Duminică,
25.07.2021
Partial Noros
Acum
26°C

Concluzia Spitalului Judetan in cazul copilului mort dupa operatia de polipi:"Ne intrebam - de ce a murit copilul?"

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde în urmă cu câteva zile a murit Alexandru Bogdan, după ce a suferit o banală operație de polipi, a venit cu primele concluzii ale anchetei medicale şi administrative desfăşurate de Consiliul Etic. Concluziile de etapă, cele definitive fiind încă amânate pe perioadă nedeterminată, spun că moartea băieţelului de trei ani „este o mare tragedie”, dar medicul şi asistenta nu sunt vinovaţi, iar dr. Ioan Mănuţiu, preşedintele Consiuliului Etic spune că „noi încă ne întrebăm de ce a murit copilul”.

La 15 minute după ieşirea din blocul operator, Alexandru a făcut un stop cardio-respirator. Varianta părinţilor este că asistenta a dus copilul în salon şi i-a spus mamei să îl aşeze pe burtă, cu capul într-o parte, după care nu a mai venit deloc să îl verifice, până a intrat în stop cardiac. Reprezentanţii spitalului spun că asistenta a întrat în salon de mai multe ori, „de câte ori a fost necesar”, neputând să zică cu precizie de câte ori aceasta a mers să verifice copilul sau dacă nu a mers deloc.

Cele opt puncte de pe foaia de concluzii prezentată în cadrul conferinţei de presă, arată că potrivit Comisie de Etică, „actul operator s-a desfăşurat în condiţii normale”, „analizele efectuate precedent opraţiei erau valabile şi concludente”, „medicaţia a fost corect administrată, iar opţiunea de anestezie a fost corectă”, fără să se administreze calmante post operatoriu, „evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale”, şi „s-a respectat protocaul în cazul manaevrelor de resuscitare”.

„Aceste concluzii nu sunt definitive, va trebui să aşteptăm şi rezultatele autopsiei şi să continuăm ancheta. Din discuţia purtată de mine cu medicul şi cu asistenta, s-a respectat protocolul. Copilul nu a prezentat complicaţii, nu avea nici antecedente de malformaţii sau probleme cardiace şi iar medicul era normal să îi facă resuscitare manuală, până la venirea echipei speciale de intervenţie, care e permanent disponibilă la UPU, pentru că acesta e un spital pavilionar şi durează în cazuri în care e nevoie de resuscitarea artificală până vine echipa, dar timpul este foarte scurt”, a mai declarat Ioan Mănuţiu.

Părinţii copilului au cauzat medicii de neglijenţă, atât pentru că băieţelului nu i s-au făcut alte analize înainte de operaţie, ci s-au luat în considerare cele făcut cu cinci zile înainte, la o clinică privată, cât şi pentru că copilul a fost sedat şi nespuravegheat, toate aceste fiind negate de reperezentanţii spitalului.

„Concluziile trase pentru decesul lui Alexandru, fiul meu, sunt pe natura responsabilităţii acestor fapte de decizie. Vor să se ascundă factorii de decizie ai medicului curant. Aceasta e încă o dovadă de lipsă de responsabilitae din partea spitalului. Dar mie mi-a spus medicul personal că i-au dat calmante copilului, iar soţia mea a fost acolo şi asistenta nu a mai revenit în salon după ce a adus copilul, şi în afara de asta mai am şi alte probe de adus în instanţă. În urma unei discuţii cu avocatul meu am decis să aştept rezultatele de la Medică Legală, după care, în funcţie de acestea o să intre şi Parchetul în rol. Cert este că nu o să las situaţia aşa”, a spus Bogdan Ovidiu Nicolae, tatăl lui Alexandru.

Prima şi şi singura măsură luată după moartea copilului a fost interzicerea intervențiilor chirurgicale la copii, în Spitalul Clinic Județean, măsură anunțată public de președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea şi confirmată de Spitalul Judeţean Sibiu.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

18 comentarii

Horvath

Acum 8 ani

Eu cred ca o murit pentru ca nu o avut zile.
Raspunde

Vasile

Acum 8 ani

Sunteti medic ? Asa zic acesti criminali ciubucarosi numiti medici ?
Raspunde

Vanghelie

Acum 8 ani

Sistemul medical sibian e la pamant,dar nu conteaza,sibienii au teatru,jazz si cultura mai mult decat pot duce.Mai au si aeroport(???),dar medicii pleaca din oras pentru ca nu prea au viitor.Am uitat ca mai au si niste competitii sportive de valoare europeana,dar spitalele,medicii si sistemul sanitar e la pamant.Din ce vad pe forum observ ca si invatamantul e foarte bun(???) la Sibiu.
Raspunde

am trait si vazut

Acum 8 ani

SI POVESTI ADEVARATE DE MEDICINA . EU STIU DE CIND AM FOST CU UN COPIL , ACEASI OPERATIE . DOCTOR CHIRURG O R L , MI-A SPUS ; DOMNULE NICI NU STITI CITE O DATA , CE REPERCURSIUNI SI IMPORTANT ESTE BANALA OPERATIE DE AMIGDALITE , DACA NU ESTI ATENT SI PROFESIONIST . POATE SA TAIE COEZILE VOCALE , RANI CARE NU SE MAI VINDECA ,SE POATE ATINGE ALTE VASE , FIRE , NERVI , SAU POATE SA MOARA COPILUL . A VENIT MEREU , CIRCA 4 ORE DIN 5 IN 5 MINUTE VEDEA COPILUL . A FACUT OPERATIA DIMINEATA , ZI CU SOARE SENIN . MI-A SPUS DINAINTE CU CITEVA ZILE CA DA TELEFON INAINTE , CU O ZI , PENTRU MIINE . A ZIS SA NU MANINCE SEARA SI DIMINEATA . A DAT EL TELEFON , SA MA PREZINT . DECI ERA PREGATIT PENTRU OPERATIE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE . II MULTUMESC SI RESPECT , ASA DOCTOR .
Raspunde

@ e(vanghelie)

Acum 8 ani

Ceva ma face sa cred ca fie esti vreun flamer brasovean, fie vreun valcean frustrat aterizat pe aici pentru niste pupincurism: sistemul medical e la pamant oriunde in tara, nu doar la sibiu, asa ca degeaba ataci \"orasul\" cu referire la festivalurile care au loc aici. Ce legatura are sula cu prefectura, inteligentule? :))
Raspunde

DOMNULE VANGHELION

Acum 8 ani

cu umile cunostinte si eu , dumneata , poti sa mergi la medicina fara examen de intrare (doar a merge si intra ) restul esti medic cu acte . ( am gresit - macelar - cu acte - ) examene pe grila , daca citesc si eu stiu .
Raspunde

alex

Acum 8 ani

\"comisia de etica\"... etic inseamna moral... iar moral se refera la spirit, psihic sau intelect.... deci asta nu e comisie !
Raspunde

pascut

Acum 8 ani

Tragedia familiei este imensa si de inteles. Comisia de etica functioneaza in orice spital. Daca s-a gresit raportul medico-legal va aduce poate lamuriri. Daca familia atat de greu incercata va pretinde si despagubiri, atunci vom intelege cerbicia cu care se aduc acuzatii peste tot. In rest aceasta este performanta sistemului medical din Romania. Apar din cand in cand situatii neprevazute, care nu tin neaparat de dotare, profesionalism, organizare. Mediatizarea excesiva a acestor cazuri are si o latura pozitiva. Cand insa ea depaseste anumite limite nu aduce nimic constructiv. Calitatea invatamantului in general a scazut de la an la an la toate nivelurile. Sistemul de examinare predomonent pe baza grilelor este un dusman serios al calitatii pregatirii. Multi profesori nu fac schimbari semnificative in grile de la un an la altul. Medicii mai tineri capabili pleaca, iar noi care ramanem vom fi tratati probabil de indieni, chinezi, etc. Vom ajunge sa ne plangem de mila.
Raspunde

@vanghelie

Acum 8 ani

exact asta gandesc si eu! Se investesc atatia bani in cultura, iar sanatatea si invatamantul sunt la pamant! In loc sa fie prioritare, sa ne ingrijim pt viitorul copiilor, pentru sanatatea si educatia lor si apoi sa rezolvam celelalte probleme!
Raspunde

nicu

Acum 8 ani

unii medici sunt praf unii sunt buni cert e ca nu avem centru universitar iar doctorii care se fac la sibiu stau 1 2 ani dupa care pleaca ingermania suedia norvegia belgia samd. cine ramn is prost platiti, rezidenti sau incepatori care abia asteapta sa iasa din tura si sa treaca aia 4-6 ani ca sa dea examen sa devina specialisti si sa plece in tarile de mai sus si profesori univ care is prea plictisiti ca sa mai faca ceva...asa si loco mai sunt cateva execptii dar la 200 k de oameni is egal cu zero. a si aarafat baga bani in macelari imbracati in rosu, care is in stare sa tina in viata si un mort pana ajunge la upu apoi in ati se curata dar de, sunt rezultate. Pacat de copil ... eu imi aduc aminte de operatia mea de polipi citez doctoru: \"Deschide gura ca-ti sparg dintii!!!\" - alte vremuri alt centru alt doctor.... ps datile bani la doctori sa ramana intara 10% doctori exceptionali din 100 > decat 10% doctori exceptionali dini 10....
Raspunde

corectorul de serviciu

Acum 8 ani

Manutiu este de fapt...... Manitiu seful clinici cardiologie dar de unde sa stie autoarea articolului Dorina Nitu.....caci poate l-a scris pe o teresa din centru......halal ziaristica
Raspunde

alex

Acum 8 ani

@8... probabil esti medic..... dar chiar medicul Ioan Maniţiu a admis că „mai sunt multe întrebări la care nu există răspuns”.... atunci de ce trag o concuzie ?!?..... de ce ORL-istul i-a spus tatalui ca i-a admistrat calmante dar in fata comisiei nu a recunoscut asta ???...... de ce s-a spus ca asistenta a trecut \"de cate ori a fost nevoie\" pentru a supraveghea copilul cand, de fapt, nu a trecut decat cand a fost solicitata.... DAR intrebarea la care trebuie sa raspunda medicul curant (Gabriel Rusu) este : de ce la operat acolo, ...fara defibrilator, .. fara anestezist (citez \"anestezia a fost facuta de medicul curant, lucru care se practica in mod curent\".... daca se practica in mod curent, nu inseamna ca e si bine)..................., va raspund eu la intrebare: pentru ....200 ron !
Raspunde

io

Acum 8 ani

sa operat ca pe front . Cardul de sanatate - aplicat - si un sudor de tevi gaze are un panson .
Raspunde

FAN FAN

Acum 8 ani

Ba cred ca nu esti adevaratu vanghele cred ca esti unu de aia de vezi numai ce ti-se dicteaza de denigratori SIBIULUI bai vanghele tot sistemu sanitar este la pamint si nu de ieri de vreo 50 de ani fara aparatura performanta si dotari +modernizari vom merge din rau in mai rau tu vanghelache de ce crezi ca astia de ne prostesc de 24 ani sai votam cind au o problema de sanatate se duc la clinici celebre VIENA ,PARIS SI ALTE DESTINATI EUROPENEsi sa-ti dau exemple; basescu ,tariceanu ,hrebenciuc si multi alti de ce fug medici laso moale in tara sunt vreo 7-8 facultati de medicina ia fa un pic de aritmetica la fiecare absolvire la sfirsit de an citi medici vin in sistem de ce nu se complecteaza lipsa cu acesti medici cred ca nu le convine s-a nusi practice meseria se duc afara si ce face fara experienta duce olita bolnavilor din marile clinici europene ba vanghele spune un lucru care merge in tara asta bogata si cu cei mai tristi si oropsiti cetateni din UE asa ca dute cultura ta este manelele si telenovelele ,lasa cultura SIBIANA IN PACE asta inseamna locuri de munca si multi bani cred ca ce te injura astia de au terase si hoteluri in SIBIU FRUSTATULE SI GRIJULIULE CU CHELTUIALA BANILOR PUBLICI
Raspunde

10+3

Acum 8 ani

Cultura sibiana e pe maini bune,se deduce din comentarile de pe forum.e plina de rapita si alte buruieni.Nu ar strica sa luati lectii de gramatica si bun simt,de care aveti mare nevoie,desi se zice ca Sibiul e capitala bunului simt.
Raspunde

bravo

Acum 8 ani

atunci mergem la vecini pentru orce operatie si bani se duc dupa pacient . Un doctor strain de la noi este mai corect , uman si bun profesionist , dindu-le lectii la multi medici conationali . Am vazut medicii tineri cu abnegatie , care vrea sa faca ceva in salon nu le da voie profesorul sau seful de clinica .
Raspunde

@15

Acum 8 ani

vorbesti cam bine romana pentru un spaniol din periferia madridului. erai in pauza de pranz si te-ai gandit sa ne spui care-i treaba cu cultura de sibiu? era vorba de un copil mort din cauza unei operatii. nu despre gramatica sau alte celea. daca simti nevoia sa vb romaneste sunt doua posibilitaati: fie te intorci in romania fie sunt forumuri specializate pe asa ceva
Raspunde

Ioana

Acum 7 ani

Un amic a trebuit operat de amigdalita,doctorul i-a zis ca e o operatie usoara(cica fara riscuri)... Nu stiu ce i-a facut,dar a murit... cred ca l-a lasat nesupravegheat si i-a ajuns sângele in plamani.A lasat o mama indurerata,fiind unic copil,si o soție cu fetita de 3 ani jumate! Daca stia ca e asa riscant nu se opera in veci!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus