Condusul a devenit un factor de stres pentru sibieni, care, în ulrima vreme, trebuie să-și aleagă cu grija ruta, când pleacă de acasă, dacă nu vor să se întoarcă de mai multe ori din drum. Nu numai modificările din trafic ne încurcă traseele vechi – sensuri unice noi, giratorii noi –, cât mai aes lucrările pe străzile din Sibiu. Pare că nu trece o zi fără ca, undeva, pe o anume stradă din burg, să nu înceapă un nou șantier. Despre săpăturile lungi și dese din oraș am discutat cu primarul Sibiului, Klaus Johannis.
Rep.: Lucrările la străzi au devenit un stres pentru șoferii sibieni, dar și pentru locuitorii din zonele afectate. Nu sunt prea multe străzi, decupate în prea scurt timp?
K.J.: Este adevărat. În prezent în Sibiu se lucrează pe aproximativ 30 de străzi şi aici mă refer doar la arterele cu volum de trafic mare şi mediu. Însă trebuie ţinut cont de faptul că sunt mai multe proiecte în desfăşurare. Pe lângă lucrările la străzi finanţate din bugetul local de către Primărie, mai sunt încă două proiecte mari care privesc reţelele de utilităţi. Unul dintre acestea este cel de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Sibiu, derulat prin SC Apă Canal şi finanţat din fonduri structurale, valoarea fiind de aproximativ 123 de milioane de euro, fiind programată înlocuirea sau introducerea a 34 de km de reţea pe 70 de străzi. Al doilea proiect, la fel de amplu, este cel al societăţii de gaz, care prevede reabilitarea a aproximativ 50 de km de conducte în oraş.
Toate cele trei proiecte sunt importante pentru Sibiu şi este foarte bine că se execută. Rezultatul va fi o creştere a calităţii serviciilor prestate către cetăţeni, însă cu certitudine un disconfort există în trafic. E dificil de gestionat suprapunerea lucrărilor din cadrul celor trei mari proiecte, însă am dispus Comisiei de Circulaţie să emită avizele astfel încât circulaţia să fie posibilă în toate zonele, chiar dacă cu un anume disconfort. Sibienii trebuie să înţeleagă că aceste lucrări sunt necesare, sunt în interesul lor şi că trebuie să se informeze cu privire la aceste lucrări pentru a-şi configura rutele către servici, către şcoală sau către cumpărături.
Rep.: Mulți șoferi nu respectă semnele rutiere din șantierele în lucru și intră pe o stradă, chiar dacă circulația este închisă. Calea Poplăcii este un exemplu, Transilvaniei este alt exemplu. Credeți că este comoditate sau indolență?
K.J.: Închiderea străzilor, mai ales a străzilor destul de intens circulate se face atunci când lucrările nu pot fi executate în siguranţă sub trafic. Pe strada Transilvaniei, spre exemplu, am dispus păstrarea unei căi de acces pentru maşinile de intervenţie ale ISU, baza fiind situată chiar în vecinătate. Însă, într-adevăr sunt şoferi care intră pe acest tronson de stradă în lucru, chiar dacă lucrările şi închiderea traficului sunt anunţate corespunzător prin semne. Probabil din comoditate, însă ei trebuie să ştie că se expun conştient unor pericole datorită şanţurilor şi denivelărilor. La fel şi pe Calea Poplăcii. Da, Calea Poplăcii era o arteră extrem de circulată, însă trebuie respectate închiderile de trafic.
Referitor la acest aspect, în şedinţele de lucru pe care le am cu constructorii am subliniat în repetate rânduri importanţa semnalizării şi presemnalizării corespunzătoare a lucrărilor şi chiar o să aplicăm amenzi acolo unde nu se respectă acest lucru.
Rep.: O problemă mai veche a Sibiului este relația dintre constructorul unei străzi și rețeliști. Pentru că operatorii implicați nu își sincronizează lucrărilor, s-a întâmplat în nenumărate rânduri ca o stradă să fie spartă, înainte ca asfaltul să apuce să se usuce bine pe ea. Există riscul ca acest lucru să se întâmple și în cazul străzilor asfaltate anul acesta?
K.J.: Nu, anul acesta a existat o coordonare mai bună atât cu societatea de gaz cât şi cu celelalte societăţi deţinătoare de reţele. Cazurile în care s-a intervenit pe o stradă recent reabilitată au fost puţine, însă există. E vorba de defecte, de avarii care nu pot fi prevăzute.
Rep.: Primăria a încercat să reglementeze acest aspect, printr-o hotărâre de CL care prevede că reparațiile la străzile pe care au intervenit “rețeliștii” se repară de societatea agreată de municipalitate, iar operatorii achită doar contravaloarea facturii. Se supun societățile de utilități acestei prevederi?
K.J.: Da, aici nu au fost probleme. DPC a reuşit să ţină pasul. Şi anul trecut am avut un număr mare de intervenţii la reţele, acestea fiind refăcute în marea lor majoritate în scurt timp. Totuşi este un volum important de lucrări, însă este bine că reparaţiile sunt făcute centralizat, de o societate din subordinea Consiliului Local, cu care am agreat procedura şi modul de refacere.
Rep.: Când estimați că Sibiul va ieși din starea de “șantier”?
K.J.: Niciodată. Sigur, lucrările nu vor fi la fel de intense şi de multe, însă nu cred că putem spune vreodată că lucrările la străzi dintr-un oraş sunt finalizate integral. Va fi în permanenţă nevoie de refaceri, reparaţii, reabilitări şi modernizări de străzi.
Rep.: Vor crește impozitele și taxele, odată ce vom avea străzi mai bune?
K.J.: În viitorul foarte apropiat, taxele şi impozitele nu vor creşte. Am considerat întotdeauna că dacă impozitul este suportabil, contribuabilul îl va achita. Nu am agreat niciodată varianta unor impozite mari, greu suportabile pentru populaţie, chiar dacă acestea ar aduce la buget mai mulţi bani.
Această politică am menţinut-o din 2007, de atunci impozitele locale crescând doar cu rata inflaţiei, printr-o corelare cu această rată a inflaţiei prevăzută prin lege. Strategia a dat roade. Eu sunt foarte mulţumit pentru că sibienii au înţeles că e bine să plătească impozitele pentru că astfel contribuie la bugetul local din care se realizează parţial investiţiile. Am avut în ultimii ani, chiar şi în anii în care s-a făcut simţită criza economico-financiară mai acut, un grad bun de încasare a taxelor şi impozitelor locale.
Rep.: Sunteți mulțumit de reconfigurarea traficului din zona centrală?
K.J.: Da, foarte mulţumit. Am trecut în repetate rânduri prin zona centrală cu maşina, şi imediat după ce au fost efectuate lucrările de reconfigurare şi mai recent. Este un sistem de trafic care a decongesionat foarte bine zona.
Excepţiile sunt orele de vârf, adică dimineaţa între ora 8 fără un sfert şi opt şi la amiază, atunci când elevii se întorc acasă. În aceste momente, în trafic sunt foarte multe maşini pentru că fiecare dintre noi vrem să ajungem la birou, la şcoală sau înapoi acasă cu maşina.
Rep.: Ați avut, recent, probleme tehnice cu mașina pe care o conduceți. Credeți că defecțiunile au fost cauzate de starea drumurilor din Sibiu?
K.J.: Nu, cu certitudine nu aceasta a fost cauza.
Rep.: Mulțumesc!
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 585
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Locuitorul
Acum 1 oră
Cocorean
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Adrian