Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-7°C

Inaltarea Domnului

​Pentru noi, creştinii ortodocşi, Sărbătoarea Înălţării Domnului face parte dintre praznicele împărătesti, adică cele care cinstesc persoanele Sfintei Treimi şi pe Maica Domnului.

​Momentul Înălţării marchează finalul activităţii pământeşti a Mântuitorului Iisus Hristos şi se petrece la 40 de zile după Învierea Sa din morţi ( F.Ap. 1,3). Despre aceasta aflăm amănunte în Sfânta Evanghelie după Luca, unde ni se spune că Domnul le-a promis Apostolilor Săi că va trimite peste ei“făgăduinţa Tatălui”, adică pe Duhul Sfânt. Pentru aceasta, însă, le-a poruncit să rămână la Ierusalim până vor primi“putere de sus”(Luca 24,49). Apoi “i-a dus afară spre Betaniaşi, ridicându-si mâinile, i-a binecuvântat, şi pe când îibinecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer “ (Luca 24,50-51). Aflăm apoi din Sfânta Evanghelie după Marcu faptulcă “Domnul Iisus S-a înălţat la cer şi a şezut de-a dreapta luiDumnezeu“(Marcu 16,19). Aceste mărturii sunt completate şide cartea Faptele Apostolilor:”şi pe când ei priveau,S-înălţat şiun nor L-a luat de la ochii lor. Şi privind ei, pe când El mergeala cer, iată doi bărbaţi au stat lângă ei, îmbrăcaţi în haine albe, care au şi zis: Bărbaţi galileeni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va veni, precum l-aţi văzut mergând la cer.”

​Pe  relatările Sfintelor Evanghelii Biserica a alcătuitarticolul al 6-lea de Crez:”Şi S-a înalţat la cer şi şade de-a dreapta Tatălui”.Trebuie să înţelegem că Mântuitorul IisusHristos S-a înălţat cu trupul la cer, pentru ca să intre şi ca omîn mărirea  dumnezeiască veşnică, pentru ca să deschidă tuturorcelor care îl urmează Împărăţia Cerurilor şi ca Tatăl să trimităSfinţilor Apostoli pe Duhul Sfânt. Şederea de-a dreapta Tatăluiînseamnă că Domnul Hristos are aceeaşi putere şi mărire ca şiTatăl şi Sfântul Duh.(cf. Catehism Ortodox, Alba Iulia,pp23-24)

​Prin Înălţarea Sa la cer, Hristos a împăcat în mod clar ceeace păcatul primilor oameni despărţise, adică trupurile noastre omeneşti şi cu trupurile cereşti, oamenii şi îngerii. Iată de ce se spune în unul dintre troparele de la utrenia Înălţării:”O,Hristoase, după ce ai luat pe umerii Tăi firea cea căzută, Te-ai înălţat şi ai arătat-o lui Dumnezeu-Tatăl”.Şi în altă cântare:”A fost înălţată mai presus de îngeri firea noastră căzută odinioară şi a fost reaşezată pe dumnezeiescul Tron, într-un fel mai presus de minte.”

​Înălţarea la cer este proslăvirea lui Hrisos Cel smerit învremea Patimilor, “ca întru numele lui Iisus tot genunchiul săse plece, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor dededesupt. Şi să mărturisească toată limba că Domn este IisusHristos, întru slava lui Dumnezeu-Tatăl(Filipeni 2,10-11).Aceasta este şi proslăvirea firii noastre, pe care El a venit s-oînalţe şi s-o mântuiască din cădere şi din moarte.(cf.Viu esteDumnezeu, catehism ortodox,pp.282-283)“

​Ştiind aceste lucruri avem credinţa că porţile cerului sunt deschise şi pentru noi. De acum ne vom putea duce şi noi pe urma Mântuitorului nostru pentru a ne aşeza, ca şi El, cu El de-a dreapta Tatălui.

Cu dorinţa împlinirii voii lui Hristos Cel Înălţat la cer, se cuvine să participăm la Sfânta Liturghie din ziua praznicului, dar avem bucuria să vă invităm la Biserica de pe Bulevardul Mihai Viteazul care are ca hram sărbătoarea Înălţării Domnului.

Programul slujbelor va începe din seara premergătoare când se va săvârsi slujba Vecerniei cu Litie, iar în ziua sărbătorii Utrenia, Sfânta Liturghie, pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor şi procesiunea în jurul bisericii, specifică zilelor de hram. 

Preot Bobeş Nicolae-Parohia Mihai Viteazul II-Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

8 comentarii

Maria

Acum 11 ani

Felicitari pentru minunatul cuvint si Bunul D-zeu sa va binecuvinteze
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Câteva nelămuriri, unde a stat Isus în răstimpul celor 40 de zile, între cer şi pământ, in nomanland?<br>Şi dacă, după Înaltare, Isus \"are aceeaşi putere şi mărire ca şi Tatăl şi Sfântul Duh\" înseamna că creştinismul nu mai e o credinţă monoteistă? Întreb şi io ca prostu\', Doamne iartă-mă.
Raspunde

Jesus

Acum 11 ani

HA HA !
Raspunde

Ioan

Acum 11 ani

Domnule joseph, nu trebuie sa va intrebati ,,ca prostul,Doamne iarta-ma\",trebuie doar sa cititi in Biblie si veti afla raspunsurile. Nu cititi doar Vechiul Testament.Biblia are si Noul Testament.Dumnezeu sa va lumineze!
Raspunde

diana

Acum 11 ani

Un cuvânt de învățătură asa cum ne-ati obisnuit.Mulțumim.
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Domnule Ioan, pai tocmai ca l-am citit si am ajuns la concluzia filozofului care spunea \"stiu ca nu stiu\". Dumneata stii?
Raspunde

ioan

Acum 11 ani

eu stiu ca stiu
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Felicitarile mele pentru siguranta de care dai dovada.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus