Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

Motu' satului. Primul an al lui Racuciu, in fruntea Salistei – de la camine culturale, la biserici

În rubrica dedicată ”monitorizării” promisiunilor electorale făcute de cei pe care (nu) i-ați votat în fruntea comunităților dumneavoastră, azi este aleatoriu ales Horațiu Răcuciu, primarul orașului Săliște, de care aparțin alte nouă sate. Fost prefect al Sibiului pe vremea guvernării democrat-liberale, tânărul Horațiu Răcuciu spune că, spre diferență de Instituția Prefectului, din Primărie se văd altfel lucrurile. ”Aici, la Primărie, simți efectiv rezultatul muncii: se vede o stradă, o rețea de apă reabilitată, se văd lucrările. Dincolo era mai mult o funcție reprezentativă și încercai să sprijini demersul altor primari”.

Ales pentru prima dată în fruntea orașului în a cărui primărie a lucrat înainte de Prefectură, Răcuciu amintește că, în primul an de mandat, a început lucrul pentru reabilitarea căminelor culturale. ”Am spus că voi reabilita căminele culturale. Deja am reabilitat căminul cultural din Aciliu, se lucrează în momentul de față la spațiul ce va avea destinație de cămin cultural din satul Vale. Chiar azi am discutat cu a mea colegă de la Contabilitate să luăm în calcul la următoarea rectificare bugetară să prevedem bani pentru a reabilita și căminele culturale din Fântânele, Săcel și Mag, urmând ca anul viitor să ne orientăm spre cel din Amnaș. Acolo investiția este mai mare, deoarece căminul este într-o stare mai avansată de degradare”, își dă temă pentru anul următor Horațiu Răcuciu.

Club pentru pensionari

Printre promisiunile bifate el include și clubul pensionarilor. ”Acum există o asociație a lor, le-am pus la dispoziție un spațiu, deci sunt câteva aspecte realizate. Dar mai avem și alte planuri pentru 2013. Vom înființa o creșă sau o clasă unde să fie program prelungit, astfel încât copiii să aibă unde rămâne și după ora 12:00. Vrem să poată fi primiți și copiii de doi ani, pentru a ajuta mamele”, mai adaugă Răcuciu la lista proiectelor pentru următorul an.
În fine, printre realizările de până acum, tânărul primar vorbește și de sprijinul acordat bisericilor. ”Pe partea de biserici am sprijinit deja unele, mai sprijinim și anul acesta. Până acum am oferit sprijin bisericilor din Aciliu, Sibiel, una din Săliște și cea din Vale. Pe restul mandatului vom ajuta și celelalte biserici”.

  • Am promis că vom reduce tarifele la colectarea deșeurilor menajere. Am făcut deja acest lucru, iar pe viitor cetățenii să beneficieze de servicii de calitate la prețuri cât mai competitive. În orașul Săliște prețurile au scăzut cu un sfert, iar pe sate cu aproximativ o treime”, Horațiu Răcuciu

Reducerea tarifelor la colectarea deșeurilor menajere s-a aplicat în urma reducerea frecvenței de colectare. ”Am făcut acest lucru în urma discuțiilor cu oamenii, care mi-au spus de multe ori că, deoarece vin prea des, mașinile de colectat gunoiul nu ridică mare lucru. Deocamdată lucrurile merg foarte bine, sunt câteva luni de când am făcut acest modificări și nu sunt probleme”.

Ce aduce autostrada și următorul an

Orașul Săliște ar urma să fie unul dintre beneficiarii noii autostrăzi aflate în lucru și care, peste ani, ar urma să lege Nădlac de Constanța. În dreptul satului Amnaș (ce aparține de orașul Săliște) va fi amenajat nu doar un nod rutier de acces/coborâre de pe autostradă, ci și un centru de control și monitorizare, unul din cele trei care vor fi amplasate pe toată lungimea căii de mare viteză. ”Ne propunem dezvoltarea unei zone de servicii în jurul acestui nod, unde să putem atrage investitori care să creeze locuri de muncă. Vom fi mai bine văzuți până acum, aici avem și intersecția cu drumul care duce către Transalpina, deci poate fi dezvoltată zona și mai bine din punct de vedere turistic”, crede Horațiu Răcuciu.
Dincolo de autostradă, primarul orașului Săliște spune că până peste un an vom vedea și mai multe drumuri reabilitate. ”Am încheiat partea de documentație și urmează să lansăm pe SEAP (Serviciul Electronic de Achiziții Publice – n.r.) licitațiile pentru o serie de străzi din Săliște și satele aparținătoare. Pe partea de drumuri comunale ne vom orienta mai mult de anul viitor, deoarece în Amnaș, Aciliu și Mag, drumurile respective sunt încă folosite de constructorii autostrăzii și nu vrem să le deterioreze. Cu toate acestea, pe drumul comunal din Fântânele avem prevăzut în bugetul de anul acesta investiții pentru asfaltarea unei artere”.
Nu numai drumuri promite primarul pentru următorul an, ci și rețea de canalizare pentru tot orașul Săliște și pentru satul Săcel. Același tip de lucrări vor începe și în satul Vale. ”Din acest an am intrat și noi în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Sibiu și vom putea să atragem și noi finanțări europene pentru apă și canal, acolo unde astfel de rețele nu există. Sunt câteva sate care nu au niciun fel de astfel de rețea. Investiția necesară este estimată undeva la 12 milioane de euro și tocmai de aceea am intrat în ADI Apă Sibiu, pentru a fi prinși în master-planul județului și a beneficia de bani europeni”.

Avere de primar

Potrivit celei mai recente declarații de avere publicată (datată iulie 2012), Horațiu Răcuciu deține o jumătate dintr-un teren intravilan de 800 de mp, situat în Săliște, și un apartament de 101 mp, ridicat în orașul Sibiu și înscris pe numele soției. Conturi cu depozite de peste 5.000 de euro nu are, în schimb are un credit pentru suma de 36.000 de euro, accesat în 2010 și cu scadența în 2036. În dreptul veniturilor – având în vedere data completării – sunt trecute cele realizate din funcția de prefect: 54.000 de lei pe an (adică 4.500 de lei pe lună).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

38 comentarii

***ro.wikipedia.org/wiki/Fntnele,_

Acum 11 ani

Multă sănătate şi mult success în activitate vă doresc locuitorii satului Fântânele(Cacova) domnule primar!
Raspunde

Mageanul

Acum 11 ani

Din pacate rezultatele muncii se lasa asteptate. Pentru satul Mag n-a facut nimic. N-a continuat lucrarile edilitar gospodaresti incepute de predecesorul lui. Numai gura-i de el. Nu-l vom mai vota la viitoarele alegeri.
Raspunde

neamuri

Acum 11 ani

si uite asa ne promovam inlocuitori prefect 3 luni realizari 0 acum primar si multa gargara ca la asta se pricep cel mai bine
Raspunde

$

Acum 11 ani

Dansul era prefect de Sibiu cand a fost scandalul de la permise auto? Cand un tanar a fost ridicat de acasa pentru \"indrazneala\" de a contesta plata unei sume catre biserica ortodoxa. Daca era dansul prefect, atunci...
Raspunde

bula

Acum 11 ani

VACS vacs ----------vac ----------s
Raspunde

optimistul

Acum 11 ani

Cu bune s-au rele este altceva cu Horatiu primar , orice cetatean poate sa discute cu acest om atat pe strada cat si ln biroul lui de primar . Doar cei rau intetionati nu vad partea buna a lucrurilor ce lnseamna acest primar , lnainte se conducea si se facea marete realizari la tv. si ziarele unde l-si avea Banciu smenurile probabil Ponta de la el o fi facut acum ln noua guvernare copy paste . Dupa 4 ani se va vedea daca sa tinut de promisiunile electorale ca doar sant 9 localitati arondate asa zisului oras Saliste .
Raspunde

un sacelean

Acum 11 ani

cu parere de rau dupa un an de zile 0 barat in Sacel gazul nu se baga am platit refacere carosabil nu sa facut nimic daca nici ce au platit oamenii nu se face atunci ce sa mai spui HALAL PRIMAR:
Raspunde

amnasan

Acum 11 ani

Pentru satul Amnas nu s-a facut nimic de la revolutie, a fost inundat de rromi iar noi cei care am venit in sat sa mai dam viata acestui sat nu am gasit nici o data intelegere la primaria Saliste, nu s-a adus apa, canalizarea in sat , drumul nu mai vorbim cum arata in sat, dar la Saliste mergi numai pe dale. Oare nu suntem toti cetateni ai Salistei, si noi platim impozite la fel ca si cei din oras. Vad ca este laudat de salisteni acest primar dar cand isi va indrepta fata si spre amnaseni.
Raspunde

Marius

Acum 11 ani

pt 7. Sa ii ceri banii domnului fost primar Banciu, ca lui i i-ati dat.
Raspunde

VASILE

Acum 11 ani

DOMNULE RACUCIU,DE CE ATI INCHIS DRUMUL DE LA POIANA SOARELUI?
Raspunde

brrrrrrrrrrrr

Acum 11 ani

e numai bun un poponar primar la ciobani......
Raspunde

Ptr Marius

Acum 11 ani

Astea is povesti banii sau dus la primarie cit il priveste pe fostul sa vazut dupa el ceva FATA DE NIMIC :
Raspunde

eu

Acum 11 ani

Amnasul arata groaznic,cred ca ar fi cazul sa face-ti ceva pentru acest sat uitat de lume....
Raspunde

sic

Acum 11 ani

Un primar ca Racuciu nu a mai avut Salistea din anii 89 cand partidu ii numea si faceau naveta la Sibiu pe banii statului acum pe banii nostrii, pe Racuciu la numit PDL-ul si la ales romii si alti lingai si afaceristi care acum isi recupereaza banii din campanie prin avantaje, vezi-resiga Stefan-pavare strada din fata casei, Lazinovici-extindere constructie la rau fara autorizatie de constructie, Manea Ghe-afaceri la societatea de gunoi a orasului, baiatul popii din Sibiel , baga in faliment societatea de turism,constructii ilegale in toate localitatile ridicate de sustinatorii in campanie, tuia din parcul Salistei platata de Fulea sa uscat 30%, Consilierul Stanciu taie padurile publice, iar reducerile de taxe de salubritate minciuni-a redus o ridicare si este clar ca nu se plateste deci servicii mai putine cu acelasi cost pe ridicare, iar surpriza vine peste 2 luni cand vom pltai apa ca la Sibiu -de la 2.1 lei/mc la 4.9 lei/mc. Halal avantaje si gospodari.
Raspunde

sic

Acum 11 ani

Un primar ca Racuciu nu a mai avut Salistea din anii 89 cand partidu ii numea si faceau naveta la Sibiu pe banii statului acum pe banii nostrii, pe Racuciu la numit PDL-ul si la ales romii si alti lingai si afaceristi care acum isi recupereaza banii din campanie prin avantaje, vezi-resiga Stefan-pavare strada din fata casei, Lazinovici-extindere constructie la rau fara autorizatie de constructie, Manea Ghe-afaceri la societatea de gunoi a orasului, baiatul popii din Sibiel , baga in faliment societatea de turism,constructii ilegale in toate localitatile ridicate de sustinatorii in campanie, tuia din parcul Salistei platata de Fulea sa uscat 30%, Consilierul Stanciu taie padurile publice, iar reducerile de taxe de salubritate minciuni-a redus o ridicare si este clar ca nu se plateste deci servicii mai putine cu acelasi cost pe ridicare, iar surpriza vine peste 2 luni cand vom pltai apa ca la Sibiu -de la 2.1 lei/mc la 4.9 lei/mc. Halal avantaje si gospodari.
Raspunde

mischa

Acum 11 ani

imi pare sincer rau ca salistea a ajuns pe mainele la un bouu un retardat si un pupincurist ca si specimenu din poza am ceva neamuri prin saliste si toti mi-au spus ca acest primar e o catastrofa penala pt oras i-am intrebat de ce draku l-au ales .... nici un raspuns eu ce sa mai cred ... ma bine plec in germania la lucru pt ca daca mai raman in tara asta de rahat si condusa de hoti analfabeti comunisti retardati si ***eeee cu aere de vedete ma sufoc pur si simplu hai pa si gute nacht .... bis morgen
Raspunde

bibilica

Acum 11 ani

As vrea sa va ocupati si se satul Vale,sa asfaltati si acolo pentru ca si acolo se platesc impozite.Mai lasati bisericile ca se pot gospodari si singure,sau va aduc voturi ?
Raspunde

marius

Acum 11 ani

Raspunde

marius

Acum 11 ani

pt 12. Nu sunt povesti prietene. Au disparaut toti banii din visteria primariei cand dl. Banciu si-a dat seama ca nu castiga. Oamenii din Sacel au platit canalizarea dar banii nu stie nimeni unde au ajuns.
Raspunde

ptr 19

Acum 11 ani

nu am treaba cu nici unul dar ce sa facut concret dupa un an in SACEL :
Raspunde

apropo de Sacel

Acum 11 ani

Daca era un primar gospodar aduceam un utilaj aranjam la intrarea pe linga fosta alimentara toate marafeturile ramase de la firma de canalizare bagam niste sort cu minim de efort financiar si era mai mult ca NIMIC: CEL MAI SIMPLU II NU AVEM BANI:
Raspunde

marius

Acum 11 ani

O sa se faca. Trebuiau terminate lucrari care erau incepute deja.
Raspunde

marius

Acum 11 ani

Banciu ce a facut in 8 ani pt Sacel sau pentru alte sate? Racuciu are doar 1 an. Nu mai vorbiti prostii doar ca aveti ceva personal cu Racuciu.
Raspunde

alt sacelean

Acum 11 ani

Marele primar RACUCIU a promis in biserica din Sacel ca o sa vina in fiecare luna sa spuna ce a facut ptr sat Marius daca lai vazut treaba ta cei din Sacel nu lau vazut fiinca nu a realizat NIMIC O BARAT: PS: DACA NU ARE BANI SA DEPUNA DEMISIA CE ROST ARE SA STEA ACOLO PTR UN CHEF DE 8 MARTIE:
Raspunde

realistul

Acum 11 ani

90 la suta din ce sa scris sant retardati de a lui Banciu , pai cum sa le fie bine ciobanilor cand ei lu-au 390 de euro pe h de la Apia pe teren si la primarie se lncasa lntre 15 si 30 de euro . Doar ciobani s-au lngrasat din acei bani ? ca Salistea nu . Acei bani vin acum la primarie dar nu se pot folosi decat din 2014 . Padurile rase de catre asa zisi padurari care si-au ridicat zeci de vile ln mandatul lui Banciu care aveau lncasari de 32 de miliarde si cheltuieli de 31 de miliarde , acestia sant acum cu botul pe labe si bani vin la primarie , asta cum o vedeti tovarasilor acoliti ai fostului primar . Vizavi de autorizati de contructii aveau nevoie de acte doar cine nu-i aduceau barfe din localitati fostului .
Raspunde

xxxx

Acum 11 ani

Asa le trebuie salistenilor. N-au stiut ce sa voteze, s-au bucurat de gratarele si bautura data de Nelu Domnar si Resiga care nu tine 4 ani ci 4 ore acum sa rabde si sa-si bage mintile in cap altadata sa nu mai puna botul la toate promisiunile lui Racuciu care s-au dovedit a fi niste minciuni.Foarte multi regreta ce au ales. Inclusiv in consiliul local sunt niste persoane inculte care au ajuns acolo datorita listelor de partid(vezi cons. Gianina,Idu,Luca,Sava,Parau,Minea,Moldovan V,Resiga.Hanzu]. SALISTENI TREZITIVA !!!!!!!! ACESTI INDIVIZI SI ACEST PRIMAR NU AU CE CAUTA IN PRIMARIE. LOCUL LOR ESTE LINGA GIGI BECALI. AVETI GRIJA CE VOTATI IN 2016!!!!!!
Raspunde

Unul din Foltesti

Acum 11 ani

Ultima realizare a primrului Racuciu ;-a stricat cascada din Foltesti ca sa nu inunde apa cotetele de poci ale lui Lazinovici construite in albia raului. Ce fac apele romane? Ce fac cei de la mediu? Ce fac consilierii alesi de noi???
Raspunde

nicu

Acum 11 ani

Referitor la rautatile scrise la comentarile acestui articol as vrea sa le spun cârcotasilor ca sunt multe realizari dupa primul an de mandat, proiecte incepute, strazi in reparatii, lucrari de canalizare, schimbari bransamente si partea buna este ca vin sume importante de bani din chiriile de pasunat de la 100 lei/ 800 lei/ha din pasunile noastre care au fost scoase la licitatie unde a putut sa participe ori ce crescator de animale nu facând ca iubitul conducator BANCIU care a facut contracte ciobanilor pe 25 de ani. Cum sa nu fie regretat care a pavat câteva strazi de mântuiala, care a lasat ocolu sa-si faca de cap, au taiat majoritatea padurilor noastre ale salistenilor. Satele cu exceptia Sibielului arata ca acum 50 de ani.Sa lasam rautatile la o parte si sa vedem realizarile urmatorilor 3 ani. Iar referitor la echipa de consilieri acestia sunt oameni de caracter si sunt o echipa care vor si pot sa schimbe Salistea si satele in mai bine iyarile urmatorilor 3 ani.
Raspunde

ptr nicu

Acum 11 ani

la anu si la mai multi ani , stii ce o zis magaru FAPTE NU VORBE:
Raspunde

nicu

Acum 11 ani

tocmai fapte vor fi si daca tot vorbim in proverbe am sa scriu si eu unul CINELE MOARE DE DRUM LUNG SI PROSTUL DE GRIJA ALTUIA
Raspunde

ALIN

Acum 11 ani

Citind toate criticile si laudele,observ o mare frustrare a sustinatorilor fostului primar care nu au inteles ca locuitorii Salistei si ai satelor au vrut schimbare. Parerea mea neutru fiind as sugera sa lasam autoritatile locale sa-si faca treaba,si sa nu uitam ca o primarie are un aparat de specialitate , din care fac parte un viceprimar care se afla la al 3 MANDAT si o domnita secretara care se fitiie de colo - colo fara a reliza nimic
Raspunde

localnic

Acum 11 ani

cred cu tarie ca la Saliste ar fi stat altfel treaba daca Claudiu ar fi fost macar viceprimar. Oricum, nu stiu care mai este relatia dintre cei doi,adica Claudiu si Horatiu,dar parerea mea este ca fara sprijinul lui Claudiu, Horatiu nu iesea primar la Saliste. Bordea cum spui tu Aline, nu-l cunosc prea bine dar mi se pare un viceprimar mediocru, care a vanat doar postul si nu prea cunoaste cu ce sa mananca administratia.
Raspunde

marius

Acum 11 ani

A iesit domnul Bordea primar, deoarece Usl a avut un consilier in plus si nu au dat votul celor de la pdl.
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

Sper sa se sezizeze cineva ca la Judecatorie,culorile drapelului national sunt \'\'viceversa\'\'.Daca s-a sesizat cineva (anul asta)si s-a facut corectia,imi cer scuze,daca nu,nu!Dl \'\'localnic\'\'(32),cum sta treaba?
Raspunde

nelu

Acum 11 ani

Pentru cei care spun ca actualul primar nu are bani de investitii in anul 2013, sa verifice hotararea 42/2013 a consiliului local prin care se aproba folosirea a 990 mii lei adica 9 miliarde lei vechi, bani ramasi nechelktuiti in anul 2012, sa se foloseasca in 2013, dar se duc in firmele clientilor politici, la Fulea, Nelu Domnar, nicusor Popa, Resiga finul primarului Racuciu .
Raspunde

marius

Acum 11 ani

pt. 35. In Sacel si Saliste s-au investit 8 miliarde de lei vechi Crezi ca banii pica din cer?
Raspunde

Marius

Acum 11 ani

plus 3 miliarde lei vechi petru asfaltarea unei artere din Fantanele.
Raspunde

cristina

Acum 10 ani

din pacate trebuie sa spun ca nu sunt asa multumita de apa de la robinet din saliste ,incercati sa puneti apa in cada si vedeti daca puteti face o baie.NU NU SE POATE PENTRU CA APA MIROASE URAT SI ARE CULOARE URATA .PACAT
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus