Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Solutia pentru un centru curat

În toate orașele din lumea asta largă, în centru este cel mai complicat de locuit. Chiriile sunt mari, spațiile de parcare puține și aglomerate, toate astea înseamnă costuri foarte mari. Trebuie să fii un om bogat ca să îți permiți să locuiești în centrul Amsterdamului, Munchenului sau Bucureștiului. Probabil din acest motiv zonele zero din orașele mari sunt populate extrem de cochet. La Sibiu e tocmai invers. Cea mai importantă zonă a orașului, mândria noastră și a întregii țări, e o nebuloasă locativă. Rămășițele legilor comuniste rezolvate mai mult sau mai puțin de administrațiile ulterioare au lăsat în casele din centrul orașului mulți oameni care nu aduc altceva decât probleme. De exemplu, Piața Aurarilor, la nici 30 de secunde distanță de Piața Mică. Locuită de tot felul de dubioși care apar din cotloanele caselor când îți e lumea mai dragă. Șuți de fier vechi, bețivi și scandalagii, care nu ratează niciun moment în care să poată ieși în evidență. Și mirosul, ah, mirosul de pe pasajul ce leagă cele două piețe. Văd în fiecare dimineață grupuri de turiști care coboară scările și mă gândesc, oare cu ce impresie vor pleca ei înapoi după ce coboară prin damful acru de pișat. Sau ce zic cei care coboară de pe cetății prin pasajul spre Sala Thalia? Ce impresie își face publicul venit din toată țara când în timpul unei prezentări de modă coclenderii din Aurarilor scot boxe pe geam și dau drumul la manele, după care ies în stradă la bătaie?

Și nu pot să mă întreb de ce în Sibiu nu e un privilegiu să locuiești în centrul orașului? De ce selecția celor care locuiesc în zona centrală nu se face prin impozitare? Vrei să stai în zona 0, plătește impozite pentru zona 0. Iar în funcție de cât îți permiți, continuăm cu distribuirea oamenilor spre periferie. E o absurditate să ai asemenea probleme de imagine tocmai în centrul pe care l-am promovat în toate colțurile lumii. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

6 comentarii

sibian

Acum 11 ani

asa este sa fie dusi la periferie
Raspunde

CSB

Acum 11 ani

nu poti sa-i expropiezi sau sa-i muti la periferie. Din fericire traim intr-o tara europeana. Dar se poate impune legea. Este treaba Politiei si/sau a Politiei Comunitare sa rezolve problema. Dar lasitatea acestor institutii permite atatea nesimtiri - nu numai in centru, ci si in Strand si peste tot.
Raspunde

...

Acum 11 ani

lasa ca platim noi astia din periferie impozite destul de mari pentru ulitele pe care ne chinuim zi de zi...
Raspunde

salistean

Acum 11 ani

nu puteti rezolva o problema capitalista cu metode socialiste. Cei adusi de Ceausescu la munca in Sibiu si rasplantati din fundul tarii in camere din centrul istoric, cate 5-6 intr-o locuinta care atunci valora ca \"slum\" : darapanat, insalubru, fara grupuri sanitare,in comparatie cu blocurile noi, acei dezradacinati, straini de Sibiu si de istoria lui au fost \"improprietariti\" fiecare in 91 cu chichineata lui de legea 12 ( cred, unica in lume!), iar coruptia a mai plantat repede niste rude de la tara in centru, (cand functionarul public trebuia sa ramana in umbra) convinsi ca fac afacerea vietii. Acum acei ceausisti ( au ramas adepti ai lui) sunt la varsta de pensie, de civilizat nu s-au civilizat, de vandut nu au vandut ca asteptau sa ia milionul, sibieni nu se simt nici dupa 30 de ani, si se comporta cum se comporta.
Raspunde

cotidian

Acum 11 ani

am locuit 30 de ani intr-un cartier muncitoresc din sibiu. pentru 1 an am locuit in zona centrala, orasul de jos (faurului). in acel an mi-a fost sparta masina de 2 ori cu autori necunoscuti. cat timp am locuit la periferie am lasat de nenumarate ori masina deschisa, fara sa lipseasca un ac. asta spune multe de persoanele care locuiesc in acele zone.
Raspunde

@cotidian

Acum 11 ani

In mare parte ai dreptate, insa nu inseamna ca numai ei fura. Zona fiind mult mai circulata, snsele sa treaca cate-un garoi pe acolo sunt mult mai mari. Insa cine mai e ca tine, iesi in chiloti direct in centru, la feeric show, sa vezi gazetari frustrati ca nu primesc un piscot gratuit, papagali imbracati ca arlechinii, de catre matroaze cu aere de modiste si prostime adunata danad din palme nu ca ar pricepe ceva ci ca asa e cool.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus