Joi,
28.10.2021
Partial Noros
Acum
-4°C

Targ dedicat olarilor si preparatelor traditionale la Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul Astra organizează în perioada 25-29 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul Internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu”. Proiectul abordează un „altfel” de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unui vechi centru ceramic.

„Ideea acestei manifestări, ca instrument de intervenţie culturală capabil să genereze schimbarea percepţiei publicului, a fost construită pornind de la observarea unei tendinţe ce pune accent pe redescoperirea şi revalorificarea unor importante aspecte ale vieţii tradiţionale – alimentaţie sănătoasă, bucuriile vieţii, întoarcerea la natural, „slow motion” şi „slow food” – ca ripostă la ritmul accelerat, toxicitatea şi tranzienţa lumii moderne”, spun organizatorii.

Evenimentul coordonat de muzeograful Karla Roşca, va începe joi, 25 iulie, de la ora 17:30, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masă rotundă cu tema „Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional”. Pe toată durata desfăşurării târgului, manifestarea va combina latura expoziţională şi comercială, cu o serie de animaţii culturale - demonstraţii practice de olărit (26 iulie, 11 olari) şi gătit (27 iulie 2013, 12 olari-bucătari), în vasele realizate prin aceeaşi metodă, respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate, „care din păcate momentan, pe piaţa românească, nu sunt criterii prioritare nici pentru meşterii olari autohtoni, nici pentru publicul neavizat”.

Pe parcursul celor trei zile, în Muzeul în aer liber, 12 olari din Ungaria şi România ne invită să ne întrecem la roata olarului şi să degustăm din vase de ceramică nontoxice, bucate tradiţionale - gyulaş, ciolan afumat cu fasole, ardei umpluţi, sarmale, tocăniţă ungurească şi preparate cu carne de vânat.

Demonstraţiile de olărit şi gătit se vor avea loc vineri şi sâmbătă, între orele 9:00-13:00 şi 15:00 – 18:30 în zona Târgului de Ţară, iar duminică între orele 10:00 – 19:00, se va desfăşura Târgul de Ceramică.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

5 comentarii

novice

Acum 8 ani

Dragă Dorina pentru respect faţă de breasla ziariştilor, înainte de a scrie acest articol trebuia dragă să te mai documentezi. În primul rând se scrie \"gulyas\", iar în al doilea rând, tocăniţa ungurească este una şi aceeaşi cu acest \"gulyas\".
Raspunde

cititor

Acum 8 ani

Dar ce faceşi domnilor transformaţi muzeul satului românesc în muzeului satului maghiar ?????? Şi asta pe banii noştrii ai contribuabililor români . Păi de ce nu faceţi manifestări ale ţăranilor români iar minorităţile să fie reprezentate conform procentului populaţiei care cotizează la impozite şi taxe ???
Raspunde

cititorule,

Acum 8 ani

pentru ca muzeul se afla pe fostul lor teritoriu. Si pentru ca Romania s-a angajat sa respecte drepturile si traditiile minoritatilor. Voi din regat nu aveti de unde sti treburile astea, asa ca bine faci ca intrebi.
Raspunde

ibi

Acum 8 ani

pt cititor nostrii se scrie cu un singur i
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Ibi, să ştii ca nu e vina lui, ăştia din redacţie mută i-urile după cum îi taie capu, ăsta lipsă al lui \"cititor\" e de la \"sti-ul\" lui \"cititorule\".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus