Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Batalia de la marginea orasului: proces pentru Sibiu Shopping City

Cei care dețin centrul comercial cunoscut sub numele de Sibiu Shopping City au anunțat că vor da în judecată un fond de investiții sud-african și o bancă pe motiv de ”încercare de preluare ostilă”.

Argo Real Estate, fondul britanic de investiții care deține centrul comercial Sibiu Shopping City, își simte amenințată această poziție. Printr-un comunicat postat pe Bursa de valori din Londra săptămâna trecută, reprezentanții Argo Real Estate Opportunities Fund Limited susțin că au demarat procedurile legale împotriva NEPI și Volskbank, pornind de la trei capete de acuzare: utilizarea ilegală și diseminarea de informații confidențiale referitoare la centrul comercial de la Sibiu, afectarea imaginii prin declarații publice și concurență neloială.

”Managementul companiei de investiții are o experiență semnificativă în ceea ce privește gestionarea unor situații de acest gen și va întreprinde toate măsurile necesare pentru a proteja bunurile societății”, se arată în comunicatul de presă lansat de la Londra.

În spatele Sibiu Shopping City e o datorie de 26,7 mil. de euro

”Războiul capitalist” de la marginea Sibiului a continuat tot prin comunicate de presă. New Europe Property Investments (NEPI) este o companie înregistrată în Africa de Sud, iar răspunsul lor a venit prin intermediul Bursei de valori București. ”NEPI nu a primit nicio informare oficială cu privire la aceste proceduri legale anunțate de AREOF. (...) Consiliul de administrație este de părere că NEPI a acționat în mod legal în ceea ce privește achiziționarea datoriei din Sibiu. Anunțuri suplimentare se vor face dacă și când va fi cazul”, au răspuns cei de la Nepi, la fel de scurt precum au anunțat procesele cei de la Argo.

”Achiziționarea” datoriei la care face referire fondul sud-african a fost anunțată încă din aprilie anul acesta, doar că anunțul a trecut relativ neobservat. În primăvara acestui an, fondul de investiții sud-african, unul dintre cei mai activi ”cumpărători” în România la ora actuală a anunțat faptul că ”a hotărât să achiziționeze drepturile ce decurg din contractele de finanțare, pentru o parte din împrumutul neachitat în legătură cu un centru comercial din Sibiu. Achiziționarea datoriei din Sibiu este condiționată de redactarea documentelor de tranzacție, rezultatele procesului de due diligence și alte aprobări”.

Cu două săptămâni înainte de acest anunț, cei de la Argo Real Estate anunțau pe Bursa din Londra că nu au reușit să plătească rata de un milion de euro scadentă din împrumutul de 26,7 milioane de euro, luat de la mai multe bănci. ”Problemele au apărut din cauza reducerii lichidităților din parcul comercial Sibiu Shopping City, care a fost finanțat din acest împrumut”, anunțau cei de la Argo. La începutul lui aprilie, interesul lor public era de a renegocia termenii creditului.

Războiul declarațiilor: restructurări versus valori de piață

Acum două luni și jumătate, cei de la Nepi păreau siguri pe finalizarea tranzacțiilor de cumpărare a datoriei și, prin urmare, păreau siguri asupra faptului că vor deveni proprietari ai Sibiu Shopping City. ”După finalizarea achiziției de la Sibiu, NEPI intenționează să înceapă negocierile cu ceilalți finanțatori bancari și cu proprietarii, astfel încât să recapitalizeze și restructureze societățile care dețin proprietatea, astfel încât nivelul datoriei să fie redus la un nivel sustenabil și să existe resursele disponibile renova și reconfigura centrul, pentru a spori dominația regională a centrului comercial și de divertisment”. Iar dacă cei de la Nepi anunțau planuri mari referitoare la centrul comercial de lângă Sibiu, la fel au făcut și cei de la Argo, cu două zile înainte să lanseze informația că vor da în judecată competitorii: într-un raport citat de presa centrală, era vehiculată informația că Sibiu Shopping City a fost evaluat la 110 milioane de euro (în scădere cu 2,5 mil. euro față de martie 2012) și că aici urmează a fi deschise până la finele anului un magazin al francezilor de la Decathlon.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 406

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

HAIDU

Acum 10 ani

Bai mati speriat rau de tot cu batalia se la selimbar la ce foame au bagat astia in noi te poti astepta la o invazie din sud-est si est
Raspunde

K.Samuel

Acum 10 ani

Normal ca incep cu procese pentru ca sunt foarte constienti ca ORICE alta investitie intr-o zona mai accesibila si cu magazine mai serioase le-ar depo***considerabil \"mall-ul\".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus