Aproape o mie de absolvenți sibieni au picat examenul de bacalaureat anul acesta, iar peste 200 nici măcar nu s-au mai obosit să se prezinte la probe. Comparativ, doar puțin peste 1.400 au promovat examenul maturității și vor opta, cel mai probabil, pentru înscrierea la o instituție de învățământ superior.
Sistemul de educație nu le oferă, însă, foarte multe opțiuni celor care nu au putut promova examenul de bacalaureat considerat cel mai ușor din ultimii ani. Pentru că școlile profesionale nu mai există, iar așa-numitele institute de “arte și meserii” nu sunt luate în serios de angajatori, singura soluție a tinerilor este să îngroașe rândurile șomerilor. Și, cei mai mulți dintre ei, exact asta fac.
Le dăm bani ca să plece din țară
Aproape 500 de absolvenți și-au depus deja dosarul pentru obținerea indemnizației de șomaj, cei mai mulți dintre ei în ultima săptămână, după aflarea rezultatelor la examenul de bacalaureat. Ei mai au încă timp să își depună dosarele, pentru că legea le dă un termen de 60 de zile pentru acest lucru. Printre ei, și Flavius Nedeianu, un tânăr care a absolvit Liceul Teoretic “Gustav Gundisch” din Cisnădie. Flavius a promovat Bac-ul, însă media pe care a obținut-o, 6,25, nu i-a permis să se înscrie la o facultate.
“Îmi depun dosarul pentru șomaj, pe o perioadă de 6 luni și timp de 6 luni, îmi caut de lucru în domeniul electricității. Am media mică la Bac, așa că am optat pentru un curs de calificare. Vreau să mă angajez electrician”, spune Flavius, care s-a prezentat la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă alături de sora sa mai mare. Aceasta ține să adauge că o facultate oricum nu l-ar fi ajutat foarte mult: „eu am masterul și câștig 8 milioane pe lună, așa că ce folos?”, se întreabă ea, retoric.
Printre absolvenți se numără, însă, și tineri care își doresc să ia calea străinătății. Foarte mulți dintre ei consideră că își pot găsi mult mai ușor de lucru în afară, decât în România, chiar dacă nu au Bac-ul luat. “Am venit să-mi depun dosarul pentru că am nevoie de asigurare medicală. Îmi voi căuta de muncă în domeniul gastronomie. M-am gândit și să plec din țară, să lucrez în străinătate. Am căutat, dar încă nu se știe sigur”, recunoaște Simona Ghimis, care a picat examenul maturității cu media 5,66.
Cât primește un absolvent ca să stea degeaba
Dosar pentru indemnizația de șomaj își poate depune orice absolvent, fie că a promovat examenul de bacalaureat sau nu. Odată admis la facultate, acestuia i se refuză, însă, acest drept.
Tinerii au dreptul la indemnizație de șomaj pentru 6 luni, timp în care primesc 250 de lei pe lună. Adică mult mai mult decât alocația pe care o primeau până la împlinirea vârstei de 18 ani, în valoare de 42 de lei lunar.
După expirarea perioadei de 6 luni, ei pot rămâne în evidențele AJOFM ca șomeri neindemnizați. “Noi îi sfătuim să își prelungească actele și să rămână în evidențe ca șomeri neindemnizați. Nu numai că așa putem să avem o rată mai aproape de realitate a șomajului, dar avem și obligația legală de a-I anunța ori de câte ori se organizează burse ale locurilor de muncă”, explică purtătorul de cuvânt al instituției, Steluța Zaig.
Anul trecut, 978 de absolvenți din Sibiu au primit indemnizație de șomaj. Cifrele vor arăta, probabil, asemănător și în acest an, mai ales că deja și-au depus dosarele aproape 500 de tineri.
Dacă toți cei 1.200 de respinși la Bac vor solicita indemnizație de șomaj, noi vom scoate din bugetul asigurărilor sociale 1,8 milioane de lei, doar ca să ținem acasă tinerii care nu au putut obține media generală 6 la examenul de bacalaureat.
Șansa lor: străinătatea
După ce i-am școlit pe banii noștri și le-am plătit indemnizații de șomer tot pe banii noștri, mulți dintre tineri vor alege, foarte probabil, să muncească în străinătate. Nici nu sunt de condamnat, atâta timp cât diferențele de salarii sunt mari între România și statele europene – și ne referim strict la salariile oferite absolvenților.
Nici oportunități de muncă nu sunt foarte multe. Sunt 1.200 de tineri care, din luna iunie, nu mai merg la școală și nu vor merge nici la facultate, iar în evidențele AJOFM sunt, în acest moment, 398 de locuri de muncă vacante, dintre care 341 pentru persoanele fără studii superioare.
Nicio veste bună pentru Flavius Nedeianu, absolventul din Cisnădie. În localitatea sa de domiciliu sunt, oficial, 15 locuri de muncă vacante, toate pentru posturile de ambalator manual. Dacă, însă, este dispus să se mute, poate alege dintre cele 7 posturi de electrician disponibile în judeţ.
Potrivit evidenţelor AJOFM, se mai caută muncitori necalificaţi în industria confecţiilor, consilieri în administraţia publică, confecţioneri articole din piele, cizmari, adică meserii pe care tinerii nu le mai învaţă demult la şcolile profesionale, iar din liceele de azi nu ies decât cu vagi noţiuni de limba română – nici acelea satisfăcătoare, atâta timp cât cei despre care vorbim nu au reuşit să promoveze Bac-ul.
Mai multe oportunităţi se arată pe site-urile care oferă locuri de muncă. Anunţurile care se adresează direct absolvenţilor nu sunt deloc rare. Pe Ejobs.ro, SC Contab Expert SRL din Mediaş oferă 2 posturi în contabilitate primară pentru absolvenţi de liceu.
Este, însă, un caz mai puţin obişnuit, pentru că cele mai multe anunţuri sună în felul următor: pe Mini-Jobs.ro, o firmă cu sediul pe bulevardul Victoriei oferă posturi prin programul Agriculture in Denmark. Contracte pe 6-12 luni, pentru 870 de euro pe lună, net.
Pe Jobsalert.ro, o firmă din Sibiu anunţă că are 30 de posturi de au-pair în Anglia, pentru tinerii absolvenţi care au cunoştinţe medii de limba engleză. Pe Locuri-de-Munca.net, firma Com Invest oferă 10 posturi în agicultură, în Statele Unite, iar pe Jobsalert.ro sunt alte 20 de posturi pentru personal hotelier în Spania.
În România, angajatorii care acceptă absolvenţi de liceu sunt scutiţi de plata indemnizaţiei de şomaj aferente şi primesc un stimulent de 500 de lei pe lună.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Tag-uri:
Ocuparea Forţei ,
Statele Unite ,
În România ,
Liceul Teoretic ,
Steluța Zaig ,
Agenţiei Judeţene ,
Com Invest ,
Gustav Gundisch ,
Contab Expert ,
Flavius Nedeianu ,
Pe Ejobs ,
Pe Jobsalert ,
Pe Locuri ,
Simona Ghimis
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Min
Acum 11 ore
Eu pot, dar voi?
Acum 12 ore
Antiprostie
Acum 13 ore
Nonick
Acum 15 ore
Ghiță