Marţi,
25.01.2022
Cer Senin
Acum
-19°C

Ministerul Sanatatii despre urmarile contractului cu firma de soft din Bradu: sesizare penala

Ministerul Sănătății a publicat concluziile Corpului de control al primului ministru al României în legătură cu respectarea legii în ceea ce privește protocolul încheiat între Minister și firma Adi Com Soft SRL, din satul Bradu (orașul Avrig). Firma a ajuns subiect de discuție la nivel național, după ce o directoare din cadrul Ministerului Sănătății a transmis o circulară prin care toate instituțiile din subordine (de la spitale la direcții de sănătate publică) erau obligate să încheie contracte de mentenanță a softului de contabilitate cu firma din Bradu.

Donație da, mentenanță nu

După cum relata Turnul Sfatului la începutul lui aprilie, SC Adi Com Soft a încheiat cu Ministerul Sănătății un protocol prin care firma sibiană oferea cu titlu gratuit ministerului un număr de 300 de licențe pentru un program informativ de contabilitate destinat instituțiilor publice din subordinea MS. Anterior acestui protocol (datat 15 februarie 2013), SC Adi Com Soft SRL a mai încheiat un alt contract cu Ministerul, prin care pentru suma de 78.120 de lei, firma sibiană urma să furnizeze un program informatic de contabilitate, ”destinat activităţii proprii a Ordonatorului principal de credite, fiind utilizat la nivel central”.
”Raportul Corpului de Control arată că deşi SC.ADI Com Soft SRL a propus iniţial încheierea unor contracte de mentenanţă cu instituţiile publice din subordinea MS, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu şi-a exprimat acordul cu privire la această propunere, întrucât Protocolul încheiat în data de 15.02.2013 nu a cuprins clauze referitoare la încheierea contractelor de mentenanţă. Cu toate acestea, directorul Direcţiei de Contabilitate şi Patrimoniu, Bumbac Georgeta, a transmis către toate instituţiile din subordinea MS adresa nr 17693/15.03.2013, prin care preciza că «MS a luat decizia adoptării unui sistem unitar de contabilitate la nivelul întregii structuri». Directorul Bumbac Georgeta a dispus ca licenţele să fie utilizate în baza unui contract de mentenanţă şi asistenţă tehnică încheiat între fiecare instituţie publică din subordinea MS şi S.C ADI Com Soft SRL”, se arată într-un comunicat al Ministerului, care citează raportul Corpului de control al primului ministru.

Cum cele transmise de directoarea Georgeta Bumbac nu au fost niciodată hotărâte de conducerea Ministerului, ”fapta directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu din cadrul MS, doamna Georgeta Bumbac, ar putea constitui obiectul material al infracţiunii de fals intelectual prevăzut la art.289 Cod Penal întrucât aceasta este un înscris care are aptitudinea de a produce consecinţe juridice”, mai informează Ministerul Sănătății. ”Chiar dacă până la data efectuării controlului nu s-a încheiat niciun contract de mentenanţă între SC Adi Com Soft SRL şi instituţiile din subordinea MS”, mai precizează sursa citată.

Sesizare penală

Situația de la Ministerul Sănătății urmează să fie cercetată de procurori. ”Corpul de Control al Primului-Ministru, ca organ cu atribuţii de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătura cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control la MS care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, Instanţa de judecată, să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei”. Totodată, în cadrul Ministerului Sănătății a fost constituită o comisie de sancționare administrativă a directoarei Georgeta Bumbac.

Citește și O firmă de la marginea Bradului contabilizează întreaga Sănătate din România

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

ctc

Acum 8 ani

da de calculatoarele lui johannis de 6000 de euro x 100 de bucati cumparate prin \"licitatie\" pentru analfabetii aia din primarie nu ne scrie nimic marele ziarist Traian Deleanu? sau gata a descoperit o mare frauda de 78000 de lei a unei firme amarate din bradu pentru un soft..
Raspunde

ctc

Acum 8 ani

sau sa investigheze urmatoarea afirmatie: \"Directorul Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, s-a arătat nemulţumit, înainte de debutul ediţiei aniversare din acest an a festivalului, de modul în care Ministreul Culturii întelege să finanţeze evenimentul de la Sibiu, comparativ cu alte festivaluri mari din ţară. FITS se face cu un buget de peste şase milioane de euro şi este singurul festival din ţară care supravieţuieşte datorită faptului că mai bine de 90 la sută din banii vin de la bugetul local.\" deci sa intelegem ca se cheltuiesc undeva la 5,5 mil de euro de la bugetul local pentru 2 saptamani de asa zis teatru (nu intru in detalii despre calitatea prestatiilor spun doar ca sunt cel putin indoielnice)..iar bugetul alocat sportului pe un an intreg e undeva la 500 de mii de euro?! (oricum si aia foarte defectuos manageriati si impartiti)
Raspunde

viorel

Acum 8 ani

Tot scandalul este o tampenie in stil romanesc. Orice soft are nevoie de service, daca a dat licentele gratis atunci e normal sa ceara ceva bani pe service ca doar aia nu vor trai doar cu aer
Raspunde

valy

Acum 8 ani

lasati asta cu calculatoerele sa vedeti alte contracte de cate 2 miliarde lei vechi pe luna impuse de presedinta consiliului de administratie a spitalului judetean de urgenta alexandria pentru analize de laborator mai ales ca spitalul inainte de numirea managerului filip valentin platea pentru analize in jur de 150 mii lei vechi faceti diferenta, inainte spitalul functiona la capacitate maxima in jur de 600 pacienti iar acum functioneaza in jur de 100 pacienti ptr.ca spitalul este in reparatie capitala oare ce fac dna bumbac presedinta CA, managerul Filip Valentin ei cred ca nu o sa i depisteze nimeni cu asemenea contracte incheiate de miliarde, si bolnavii beau apa fiarta in loc de ceai , acolo sa vedeti neregulile facute de dna bumbac din cadrul ministerului sanatatii si managerul filip valentin . interesati-va cum a fost haituit fostul manager al spitalului de aceasta individa bumbac si de argatul ei din minister seful corpului de control alin costache toti pusi pe facut averi
Raspunde

Anca

Acum 8 ani

Ce nu știi tu e ca Dna.Bumbac nu mai e președinte al CA de aproape un an! Așa ca nu mai băieți campii.
Raspunde

oi2oToHJDmm2

Acum 7 ani

Know what insurance QuotesChimp want when deciding which agent to do business with. This means understanding what insurance value means: the price, quality of coverage, and the service the agent and company offer. Different agents and companies may offer more attractive prices but be weaker in services such as quick and efficient handling of claims or long-term commitment to insurance. If price is most important to you, buy primarily on price. But at least be aware of all options so you can make informed buying decisions based on your personal needs.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus