Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Cum a incercat Cioaba sa impace doua lumi. Calea compromisului

Și-a măritat fiica de doar 12 ani, dar s-a lepădat de legea țigănească și a trecut la creștinism. Proprietar de firme de prelucrare a fierului vechi și pastor penticostal, în același timp, Florin Cioabă, fostul rege autointitult al rromilor, a captat atenția opiniei publice nu numai în ultimele zile, ci încă de când a preluat de la tatăl său, Ion Cioabă, „misiunea” de lider al rromilor.
 
Fiul cel mare al lui Ion Cioabă, pe numele său Florea Tănase Cioabă, s-a născut în orașul Târgu Cărbunești, județul Gorj. Familia Cioabă s-a mutat la Sibiu în anii ’60, explicația oficială a capului familiei fiind aceea că, în această zonă, toleranța față de minorități este mai mare. 
În conformitate cu tradițiile țigănești, Cioabă s-a căsătorit la vârsta de 14 ani, cu cea care îi este și acum soție, Marița. A absolvit Seminarul Biblic “Betania” din Sibiu și a devenit predicator penticostal. După moartea lui Ion Cioabă, în anul 1997, în urma unui infarct miocardic, Florin a preluat prerogativele regale. 
 
Scandal internațional
 
În urmă cu 10 ani, familia Cioabă s-a aflat în mijlocul unui scandal cu ecouri internaționale. Atunci, Florin Cioabă și-a căsătorit, după toate tradițiile țigănești, o fiică, pe Ana-Maria, atunci în vârstă de 12 ani. Cununia celor doi a avut loc în ritul penticostal, iar nunta fastuoasă a atras atenţia presei internaţionale, dar şi a organizaţiilor pentru drepturile copilului. Consiliul European și baroneasa Emma Nicholson (raportorul UE pentru România, la acea vreme) au acuzat statul român de încălcarea atât a legislației românești, cât și a normelor internaționale. Comisia de anchetă a Direcției pentru Drepturile și Protecția Copilului din Sibiu a decis ca cei doi "soți" să locuiască separat și să înceteze orice relație de natură maritală, până când tinerii vor împlini vârsta legală pentru căsătorie. Florin Cioabă a acceptat această decizie.
 
A căutat recunoaşterea Indiei
 
În urma integrării României în Uniunea Europeană şi a valului de infracţiuni comise de cetăţeni români, identificaţi drept etnici rromi, Florin Cioabă a adoptat o cale de mijloc. A declarat întotdeauna că vinovaţii trebuie pedepsiţi, însă a arătat cu degetul şi spre autorităţile din România, care nu au făcut nimic pentru ca majoritatea rromilor, discriminată şi săracă, să fie integrată în societate. 
În iunie 2008, Florin Cioabă, pe atunci vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Ţiganilor, a declarat că a trimis o scrisoare către autorităţile din India, în care a solicitat recunoaşterea etniei rrome ca descendentă a poporului indian. Cioabă a spus că a ataşat mai multe documente prin care se dovedeşte că limba, portul, tradiţiile, dar şi steagul celor două etnii sunt asemănătoare. Ulterior, Cioabă nu a mai arătat vreun răspuns oficial din partea oficialilor indieni.
 
Infarct în Antalya
 
Florin Cioabă a suferit un infarct miocardic în timp ce se afla în vacanţă, în staţiunea turcă Antalya. Liderul rromilor avea de mai mult timp probleme cardiace, care, de altfel, au fost moştenite în familia sa. Atât tatăl său, cât şi bunica din partea tatălui au decedat în urma unor atacuri de cord. Starea sa de sănătate a împărţit şi mai mult apele politice din România ultimelor zile. După ce preşedintele Traian Băsescu a insistat ca medicii de la Spitalul Floreasca să plece în Turcia ca să îl consulte pe Cioabă, premierul Victor Ponta a avut declaraţii acide şi a amintit că, în urma accidentului de autocar din Muntenegru, preşedintele nu s-a arătat atât de “săritor”. Fostul rege al rromilor a decedat duminică, în spitalul din Turcia în care era internat. Succesor la tron este fiul său cel mare, Dorin Cioabă.
 
Moștenirea
 
Familia Cioabă a condus etnia țiganilor nomazi căldărari încă din anii 1800. Ion, tatăl lui Florin, a fost recunoscut, în anul 1971, bulibașă al tuturor rromilor nomazi din România, de către Congresul Mondial al Romilor, organizat la Londra. Autoritățile comuniste din România nu i-au recunoscut niciodată această calitate, însă a fost tolerat, mai ales datorită colaborărilor cu fosta Securitate. Potrivit unor documente CNSAS, publicate de presa națională, începând din anul 1980, Ion Cioabă a alcătuit rapoarte despre fiecare deplasare la congresele internaționale ale minorităților. Șase ani mai târziu, bulibașa Ion Cioabă a fost arestat pentru furt și maltratat pentru a mărturisi unde sunt ascunse „salbele de aur ale țiganilor”.
Începând din anul 1990, Ion Cioabă a făcut parte din Organizația Mondială a Rromilor. În anul 1992, el a devenit președinte al Uniunii Generale a Rromilor din România. Bulibașa Ion Cioabă s-a autoproclamat la 5 mai 1992 ca "rege internațional al rromilor", fiind încoronat la data de 8 septembrie 1992, la Mănăstirea Bistrița (jud. Vâlcea), în prezența a peste 10.000 de romi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus