Luni,
20.03.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Verde-n fata cu primarul Johannis, despre lucrarile la drumuri

Condusul a devenit un factor de stres pentru sibieni, care, în ulrima vreme, trebuie să-și aleagă cu grija ruta, când pleacă de acasă, dacă nu vor să se întoarcă de mai multe ori din drum. Nu numai modificările din trafic ne încurcă traseele vechi – sensuri unice noi, giratorii noi –, cât mai aes lucrările pe străzile din Sibiu. Pare că nu trece o zi fără ca, undeva, pe o anume stradă din burg, să nu înceapă un nou șantier. Despre săpăturile lungi și dese din oraș am discutat cu primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Rep.: Lucrările la străzi au devenit un stres pentru șoferii sibieni, dar și pentru locuitorii din zonele afectate. Nu sunt prea multe străzi, decupate în prea scurt timp?
K.J.: Este adevărat. În prezent în Sibiu se lucrează pe aproximativ 30 de străzi şi aici mă refer doar la arterele cu volum de trafic mare şi mediu. Însă trebuie ţinut cont de faptul că sunt mai multe proiecte în desfăşurare. Pe lângă lucrările la străzi finanţate din bugetul local de către Primărie, mai sunt încă două proiecte mari care privesc reţelele de utilităţi. Unul dintre acestea este cel de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Sibiu, derulat prin SC Apă Canal şi finanţat din fonduri structurale, valoarea fiind de aproximativ 123 de milioane de euro, fiind programată înlocuirea sau introducerea a 34 de km de reţea pe 70 de străzi. Al doilea proiect, la fel de amplu, este cel al societăţii de gaz, care prevede reabilitarea a aproximativ 50 de km de conducte în oraş.
Toate cele trei proiecte sunt importante pentru Sibiu şi este foarte bine că se execută. Rezultatul va fi o creştere a calităţii serviciilor prestate către cetăţeni, însă cu certitudine un disconfort există în trafic. E dificil de gestionat suprapunerea lucrărilor din cadrul celor trei mari proiecte, însă am dispus Comisiei de Circulaţie să emită avizele astfel încât circulaţia să fie posibilă în toate zonele, chiar dacă cu un anume disconfort. Sibienii trebuie să înţeleagă că aceste lucrări sunt necesare, sunt în interesul lor şi că trebuie să se informeze cu privire la aceste lucrări pentru a-şi configura rutele către servici, către şcoală sau către cumpărături.  

Rep.: Mulți șoferi nu respectă semnele rutiere din șantierele în lucru și intră pe o stradă, chiar dacă circulația este închisă. Calea Poplăcii este un exemplu, Transilvaniei este alt exemplu. Credeți că este comoditate sau indolență?
K.J.: Închiderea străzilor, mai ales a străzilor destul de intens circulate se face atunci când lucrările nu pot fi executate în siguranţă sub trafic. Pe strada Transilvaniei, spre exemplu, am dispus păstrarea unei căi de acces pentru maşinile de intervenţie ale ISU, baza fiind situată chiar în vecinătate. Însă, într-adevăr sunt şoferi care intră pe acest tronson de stradă în lucru, chiar dacă lucrările şi închiderea traficului sunt anunţate corespunzător prin semne. Probabil din comoditate, însă ei trebuie să ştie că se expun conştient unor pericole datorită şanţurilor şi denivelărilor. La fel şi pe Calea Poplăcii. Da, Calea Poplăcii era o arteră extrem de circulată, însă trebuie respectate închiderile de trafic.
Referitor la acest aspect, în şedinţele de lucru pe care le am cu constructorii am subliniat în repetate rânduri importanţa semnalizării şi presemnalizării corespunzătoare a lucrărilor şi chiar o să aplicăm amenzi acolo unde nu se respectă acest lucru.

Rep.: O problemă mai veche a Sibiului este relația dintre constructorul unei străzi și rețeliști. Pentru că operatorii implicați nu își sincronizează lucrărilor, s-a întâmplat în nenumărate rânduri ca o stradă să fie spartă, înainte ca asfaltul să apuce să se usuce bine pe ea. Există riscul ca acest lucru să se întâmple și în cazul străzilor asfaltate anul acesta?
K.J.: Nu, anul acesta a existat o coordonare mai bună atât cu societatea de gaz cât şi cu celelalte societăţi deţinătoare de reţele. Cazurile în care s-a intervenit pe o stradă recent reabilitată au fost puţine, însă există. E vorba de defecte, de avarii care nu pot fi prevăzute.

Rep.: Primăria a încercat să reglementeze acest aspect, printr-o hotărâre de CL care prevede că reparațiile la străzile pe care au intervenit “rețeliștii” se repară de societatea agreată de municipalitate, iar operatorii achită doar contravaloarea facturii. Se supun societățile de utilități acestei prevederi?
K.J.: Da, aici nu au fost probleme. DPC a reuşit să ţină pasul. Şi anul trecut am avut un număr mare de intervenţii la reţele, acestea fiind refăcute în marea lor majoritate în scurt timp. Totuşi este un volum important de lucrări, însă este bine că reparaţiile sunt făcute centralizat, de o societate din subordinea Consiliului Local, cu care am agreat procedura şi modul de refacere.

Rep.: Când estimați că Sibiul va ieși din starea de “șantier”?
K.J.: Niciodată. Sigur, lucrările nu vor fi la fel de intense şi de multe, însă nu cred că putem spune vreodată că lucrările la străzi dintr-un oraş sunt finalizate integral. Va fi în permanenţă nevoie de refaceri, reparaţii, reabilitări şi modernizări de străzi.

Rep.: Vor crește impozitele și taxele, odată ce vom avea străzi mai bune?
K.J.: În viitorul foarte apropiat, taxele şi impozitele nu vor creşte. Am considerat întotdeauna că dacă impozitul este suportabil, contribuabilul îl va achita. Nu am agreat niciodată varianta unor impozite mari, greu suportabile pentru populaţie, chiar dacă acestea ar aduce la buget mai mulţi bani.
Această politică am menţinut-o din 2007, de atunci impozitele locale crescând doar cu rata inflaţiei, printr-o corelare cu această rată a inflaţiei prevăzută prin lege. Strategia a dat roade. Eu sunt foarte mulţumit pentru că sibienii au înţeles că e bine să plătească impozitele pentru că astfel contribuie la bugetul local din care se realizează parţial investiţiile. Am avut în ultimii ani, chiar şi în anii în care s-a făcut simţită criza economico-financiară mai acut, un grad bun de încasare a taxelor şi impozitelor locale.

Rep.: Sunteți mulțumit de reconfigurarea traficului din zona centrală?
K.J.: Da, foarte mulţumit. Am trecut în repetate rânduri prin zona centrală cu maşina, şi imediat după ce au fost efectuate lucrările de reconfigurare şi mai recent. Este un sistem de trafic care a decongesionat foarte bine zona.
Excepţiile sunt orele de vârf, adică dimineaţa între ora 8 fără un sfert şi opt şi la amiază, atunci când elevii se întorc acasă. În aceste momente, în trafic sunt foarte multe maşini pentru că fiecare dintre noi vrem să ajungem la birou, la şcoală sau înapoi acasă cu maşina.

Rep.: Ați avut, recent, probleme tehnice cu mașina pe care o conduceți. Credeți că defecțiunile au fost cauzate de starea drumurilor din Sibiu?
K.J.: Nu, cu certitudine nu aceasta a fost cauza.
 

Rep.: Mulțumesc!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

40 comentarii

oli

Acum 9 ani

Odata cu santierul de pe Calea Poplacii traficul auto a fost mutat de catre BIZONI pe str.Theodor Aman pe aleea din parc,iar strazile din jurul santierului sunt pline de noroi de pe rotile camioanelor, reprezentantii lucrarii spun ca nu au utilaje pentru curatarea mizeriei care o fac ei.
Raspunde

un sas

Acum 9 ani

sas mincinos acum o luna am dat pe rep la directie logan 560 lei sai fie de bine PUNCT
Raspunde

un sas

Acum 9 ani

sas mincinos acum o luna am dat pe rep la directie logan 560 lei sai fie de bine PUNCT
Raspunde

@pt un sas

Acum 9 ani

daca ziceai ca ai audi era ceva dar cu logan du-te, du-te. ce vrei la 6000 E sa fie Mercedes?
Raspunde

@4

Acum 9 ani

pupal in***pe sas si pe mine
Raspunde

@3 si 5

Acum 9 ani

Mare natang esti!! Mergi si te muta in Bucuresti, ca acolo te costa mai putin si repari masina mai rar..... Dupa ce iti va fi decongestionata mintea poti sa revii!
Raspunde

Pop Dan

Acum 9 ani

De ce Aleea Rosiorilor este sparta la o saptamana si asfaltata la 4-5 saptamani? Nu este podibil asa ceva!
Raspunde

@6

Acum 9 ani

NATING II FICIORU LU TATATAU TANTALAULE DACA NU VREI SA VEZI CA APROAPE TOATE STR IS PRAF II TREABA TA EU TIAM SPUS CE AM PATIT : BANI DE MECEDES NU AM FIINCA MIE NUMI DA NIMENI GRATIS NIMIC SPRE DEOSEBIRE DE TINE SI DE SASU TAU AM INCHEIAT:
Raspunde

Nemilosu

Acum 9 ani

SB a ajuns un oras de ***. Multe orase l-au depasit la civilizatie. Johannis, daca ar fi primar in Germania in oricare oras, ar fi alungat cu pietre. Tot ce a \"ctitorit\", se strica. Strazi, aeroport etc. Si cat de penibil e cand taie panglica la fiecare straduta reabilitata...Are mandrie si prostie ca orice alt roman din politica romaneasca.
Raspunde

@9

Acum 9 ani

As fi tentat sa ti dau dreptate si inteleg nemultumirile contestatarilor lui Johannis, insa decat un Trihenea, Cindrea, Neagu, Stirbet, Cazan sau Marinescu mai bine sasu de 1000de ori. Mai bine un profesor de fizica civilizat, decat un ghertoi cu structura mafiota. Nu i iau apararea lu joha, dar e mai bine asa. Exemplele cele mai bune sunt in alte orase: Constanta, Focsani, Pitesti etc
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

strada avram iancu trebuie renovata,arhivelor,tribunei,lomonodov,si multe altele trotuarele trebuie renovate si asfaltate complet.
Raspunde

Goga

Acum 9 ani

In principiu e bine cand infrastructura este modernizata.. dar nu e bine cand o astfel de reparatie dureaza deja de 2 ani iar pe santierul acesteia luni de zile nu vezi ca se misca un deget ! Strada Octavian Goga a fost decopertata si sapata de aproape 2 ani si nu se mai face nimic, fiind lasata in starea catastrofala in care o vedem . Trec zile si luni si nu se vde nici o miscare . Din cauza aceasta traficul din zona este sufocat , Calea Dumbravii si strazile adiacente fiind de necirculat la orele de varf. Problema este ca primaria permite firmelor de constructii sa liciteze cat mai multe strazi, cu toate ca cestea nu au capacitatea sa lucreze simultan pe atatea santiere. Mi se pare o bataie de joc la adresa locuitorilor. Ar trebui ca teremnele de finalizare sa fie mult mai scurte , sa existe un inspector al primariei pentru fiecare santier inceput care sa vegheze zilnic la prezenta pe santier si stadiul lucrarilor, iar in cazul depasirii termenelor de finalizare constructorul sa plateasca penalitati. Doar acest lucru este in interesul cetateanului si alte argumente nu conteaza. O sa vina din nou alegerile, domnilor de la primarie ;)
Raspunde

@goga

Acum 9 ani

Lucrez la o firma de drumuri si te asigur ca ce spui tu este o tampenie. Firmele de constructii din sibiu nu liciteaza prea multe strazi pentru ca TOTUL TREBUIE SA FIE FACUT DE DPC. Aici este marea problema, exista firme care nu au de lucru, strazile sunt praf si asteptati toti sa vina DPC-ul sa faca o lucrare de mizerie.
Raspunde

@goga

Acum 9 ani

Si aia cu termene scurte si cu supravegherea lucrarilor ma face sa rad cu lacrimi. Cine crezi tu ca pune vine sa ii controleze pe DPC? Primaria? Ha ha ha!
Raspunde

@14 si 15

Acum 9 ani

ce lucrezi la firma de constructii ? maturator ? Mi se pare ca Tusineanu si Sitaru nu lucreaza la DPC... sau poate nu stiu eu?
Raspunde

@16

Acum 9 ani

Firmele de salubritate au maturatori, nu cele de constructii. Bine, probabil tu nu ai capacitatea intelectuala necesara pentru a procesa acest gen de informatie. Nu stiu cine sunt cei foi de care spui tu, eu sunt un simplu contabil la o firma de constructii.
Raspunde

*

Acum 9 ani

* doi
Raspunde

Goga catre contabil

Acum 9 ani

cred ca nu e bine sa chibitzezi daca nu ai habar... mai bine vezi-iti de conturile tale.. daca nu ai auzit de sinecon si constructii sa, ce fac o gramada de lucrari in Sibiu , inclusiv strada O. Goga..sau mai bine zis se fac .. ca fac.. !
Raspunde

ctc

Acum 9 ani

cred ca Sibiul e singurul oras in care se practica asfaltarea si apoi reabilitarea conductelor de sub si iar asfaltarea si ciclul continua pana cand conturile \"baietilor destepti\" sunt pline pana la refuz..mi-e scarba..
Raspunde

vasilica sportivu

Acum 9 ani

bai nu mai poate da JOHANNIS un interviu ca apar postaci circotasi si ofticosi la cine credeti ca le place sapaturile in strazile reabilitate dar stiti care este frustarea ca se face lucru de calitate si nu fusereala ca in localitatile din care va trageti bai SIBIUL este un oras mare are peste 700 de strazi si daca sunteti cu adevarat SIBIENI stiti foarte bine cum arata strazile toate de pamint combinat cu micsura asfaltica combinate cu pietris si gata reabilitarea strazi ,raportata modernizarea strazi si uite asa am mai luat un comision si o spaga ca nu so fi inbogatit de la indepedenta cum arata SIBIUL ACUM de frumos nu a fost niciodata chiar nu vedeti ce bulevarde a tras perfect asfaltate felicitari celor care a votat in 2000 cu capu nu cu matu ca nu stiu zau ce mai ati fi comentat acum cred ca de dezastru orasului continuati domnule primar astia care va contesta in nici un caz nu sunt SIBIENI si vedeti ca nu peste mult timp va fi o mare invazie dinspre sud spre noi in rest numai frustare
Raspunde

ovidiu

Acum 9 ani

Bravo si respect pentru munca depusa in Sibiu!
Raspunde

Siby

Acum 9 ani

Santeti neinformati
Raspunde

B

Acum 9 ani

Se face o treaba excelenta si lucrurile sunt intr-o continua dezvoltare de cand Iohannis este primar. Felicitari pentru modernizarea orasului, nimeni nu ar fi putut s-o faca mai bine si mai repede, veti ramane intotdeauna cel mai bun exemplu in fata intregii tari!
Raspunde

leu

Acum 9 ani

Individul si-a spart toba si teava de esapament prin gropile din Sibiu si nici nu are macar curajul sa recunoasaca
Raspunde

bzn

Acum 9 ani

Postacii lui Iohannis sunt la post! Cum \"bine si repede\" a modernizat orasul, ca-i primar de 13 ani si in oras este o harababura de nedescris, iar ce face azi se strica maine? A se vede aeroportul, Piata Garii, piatra cubica de pe Corso si strazile pe care le tot \"reabiliteaza\" la infinit... Vorba aluia, in Germania daca-si permitea bataia asta de joc la adresa locuitorilor era alungat cu pietre! In loc sa investeasca in infrastructura orasului, primarul finanteaza festivaluri penibile si circ pe strada, ca astea ii aduc voturile prostilor si satantocilor care nu au bani sa-si plateasca bilete la spectacole serioase cu artisti consacrati.
Raspunde

sasu in deserviciu

Acum 9 ani

iohanis zici ca e mesterul manole: repara o strada si doua se strica
Raspunde

Paul

Acum 9 ani

Bai oameni buni, habar n-aveti ce vorbiti. In Sibiu e pe cale sa se descopere o specie foarte rara de dinozauri... de aia sapa. Ce e asa greu de inteles?
Raspunde

jason stathman

Acum 9 ani

ambii de la 25 si 26 aveti perfecta dreptate se incep o gramada de lucrari si nu se face nici una ca lumea tipic romanesc iar in loc sa se ocupe si de periferiile sb noi ne dam mari oameni culti si de arta cu tot felul de festivaluri penibile care toaca o gramada de bani aiurea are si sibiul doar centrul pus la punct in rest e jalnic trafic mai haotic ca-n bucuresti rusinossss
Raspunde

brrrrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

vraja totala..in afara de zona centru restul orasului este un santier cu lucrari de prost gust...mai rau decat in bangladesch.
Raspunde

alex

Acum 9 ani

rai mai sinteti unii daca nu se fac ,de ce nu se fac, daca se fac de ce asa si nu asa ii asa usor de a gasi vinovati asa ca.....
Raspunde

cel mai bun primar

Acum 9 ani

voi trebuie ca umblati cu ocheleri de caii vedeti numai unde se lucreaza cred ca urmariti santierele pentru a da o nota de disconfort si s-a focalizati ce este mai urit e normal s-a dureze lucrarile atit se schimba toate utilitatile vechi de 100 -150 ani SIBIUL este oras de vreo 8-900 ani nu din perioada epoci de aur de ce nu mergeti s-a vizitati si strazile finalizate adevarate opere de arta zona orasului de jos reabilitata de curind aveti rabdare va veni rindu la modernizare si ultimilor 20 -30 de strazi din cele 700 si atunci s-a vad ce comentari mai aveti
Raspunde

eu@31

Acum 9 ani

problema este ca sunt putine santiere deschise pe care se si lucreaza..Daca pentru reparat o strada te tin astia 2-3 ani .. poti sa-i uiti pe aia care administreaza lucrarea
Raspunde

radu

Acum 9 ani

bine ca nu a mai aparut cel cu loganul ! ar trebui permisa circulatia lor numai pe drumul judetean si comunal
Raspunde

bula

Acum 9 ani

DPC-ul este modul legal de-a fura bani de la bugetul local. Se stie asta de catre toata lumea insa nu se face absolut nimic in sensul de-a desfinta aceasta hotie. Au pus acolo un papa-lapte pe nume Gigi Lazar, sugaci de servici, care nu misca un deget fara sa-l intrebe pe hotul-hotilor Joannis.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Măi bulă, ia luminează-ne şi pe noi cum fură DPC-ul banii de la bugetul local. Fă-ne tu o desfăşurată cu subiect şi predicat, aşa ca pentru proşti.
Raspunde

intrebare

Acum 9 ani

Ba vreau si eu un raspuns la o intrebare pe care o formulez de o gramada de timp si nu primesc nici un raspuns.Ce problema aveti de atacati cu tot felul de invective josnice si neadevarate cind este vorba de Sibiu sau de un sibian adevarat.
Raspunde

ALEX

Acum 9 ani

TRECE -TI PRIN BRASOV SA VEDETI TRANSPORT IN COMUN SI CIRCULATIE RUTIERA BRASOVUL VA DA CLASA DESI ESTE DUBLU SI POSEDA O ZONA METROPOLITANA DE 400000 DE LOCUITORI . PS. ACEST OM FIE EL SI GOSPODAR IN AMERICA NU AR PUTEA CONDUCE O COMUNITATE DACA NU AR AVEA MINIM 2 COPII NATURALI SAU INFIATI . IOHANIS 8 CASE SI MASINA DE 100000 DE EURO DE UNDE DIN SALARIUL DE BUGETAR DOAR A FOST TOATA VIATA LUI UN BUGETAR PROFESOR SI MAI APOI UN PRIMAR DE UNDE ?
Raspunde

ALEX

Acum 9 ani

VERIFICATI DECLARIATIA DE AVERE . ESTE PUBLICA . DE UNDE ARE ACEST OM ACEASTA AVERE ?
Raspunde

brrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

mai alex ce deraiezi?si cei dk nare copii?esti la ceausescu?pt ce amesteci capra cu varza?poti sa uiti de bv....singurl oras de 3 stele este sibiul....asa k valea cu comunismele la iasoveni
Raspunde

Colombo

Acum 9 ani

Alex asta e o clona securista cu interese meschine ce se substitue lui Alex cel adevarat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus