Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Patru, Doamne, si toti patru

Patru senatori într-o sesiune parlamentară: 25 de inițiative legislative pe care și-au trecut semnătura, șase declarații politice, 15 întrebări și interpelări, 21 de luări de cuvânt în plen. Cei patru despre care vorbim, Ion Ariton, Sorin Ilieșiu, Viorel Arcaș și Nicolae Neagu cheltuiesc într-o lună, toți, împreună, aproape 170.000 de lei. Banii merg la salariile lor, impozite pentru stat, diurne, consumabile, salariile consilierilor, drumuri și hoteluri. La fel ca și la deputați, plata aleșilor se face indiferent de activitatea lor.
 
Ion Ariton, senatorul copiilor
 
Liderul PDL Sibiu, Ion Ariton, s-a obișnuit destul de greu cu munca de senator de opoziție și asta s-a văzut în cifrele de după prima sesiune parlamentară. Senatorul și-a pus semnătura doar pe două inițiative legislative, are o singură declarație politică, deși subiecte ar fi avut destule, a depus șase întrebări miniștrilor lui Victor Ponta și a avut două luări de cuvânt în plen.
 
În cele șase întrebări, Ariton a arătat o aplecare deosebită asupra problemelor celor mici. El a chestionat ministerul Educației cu privire la planurile privind elevii super-dotați: ”Statisticile spun în România 4% dintre copii se nasc super inteligenți, însă jumătate dintre ei nu vor avea acces social sau profesional. România este fruntașă în lume la capitolul copii cu abilități intelectuale peste medie, însă sunt cu mult în urmă în ceea ce privește educarea și protejarea lor. (...) Cei mai mulți dintre acești copii s-au plafonat deja de sistemul actual de educație, pentru că școlile sociale unde ar trebui să își dezvolte capacitățile lipsesc. Având în vedere aceste aspecte, care este strategia Ministerului Educației referitoare la încurajarea acestei ”bogății umane” incontestabile a României?”, a întrebat Ariton, întrebare ce a rămas și acum fără răspuns.
 
Într-o altă interpelare adresată ministrului Muncii, se interesează de Planul naţional pentru angajarea tinerilor, iar într-o scrisoare adresată ministrului Sănătății, Ariton se interesează de soarta copiilor bolnavi de cancer. ”În lipsa medicamentelor și a aparaturii, România își condamnă la moarte copiii bolnavi de cancer. Cei care au recomandare să facă radioterapie stau pe liste de așteptare sau mai rău, află că nu pot fi tratați în țară”, scrie senatorul Ariton în scrisoarea adresată lui Eugen Nicolaescu. 
În singura declarație politică, senatorul sibian face un adevărat eseu privind „Protejarea copiilor împotriva exploatării lor prin muncă”. ”Protejarea copiilor împotriva exploatării lor prin muncă”: ”Este important pentru noi, clasa politică, să luăm măsuri ferme împotriva acestor forme de exploatare. Indiferent de condițiile care le sunt oferite sau formele pe care le îmbracă activitățile pe care le prestează, copiii exploatați prin muncă își pun uneori viața în pericol, sunt privați de dreptul la educație sau servicii medicale de calitate, iar drepturile lor fundamentale sunt încălcate”, scrie Ariton în întrebarea transmisă ministrului Educației. 
 
Sorin Ilieșiu: ungurii, comuniștii și regionalizarea
 
Senatorul PNL Sorin Ilieșiu, coleg de colegiu cu Ion Ariton, s-a făcut remarcat în prima sesiune parlamentară cu încercarea lui de a face pace între români și maghiari, dar și cu însușirea raportului privind regionalizarea, realizat de Universitatea Lucian Blaga.
 
Ilieșiu a cerut în plenul parlamentului, printr-o scrisoare deschisă aleșilor UDMR ca aceștia să semneze o declarație în care să se recunoască Tratatul de la Trianon. ”Noi, membrii Parlamentului Ungariei şi noi, deputaţii şi senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România, recunoaştem dreptul României asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947”, scria Ilieșiu în documentul care nu a fost băgat în seamă de nimeni în afară de mass-media. Între timp, liberalul a mai revenit cu o scrisoare deschisă pe același subiect, la fel, fără ecou.
 
Sorin Ilieșiu a fost unul din oficialii care au luat cuvântul la întâlnirea despre regionalizare din Sibiu la care a participat și vicepremierul Liviu Dragnea, senatorul citind rezumatul studiului pe acest subiect realizat de Universitatea Lucian Blaga. În cea de-a treia declarație politică, Ilieșiu cere crearea unui muzeu al ororilor comunismului şi a unui monument al victimelor acestuia. În rest, în dreptul activității senatorului Ilieșiu apar multe zerouri.
 
Viorel Arcaș, socialistul
 
În cele cinci întrebări și patru interpelări, senatorul Viorel Arcaș s-a interesat în marea lor majoritate de aspecte sociale, ca un veritabil om de opoziție. Arcaș s-a arătat alarmat de cotele la care a ajuns abandonul școlar, de copiii abandonați de familie, sistem și de soartă, de copiii handicapați din naștere, de promovarea sportului, de detalii privind sistemul de coplată și exodul medicilor. Interesul lui Arcaș este demn de lăudat, însă poate ar fi de ajutor să-i amintească cineva că se află în partidul care are majoritate în parlament, iar președintele lui este tocmai premierul.
 
Senatorul Viorel Arcaș a avut în prima sesiune parlamentară nouă inițiative legislative pe care le-a semnat, a avut cinci întrebări și patru interpelări și 10 luări de cuvânt în plen. Nu a avut nicio declaratie politică.
 
Nicolae Neagu, senatorul de 2. Două declarații politice, și-atât
 
E greu să te reapuci de treabă după un concediu de câțiva ani. Asta dovedește liberalul Nicolae Neagu după prima sesiune parlamentară. Cifrele adunate de senator sunt ridicole: zero, întrebări, zero, interpelări, două declarații politice, trei luări de cuvânt în care a depus jurământul și și-a citit declarațiile politice și șase inițiative legislative peste care și-a trecut semnătura. Ar fi păcat de timpul dumneavoastră să mai scriu mai multe de activitatea senatorială a lui Nicolae Neagu. Sfârșit.
 
Ion Ariton
 
Iniţiative legislative - 2
 
Declaraţii politice - 1
 
Întrebări - 6
 
Interpelări - 0
 
Interpelări adresate Primului Ministru - 0
 
Luări de cuvânt în plen - 2
 
Moţiuni - 0
 
Sorin Ilieșiu
 
Iniţiative legislative - 8
 
Declaraţii politice - 3
 
Întrebări - 0
 
Interpelări - 0
 
Interpelări adresate Primului Ministru - 0
 
Luări de cuvânt în plen - 6
 
Moţiuni - 0
 
Nicolae Neagu
 
Iniţiative legislative - 6
 
Declaraţii politice - 2
 
Întrebări - 0
 
Interpelări - 0
 
Interpelări adresate Primului Ministru - 0
 
Luări de cuvânt în plen - 3
 
Moţiuni – 0
 
Viorel Arcaș
 
Iniţiative legislative - 9
 
Declaraţii politice - 0
 
Întrebări - 5
 
Interpelări - 4
 
Interpelări adresate Primului Ministru - 0
 
Luări de cuvânt în plen - 10
 
Moţiuni - 0
 
1,15 milioane de euro într-un mandat
 
Luna februarie – 105.113 lei (24.000 euro)
 
Ion Ariton – 28.636 lei
 
Viorel Arcaș –29.614 lei
 
Sorin Ilieșiu – 18.822 lei
 
Nicolae Neagu – 28.041 lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

sb

Acum 10 ani

jale. vai de sibiu.
Raspunde

deputat nu trantor

Acum 10 ani

ar trebui retribuiti dupa performanta si nu indiferent de activitatea lor acesti trantori si ratati care cica ne conduc ,vai de mama lor de analfabeti comunisti
Raspunde

votant

Acum 10 ani

bai asa este cind votam la gramada ,votam numai s-a aratam ce anticomunisti s-au cit de dreapta suntem nu ii inteaba nimeni bai daca ajungi la cascaval ce faci pentru mine ca s-a mise schimbe si mie ceva in bine si uitati ce iasa ,am schibat un om care a miscat inbine lucrurile in judet si sibiu acesare de fonduri pina in 2014 cu proiecte de dezvoltare serioase si aducatoare de bunastare am inlocuit de dragu de a inlocui si rezultatele se vad opriri de investiti disponibilizari cedari de instituti catre alte localitati din afara judetului si dezastru si vinzarea continua
Raspunde

ratatul ratatilor

Acum 10 ani

parlamentarii oricat de ineficienti ar fi nu sunt ratati, noi suntem ratati, cei care ii votam
Raspunde

alegator

Acum 10 ani

dar marginenul 10 case-Mireca Cazan ce a facut? Nimic , face bani pentru cisme, dar cred va lua multe cisme in fund cand vine in marginime.
Raspunde

Consilierul Alifie

Acum 10 ani

Sa ne plateste si pe noi la fel ca si noi muncim nimic ... DAR local
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

luptati pentru sibieni luptati sa fie ales sibiul capitala regionala
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus