Miercuri,
29.09.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

Slujba de la biserica, reclamata la Politie

Ce poți să îți dorești mai mult, într-o zi de duminică, decât să fii trezit la ora 8 dimineața fix? Dacă ești o persoană evlavioasă, de confesiune ortodoxă, este momentul pe care l-ai așteptat toată săptămâna. Dacă ai o familie în care tocmai s-a născut un copil și ai reușit să adormi abia în urmă cu două ore, când bebelușul a înțeles și el că e noapte, mai ai un minut până te apuci să-ți cauți apartament în altă zonă.
 
Dar în ce zonă? Că toate sunt pline de biserici care-și pun slujbele la boxe, cu volumul dat la maxim, spre îmbucurarea întregului popor, fie el creștin sau nu.
O familie din zona Lazaret nu a mai rezistat și a depus o reclamație scrisă la Poliția Locală. Oamenii locuiesc în apropierea bisericii “Sf. Ierarh Nicolae”, de după Podul Gării. “Am vorbit cu oamenii de acolo, să mute boxele sau să le dea mai încet. Acum, să vedem, sperăm să se rezolve amiabil. Dacă nu, vedem ce soluție găsim”, spune șeful Poliţiei Locale din Sibiu, Adrian Aldea.
Gardienii publici au mers în zonă să discute cu preoţii. Aceştia au înţeles situaţia şi spun că au rezolvat-o, parţial: au montat bureţi de izolare pe boxe, astfel încât sunetul să nu mai fie atât de puternic. “Am stabilit că vom pune slujbele în boxe doar duminica şi de Sărbătorile legale. Dar noi nu facem zgomot, noi ne rugăm pentru comunitate. Oricum, nu le dăm drumul între orele 22 şi 7 dimineaţa, respectăm intervalul legal de odihnă. Sunt persoane care vin la slujbă şi nu au loc înăuntru, aşa că stau afară, dar nu aud nimic. Sunt oameni bătrâni care ne-au spus că atâta dorinţă mai au, să asculte slujba de la biserică. Ce ar trebui să facem, un plebiscit, să-i întrebăm care vor şi care nu să audă slujba în boxe?”, se întreabă unul dintre preoţii care slujeşte la Biserica din Lazaret, Ioan Puia.
Slujitorul Domnului recunoaşte că a insistat, la Poliţia Locală, să-i fie dezvăluite numele celor care au depus reclamaţie. Agenţii au respectat, însă, legea privind protecţia datelor personale şi l-au refuzat. “O anonimă nu se ia în calcul. Ar putea să aibă curajul să spună cine e. Aşa cred că ar fi frumos, să ne cunoaştem, să avem un dialog faţă în faţă, fie că sunt creştini de-ai noştri, fie că nu”, este de părere preotul Puia.
Însă nu doar unii dintre locuitorii din Lazaret sunt nemulţumiţi de faptul că trebuie să asculte slujbele cap-coadă, fie că-şi doresc asta, fie că nu. Şi locatarii de pe Mihai Viteazu cred că biserica exagerează. “Acum, că e aşa cald afară, dormim cu geamurile deschise. Dimineaţa la 8, duminica, avem trezirea, indiferent cât de obosiţi suntem. Şi nici nu mai putem adormi la loc, pentru că sunetul este la maxim pe tot parcursul slujbei, până la ora 12”, se plânge Elena Mândru, o locatară din zonă.
“Eu stau la etajul II şi ascult slujba din balcon. Sigur că mă deranjează. Pe aici sunt oameni de diferite etnii, de diferite religii. Nu sunt toţi obligaţi să asculte slujba noastră. În plus, noi, aici, avem şi capelă, ascult clopotele de la toţi morţii, câţi or fi ei pe zi. Trag clopotele de nu mai ştii dacă e sărbătoare, e vreun mort sau de ce”, spune şi Vasile Şerban, un locatar dintr-un bloc aflat în imediata vecinătate a bisericii.
Unul dintre vecini îl contrazice, însă. “De ce să mă deranjeze? Astea sunt lucruri sfinte. Oamenii ăştia, care reclamă, nu-s creştini”, susţine Dumitru Teuşan.
Preoţii sunt, însă, de părere că slujbele puse în boxele exterioare sunt perfect normale. “Dacă se construieşte un bloc, oamenii ăia ce să facă, să nu mai muncească, pentru că sunt unii care zic că fac zgomot? Noi aşa lucrăm, ne rugăm. Dacă ne-am lua după reclamagii, nimeni nu ar trebui să mai muncească în România”, este de părere preotul Ioan Puia.
Problema apare şi la Cluj, unde a fost semnalată încă de la începutul acestui an. Mai mulţi clujeni, din zone diferite ale oraşului, s-au adresat tot Poliţiei Locale, pentru a sesiza zgomotul produs de sonorizarea exterioară a bisericilor de rit ortodox. Primăria Cluj spune că a atenţionat Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, însă nu a fost aplicată nicio sancţiune.

Comentarii

45 comentarii

mircea

Acum 8 ani

ar trebuii sa intre politia si prin popi la cat sunt de corupti si la cata spaga cer
Raspunde

tik

Acum 8 ani

dar de ce trebuie boxe? la sasi nu vezi asa ceva numai aici se duce munca de tembelizare
Raspunde

B.

Acum 8 ani

„Matei 6:5 Iar când vă rugaţi, nu fiţi ca făţarnicii cărora le place, prin sinagogi şi prin colţurile uliţelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Matei 6:6 Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care este în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” A naibii popi, nici după regulile LOR nu se ţin !
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

sa ma trezesc cu barbosii cantand langa mine, ca le fac eu cunostiinta cu dumnezeul lor.
Raspunde

Idem Turnisor

Acum 8 ani

Diferenta e ca la noi e zilnica lalaiala, ca altfel nu-i pot zice. De multe ori mi-a trecut prin cap sa ma plantez cu masina langa biserica si sa dau drumul la Ramstein. Trist, dar la preotii acestia \'evlaviosi\' nu exista alta varianta decat a lor. De la conducerea BOR in jos (S-au umplut bisericile de cartier, urmeaza bisericile de strada).
Raspunde

catre Idem Turnisor

Acum 8 ani

mai bine ascult Ramstein din mașina ta decât lalaiala barbosilor pe care nu o intelege nimeni oricum
Raspunde

Eugen

Acum 8 ani

totzi penticostalii care comentati aici ati face mai bine sa va abtineti. Ati fost intr-un oras din Israel, oricare, sa vedeti cum se respecta acolo lucrurile care tin de manifestarile religioase, fie ca sunt ale evreilor, fie ca sunt ale palestinienilor? La miezul noptii***dinul suna din trambita, care se aude peste toata localitatea; Sambata, nu ti se face nici macar intrarea sau iesirea din hotel... Dictatura minoritatii este noul \"castig\" care ne va face mult mai civilizati?
Raspunde

Neica

Acum 8 ani

Eugen trebuie sa intelegi ca nu toata lumea este crestina si si daca ar fi nu e obligata sa asculte slujba daca nu vrea. la cate biserici sunt in Sibiu nu cred ca e vreo problema sa nu gasesti un loc in vreo biserica sa asculti slujba. Nu e ca si cum slujbele sunt mesaje de interes public. Cum nici eu daca vreau sa ascult muzica nu inseamna ca toata strada sa imi asculte muzica ,asa ar trebui sa fie si cu slujbele. Nu traim in Ierusalim(nici ca am vrea). Libertatea de exprimare si de exercitare a unei religii merge pana deranjeaza pe cineva ce nu e obligat sa fie de acord cu acea religie sau opinie iar daca se exagereaza putem vorbi deja de abuz(cum e cazul cu slujbele la boxe).
Raspunde

nelutu

Acum 8 ani

Sunt sibian, dar de cativa ani locuiesc in Constanta, in apropierea geamiei Carol. De cinci ori pe zi anunta imamul rugaciunea, prima data dimineata la cinci. Si nu am auzit sa deranjeze pe nimeni, crestini sau musulmani. Astea mi se par povesti de oameni cu nervii slabi, care nu au in primul rand intelegere si in al doilea rand respect.
Raspunde

Cornelia

Acum 8 ani

Aici e vorba de echilibru, daca volumul la boxe e prea mare, pe unii, s-ar putea sa-i deranjeze indiferent ca e slujba religioasa sau manele, e vorba de decibeli. E una sa auzi din pat zgomotul si alta e sa-l auzi din mers, din miscare.
Raspunde

wtf

Acum 8 ani

dupa opinia mea, cel care doreste sa aculte o slujba ortodoxa , o poate face si uramrind la TV canalul TRINITAS, si astfel boxele pot fi oprite in timpul slujbelor. Acum este evident ca la sarbatorile mari, cum ar fi de exemplul sarbatoarea pascala, unde o parte din slujba are loc in afara bisericii, e normal sa foloseasca boxe, dar in rest consider ca daca intradevar esti evlavios mergi in biserica, si nu stai langa biserica cu tigarea in mana. Si ar mai fi ceva, a aparut obiceiul preluat de la sate ca atunci cand cineva pleaca dintre noi sa bata clopotele. La sate unde comunitatea e mult mai mica este un semn de instiinta un deces, dar in oras, in fiecare zi moare cineva, iar comunitatea este suficient de mare incat este imposibil ca locatarii unui cartier sa se cunoasca totii intre ei !
Raspunde

Andrei

Acum 8 ani

În sfârșit cineva a făcut o reclamație. Eu nu locuiesc în apropierea unei biserici dar de câte ori trec pe lângă una aud lălăiala din boxe și mă mir cum de nu cedează vecinii. Adevărul este că cea mai bună soluție este cea prezentată mai sus, ceva muzică dată la maxim și boxele orientate spre ei.
Raspunde

M.

Acum 8 ani

„Matei 6:5 Iar când vă rugaţi, nu fiţi ca făţarnicii cărora le place, prin sinagogi şi prin colţurile uliţelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Matei 6:6 Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care este în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” A naibii popi, nici după regulile LOR nu se ţin ! (20:14:48) Subscriu
Raspunde

Gruia

Acum 8 ani

Bolsevismul a prins viata si ii este sete de sange.
Raspunde

dorel

Acum 8 ani

de remarcat atitudinea de turnator comunist a preotului Puia in incercarea de a afla identitatea celor care au facut reclamatia.
Raspunde

BB

Acum 8 ani

Subscriu celor scrsi de \"3.B\" şi \"13.M\". Evlavia şi smerenia trebuie să-i caracterizeze pe credincioşi, indiferent de care rit aparţin.
Raspunde

asta e tara

Acum 8 ani

Democratie inseamna cand te bucuri de libertate si NU DERANJEZI PE CELALALT! Nu am nimic impotriva celor care merg duminica la biserica dar sa-si tina slujba in biserica. Eu locuiesc pe Mihai Viteazu si intr-adevar vara e infiorator. Si eu ascult Rammstein dar iti dai seama ce se ataca astia care merg duminica la 8 la biserica daca ii tin eu toata noaptea cu muzica data la maxim. La fel e si cu ei cu slujba la boxe. Nu degeaba pleaca toti de la biserica ortodoxa plina de spagari si habotnici periculosi. Trebuia reformata de mult. Aici ai bani stai in strana, nu ai stai ca boul in picioare. La celelalte confesiuni slujba tine 1 ora jumatate maxim. Aici se vrea tembelizarea alora care merg. Nu vedeti ce specimene ies la pranz din biserica....De meditat si la aceste chestii.
Raspunde

slujba

Acum 8 ani

in biserica ! Cu difuzoarele in srada avem aerul unui oras musulman. N -are nicio legatura cu ortodoxia, nici cu urbanismul european .NIMENI nu va indrazni sa ia vreo initiativa, mai ales Primaria, care ar fi imediat acuzata de toate relele. Totusi un pic de curaj si explicatii rationale (ptiu, drace) ar avea succes.p.s.:clopotele din M.V. sunt groaznic acordate si o tonalitate jalnica :se sprrie si cainele!
Raspunde

M.

Acum 8 ani

eu as vrea sa mai spun atat: pana au facut atetea biserici de cartier si pana au cumparat boxele pt a \'crestiniza\' lumea, mai bine dadeau un exemplu crestinesc si donau banii respectivi copiilor bolnavi sau nevoiasilor...si in loc sa se lalaie toata ziua sa faca bine si sa colinde spitalele si maidanele unde oamenii chiar au nevoie de ei, dar nu ii gasesc!
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

nu credeam ca un preot poate sa spuna ca munceste zgomotos ca un constructor!!! pe urma imi aduc aminte ca copil fiind, undeva la tara, ne spalam si ne primeneam inainte de a merge la slujba si cei mari si cei batrini. cam asa se asculta o slujba curat trupeste si sufleteste. si atunci intreb pentru ca de la mine se aude slujba chiar si din baie, e normal domnule parinte??? asa se asculta rugaciunea din balcon, din baie, cu miinile pe ........?? nu e corect din partea D-voastra ceea ce faceti cu boxele pentru ca sunteti primii care nu respectati sacralitatea. nu e slagar, nu e piesa la moda e totusi o slujba religioasa. TRAGETI CLOPOTELE, E OK, DAR LASATI BOXELE MAI INCET!! FACETI SLUJBA IN BISERICA !!! respectati sacralitatea !!! foarte de acord cu ce a scris 13M si 3 B. FITI MAI INTELEPTI, NU ESCALADATI CONFLICTUL !! ACCEPTATI CA SI VOI GRESITI NU PLECATI DE LA IDEEA CA NOI SUNTEM NISTE PACATOSI, PENTRU CA PACATUL VOSTRU E MAI MARE SI MAI GREU!! ATATA TIMP CAT OMUL STIE CA SLUJBA SE ASCULTA DOAR IN BISERICA, CURAT SI PREGATIT SUFLETESTE, VA MERGE ACOLO , ASA CUM TREBUIE SA MEARGA. DACA TU CA PREOT II PERMITI SA O ASCULTE MESTECIND IN RANTAS SAU DE PE BALCON...VA CREDE CA ASA E BINE, CEI MICI ASA VOR FI EDUCATI CA POATE FI ASCULTATA ORIUNDE SI ORICUM, CA UN ZGOMOT DE SANTIER. SLUJBA NU E ZGOMOT DE SANTIER, VA ROG NU MAI BATETI CIMPII CA NU PERMIT NIMANUI SA ISI BATA JOC DE SLUJBA ORTODOXA CHIAR DACA ACEL CINEVA E POPA...NUMAI POPA NU E!!!. NU POATE FI ASCULTATA DE ORIUNDE SI ORICUM !!!...ASTA TREBUIE STIUT SI TREBUIE RESPECTAT! E BINE , ASA DOMNILOR??? NU CRED CA ASA EDUCATI POPORUL, JIGNIND SACRALITATEA SLUJBEI. CRED CA CEI CARE RECLAMA SUNT MAI TREJI SUFLETESTE DECIT CRED UNII PREOTI. DA, NU POT SA ASCULT O SLUJBA IN TIMP CE SUNT IN PAT, IN BUCATARIE, SAU ORIUNDE ALTUNDEVA FIZIC SI PSIHIC DECIT ACOLO, IN BISERICA. DINCOLO DE CE SPUNE UN OM DE RIND, ASTEPT CA SUPUS CREDINCIOS ORTODOX O OPINIE AVIZATA A UNUI PREOT CU HAR. TUSA DURA A FOST PUSA IN MESAJ DOAR PENTRU A VEDEA TOATE ASPECTELE REALE ALE PREZENTEI ACESTOR BOXE LA INALTI DECIBELI. RUGATI-VA CU HAR, CU SMERENIE SI NU CU ZGOMOT. NU VA BATETI JOC DE SLUJBA ORTODOXA PENTRU CA NOI ORTODOXII NU PERMITEM ASTA. FITI CUMPATAT, PARINTE SI EVITATI SCANDALURILE SI ZIARELE!!! DUMNEZEU SA NE AJUTE TUTUROR IAR CELOR ORBI SA LE DEA MINTE, CELOR BEZMETICI SA LE DEA INTELEPCIUNE SI CELOR INCREZUTI SA LE DEA SMERENIE!! FOARTE DE ACORD CU CE A SCRIS MAI SUS 3.B SI 13.M
Raspunde

Mihai Grunca

Acum 8 ani

Nici eu nu agreez moda lansata prin difuzarea slujbei la difuzoare exterioare. Din pacate societatea civila nu a actionat atunci cand era necesar, iar exceptiile (manastirile si bisericile neincapatoare la sarbatori, cand intr-adevar sonorizarea exterioara e binevenita) au devenit regula cotidiana. Din punctul meu de vedere, nu asa se atrag enoriasi in Biserica si nu asa se face propaganda religioasa, cu forta. Cu alte cuvinte nu e ok sa vrei sa citesti o carte in parc, sa vrei sa vezi un film, sa vrei sa asculti o simfonie acasa sau pur si simplu sa vrei sa te odihnesti fiindca esti bolnav si sa ai in background slujba de duminica. Rezolvarea problemei e simpla si e similara solutiei adoptata de muzeele care fac ghidaj audio, pentru fiecare exponat: in loc de instalatii de sonorizare de mare putere, se pot cumpara a) o frecventa radio dedicata pe FM si b) emitatoare FM de mica putere de cativa watts. Astfel, oricine doreste, pe o raza de cativa zeci de metri in jurul Bisericii poate asculta la telefon la volum rezonabil sau in casti sau chiar la un miniaparat de radio de 5 lei cu casca, slujba. Ar putea memora frecventa in aparatul de radio iar, de pilda, daca ar merge in apropierea altei Biserici, ar capta slujba de acolo pe aceeasi frecventa. Nu ar mai fi nimeni deranjat de sutele de decibeli din boxe. Pentru Dumnezeu, e o lujba, nu discoteca. O solutie atat de simpla, daca s-ar dori cu adevarat nu o demonstratie de forta ci medierea celor doua parti in conflict.
Raspunde

un roman

Acum 8 ani

Propun sa ne strangem cativa zeci de oameni cu masinile langa biserica, si cand incepe slujba sa punem parazitii in radiouri. Sa vedem, e ok ? ca asa ne relaxam noi "ca muncitorii" facand zgomot, vb popei.
Raspunde

xml

Acum 8 ani

as fi interesanta o opinie a Arhiepiscopiei Sibiului; poate Adela va cere o parere a purtatorilor de cuvant ai Arhiepiscopiei Sibiului si va scrie un articol si despre asta?
Raspunde

callas

Acum 8 ani

e o dovada de primitivismsi habotnicie, dar si o demonstratie de forta a BOR: nu veniti la slujba, vine slujba la voi si va gaseste si in closet! Iar comparatia cu muncitorii constructori e o fulminatie de creier bolnav: dupa ce pleaca muncitorii vezi ca lasa ceva util in urma lor, dupa ce se termina \"slujba\" raman doar buzunarele pline ale popilor. E o intoarcere in istorie ce se intampla cu butasirea bisericilor prin toate strazile, azi-maine vei fi nevoit sa-ti faci altar in casa si sa te inchini de 5 ori pe zi ca musulmanii, Doamne-fereste!!
Raspunde

@Eugen

Acum 8 ani

1. Sunt crestin; 2. Ce treaba are crestinismul cu boxele de pe biserici?! 3. Cand deschid geamul nu imi place sa ascult nici muzica vecinului, nici galagia constructorilor, nici muzica de la biserica. Singura problema aici e ca doar primele doua sunt trecatoare; 4. Spune te rog unde stai, pentru ca de 14 ori pe saptamana sa dau drumul la muzica mea preferata (doar atat cat tine slujba);
Raspunde

DJ popa

Acum 8 ani

acele boxe sunt puse acolo pentru a aduce bucuria slujbei de la bisericaca in sufletele pacatosilor care in loc sa vina la bisericaca sa imi dea mie bani prefera sa faca altceva duminica. Poate ca cheltuind mii de euro (bani de la stat si din taxa la biserica) pe sisteme de sunet voi aduce la bugetul familiei mele inca cativa bani lunar ademenind necredinciosii in bisericaca. Nemultumitii sa mi-o s_ _ a, eu sunt trimisul zeitatii mele pe pamant si mi se rupe de voi, sunt deasupra legii!
Raspunde

un crestin ortodox

Acum 8 ani

sunt de acord ca preotul sa slujeasca la microfon si sa existe boxe care sa se auda in biserica si in curtea bisericii pentru ca cei care merg acolo vor sa auda slujba si uneori daca nu e microfon si boxe nu se aude in toata biserica mai ales ca sunt si persoane in virsta cu pb de auz. DAR, DE AICI, FIINDCA DE AICI A PLECAT IDEEA CU MICROFONUL SI CU BOXELE PINA LA CEEA CE S=A INTIMPLAT ULTERIOR, ADICA BOXE PUTERNICE E ALTCEVA. INTREBAREA MEA ESTE DIRECTA>>> SE MAI ROAGA CINEVA DUMINICA IN BISERICA ? DACA PREOTUL ZICE CA MERGE LA MUNCA.............ENORIASII MERG LA CE?? CINE SE MAI ROAGA?? OF, DOAMNE IARTA-I. POATE SE ROAGA CEI CARE STAU IN BALCON, DOAR CA NU AU ICOANE NU AU CRUCE, SE INCHINA, UNDE??? CITE ANOMALII, CITE ANOMALII!!!! ARUNCATI CEVA APA RECE PE EI SI PE BOXE SI INCHIDETI SUBIECTUL . TREBUIA CA MITROPOLIA SA IA POZITIE SI SA LE ZICA SA NU PUNA BOXELE ALEA CA NEBUNII PRIN CARTIER, FIINDCA A MERS CIT A MERS...DAR UITE UNDE S=A AJUNS. IN ALTA ORDINE DE IDEI TOT LA BISERICA DIN LAZARET, CEA CU PRICINA ADICA, INTR=O DUMINICA CEL MAI TINAR DINTRE PREOTI I-A RUGAT PE ENORIASI SA NU SE MAI INCHINE LA ICOANE , SA TREACA DOAR ASA PE LINGA ELE, CA SA MEARGA CU MIRUL MAI REPEDE. DECI NU NE MAI INCHINAM LA ICOANE,,,,ATUNCI PUTEM STA LINISTITI PE BALCON CU BERICA,,,CU PISICA, CA INCHINATUL NU E IMPORTANT. DOAMNE FERESTE! DOAMNE FERESTE! DAR RITUALUL, NU E NICI EL?? CE INSEAMNA SLUJBA DE LITURHIE??
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Domle, io zic asa, daca nu incap enoriasii in biserica (vezi Doamne) atunci, celor de afara, sa le livreze parohia niste casti wireless. Daca tot s-au dedulcit la tehnica, apai s-o faca profesional.
Raspunde

UN CRESTIN ORTODOX

Acum 8 ani

va rog sa schimbati titlul articolului, nu slujba a fost reclamata ci volumul din boxe. multumesc.
Raspunde

Gruia

Acum 8 ani

In aceeasi ordine de idei, ar fi bine sa se interzica si artificile si toate concertele din aer liber din oras.
Raspunde

sopi

Acum 8 ani

ce inseamna aceasta campanie agresiva a cultului ortodox?vin sa ceara bani pt. finalizarea bisericilor impreuna cu \"parintele\"-ca femelile batrine sa nu spaune nu.daca faci donatie vin si fac presiuni asupra sistemului juridic.-vezi gigi becali.Daca furi si le dai si lor este bine.de ce nu se recupereaza intreaga valoare delapidata,sa se plateasca contravaloarea conditilor de arest(mult mai mare decit cea din spital)si sa faca ani de munca in folosul comunitatii pentru\"penali\"?daca furi 10 lei este pedeapsa mult mai mare decit delapidezi milioane de roni(ai ce sa dai in stinga si dreapata).pe cind legea averilor?(ai avere-din ce venit justificat-diferenta se confisca)
Raspunde

sopi

Acum 8 ani

apropo de acest subiect. in cite biserici care au statii ,difuzoare afara sunt si credinciosi care nu au loc in biserica in interior(daca nu au strana platita pe 10 ani in avans-luminari autorizate...)si cite s-au constuit pe foste parcuri si au loc si de parcare\"intravilan\"gratis din partea primarie-ei \"7 case....\"
Raspunde

tentativa

Acum 8 ani

Asta este tentativa disperata de a mentine poporul indobitocit. Daca au observat ca oamenii nu mai vin la biserica sa vada fetele fatarnice ale preotilor, care graiesc una si dupa ce pleaca de la biserica se urca in masini, ce unii doar le visam, le pun slujbe la boxe!!! navalesc peste oameni, doar, doar reusesc sa-i tina sub papuc. personal ma rog cand nu este slujba, atunci cand pot fi doar eu si D-zeu. lalaiala din care nu se pricepe nimic si la care preotii ii spun slujba, daca nu au inteles, mai mult sperie credinciosii decat sa-i atraga. Mai bine ar scurta slujba si ar face-o mai placuta. Ar veni si tinerii la slujbe (bineinteles, daca sufera fata preotului).
Raspunde

pentru Popa Prostu\' si Tupeistu\'

Acum 8 ani

1. decat sa se construiasca un bloc, mai bine s-ar construi 40 de case. 2 zgomotul muncitorilor pe santier nu este amplificat de statii, papagal barbos. 3 ia incearca sa stergi batrinii la co0r, ca si aia este munca, si iti dau voie sa bagi muzica muncii asteia prin statie de amplificare. 4 ia incearca sa dai de mancare la orfani, ca si asta este munca, si iti dau voie sa bagi zgomotul muncii asteiaa prin statie de amplificare. 5. cand te rogi la Dumnezeu, te poti ruga si in gand. daca ruga este curata, Dumnezeu te aude. daca ruga ta este o ruga de popa gainar , poti sa o bagi prin statie ca Dumnezeu nu te aude. mai bine iti bagi ruga ticaloasa in rozeta cu statie cu tot, boschetarule barbos.
Raspunde

simplu

Acum 8 ani

biserica ii da biblie si diploma lui becali. Se roaga sa-i ajute la furat . Orce hot zice ; ajuta-mi doamne sa pot fura cu succes .
Raspunde

Ahmed cel Rau

Acum 8 ani

De fapt totul se reduce la bun-simt si respect fata de cei din jurul tau. Iar un popa in nici un caz nu are bun-simt sau respect pentru cei din jur. Veniti la biserica (cu b mic) de pe Stefan cel Mare sa auziti cum behaie preotii in microfon. Un fel de slujba manelizata amplificata cu ajutorul boxelor. Iar despre enoriasi ce sa mai zicem! Vin la biserica doar sa barfeasca!
Raspunde

@36

Acum 8 ani

felicitari pentru ironia invocarii bunului simt si respectului laolalta cu balacareala buna de cartea recordurilor.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Titlul e fals pus, ca si problematica; nu e vorba de slujba de la biserica, ci de SLUJBA in STRADA, in SPATIU PUBLIC, si nu atat de SLUJBA, cat de Deranjarea Ordinii PUBLICE prin DECIBELI la MAXIM.
Raspunde

Magda-Sibiu- Schengen

Acum 8 ani

\" Religia, o fraza , de dinsii inventata, ca prin a ei putere sa va aplece-n jug \" - Eminescu Slujbele chiar crestinesti, amplificate prin boxe, aduc aminte de islam, promitivism si indobitocirea oamenilor ca si muzica techno in abuz. Slujbele ar trebui sa ramina decente si sa respecte pe ceilalti oameni care au alte opinii despre viata,religie dar nu fac nici un rau nimanui, dimpotriva !
Raspunde

VA ASTEPTAM CU DRAG.......

Acum 8 ani

Duminica viitoare va fi o duminica fara scuze, in care toata lumea va putea sa vina la biserica: 1. Vor fi aduse paturi pliante in biserica pentru cei care se plang ca nu pot dormi decat duminica; 2. Picaturi pentru ochi vor fi puse la dispozitia celor care au stat sambata seara pana tirziu in fata televizorului si ii dor ochii duminica dimineata; 3. Vom avea casti de protectie pentru cei care cred ca se va prabusi tavanul daca apar la biserica; 4. Paturi vor fi puse la dispozitia celor care se plang ca e prea frig in biserica. Cei care se plang ca e prea cald vor avea ventilatoare la dispozitie; 5. Vom avea aparate auditive pentru cei care spun ca n-aud nimic in difuzoare si tampoane de vata pentru cei care se plang ca difuzoarele sant prea zgomotoase; 6. Vor fi impartite numaratori pentru cei care vor sa numere ipocritii; 7. Celor care se duc duminica in vizita le promitem ca vor fi prezente si niste rude; 8. Vom avea si gustari pentru cei care spun ca n-au timp sa vina la biserica si sa si gateasca; 9. Un colt al bisericii va fi amenajat cu iarba si copaci pentru cei care-l vad pe Dumnezeu in natura, si mai ales pe terenul de golf; 10. Biserica va fi decorata atat cu podoabele de Craciun cit si cu cele de Pasti pentru cei care n-au vazut-o niciodata altfel.
Raspunde

J.P.

Acum 8 ani

Când şi străinătatea a constatat că la noi la Români avem mai multe biserici decât locuri de muncă, acestea fiind amplasate la fiecare colt de stradă, existând loc de smerenie excedentar, atunci la ce mai folosesc amplificatoarele? Respet opinia fiecăruia şi este firesc să avem opinii diferite, dar opera distorsionată a unui popă prin boxe nu poate constitui transmiterea unui mesaj religios, ci mai degrabă o picătură chinezească pre spitalul neuropsihic. În zilele de repaos, majoritatea dintre noi ne retragem spre odihnă pentru a putea relua activitatea, singurul care munceşte este popa, dar nu personal, ci prin slujbe înregistrate şi difuzate. nu aş dori nici unuia dintre oamenii cu repsect faţă de instituţia umană să locuiască în apropierea unui lăcaş de cult dotat cu o astfel de instalaţie, devine un factor distructiv al minţii, delirant, mai ceva ca în filmele apocaliptice. Mă întreb rhetoric, dacă în mănăstirile lui Ştefan cel Mare şi Sfânt se propaga slujba tot prin staţii wattate? Cred că de aceea nu regăsim nici o opinie din partea enoriaşilor de atunci!
Raspunde

Laura

Acum 7 ani

Sambata si Duminica la ora 6.50 bat clopotele tmp de aprox 10 min. Dupa o saptamana in care muncim 10-12 ore, este nefiresc sa fi deranjat de clopotele asurzitoare ale bisericii. Cine vrea sa auda slujba trebuie sa mearga in biserica, nu sa se auda in boxe in toata casa. Sunt 4 biserici intr-un singur cartier si e oras mic, Alba Iulia, Eu spun ca in Romania credinta s-a transformat in fanatism, Suntem deja exagerati sa construim atatea biserici. Si primariile tac, iau doar impozite si taxe, nu ne protejeaza nimeni.
Raspunde

Rau Eugen

Acum 5 ani

Apoi nu lipseste mult sa fie ca la musulmani.E numai diferenta de putere WATI.La ei canta ala care din turn/minaret (nu-mi amintesc cum ai zice) de 4 x pe zi la nivel de mii de wati
Raspunde

Tina

Acum 5 ani

Nu mai faceti comparatie cu tarile musulmane... Eu traiesc intr-o piata cu trei biserici, fiecare de alt rit. Singurii care ma deranjeaza sunt ortodocsii romani. Nu ma deranjeaza clopotele, chiar daca imi dau desteptarea la 6 dimineata, nu ma deranjeaza toaca, nu ma supar ca de ani de zile au santier si strica biserica, dar sa ma lase dracului in pace cu pocitele alea de slujbe la boxe. Nu ma intereseaza, nu vreau sa aud, nici nu sunt curioasa. Mai ales de limbajul or de lemn.
Raspunde

Florentina

Acum 4 ani

Am si eu o problemă, anul asta în luna martie am botezat pe nepoata mea, la intrarea in biserica, hoata de la lumânări (ca nu-i pot spune altfel) mi-a cerut 100 lei taxa bisericii și 50 pentru curățenie ca ea face curat. În fine asta nu e nimic am dat apoi mia zis că va trebui sa las si la popi câte ceva la sfârșitul slujbei căci erau 2. De parcă eu chemasem 2. Iar acum Duminica am avut botezul fetei mele, aceeasi hoata de la lumânări, ia chemat pe nași si văzând că sunt spanioli, nasa fiind și româncă însă oameni cu un trai foarte bun, această ia mirost sau eu stiu ce, ca le-a cerut taxa de 450 lei. Ia dat factură pe 100 lei apoi iar dacă nasa a întrebat cum de doar pe 100, a zis că 50 ai ei pentru curățenie și restul de 300 pentru parinte ca așa este regula. Nasii pentru a nu se face de râs au dat. Pentru un singur Popa 300 lei vi se pare normal!!!!! Plătești taxă bisericii și trebuie să dai ai mită popii ca o cere. Sunt foarte supărată si nu stiu cui da fac aceasta sesizare. Nasa a zis să las așa că nu vrea probleme dar nu îngădui eu așa ceva, după o slujbă de 30 min, nici macar, atâția bani
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus