Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Semnificatia unor condamnari

Sorin Ovidiu Vântu – doi ani, senatorul Voicu - 7 ani, judecătorul Costiniu - 4 ani, Adrian Năstase, fost prim ministru - 2 ani, Gigi Becali deputat- 3 ani, Victor Babiuc, fost ministru – 2 ani, Olosz Gergely, fost senator – 7 ani, Mircia Muntean, deputat – 4 ani, Relu Fenechiu, ministru - 5 ani, cu toţii ani de închisoare nu de huzurit prin cine ştie ce paradisuri, iată, o bună parte din „recolta” din ultima vreme a justiţiei române. De ne-om fi amintind că până cu ceva ani în urmă aşa ceva era de neimaginat, că partidele, Parlamentul şi alte „puteri” făceau zid în calea cercetărilor, judecăţilor şi condamnărilor, vom realiza că realmente ceva s-a schimbat în ţara asta.
Două sunt cauzele esenţiale ale noului curs. Odată, anume forţe politice şi guvernamentale s-au decis, în ultimii ani, din proprie inţiativă, să repună pe picioare justiţia, condiţie primordială a oricărei încercări de reformă şi progres. A doua oară, evoluţia justiţiei române a constituit cap de afiş pe agenda Uniunii Europene, ca o condiţie de aderare cât şi apoi, de integrare, de a cărei îndeplinire au fost – şi mai sunt - strâns legate alte aspecte importante ale procesului de aliniere la UE.
Pe acest teren, magistraţii noştri, procurori, judecători, ca şi personalul auxiliar din cercetare sau justiţie, au prins încet-încet curaj, anumite măsuri organizatorice sau de stimulare salarială dar cu deosebire conştientizarea rolului şi responsabilităţii lor, au contribuit la detensionarea corsajului  politic şi asumarea, pe zi trece a statului de autoritate independentă. Este fenomenul îmbucurător în noianul atâtor altor probleme care apasă stresant asupra încercărilor de revenire la normalitate.
Preşedintele Băsescu s-a pronunţat ferm, susţinând că deja justiţia a ieşit de sub influenţa politicului. Posibil să aibă dreptate. Dar nu toată lumea subscrie fără rezerve. Într-atât justiţia a fost dominată de politic încât, este nevoie de o  schimbare fundamentală de optică în cadrul puterii legislative şi executive, anume în sensul că justiţia ca putere în stat trebuie să fie nu numai independentă dar şi autoritară, robustă în structura ei instituţională. Ori, dacă probabil nu se mai poate vorbi de un amestec direct în actul de justiţie, stăruie încă nedumeriri privind anumite măsuri care îl pot influenţa pe cale indirectă.
Astfel, nu e deloc lipsit de importanţă cine conduce administrativ justiţia.  Iată, este numit un ministru al justiţiei ca şi dincolo un procuror general care lasă loc îndoielii în privinţa obiectivităţii şi imparţialităţii prestaţiei lor. Apoi nu este semnificativ faptul că primul ministru Victor Ponta se deslănţuie furibund asupra celui mai apreciat şi eficient şef de până acum în fruntea DNA? Pe linia unui compromis a fost numită Codruţa Kovesi. Nu numai în justiţie dar cu deosebire aici, nu trebuie admis niciun compromis. Justiţia are nevoie de oameni puternici care să inspire profundă încredere în cinstea şi obiectivitatea lor.
Mai dovedeşte politicul că nu vrea să cedeze şi prin modul în care prefigurează unele măsuri constituţionale menite a subordona vădit, insituţional, justiţia legislativului, a-i limita sau reaşeza competenţele astfel încât să-i slăbească autoritatea. Aluzia făcută de primul ministru în chiar preziua pronunţării în cazul Fenechiu cum că speră să fie achitat îşi are tâlcul ei. Ea probează, dacă mai era nevoie, că la nivelul puterii se urmăreşte în continuare muşamalizarea gravelor cauze de corupţie sau de altă natură care au afectat profund economia şi eforturile de reformă. Nu mai vorbim că unii condamnaţi sunt victimizaţi, li se deplânge soarta, li se rezervă pe viitor locul în fruntea treburilor ţării. Această optică trebuie schimbată.
Cu toate realizările de până acum, justiţia nu va convinge hotărâtor câtă vreme nu va fi elucidată revoluţia şi mineriadele. O lume întreagă ştie, probele abundă privind implicarea în aceste evenimente, încât este o enigmă ce-şi aşteaptă ( de câtă vreme?) deslegarea şi ea nu vine. Dovadă cum nu se poate mai puternică de amestec al politicului. 
Şi totuşi, ceva foarte important s-a schimbat, anume încrederea în corpul magistraţilor. Este de crezut că vor deveni tot mai conştienţi de rostul, menirea şi puterea lor şi jocului încă ambiguu al puterii politice îi vor răspunde cu conştiinţa şi fermitatea adevărului şi dreptăţii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

sb

Acum 10 ani

d-ALE LUI DEJECT-EU
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus