Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

VIDEO: A implinit 100 de ani si a imbracat costumul de mireasa

Tanti Paraschiva Tüzeș a împlinit astăzi 100 de ani și s-a gătit la fel ca atunci când, în urmă cu mai bine de 83 de ani, a fost mireasă. Femeia, care-și mătură și acum singură curtea, a primit zeci de oaspeți – rude, vecini, consăteni, mulți cărora nu le mai știa nici numele. Își amintește, însă, ca azi, cum a început să-și coasă singură costumul românesc, pe când avea doar 12 ani.

“Erau vremuri mai grele. Mergeam la câmp, frigeam carne pe piatră și făceam negustorie. Când veneam acasă, coseam, la 12 ani am început să cos la costumul ăsta. M-am făcut și mireasă cu el... Am lucrat și la covoare, am ținut și copii de prin sat. Mai târziu, am lucrat la școală, aici, peste drum, am fost îngrijitoare și la pensie am ieșit bucătăreasă de la liceu. De muncit, am muncit toată viața. Când nu eram la lucru, eram în grădină sau cu treburile, prin casă”, spune tanti Paraschiva.

Zeci de buchete de flori a primit astăzi Paraschiva Tüzeș, cu ocazia secolului bătut pe muchie pe care l-a împlinit. Nici acum, vârsta nu este un obstacol pentru tanti Paraschiva, care se îngrijește singură de treburile mărunte ale casei. Cele trei fiice ale sale, cu vârste între 76 și 82 de ani, se mândresc cu mama lor. “Cu forța o oprim. Că altfel merge, desface ceapa, desface fasole... Lucră în continuu. Mătură... Să nu vadă un pai! Tot, tot, tot mătură”, spune Eugenia Popescu, fiica mijlocie a Paraschivei Tüzeș.

Cochetă și la 100 de ani

Aceasta spune și că mama sa este chiar mai sănătoasă decât ele, fiicele ei. “Mănâncă de toate: șnițele, chiftele, cârnați… Mănâncă seara, fără probleme, nu are nimic la stomac”, mărturisește Eugenia Popescu.

Tanti Paraschiva este, însă, și foarte cochetă. „De câte ori ne uităm la ea, că râde și se aranjează și se face... Că îi place să se tot aranjeze. Noi tot râdem de ea. Se uită în oglindă, să vadă cum se aranjează. :i acum, de dimineață, s-a schimbat de două ori până să se îmbrace așa, pentru oaspeți. Și și-a pregătit un rând de haine de rezervă, a zis că, după ce terminăm cu fotografiile, se îmbracă în fustă și bluză, și le-a pregătit pe pat”, spune și fiica mai mică a femeii, Elena Banu.

Primarul din localitate, Ioan Troancă, i-a pregătit femeii un buchet de trandafiri, un tort și o diplomă de excelență din partea administrației.

Tanti Paraschiva are trei fiice, 4 nepoți, 5 strănepoți și doi stră-strănepoți. Toată familia s-a adunat în gospodăria din Miercurea Sibiului, curățată lună chiar de veterana de 100 de ani.
 

VIDEO:

(Video: Realitatea TV)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus