Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Absolventii de la Drept nu se inghesuie sa intre in avocatura

45 de candidați s-au înscris la Baroul Sibiu pentru examenul privind dobândirea calității de avocat stagiar și alți trei candidați pentru examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice.

Numărul candidaților este aproape identic cu cel înregistrat anul trecut. În 2012 la Sibiu au existat 39 de candidați pentru stagiatură și șapte pentru definitivat. Reprezentanții baroului sibian spun că, anul acesta, ponderea celor care s-au înscris pentru examen și provin din afara județului Sibiu este destul de mică. ”Sunt foarte puțini candidați din afara județului. Majoritatea candidaților înscriși sunt absolvenți ai Facultății de Drept din Sibiu, iar mulți dintre ceicare provin din alte județe au absolvit facultatea tot la Sibiu”, au declarat reprezentanții Baroului Sibiu.

Câte unul pe an

În ultimii doi ani, la Sibiu au existat doar doi candidați care au reușit să promoveze examenul de admitere în profesia de avocat. În 2012 a promovat Ramona Vălean, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității ”Lucian Blaga”, ea trecând examenul cu media 7,79.”Mă așteptam la un examen greu. Efortul a fost însă pe măsură, asta însemnând zilnic multe ore de studiu, atât acasă cât și la Biblioteca Astra.  Ca surse de informare am folosit cărți de specialitate, în conformitate cu tematica afișată pentru examen. Cunoșteam faptul că gradul de dificultate al ultimelor examene de intrare în profesia de avocat a crescut, de aceea m-am pregătit intens pentru acest examen și speram la un rezultat pozitiv”, declara pentru Turnul Sfatului Ramona Vălean. În 2011 au fost 33 de candidați la Sibiu, singurul promovat fiind Mihai Adrian Crăciun, cu media generală de 7,59. ,,Cu certitudine a fost o surpriză pentru mine să fiu singurul promovat”, declara el, la momentul respectiv. La scurt timp după examen, Mihai Adrian Crăciun a intrat ca stagiar la avocatul sibian Marcel Răducanu.

Îngrijorări încă din martie

Conducerea Baroului Sibiu s-a arătat îngrijorată cu privire la numărul tot mai mic de candidați care promovează examenele de admitere în profesie încă din luna martie a acestui an. Atunci a avut loc ultima Adunare Generală a Baroului Sibiu, iar pe ordinea de zi a discuțiilor s-a aflat și tema ratei tot mai mici de promovabilitate. ”În zilele acestea de criză, doar cei bine pregătiți profesional pot să răzbească. Facultățile de drept din România au ajuns să furnizeze o grămadă de absolvenți care n-au nicio chemare pentru profesia de avocat. Pregătirea profesională, din acest punct de vedere, este la cel mai scăzut nivel. Sunt vremuri de criză în avocatură”, a declarat avocatul Dorin Suciu, cu ocazia Adunării Generale.

Examenul de primire în profesie pentru dobândirea calitatii de avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat în alte profesii juridice va avea loc in perioada perioada 16 septembrie 2013 - 27 septembrie 2013, în cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – Centrul Teritorial Brasov.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus