Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

”Multi straini sunt in asteptare sa cumpere pamant”

Fermierii sibieni au parte de producții record anul acesta. Și cu toate acestea, mulți ies în pierdere. Cum este posibil? În plus, din 2014 străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în județul Sibiu. Și deja fac coadă pe la primăriile de comune. De ce se înghesuie? La aceste întrebări ne răspunde Stelian Iliu, șef peste agricultura sibiană.
 
Reporter: Vara aceasta numai știri pozitive am văzut despre agricultură, cu producții record. Care este situația în județul Sibiu?
Stelian Iliu: Și în județul Sibiu avem un an agricol bun, mai bun decât anul trecut, ținând cont că anul trecut au fost și probleme... naturale să le zicem. A fost o secetă prelungită care a afectat culturile și s-au acordat inclusiv compensări financiare din partea Guvernului. Din primele estimări,  per total, anul acesta avem o producție cu 25 la sută mai mare. Din ce am terminat de recoltat știm că la orz am avut o producție de trei tone la hectar, la orzoaică de toamnă am avut o producție cu aproape 50 la sută mai mare decât cea de anul trecut, iar la grâu estimăm o producție de 3,8 tone la hectar.
 
Rep.: Cui se datorează această creștere a producției? Avem fermieri mai pricepuți și mai bine dotați sau am avut baftă cu vremea?
S. I.: Cu toate că am fost avertizați să ne așteptăm și la ceva fenomene extreme, văd că timpul în mare a ținut cu noi. Mai ales în zona noastră unde nu doar că n-am fost expuși fenomenelor deosebite, ba chiar a am avut parte de o vreme favorabilă. Am avut și ceva grindină prin Brateiu, au fost ceva pagube, dar nu exagerat.
 
Rep.: Producțiile acestea mari, se văd și în prețurile practicate în piețe? Ne putem aștepta să scadă prețurile?
S. I.: La unele produse deja sunt prețuri mai mici în piețe. Noi monitorizăm prețurile din piețe și le trimitem la minister în fiecare săptămână. După recoltare s-a redus și la noi în piață kilogramul de grâu de la 1 leu, 1 leu și 20 de bani cât a fost până acum, la 80 sau 85 de bani kilogramul. Direct de pe tarla am înțeles că se vine chiar și cu 60 de bani kilogramul. Din păcate, pentru cultivatori aceste prețuri mici reprezintă o problemă. Mulți sunt foarte îngrijorați că nu-și vor recupera cheltuielile și nu vor avea beneficii. Agricultura o să contribuie suplimentar la PIB-ul țării cu peste două procente, dar asta nu se reflectă și în buzunarul agricultorilor.
 
Rep.: Eu asta nu pot să înțeleg: când e an agricol rău se plâng toți că nu s-au făcut producțiile și nu își obțin banii investiți, iar când e an agricol bun spre foarte bun tot se plâng toți că nu își scot banii investiți! Piața e liberă, dar nicicum nu le e bine...
S. I.: Piața este liberă și se reglează singură, nu putem interveni pentru a stabili un preț maximal, ca altădată. Aceasta este situația. Producția dacă este mai mare și cheltuielile sunt aceleași înseamnă că se pot recupera niște investiții. Problema este scăderea aceasta neloială a prețurilor de către cei care achiziționează acum recoltele.
 
Rep.: Deci problema e la intermediari.
S. I.: Da, problema este la intermediari. Ei achiziționează și depozitează și când produsul se rărește pe piață vin cu un preț mai mare decât cel cumpărat de la producătorul direct. Nu avem cum controla piața.
 
Rep.: În condițiile acestea, se mai fac investiții în agricultură? 
S. I.: Investiții se fac. Cei care sunt mari câștigă, ei au resurse și pentru a acoperi aceste probleme și pentru a trece peste ele. Cei mici fac agricultură pentru subzistență, pentru ei.
 
Rep.: Vă caută investitorii care vor să facă ceva în județul Sibiu?
S. I.: Oameni interesați au existat dintotdeauna, problema este că din 2014 terenurile vor putea fi achiziționate și de către străini.
 
Rep.: Și vrea cineva să cumpere? Tatonează terenul?
S. I.: Pe noi nu ne contactează în mod direct că nu avem noi terenuri de vânzare, dar din discuțiile pe care le avem cu primarii din comune știm că sunt în așteptare destul de mulți străini. Odată cu liberalizarea aceasta o să cumpere și pe persoană fizică.
 
Rep.: Dacă mergi din Sibiu spre Agnita sau Miercurea Sibiu se văd destul de multe terenuri necultivate pe marginea drumului. Poate că este bine că vin străini să cumpere aceste terenuri.
S. I.: În anii trecuți aveați dreptate cu terenurile necultivate de pe marginea drumului. În ultima vreme s-a mai schimbat situația, chiar s-a lucrat mult mai bine. Poate tocmai pentru că anul trecut a fost secetă anul acesta a fost nevoie de mai mult teren să fie lucrat, s-a căutat o revigorare. Cât privește străinii, dacă vin și fac investiții și lucrează terenul este foarte bine. Problema este că trebuie să ne uităm și la producătorii autohtoni.
 
Rep.: E competiție, piața liberă de mai devreme...
S. I.: Oricum altă soluție nu are, decât să cultive terenul. Este și subvenționat și se primesc destul de mulți bani chiar dacă unele terenuri sunt și necultivate, doar întreținute. Totuși, părerea mea este să nu vândă la primul venit și la orice preț. Să mai aștepte și să mai țină de preț. Am înțeles că se pregătesc și alte legi, unele referitoare la de-comasarea terenurilor, ca să fie cumpărate de ADS la suprafețe mici, să le comaseze și apoi să le revândă la suprafețe mai mari. Aici ar putea fi un lucru util pentru că sunt mulți care nu pot să primească subvenții din cauza suprafețelor mici și dispersate. Prin comasare pot fi mărite suprafețele, care să beneficieze de subvenții.
 
Rep.: Fermele care există în județul nostru, se modernizează, sunt dotate cu ce le trebuie? Sau tot cu calul și căruța?
S. I.: Așteptăm anul 2014 pentru a putea accesa fonduri prin cealaltă tranșă 2014 – 2020. Suma disponibilă acum este pe terminate...
 
Rep.: Asta este o veste foarte bună, înseamnă că s-au accesat și s-au făcut multe proiecte!
S. I.: Au fost ceva proiecte, depinde de direcția de finanțare. Important este să fim și noi mai maleabili când vine vorba de aceste proiecte și să comunicăm mai mult cu beneficiarii, astfel încât să-i scutim de drumuri inutile sau să-i ajutăm să obțină unele hârtii mai ușor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 288

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

C

Acum 10 ani

Da, sigur am vazut o coada mare de cumparatori la intrare in oras si in comune.Priviti si voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus