Joi,
02.02.2023
Parțial Noros
Acum
2°C

30 de studenti din patru tari au absolvit scoala de vara internationala a ULBS

Timp de două săptămâni, în perioada 15-26 iulie, 30 de studenți din Spania, Italia, Slovenia și România au participat la cea de-a doua ediţie a şcolii de vară, finanţată prin programul LLP ERASMUS şi organizată de Facultatea de Ştiinţe Economice, a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.

Cursurile şcolii de vară - “The Knowledge-based Green Economy: challenges, constraints and opportunities” au fost dedicate studenților de la cele patru universități care fac parte din consorțiu - Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universita di Bologna - Italia, Univerza na Primorskem – Slovenia și Universitat de les Illes Balears – Spania.

“The Knowledge-based Green Economy: challenges, constraints and opportunities reprezintă primul Program Intensiv organizat de Facultatea de Științe Economice a Universității Lucian Blaga din Sibiu, aflat la a II-a ediție și finanțat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. De fapt, a fost un proiect care a intrat în competiție cu alte zeci de proiecte depuse de alte universități din România și care, după evaluare, a obținut punctajul necesar finanțării. Un astfel de program este atractiv pentru studenți, întrucât reunește studenți și cadre didactice din mai multe instituții de învățământ superior cu scopul de a încuraja predarea eficientă și multinațională a unor materii specializate, care altfel nu ar fi predate deloc sau numai într-un număr foarte restrâns de instituții de învățământ superior. Permite studenților și profesorilor să conlucreze în grupuri multinaționale și să beneficieze în acest fel de condiții de învățare și predare speciale, care nu sunt disponibile într-o singură instituție, precum și să descopere noi perspective asupra temei studiate. Permite, de asemenea, cadrelor didactice să facă schimb de idei privind conținutul cursurilor și noile abordări curriculare și să testeze noi metode de predare într-un context internațional“, a declarat conf. univ. dr. Cristina Tănăsescu, coordonatorul Programului Intensiv.

“Vrem să ne întoarcem în Sibiu”

La program au participat 30 de studenţi - nouă din Spania, șase din Slovenia, cinci din Italia şi zece din România, alături de opt cadre didactice.

Studenţii au fost îndrumați și susținut de profesorii Cristina Tănăsescu, prorectorul Marian Ţiplic şi de directorul Departamentului Relaţii Internaţionale al ULBS, Dana Preda.

„Vă mulţumesc că aţi ales şcoala noastră, că aţi ales să petreceţi acest timp cu noi. Sper ca în aceste zile să descoperiţi România, Sibiul şi universitatea noastră, în care cine ştie, poate cândva o să fiţi studenţi”, le-a spus la sosire directorul Departamentului Relaţii Internaţionale al ULBS, dr. Dana Preda. Prorectorul Marian Ţiplic a adăugat: „Vă mulțumesc că ați ales oraşul nostru, mic dar frumos, iar eu găsesc foarte interesant acest subiect ales ca temă a programului şi sper ca timpul petrecut în Sibiu să vă aducă lucruri noi, pe care să le împărtăşiţi când vă întoarceţi acasă”.

Studenții au învățat, au vizitat orașul și împrejurimile, iar după câteva zile au fost siguri că merită să mai vină la Sibiu.

”Sunt pentru prima data în România și mă bucur că am venit la această școală, mi-am făcut prieteni din România, Italia și din alte țări. E foarte diferită România de cum mă așteptam și dacă în Spania românii nu au o imagine foarte bună, eu venind aici am văzut oameni minunați, un program foarte interesant. Suntem exact la fel și noi și voi și talienii, suntem egali. Iubesc țara asta, nu doar pentru mâncarea extraordinară și băutura ieftină, dar pentru tot ce reprezintă oamenii de aici. Și după această experiență o să mă gândesc serios să vin aici pentru a face masterul”, a spus Oscar Garcia Rodriguez, din Spania.

Scopul programului Intensiv “The Knowledge-based Green Economy: challenges, constraints and opportunities”  a fost de a atrage atenţia asupra importanţei economiei verzi în toate domeniile de activitate şi transformarea economiilor tradiţionale într-o economie modernă, ecologică şi socială.

“Eu am ajuns aici accidental. Președintele consiliului profesorilor de la universitatea mea, mi-a zis că mai e un loc disponibil dacă vreau să merg și am zis imediat, fără să ezit, «da». Programul a fost foarte frumos, nu a fost chiar un curs, a fost mai mult un schimb intercultural între studenți. Din punctul meu de vedere a fost despre comunicarea cu alții, am vorbit mult despre economia verde și a fost chiar interesant. Și vreau să mai spun că îi mulțumesc Sibiului pentru că ne-a primit”, a declarat Doris din Slovenia.

ULBS s-a ocupat de asigurarea transportului participanţilor, a subzistenţei acestora - cazare şi masa, a orarului cursurilor şi a tuturor activităţilor culturale. Cursurile s-au desfășurat în mod interactiv, prin dialog şi tratarea practică a studiilor de caz. În ceea ce privește activităţile culturale, studenții au vizitat Centrul vechi al Sibiului, Muzeul Astra, Sibielul, au învăţat obiceiurile locurilor, dansurile, portul şi au gustat preparate bio. Apoi la Avrig au dezbătut ideea de oraș independent din punct de vedere energetic, după care au mers pe Transfăgărășan, în staţiunea montană Bâlea Lac, la Brașov, la Păltiniș la Institutul de cercetare al Universităţii „Lucian Blaga”, dar şi la castelul Bran.

“Sunt convinsă că și feedback-ul studenților confirmă acest lucru,că participanții străini vor deveni adevărații «ambasadori» ai țării noastre, fiind impresionați de imaginea reală a României. Și cred că asta nu înseamnă puțin lucru”, a mai spus Cristina Tănăsescu.

Singurul student Erasmus cu sindromul Down a ales Sibiu

Printre cei 30 de studenți s-a aflat și Luigi Fratelli, un tânăr student din Italia, care este primul student cu mobilitate Erasmus din Europa care are sindromul Down. “Am ales România ca să cunosc oamenii, locurile, dar și pentru limba română pe care vreau să o învăț. Cel ai mult mi-au plăcut în Sibiu casele, străzile, costumele voastre populare, dar și mâncare. Din Școala de vară cel mai mult mi-au plăcut tema aleasă și activitățile de învățare despre tradițiile românești. Mi-am făcut mulți prieteni aici, colegi și mai ales voluntarele Georgiana și Iulia m-au ajutat foarte mult și sunt bucuros că ei vor rămâne prietenii mei pentru totdeauna”, a spus emoționat Luigi.

Şcoala de vară a reușit ceea ce și-a propus - să obţină un program multi-disciplinar pentru studenţi şi profesori, o colaborare strânsă pentru dezvoltarea de cursuri în cadrul perioadei de implementare a proiectului, dar şi activităţi şi practici comune realizate în timpul cursurilor de la Sibiu de toţi partenerii de proiect.

“Am ales Sibiul la îndemnul profesorilor și cred că am fost norocoasă. Tema e foarte interesantă, companiile ar trebui să acorde o mai mare importanță mediului. Ce am găsit aici a fost mult peste așteptările mele și rămân cu o amintire minunată, deci sunt sigură că o să mă întorc în Sibiu”, a povestit și Ainhoa Martinez din Spania.

Tema aleasă a fost una de mare interes și pe gustul studenților, care au făcut comparație între felul în care acest domeniu este abordat, dezvoltat și promovat în alte țări, comparative cu țara natală.

“Evident am ales această temă, pentru că în contextul crizelor pe care le parcurge omenirea: economice, ecologice, social-politice, umane, avem nevoie de o nouă paradigmă. Și consider că economia verde poate să reprezinte schimbarea. Schimbarea în bine.  Programul Intensiv propus "Economia verde bazată pe cunoaștere: provocări, constrângeri și oportunități" a avut drept scop discutarea diferitelor abordări și concepte ale noilor modele economice în economia verde, să atragă atenția asupra importanței economiei verzi în toate domeniile de activitate, și transformarea economiilor tradiționale într-o economie modernă, ecologică și socială. Programul intensive și-a propus să evidențieze relațiile de management și cadrul economic în contextul noii paradigme, modele cu domenii de aplicare specifice, precum și cu considerațiile interculturale și sociologice. O atenție specială a fost acordată situației europene, care trebuie să integreze economiile la nivel de dezvoltare diferite, în plus, și pentru a face față efectelor diferitelor acțiuni. Abordările teoretice au fost apoi aplicate în "practică", de către studenți, prin elaborarea unor studii de caz", a mai precizat coordonatorul programului.

Viitori studenți ai ULBS 

Selecția studenților a fost făcută de către universitățile partenere în limita locurilor disponibile și chiar dacă s-a desfășurat la Sibiu, există posibilitatea ca programul să se desfășoare în oricare din cele patru centre universitare, în fiecare dintre cei trei ani finanțați.

Dar ediția din acest an nu a adus doar un plus în direcția realizării unui program multi-disciplinar pentru studenți și pentru profesori și creării unui program de master cu diplomă comună, dar le-a dat posibilitatea unor studenți să cunoască o universitate și un oraș unde pot să studieze în viitor.

“Mi s-a părut foarte interesant acest program și de aceea l-am ales, pentru că te ajută să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare, iar cel mai mult mi-a plăcut implicarea sufletească deosebită a studenților, faptul că ne-am apropiat foarte mult și sunt sigură că vom păstra legătura”, a spus studenta Patricia Mihalache.

Paul Bahnean, unul dintre studenții ULBS implicați în organizarea proiectului crede că feedback-ul nu va întârzia să apară, iar majoritatea studenților străini se vor întoarce în Sibiu pentru a studia.

“Am colaborat la organizarea acestui proiect. Mi-a plăcut interacțiunea cu ceilalți studenți, felul lor de a comunica, de a trăi, de a vedea cum suntem noi. Studenții au fost foarte plăcut surprinși de program și cred că cel puțin 80% se vor întoarce atât ca viitori studenți Erasmus, cât și ca să viziteze România ”, a povestit Paul Bahnean.

Diplome și mulțumiri

Programul a fost finalizat în 26 iulie, iar studenții au fost răsplătiți cu diplome și felicitări. “O să aștept aplicațiile voastre pentru a fi studenți Erasmus”, le-a spus directorul Departamentului Relaţii Internaţionale al ULBS, Dr. Dana Preda.

“Sunt multe lucruri pe care ni le dorim, dar costă mulți bani și nu le putem avea. Dar sunt alte lucruri care nu costă nimic, precum zâmbetul și prietenia. În viață nu contează unde mergem, ci cu cine călătorim, așa că eu vă mulțumesc că ați venit aici și ați participat la Școala de vară alături de noi”, a spus Cristina Tănăsescu.

Nici prorectorul Marian Ţiplic nu a uitat să le reamintească studenților că se pot întoarce la Sibiu.

“Felicitări tuturor și sper că v-a plăcut. Vremea a fost prietenoasă și ați putut vizita împrejurimile și sper că participarea la acest program  a fost mai mult decât interesantă, iar unii poate la anul veți alege Universitatea noastră pentru a studia. Vă felicit pe toți pentru că ați ales să participați la acest program defsășurat pe perioada vacanței, pentru că acest lucru spune multe despre voi și despre dorința voastră de a învăța. Mă bucur că v-ați împrietenit și vă felicit și pe voi și pe organizatorii care au realizat acest proiect”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

un sibian

Acum 9 ani

felicitari cadrelor universitare din cadrul Universitatii Lucian Blaga Sibiu, pentru organizarea acestui eveniment, cea mai eficienta metoda de a promova Sibiulpe plan extern
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

În cadrul festivalului naţional Daciada, Şcoala Postliceală din Sibiu a organizat o tabără la care au participat 30 de copii împreună cu câţiva din educatorii lor. Proiectul tematic al taberei a fost: Cei trei R în aplicare: Reciclare, Refolosire, Recondiţionare .<br> Atracţia taberei a fost un copil din Italia cu sindromul Dawn, la care toţi ceilalţi se chiorau ca proştii. <br>Cu această ocazie, educatorii români şi-au asigurat (pe banii statului, evident) concediul de la anul în Italia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus