În toate orașele din lumea asta largă, în centru este cel mai complicat de locuit. Chiriile sunt mari, spațiile de parcare puține și aglomerate, toate astea înseamnă costuri foarte mari. Trebuie să fii un om bogat ca să îți permiți să locuiești în centrul Amsterdamului, Munchenului sau Bucureștiului. Probabil din acest motiv zonele zero din orașele mari sunt populate extrem de cochet. La Sibiu e tocmai invers. Cea mai importantă zonă a orașului, mândria noastră și a întregii țări, e o nebuloasă locativă. Rămășițele legilor comuniste rezolvate mai mult sau mai puțin de administrațiile ulterioare au lăsat în casele din centrul orașului mulți oameni care nu aduc altceva decât probleme. De exemplu, Piața Aurarilor, la nici 30 de secunde distanță de Piața Mică. Locuită de tot felul de dubioși care apar din cotloanele caselor când îți e lumea mai dragă. Șuți de fier vechi, bețivi și scandalagii, care nu ratează niciun moment în care să poată ieși în evidență. Și mirosul, ah, mirosul de pe pasajul ce leagă cele două piețe. Văd în fiecare dimineață grupuri de turiști care coboară scările și mă gândesc, oare cu ce impresie vor pleca ei înapoi după ce coboară prin damful acru de pișat. Sau ce zic cei care coboară de pe cetății prin pasajul spre Sala Thalia? Ce impresie își face publicul venit din toată țara când în timpul unei prezentări de modă coclenderii din Aurarilor scot boxe pe geam și dau drumul la manele, după care ies în stradă la bătaie?
Și nu pot să mă întreb de ce în Sibiu nu e un privilegiu să locuiești în centrul orașului? De ce selecția celor care locuiesc în zona centrală nu se face prin impozitare? Vrei să stai în zona 0, plătește impozite pentru zona 0. Iar în funcție de cât îți permiți, continuăm cu distribuirea oamenilor spre periferie. E o absurditate să ai asemenea probleme de imagine tocmai în centrul pe care l-am promovat în toate colțurile lumii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 376
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
Sibianul
Acum 2 ore
DEWALD
Acum 3 ore
Sile dieselarul
Acum 3 ore
Dfhdfh