Sâmbătă,
03.12.2022
Innorat
Acum
1°C

Secuii ameninta cu proteste: Nu vor in Regiunea Centru

Adunarea delegaţilor Consiliului Naţional Secuiesc, de la Târgu Mureş, a adresat un apel Guvernului să nu atragă secuimea într-o 'situaţie de confruntare', întrucât aşa-numitul Ţinut secuiesc trebuie să fie o regiune administrativă de sine stătătoare, iar, în caz contrar, împuterniceşte conducerea CNS să organizeze acţiuni de protest.
Prin documentul adoptat se autorizează Biroul Permanent al CNS să ducă largi consultări sociale în vederea organizării unor mişcări de protest, ”dacă Guvernul român nu renunţă la măsurile ce lezează integritatea teritorială a Ţinutului secuiesc şi începe aplicarea lor”, informează Agerpres. 
”Consiliul National Secuiesc face apel la Guvernul României să nu forţeze secuimea într-o spirală confruntativă, care poate să aibă consecinţe neprevăzute şi să nu ia măsuri contrare proceselor menite să întărească pacea şi siguranţa europeană, printre care şi procesul Helsinki”, se arată în documentul adoptat de CNS.
În hotărâre, CNS cere Guvernului Ungariei să solicite Guvernului României respectarea tratatului bilateral, semnat între cele două ţări, 'şi să valideze dispoziţia sus menţionată din tratatul de bază, semnată cu România'.
De asemenea, se autorizează Biroul Permanent al CNS, ca la nevoie, să convoace Adunarea naţională secuiască, care va hotărî asupra 'contramăsurilor împotriva măsurilor Guvernului, de lezare a drepturilor'.
Documentul relevă că îl autorizează preşedintele CNS, Izsak Balazs, ca la tratative să reprezinte CNS-ul şi doleanţele organizaţiei şi propune partidelor maghiare din România ca proiectul de autonomiei aprobat de CNS în 2004 să constituie baza acestui proiect de statut.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

pũla & caciula s.r.l.

Acum 9 ani

ce este aia secui ? cati 213 mai sunt (dupa ultimul recensamant) ?
Raspunde

istoric

Acum 9 ani

un 1250 e r n au fugit de mongoli , in munti . Tot ce a prins in buda si pesta au facut 5 piramide de capete , trecind cu caii peste ele. noi am fost toleranti . Unguri au fugit de mongoli din valea Donului , gasind loc tot in stuful Dunari cu Tisa . Iar nelegiuiti , puscariasi , rasvratiti , nemti , erau carne de sabii in fata mongolilor si slavilor . Dar au fugit si de holera , ciuma neagra , prigoana bisericilor , de toate sectele si insecte cara se bateau intre ele .
Raspunde

Sabin

Acum 9 ani

Cine sunt secuii?
Raspunde

ion iliescu

Acum 9 ani

Zau ca - ti vine sa spui \" lasa - i sa fiarba in zeama lor \" .Formularile din \" apel \" sunt provocatoare, agresive ,ultimative. Se joaca cu focul dar raspunzatori pentru solutii este statul roman unitar, etc.Cu vorbele a fost usor (la tv) sa vedem acum calibrul oamenilor de stat. Alzara.
Raspunde

Auzi!!!

Acum 9 ani

Astia cer ajutor Guvernului ungar pentru INTEGRITATEA tinutului secuiesc.Frate, mai bine plecati in Ungaria si acolo cereti ce vreti.Noi nu va tinem cu forta.Liberrrr...
Raspunde

pt. 2. istoric

Acum 9 ani

Am inteles ca toti au fugit. Dar valahii, valahii unde or fost? Daca or fi fost....
Raspunde

istoric

Acum 9 ani

sau batut cu turci , bulgari , tatari , slavi ,huni , cazaci , romani si unguri austrieci . Si saracu Moldoveni au o istorie mai frumoasa si reala decit voi . Ia-ti pupat pe bombeu pe unguri . In afara de CLOSCA , HORIA , CRISAN si DOJA , restul A-ti facut negot , la incotor batea vintul . Pe MIHAI VITEAZUL la-ti asasinat . In afara de ajutorul cetatenilor simpli din oras an 1600 . Acea au fost corecti .
Raspunde

marcus

Acum 9 ani

ca***de integritate vor si handicapatii de secui sa stea draku-n banca lor pt ca aici in romania au mai multe drepturi ca noi romanii asa ca ciocu mic daca nu mars la budapesta cu voi sa vedeti voi acolo drepturi unde o sa fiti tratati de 10 ori mai rau ca aici si mai terminati cu independenta tinutului secuiesc fraierilor nu UITATI TRAITI IN ROMANIA STAT SUVERAN SI UNITAR NU VA CONVINE MARS AFARA DIN TARA
Raspunde

andy

Acum 9 ani

din cauza a 200 de degenerati se intretine o disputa intre unguri si romani care altfel nu ar fi existat niciodata. sictir cns sau cum dracu ii chema pe handicapatii cu aia in frunte cu tokes ca maghiarii adevarati nici nu vor sa auda de asa ceva.
Raspunde

hopaaaa

Acum 9 ani

bravo si bafta.sa va dea dzeu autonomia k poate se desteapta si ceilalti ardeleni......aveti sange in carbasan nu k fraierii de romani de leo trag toti la bot,se lasa furatzi de mitici de zeci de ani si mai bat din palme fluturand tricolorul k oligofrenii....
Raspunde

istoric

Acum 9 ani

NOBIL SECUI- GHEORGHE DOJA - SE INTOARCE IN MORMINT . fost ars de viu . CARNEA SMULSA CU OASE CU TOT , DE NOBILI MAGHIARI . AU LUPTAT INPOTRIVA ASUPRIRITORILOR UNGURI, DE PARTEA MOLDOVEI SI MUNTENIEI , INCLUSIV CU MIHAI VITEAZU , INPOTRIVA AUSTRIECILOR SI UNGURILOR . LA ORIGINI SINT DIN NORDUL UNGARIEI CU SLOVACIA SI DIN TARA CEANGAILOR , TARA VOLGAI ( BULGARIA NEAGRA ) cu IRANIENI . TREZITIVA CANCELARIILE OCCIDENTALE VREA DISTRUGEREA TARI , SUNGURA NEIPARTITA PINA ACUM .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus