogenizează, apoi se fierbe la foc mic pentru 3-4 minute, amestecând până se îngroașă.

Se adaugă nucșoara. Se oprește focul și se adaugă muștarul și brânza Cheddar. Se adaugă un pic de piper după gust.

Se pune conopida prăjită în sos și se amestecă pentru a se acoperi.

După care se pune înapoi în vasul de prăjire, se presară deasupra parmezan și bagă din nou în cuptor pentru 10-15 minute sau până când brânza este maro-aurie, iar sosul începe să fiarbă, după care se servește.

Sursa: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/cauliflower_cheese_30249

Nucșoară

Nucșoară vine din Indonezia. Deși numele induce în eroare, nucșoara nu este o nucă, ci sâmburele unui fruct care seamănă cu piersica. Dacă cândva era unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, azi, din fericire, este ușor accesibilă. Nucșoară are o aromă fină și un gust dulce-iute, ca urmare a amestecului de uleiuri esențiale care aduc a portocală, lămâie și camfor.

Nucșoara se combină excelent cu scorțișoara, dar și cu cimbrul. Aroma delicată este însoțită de un gust ușor picant, ceea ce face din nucșoară un condiment rafinat, care se pretează foarte bine și în preparate sărate și în cele dulci. În gastronomie nucșoarea este foarte des utilizată în Asia, dar a cucerit și bucătăria europeană.

În secolul al XVII-a nucșoara a fost una din cauzele pentru care olandezii au declarat război britanicilor, în ceea ce a rămas în istorie ca "războiul condimentelor". Azi Indonezia, Sri Lanka și India produc împreună mai mult de 12.000 de tone de nucșoară, în fiecare an. În Orient, nucșoara se adaugă în cafea și ceai, grecii o combină cu scorțișoară, inclusiv în preparatele din carne, în musacale și chiftele, iar efectul este savuros. Italienii o adaugă în sucul de roșii, care pune în evidență latura picantă a condimentului.

Nucșoara este cea mai bună alegere pentru preparatele dulci cu brânză moale, combinată cu vanilia. Este potrivită pentru a condimenta și aroma băuturi, vinul fiert și alcoolul rafinat și chiar unele sortimente de whiskey.

Brânza Cheddar

Cheddar reprezintă cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie, însă ea a depășit demult granițele țării și a devenit un produs consumat pe scară largă. Astăzi, brânză Cheddar este produsă în mai multe părți ale lumii, însă numai cea englezească este considerată originală.

BrânzaCheddar este un produs englezesc, provenit din satul Cheddar, din Somerset, Anglia. Istoria ei este veche de câteva sute de ani, fiind produsă pentru prima data în secolul al XVI-lea.

Brânza Cheddar este făcută din lapte de vacă și are un aspect ferm și neted. Brânza are o culoarea albă sau gălbuie, iar conținutul acesteia poate să fie fărâmicios. Unele tipuri de brânză Cheddar au coloranți adăugați, astfel încât aceasta prinde o nuanța portocalie.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus