Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Capitala corturara

După ce 99% din romii anunțați că vor veni la înmormântarea lui Cioabă s-au pierdut pe drum, peste Sibiu s-a lăsat liniștea. Televiziunile s-au întors la munca lor de zi cu zi, iar circulația pe Șoseaua Alba Iulia a revenit la normal. Sibiul asociat cu cuvântul rom sau țigan a dispărut cel puțin pentru moment de pe ecranele televiziunilor de știri. Memoria însă rămâne.

Concluzii? Poate e bine că Cioabă nu a avut decât doi băieți, pentru că altfel, nu știu câți regi ar fi putut suporta un oraș nu foarte mare. Noroc că împăratul stă mai mult prin Vâlcea și curțile împărătești și regale nu intră foarte des în conflict.

A fost benefică cel puțin dintr-un punct de vedere mediatizarea excesivă a evenimentului: românii au putut afla sau dacă știau s-au convins acum că Sibiul este într-adevăr un oraș cosmopolit. Niciun eveniment cultural nu ar fi avut parte de aceeași reflectare în media națională precum spectacolul funebru. Până la urmă, pentru cine vrea circ, în Sibiu poate avea parte și de circ. Ce atâta cultură?

Până la urmă nu sunt convins că ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Sibiu are legătură cu etnia romă, cu familia Cioabă, ci mai mult cu felul românesc de a fi. Oamenii și-au plâns mortul așa cum știu ei, nu știu ce au plâns atâtea care de reportaj. Romii și-au pierdut un lider, nu știu însă ce treabă au avut românii cu evenimentul. Dacă erau interesați să afle cum se face o înmormântare în ritul conlocuitorilor noștri puteau viziona maxim un documentar. Dacă mureau de atâta interes.

Pentru a nu știu câta oară, românii au ”pus botul” la invențiile romilor. Ei exagerează în tot ce zic, ca și cum ai bea apă rece după amiază fierbinte. 150.000, 200.000 de romi la înmormântare? Cât de prost trebuie să fii să crezi așa ceva? Sicrie din America? Cheltuieli de sute de mii de euro? Pe ce lume trăiți?

Ca o opinie personală nu cred că Florin Cioabă a făcut mare lucru pentru romii lui. Dar a adus măcar pentru o perioadă normalitatea: fără aur, fără crime, fără maneliști, fără excese stupide. A fost un om normal, care a promovat normalitatea. După el...

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 263

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cum sa dezamorsezi o bomba

Acum 9 ani

Doi ardeleni taiau o bomba cu fierastraul. Vine al treilea si ii intreaba: \"Ma, da\' daca explodeaza?\" La care ailalti: \"Apai nu-i bai, ca mai avem una!\"
Raspunde

Culturaru\'

Acum 9 ani

Faptul ca avem trei editoriale simultan pe tema asta confirma cuvant cu cuvant ceea ce ai scris.
Raspunde

@2

Acum 9 ani

Trei editoriale, de la trei \"grei\" , toti cu aceeasi idee !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus