Marţi,
27.09.2022
Cer Senin
Acum
16°C

O inmormantare, un circ sau o lectie? Funeraliile lui Florin Cioaba

Excesiv tratată de presă, cu mult sub așteptări tratată de membrii comunității rrome. Pe scurt, așa a fost reflectată în presă moartea regelui autoproclamat al rromilor, Florin Cioabă. În spatele acestei istorii scurte stau, însă, zile întregi de așteptare și speculații, care au fost la un pas să se transforme într-un război cu trei părți implicate: familia Cioabă, pe de o parte, presa de cealaltă parte, dar și opinia publică, agresiv “bombardată” cu informații pe marginea subiectului.

Primele zile: așteptare și confuzie

Vestea morții lui Florin Cioabă a venit duminică, 18 august. Fiul cel mare al autoproclamatului rege, Dorin Cioabă, a fost cel care s-a îngrijit de relația cu presa, avidă de informații despre ce s-a petrecut în spitalele din Antalya, Turcia, unde tatăl său a fost internat. Pentru că nici partea turcă și nici familia Cioabă nu stăpâneau bine nicio limbă de circulație internațională, comunicarea s-a făcut anevoie. S-a vehiculat o sumă imensă, de 350.000 de dolari care ar fi trebuit plătită spitalului unde Florin Cioabă a fost tratat în ultimele zile de viață. Familia a solicitat o echipă de traducători specializați, dar și sprijinul Ambasadei României la Istanbul. În cele din urmă, cu ajutorul traducătorilor, apele s-au liniștit, iar factura finală a fost de 15.000 de euro pentru primul spital în care Florin Cioabă a fost internat și alți 22.000 de euro pentru cel de-al doilea, în care și-a găsit și sfârșitul. “Sprijinul” autorităților române s-a limitat la declarații beligerante emise de la Palatul Victoria, respectiv de la Cotroceni. În cele din urmă, chiar și trupul neînsuflețit al liderului rrom a ajuns în țară cu o cursă de linie, plătită de familie.

Fiul cel mare al lui Florin Cioabă, Dorin, a declarat în repetate rânduri că personalul medical din Turcia s-a purtat neprofesionist. “Solicitam o apă plată și ni se aducea un bilețel scris de mână, cu prețul. Nu am primit chitanțe, nimic, iar la factura finală am negociat la sânge, ca la piață. Așa merg treburile la ei”, a spus Dorin Cioabă. Acesta s-a arătat hotărât să dea în judecată spitalul în care tatăl său a murit, pentru malpraxis. “Medicii din România, dar și ei, acolo, în Turcia, au spus că tatăl meu nu este operabil, pentru că starea lui este prea gravă. Cu toate astea, ei au încercat să intervină chirurgical, să îi monteze aparatul acela pe inimă. Dar inima tatălui meu nu a făcut față și a cedat”, a spus Dorin Cioabă. Un amănunt, însă, îi poate împiedica pe membrii familiei să ajungă la instanțele internaționale: pentru că și-au dorit ca trupul neînsuflețit să ajungă cât mai repede în țară, aceștia au refuzat efectuarea autopsiei.

În tot acest timp, bulevardul Alba Iulia, respectiv tronsonul de trotuar opus celui pe care se află reședința familiei Cioabă, a fost ocupat de jurnaliști. O adevărată desfășurare de forțe s-a înșirat pe un perimetru de 100 de metri pătrați: reporteri, cameramani, asistenți, fotografi, producători de locație, care de transmisie în direct, generatoare de curent, lămpi de televiziune, un studio ad-hoc așa cum Sibiul nu a văzut nici măcar în anul său de maximă glorie, 2007.

Înmormântarea și încoronarea. Circul

Contrar tuturor așteptărilor, cu o zi înainte de înmormântare, veștile despre disputele pe coroana regală a lui Florin Cioabă au început să ia amploare. Așa-numitul Consiliu de Coroană nu a reușit să ajungă, în ultima noapte de priveghi, la niciun consens. Cu câteva ore înainte de ceremonia de încoronare, apropiații familiei au declarat că va avea loc o dublă înscăunare: atât fiul cel mare, Dorin, cât și fiul cel mic, Daniel, urmau să devină regi. Explicația oficială a fost că, potrivit tradiției țigănești, moștenitorul de drept al familiei este mezinul, și nu fiul cel mare. Dorința evidentă a lui Florin Cioabă a fost, însă, ca Dorin să îl moștenească – acesta din urmă are studii juridice, este mediator autorizat de statul român și președinte al Tribunalului romilor. Surse neoficiale au susținut că fiul cel mic, Daniel, a fost îndemnat și susținut în “lovitura de coroană” de membri ai lumii interlope, de care acesta s-ar fi înconjurat.

Dorin Cioabă a încercat să împace ambele părți și a fost de acord ca fratele său să fie cel care primește coroana originală a tatălui său și să fie declarat regele rromilor din România. Pentru fiul cel mare al lui Cioabă s-a făurit o coroană în casă, cu câteva ore înainte de ceremonie, din 24 de bani din aur de 24 de karate, luați din salbe țigănești. Dorin a fost declarat “rege internațional al rromilor” și a fost ales, sâmbătă dimineață, de reprezentanți ai rromilor din Rusia, Statele Unite, Serbia, Lituania, Republica Moldova și România, președinte interimar al Uniunii Internaționale a Romilor, în locul tatălui său.

Lecția

Moartea lui Florin Cioabă ar fi putut fi un bun prilej pentru un mesaj pozitiv adresat rromilor din țară. A fost tratată, însă, mai degrabă ca un carnaval. Ceea ce s-a spus destul de puțin în ultimele zile este tocmai ceea ce nu ar fi trebuit ignorat: Florin Cioabă a fost, de-a lungul vieții sale, un om care nu a căzut, ca alți membri ai etniei sale, nici în patima chefurilor cu manele (de altfel, cântăreții celebri pe care presa de scandal i-a așteptat la înmormântare nu au sosit la Sibiu) și nici în cea a aurului purtat excesiv. Nici Florin Cioabă, nici soția și nici copiii săi nu au apărut în public acoperiți de ghiuluri sau salbe din aur (cu excepția coroanei și a sceptrului regal cu care autoproclamatul rege s-a fotografiat). Vecinii apropiați ai familiei Cioabă, care nu sunt de etnie rromă, au venit la înmormântare, în semn de respect, pentru că, au spus ei, niciodată nu au avut probleme între ei și nu s-a întâmplat vreodată ca, în curtea familiei, să se petreacă bairamuri cu muzică la maxim. Unii dintre vecinii care au locuit ceva mai departe de reședința Cioabă au spus chiar că nici nu au știut că acolo se afla aceasta, pentru că familia a fost una care nu a ieșit în evidență în cartier.

Florin Cioabă, pastor penticostal la biserica din Turnișor, a fost condus pe ultimul drum și de credincioși români care i-au ascultat predicile. Autoproclamatul rege a fost un lider mai degrabă solitar. Nu întotdeauna susținut de comunitatea dezbinată a rromilor, Cioabă a intervenit mereu pe lângă autoritățile din țară și din Europa pentru recunoașterea drepturilor minorității. Eforturile sale au făcut ca rromii cărora comuniștii le-au confiscat aurul moștenit din moși-strămoși să primească o parte din averi înapoi, iar unul dintre marile sale proiecte a fost ca și rromii victime ale Holocaustului (potrivit Wikipedia, o jumătate de milion de țigani au murit în timpul genocidului) să aibă un monument prin care să le fie recunoscut sacrificiul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

27 comentarii

Presa

Acum 9 ani

Asta dovedeste ca v-ati agitat mult prea mult si ati ajuns sa fierbeti in suc propriu doar pentru a va afla in cautarea senzationalului. V-a dat teapa inclusiv comunitatea rroma, pt ca nu v-au dat deloc apa la moara. Mass-media a fost insetata de senzational si nu prea au prins mare lucru...asa va trebuie :D
Raspunde

Aurul din moși-strămoși?

Acum 9 ani

Chestia cu restituirea aurului „din moși-strămoși” este ca figura lui Adrian Năstase cu „mătușa Tamara”. Nici vorbă! Aurul confiscat de comuniști provenea din operațiuni frauduloase, interzise de legislația timpului. A fost o măsură corectă. Ion Iliescu, a cărui mamă adevărată (din Baia Mare și nu din Tilișca, cum a mințit) este soră cu mama lui Ion Cioabă (tatăl lui Florin decedatul), le-a înapoiat aurul din motive de rudenie și electorale (la fel cum procedează astăzi și Băsescu Traian, cu fariseismele lui, inclusiv cu lăcrimarea lângă sicriu). Este foarte greu de luptat pentru educația țiganilor (a doua soluție necesară, după cea prin care ar trebui să fie obligați să respecte legea). Țiganii vor fi în curând cea mai mare problemă a țării, care, dacă nu va fi gestionată bine, poate să erodeze grav statul național român. Poate că la fel de grav cum îl erodează, sistematic, ungurii.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Da, până şi ţiganii nostri sunt mai miştoci decât ai lor, o fi din cauza religiei îmbrăţişată de familia Cioabă, sau poate o fi şi din cauza influenţei saşilor din Turnisor pe care ţiganii i-au avut vecini atunci când au descălecat. <br> Chestia asta vine însă să dovedească că şi ţiganii pot fi educaţi şi asimilaţi, dacă există interes şi mai ales dorinţă. <br> Presa a relatat la mişto, în stilul ei caracteristic, ca de altfel orice ştire care vine dinspre la ţigani, neînţelegând ca tiganii au nevoie de autoritate, fie că se numeşte rege, împărat sau bulibaşă, fiecare având rostul lui în comunitate. Dacă citeşti articolele din presa centrală sau locală şi comentariile aferente, realizezi că în continuare, noi, românii, ne comportăm ca o naţiune majoritară incapabilă de empatie şi toleranţă. <br> Adela Mohanu, felicitări pentru articolul ăsta scris la rece. Părere, nu cred ca pluralul carului tv e \"caruri\" ci mai degrabă \"care\", carurile sunt niste chestii de pe la maşina de scris.
Raspunde

@2

Acum 9 ani

Interesant ce spui matale(nu stiu daca si adevarat),vreau sa te completez doar cu ceva si anume,tiganii sunt deja o mare problema a tarii si asta din cauza statului roman care incurajeaza lenea si implicit nasterea pe banda rulanta a puradeilor(care n-au nici un viitor,ei provenind din parinti saraci,fara locuri de munca si multi dintre ei infractori)dar o si mai mare problema este ca tiganii nici nu vor sa se integreze in societate,marea majoritate dintre ei nevrand efectiv da munceasca,daca incerci sa-i propui unui astfel de tigan sa vina la tine la sapa sau la coasa o sa fii luat in deradere sau chiar injurat,deci asta-i situatia cu etnia asta puturoasa care ne-a facut de ras in lume si ne trage vazand cu ochii in jos.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

@2, Nu e chiar aşa, Cioabă si Rădulescu provin din tagma ţiganilor căldărari, care nu au fost niciodată robi şi au trăit din mesteşugul lor, care a fost foarte profitabil. Comuniştii au confiscat absolut abuziv acel aur, aşa cum au naţionalizat şi averile românilor. <br>Şi da, eşti in grafic, pe locul întâi, în topul cauzelor nerealizărilor noastre, stau ţiganii, apoi ungurii şi pe ultimul loc, evreii. Cu ăştia din urmă am stabilit şi un record, suntem antisemiţi chiar dacă nu mai avem evrei in ţară.
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Cea mai tare chestie auzita pana acum...Tiganii nostri sunt mai mistoci decat ai lor..fiindca au invatat de la sasii din Turnisor si penticostali... Pai dupa logica ta..basinile lui Johannis sunt mai parfumate decat ale mele...fiindca sunt produse de un intestin sasesc...si nu e asa ..daca vrei iti demonstrez. Ce naiba va spala pe cerebel pe toti acolo in Sibiu?
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Cum naiba nu se aplica teoria la tiganii din Saros ....cat priveste robirea sau nu a caldararilor..din ceea ce stiu eu singuriI care nu au fost robI..sunt gaborii..care au document prin care nu pot fi inrobiti dat de Gabriel Bethlem..de unde si au si luat denumirea de Gabor... Cel putin asa stiu eu... In Brasov ( in arhivele orasului se afla primeul document care face referire la tigani din Romania)..erau sigur robi..si aveau ca si monopol meseria de calau
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Nu, bă, la beşini sunteţi la fel de puturoşi, nu-i nevoie să-mi dovedeşti, altceva face diferenţa.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Bă, tu eşti obsedat, io când vorbeam de ţiganii lor mă refeream la ăia din regat, nu mă refeream la călăii tăi din Braşov, pentru mine subiectul Braşov este unul închis, iar cu ăia din Saroş nu ştiu cine sunt şi ce hram poartă. Încearcă să te concentrezi şi să rămâi la subiect. Şi nu pricep ce naiba ai de tot timpul vii şi ne ţii teorii despre Brasov, nu vezi că nu te mai bagă nimeni în seamă?
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

@joseph Comportamentul tiganilor, nu este o cauza a nerealizarilor noastre, dimpotriva, este un efect al nerealizarilor romanilor. Toti au tigani, doar ca alte tari au reusit sa-i civilizeze si sa-i asimileze mai bine decat noi. Totusi, asta nu inseamna ca politica de incurajare a producerii de puradei pe banda rulanta e ok. Tiganii educati nu fac copii cu kilul, au copii mai putini de care pot sa aiba grija si pe care reusesc sa-i integreze in societate. Pretul pentru aceasta nerealizare a romanilor il platim cu totii, vom trai, sau traim deja, in Rromania. Ma gandesc la succesul manelelor, ca sa-mi dau seama cat de tiganizati cultural suntem.
Raspunde

@Alex

Acum 9 ani

tiganii aia educati ,care fac copii putini sunt intr-un procentaj infim spre inexistent iar cand ai scris Rromania ai facut greseala de tastatura sau inspre asa ceva tinde sa ajunga tara noastra,ceea ce ar fi gravissimo,iar un lucru mai grav ce se intampla de cativa ani este faptul ca tot mai multe copile necoapte la creier fac copii timpuriu fara sa se gandeasca la lipsa locurilor de munca stabile ,la viitorul copiilor lor.ele traiesc cu iluzia ca statul le da venitul ala pt copil timp de 2 ani sau asa ceva si pe urma...surpriza,ce fac?pai stii ce fac ?mai programeaza un alt copil ,molipsindu-se probabil de la mentalitatea tiganeasca de a fabrica puradei.
Raspunde

Calin

Acum 9 ani

Uite aici o stire despre o doamna deputat de Sibiu... pentru presa independenta :D ***www.youtube.com/watch?v=G7_dKoIzFAQ
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Bai si eu ma refeream tot la aia din regatb..care nu au mirosit basinile ( nu besinile) sasilor. Tu esti un pic filogerman si filocatolic..nu ca ar fi o problema...problema e cand imparti geopolitic comportamentul unei populatii... Cat priveste chestia cu Brasovul ..am vrut sa iti arat cavsi in Transilvania au fost robi..nu numai in regat...sau si tu crezi ca Brasovul a fost parte din Valahia ca multi dintre concitadinii tai.. Tiganii din Saros au fost obiectul unui studiu sociologic , dar nu are sens sa iti mai explic, probabil ca pentru presa ta nu e un subiect...
Raspunde

Adela Mohanu

Acum 9 ani

@joseph: Mulțumesc pentru observație. Desigur, pluralul este \"care\". Am modificat, pe cale de consecință.
Raspunde

Alex @13

Acum 9 ani

De ce sa fie o problema cand imparti geopolitic comportamentul unei populatii??? Nu credeam ca o sa ajung sa-l citez pe cioaba, dar a zis omu la un moment dat ca tiganii nostrii sunt mai romanizati ca ai lor, ca s-au luat dupa sasi. Avea dreptate. Iar brasovul nu zice nimeni ca ar face parte din Valahia, eventual Moldova :D
Raspunde

@alex

Acum 9 ani

Vezi mai alex cum sunteti voi.. Tu imi spui ca Brasovul face parte din Moldova ...in schimb toti sibieni folositi regionalismul moldovenesc besina..in locul celui literar basina... Explicatia geopolitica e ca sunteti un oras de taranoi care se cred oraseni..si pe care de consecinta si romii vostri sunt mai taranoi decat romii celorlalti...hihihi Daca nu ar fi trist explicatia voastra goeblesiana ar fi hazlie.. Totusi avand in vedere gradul in care conationalii nostri v-au influentat comportamentul..precum si trecutul vostru istoric..inca stati bine Nu pot insa sa nu apreciez tonul neutru si realist al articolului .. Tin minte ca un alt articol ..al aceluiasi autor a dus la o avalansa de comentarii xenofobe
Raspunde

@16

Acum 9 ani

poatevrei sa spui pe ”cale” de consecinta,nu cum ai scris tu pe ”care”mai ”geniule”iasovean!stai jos,ai nota 4,taranoiule!
Raspunde

@17

Acum 9 ani

Tu esti prostalaul ala cu stai jos....asa ca nu are sens sa iti maresc vocabularul.. Pentru tine e suficient
Raspunde

@18

Acum 9 ani

in loc sa multumesti pt corectie,tot tu jignesti magarule??
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Că-s ţăran recunosc cu smerenie, dar că-s şi moldovean, nu! Băi, navigarea prin dexuri de pe net e floare la ureche, etimologia e o chestie mai complexă. <br>Beşină are aceeasi rădăcină cu beşică si e zgomotul produs de o beşică care se dezumflă. <br>Deci, dacă un braşovean stă cu nasu-ntr-o beşică care se beşeşte, leşină. Iaca familie de cuvinte.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

...daca nu ar fi tristă, nu trist,explicaţia goebbelsiană, nu goeblesiană, rromii nu romii.
Raspunde

M.

Acum 9 ani

Felicitari Adela pt articol! Le-ai dat clasa colegilor tai de breasla si ai dovedit inca odata ca mai exista si jurnalisti nu doar cancanisti.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Termenul acceptat in dictionarul Academiei e basina...besina e regionalism....ambele au originea in latina... Daca nu ar fi trist, ( virgula) explicatia voastra etc...---asa ca nici aici nu ai dreptate Nu exista in dex termenul de rrom..fa o tura scolastica si ai sa te lamuresti Termenul gobbelsian e inventat de mine.. Ca esti taran ti -l recunosc..dar cu moldova nu stiu ce sa zic , avand in vedere ca te besesti tot timpul (si nu basesti...poate e vreo chestie politica si nu o prind eu) Ce este mai grav..mult mai grav decat mirosul continuu al ba(e) sinilor aromat-sasesti..este atitudinea ta impotriva a tot ce este roman in afara sferei de influenta germane...ciudata si in acelasi timp un pic deziluzionanta. Romania inseamna si istoric si cultural mult mai mult decat doua orase sasesti din Transilvania.. Asta face diferenta intre noi..Eu am invatat asta la scoala germana din Brasov..la voi o sa mai aveti nevoie de vreo 50 de ani
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Văd că nu te laşi, vii şi ţii la un articol al unei doamne, teoria pârţului, nu mai sesizezi ironiile, mă trimiţi să fac ture scolastice (ce-or fi alea, eruditule?) cu toate că ştii că la vârsta mea sunt foarte periculoase şi provoacă vertijuri! <br>Într-o singură chestie m-ai ginit, ai dreptate, sunt antiromân, deşi îmi plătesc la timp impozitele, da\' nu-i suport pe-ăştia majoritarii care se dau mari şi tari în ţara lor. Pot fi ce vrei tu, sas, ungur, evreu, ţigan, ba chiar şi gay dacă simt că ăştia majoritarii vor să le pună pumnu-n gură. Şi sincer să fiu, pe mine, la ora actuală nu prea ma interesează Romania, pentru că nu mă regasesc în ea, mă interesează bucăţica asta numită Ardeal în care trăiesc şi încerc s-o înţeleg şi să-i intru în timing. Ar fi suficient, pentru mine.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

A, şi era să uit, nu-mi mai folosi nickul, ce drac, n-ai atâta imaginaţie să-ţi gasesti unul? Ce zici de \"bosumflatu\'\"? Sau \"flatulatu\'\"?
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Nu a fost cu intentie cu nick..ul..mi a scapat...pe tastatura Nu fi ticalos..nu am zis nimic de doamna..chiar merita felicitari pentru articol..e cred cel mai bun citit pana acum. Ai o problema cu bucatica numita Ardealul..si eu fac parte din ea si eu o consider ca o parte dintr o bucata mai mare Romania.. Impozite platim toti, nu are sens sa vedem care plateste mai multe. Din fericire pentru mine, si pentru tine..banii ii fac in vestul tau prealuminat..si impozitele le platesc aici.. Poate de asta sunt destul de tolerant
Raspunde

presa de cakat~

Acum 9 ani

Toata presa e de kacat !! \"daca te uiti esti informat prost , daca nu te uiti nu esti informat\"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus