Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Regionalizare pe bucati

Brașovul ia finanțele, Sibiul ia direcția antifraudă, Alba ia DNA și Curtea de Apel, Mureșul ia ambulanța. Dacă mega-proiectul regionalizării zace blocat în cvorumul pentru modificarea Constituției, funcționează pas cu pas ”regionalizarea„ ministerelor.

Acest aspect a fost observat și de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mihai Popa, care crede că aceasta este, de fapt, formula care poate împăca pe toată lumea. Popa susține că în discuțiile cu vicepremierul României, Liviu Dragnea, în ceea ce privește regionalizarea , „se tinde spre o variantă finală cu mai mulți poli de dezvoltare, în sensul în care instituțiile descentralizate vor fi localizate în mai multe centre administrative. Adică exact ce se întâmplă acum cu descentralizarea transmisă de la nivel ministerial. ”Se tinde spre o variantă finală cu mai mulți poli de dezvoltare, în sensul în care instituțiile descentralizate vor fi localizate în mai multe centre administrative. Cel mai probabil, regiunea va deveni un sistem cu doi sau chiar trei poli de dezvoltare. Unul administrativ, altul economic și unul cultural. (...) Sibiul are un lobby foarte puternic. Asta nu ar trebui să ne împiedice pe noi să avem aici centrele regionale ale Finanțelor, ale Gărzii de Mediu, ale ITRSV (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare) sau ale Vămii”. Riscul brașovenilor, este, în opinia vicepreședintelui Popa, că „în acest moment, județul Brașov este în expansiune. Am redevenit un centru de dezvoltare. Suntem în expansiune. Dacă vom pierde titlul de capitală riscăm să regresăm din nou. Am avea, pe termen mediu și lung foarte multe de pierdut Și nu doar economic”, susține vicepreședintele CJ Brașov, citat de cotidianul Bună Ziua Brașov.

Regionalizarea ambulanțelor

După ce Ministerul Finanțelor a încheiat practic reforma regională, acum a venit rândul ministerului Sănătății să înceapă regionalizarea instituțiilor din subordine. Cele 40 de servicii judeţene de ambulanţă vor fi reorganizate în şapte şervicii regionale, după modelul pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării Bucureşti cu cea din Ilfov, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS). Proiectul de HG prevede înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov, prin reorganizarea unor ambulanţe judeţene şi desfiinţarea altora.

Conform proiectului, Serviciul Regional de Ambulanţă Centru va fi înfiinţat prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Mureş şi desfiinţarea serviciilor judeţene de ambulanţă Alba, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna, urmând să aibă sediul în Târgu Mureş. Acelaşi proiect prevede că serviciile regionale de ambulanţă înfiinţate prin reorganizarea serviciilor judeţene Cluj, Mureş, Timiş, Dolj, Prahova, Constanţa şi Iaşi asigură asistenţa medicală de urgenţă, transport sanitar asistat, consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat de pe raza judetelor respective.

Serviciile regionale de ambulanţă pot interveni şi în afara graniţelor administrative, în zone stabilite prin ordin al Ministrului Sănătăţii, pe principiul "celei mai apropiate resurse de caz", precum şi în situaţii de urgenţă, la dispoziţia dispeceratului. Odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, personalul din cadrul serviciilor judeţene, dar şi cel cu specialităţi medico-sanitare şi auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, în interesul serviciului şi cu aceleaşi drepturi salariale, la serviciile regionale.

Finanţarea serviciilor regionale de ambulanţă, inclusiv a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MS. De asemenea, serviciile regionale de ambulanţă pot fi finanţate şi prin venituri proprii, donaţii şi sponsorizări, se mai arată în proiect. Proiectul de HG se află în dezbatere publică până la 22 septembrie.

Brașovenii cer o regiune mai mică

În cazul în care se insistă pe regionalizarea prin comasarea județelor, atunci brașovenii mai au o soluție: o regiune mai mică, în care Brașovul să fie capitală. Senatorul braşovean Nicolae Vlad Popa este de părere că actuala Regiune Centru ar trebui să aibă în componenţă patru judeţe, iar alături de Braşov, care să deţină titlul de capitală, să vină Covasna, Harghita şi Mureşul. „Aceste regiuni trebuie să aibă un număr maxim de 1,5 milioane de locuitori, cum este cerinţa Comisiei Europene, pentru a absorbi cât mai eficient fondurile europene. Cred că este formula cea mai bună pentru această regiune, ne încadrăm în această cerinţă. Aceste judeţe ar putea atrage mai multe fonduri europene, ţinând cont că au interese comune. De exemplu, zona Sighişoarei este mult mai legată de Braşov, decât de Mureş, ţinând cont că pe vremuri a făcut parte din regiunea Braşov”, a explicat senatorul, citat de presa brașoveană.

Acesta susţine că a avut discuţii cu senatori PDL şi UDMR din aceste regiuni, care sunt de acord cu această formulă. Totodată, Popa speră că se vor putea organiza şi referendumuri, pentru ca populaţia să îşi poată exprima părerea cu privire la cea mai bună variantă pentru regionalizare.

Alba are instituții, dar nu are lobby

Vecinii din Alba susțin în ideea regionalizării că deși au aproape toate instituțiile din Regiunea Centru, nu au lobby-ul politic ce i-ar putea transforma în capitala regională. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, spune că „la ora asta nu se discuta despre regionalizare, ci doar unde va fi capitala şi cine va fi voievodul. Să-mi arate cineva sigur ce va face regiunea şi să vedem dacă pentru noi cetăţenii va fi mai bine. Din ce bani va fi regiunea? Din taxele locale care vor fi trimise acolo la oamenii politici”, a declarat primarul, citat de ziarul Unirea. Mircea Hava care spune că oricând merge să discute despre regionalizare, iar cel mai fezabil model este cel polonez, dar şi acela are destul de multe „găuri”. „Dacă regionalizarea ar fi o competiţie am avea toţi aşii la Alba Iulia, 70% din instituţii sunt aici şi acum dacă este să plece te doare sufletul”, a continuat edilul oraşului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

hulpasilor

Acum 10 ani

ba la toti va trebuie bani sibienilor ,mai albanezilor si muresenilor voi vedetiva de saracia din judetele voastre ,ca de nu erati limitrofi sibiului erati muritori de foame ,viniti si s-a facem un recensamint in sibiu si o s-a vedeti ce de cetateni de ai vostri sunt in sibiu comparativ cu sibieni in judetrele voastre prapadite ,ba curtea de apel a fost cedata tot de un consatean de a tau dejeu si unu muntean tarani de alba de ai tai cu mindria aia mocaneasca s-a fiti sefi ,dai la prost putere si uite ce se intimpla ,libertate pentru sibiu paduchilor ,si daca mai continuati cu pretentile absurde voi reveni cu amanunte istorice pro sibiu ,sibiul a fost si va fi peste voi toti pretendenti ,postura asta de comparatie va inoculato comunisti care timp de 50 de ani si cripto -capitalisti de cumetrie au sapat la destructurarea sibiului ,orusine pentru toti politiceni de sibiu s-a stati pasivi la pretentile tot mai nerusinate ale acestor impostori trezitiva ca azi mine ne vine cu pretenti de capitala cucuieti din deal ,jos labele de pe sibiu
Raspunde

asd

Acum 10 ani

Populație 1. Brașov 589028 2. Mureș 580851 3. Sibiu 421724 4. Alba 382747 5. Harghita 326222 6. Covasna 222449 Numărul mediu salariați 1. Brașov 145.000 2. Mureș 115.000 3. Sibiu 109.000 4. Alba 75.000 5. Harghita 59.000 6. Covasna 41.000 PIB estimat/cap locuitor în 2013 1. Brașov 8.681 euro 2. Sibiu 8.011 euro 3. Alba 7.111 euro 4. Mureș 5.953 euro 5. Harghita 5.243 euro 6. Covasna 5.009 euro Cifra afaceri 2012 1. Brașov 21,3 miliarde lei 2. Mureș 14,1 miliarde lei 3. Sibiu 13,9 miliarde lei 4. Alba 10,7 miliarde lei 5. Harghita 7 miliarde lei 6 .Covasna 4,5 miliarde lei SI ACUM VA ÎNTREB :UNDE AR FI LOGIC SA FIE CAPITALA Nu vi se pare ca sunteti undeva pe locul 3-4
Raspunde

@1

Acum 10 ani

Du-te bai la scoala ...sibian adevarat (agramat) ce esti....
Raspunde

@2

Acum 10 ani

Vezi de capitala ta si lasa Sibiul in pace ba,tu ai impresia ca o sa stam cu miinile incrucisate sa ne fiti voi capitala.Jos labele de pe Sibiu,ne-ati facut destule rele gusterilor.
Raspunde

@4

Acum 10 ani

Dar voi cand onsa iesiti din comunism? Pai juma din PIB e facut de Romgaz si Transgaz..daca muta sediul fiscal la Bucuresti nici de nivelul Covasnei nu sunteti
Raspunde

@4

Acum 10 ani

Ai dreptate ! Nu te vad stand cu mainile incrucisate. Eventual cu picioarele incrucisate si cu ambele maini sprijinite in capatul batului. Daca vrei sa sti parerea mea probabil regionalizarea nu o sa aiba loc mai sus de nivelul institutiilor la care s-a facut deja. Dar probabil ca imi pierd timpul degeaba cu tine asa ca HAI PA
Raspunde

@5

Acum 10 ani

poate tu mai traiesti in comunism veneticule,nu mai bate campii pe site-urile sibiene si mai scuteste-ne de ineptiile tale,go to sleep iasoveanule!!
Raspunde

@7

Acum 10 ani

Oauuuu...Ce limbaj englezofil...ce cultura..ce caracter... Stima noastra si mandria E Sibiul ..Tzigania Sunt sigur ca iti aduci aminte ..de sloganurile pe care I le strigai lui Nicusor..
Raspunde

aaa

Acum 10 ani

Hai sa iti explic ce cauta \"iasovenii\" pe siteuri sibiene: Voi cand vreti sa va distrati mergeti in centru la voi si vedeti o gramada de clovni si maimutoi .voi ziceti ca circul asta e un act de cultura .daca citesti comentariile sibieniilor de pe site(cu cateva exceptii ) iti dai seama in ce consta cultura lor. Noi \"iasovenii\" nu avem asa ceva in \"iasov\" asa ca intram aici ca sa ne amuzam de indivizi ca tine .E o forma da divertisment nu de cultura Acum vorbind serios ar trebui sa va puna pe ganduri faptul ca v-ati atras antipatia atat a brasovenilor a celor din tg Mureș cat si alba. Iar parerea mea personala e ca gresiti considerandu-va un fel de \"arieni\".Nu sunteti cu nimic mai buni sau mai rai decat oricare din orasele din regiunea centru. Poate suneti un oras mai mare sau mai mic decat altul.Dar parerea mea este ca sunteti cei mai extremisti si intoleranți
Raspunde

subiectul + concluzia

Acum 10 ani

SUBIECTUL : Brașovul ia finanțele, Sibiul ia direcția antifraudă, Alba ia DNA și Curtea de Apel, Mureșul ia ambulanța. CONCLUZIA: sibianul obisnuit o ia la műie .
Raspunde

@9 Corect - cel mai bun circ

Acum 10 ani

este in Sibiu de aceea ca si Brasovean intru aici sa ma amuz la diversele comentarii pestrite ale unor Turnisoreni Sibieni, si ca si ceilalti Brasoveni avand in vedere ca forumurile locale sunt mai serioase, si circarii presteaza in circuri nu pe forumuri.
Raspunde

@Redactia Turnul Sfatului

Acum 10 ani

Dragii mei concetateni, observ ca, sibian fiind, am ajuns sa fiu in minoritate pe-aici. Ati devenit un portal de dejectii si refulari valcene, \"albaneze\" si mai ales brasovene. Si asta, pentru ca de dragul traficului si vizualizarilor, furnizati zilnic articole de genul asta, menite sa dea apa la moara personajelor de mai sus. Nu vreti voi sa va schimbati titlul din Turnul Sfatului in ceva mai apropiat de realitate, poate Piata Sfatului? Eventual sa va si mutati sediul acolo... Sau vreti sa ne mutam noi? Si sa incepem sa intram pe alte surse de informare. Eu unul (si nu sunt singurul) sunt satul pana peste cap de campania asta de denigrare la care asistati pasiv.
Raspunde

@12

Acum 10 ani

Te-ai suparat? Ne cerem scuze! Daca nu ne spui atunci nu mai râdem de tine
Raspunde

@13

Acum 10 ani

Hopa, primu care a si pus botu... Ce drecu ma brasovene, faceam si eu caterinca, daca e circ, circ sa fie...
Raspunde

@12

Acum 10 ani

Stiu ca e greu pentru un oras de slugi sa inteleaga notiunea cuvantului libertate...uite @1 scrie ca un oligofren dar e parerea lui de agramat sibian si noi toti din Sibiu sau Brasov trebuie sa I-o respectam ca , vorba aia e roman de -al nostru la fel ca si familia Cioaba. Amenintarilor de genul facute de catre tine..le raspundem cu urmatoarele cuvinte... Die gedanken sind frei Wer kann sie erraten Asta asa sa vezi cat de ancorati suntem in cultura germana... Desi cred ca pentru tine mai bine il citam pe Rosenberg
Raspunde

@14

Acum 10 ani

Pfffffff si eu care credeam ca plangi De fapt ti-a intrat ceva in ochi
Raspunde

@14

Acum 10 ani

Pfffffff si eu care credeam ca plangi De fapt ti-a intrat ceva in ochi
Raspunde

@16 si 17

Acum 10 ani

Asa ma amuz eu, intind capcane ideologice. Acuma ce sa si faci la ora 11 noaptea cand afara ploua? Mi-a placut insa cum te-ai si intepat, care nu cumva sa inceapa astia sa dea bannuri la ip-uri, ca trebuia sa-ti gasesti alte jucarii. De remuneratie nu mai zic...
Raspunde

@18

Acum 10 ani

Si care e capcana idologica? Ca atat de finut ai intins-o ca recunosc : Nu reusesc sa vad nici măcar ideologia ta darămite capcana. PS si16 si 17 am fost tot eu.M-am balbait putin.Asa fac cand ma simt incoltit
Raspunde

@19

Acum 10 ani

Pai vezi tu, eu ma amuz in sinele-mi launtric, nu conteaza ca te prinzi tu sau nu. Asta este... Ma comport ca un adevarat \"arian\". Plin de mine, superior, extremist si... (cum era aia?) intolerant parca.
Raspunde

@20

Acum 10 ani

Da . Important e ca ai prins ideea E cam tarziu si ma vad obligat sa iti urez o noapte buna.
Raspunde

@15

Acum 10 ani

hopaa ,un iasovean care o arde in germana,pai tu unde dreaku ai invatat germana bai desteptule pt ca pe la voi prin Faltiseni de unde ai venit invatati numai rusa venetici de rahat ce sunteti,iar tie ip.109.99.17.191 felicitari pt ca le dai clasa la loserii astia brasoveni,vezi ca nu esti singurul sibian impotriva lor la ora asta?iar voi iasovenilor MUND ZU IHR VOLL IDIOTEN ,GUTE NACHT IHR BEHINDERTE ARSCHLECKER!!HA HA HA!!
Raspunde

@22

Acum 10 ani

Era o chestie de filozofie ...mai mult decat germana...dar tu ca o sluga nu ai invatat decat sa injuri ...asa ca meri la lins in***sasi..mai gaoaza...hihihi
Raspunde

@23

Acum 10 ani

Iar te-ai trezit cu fata la perete bai filozofule?de dimineata incepi iar cu ineptiile tale prostane?iar ca sa stii si tu gaozarule n-am nici o treaba cu sasii,eu fiind nevoit sa invat germana la munca in Stuttgart.hast du verstanden?....bis bald iasovene.
Raspunde

@24

Acum 10 ani

Scuze atunci rectific...No meri la lins in***svabi..hahaha....vorba lui baselul
Raspunde

@25

Acum 10 ani

iti doresc acelasi lucru,dar tu fa-o sarmelor tale din Soldova basistule ha ha ha!!
Raspunde

brrrrrrrrrrrrr

Acum 10 ani

hopaaaaa mitica.......m ue miticilor =vlahi retardati cu sange otoman............la ferentari cu voi in targul lui bucur cocalarilor cu matzul gol....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus