Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
24°C

Sasii: veniti sa ne vizitati bisericile!

În 170 de biserici evanghelice fortificate din Transilvania au bătut clopotele în duminica ce tocmai a trecut, la ora 15:00. Doar în 2010, când Reinhart Guib a fost ales noul episcop al Bisericii Evanghelice CA, au mai răsunat, la aceeași oră a aceleiași zile, clopotele în toate bisericile săsești din Transilvania. De această dată, însă, clopotele au fost trase în cadrul unei acțiuni ce are rolul de a atrage atenția turiștilor asupra patrimoniului pe care îl reprezintă ansamblurile fortificate săsești. Sub numele ”Descoperă Sufletul Transilvaniei”, reprezentanții Bisericii Evanghelice CA din România au lansat o serie de acțiuni menite să ”înscrie bisericile fortificate pe harta culturală și turistică a României”.
Acțiunea are loc în contextul în care, potrivit unui studiu realizat de IRSOP la cererea Bisericii, doar 56% dintre români au auzit despre cetățile biserici din Transilvania și ”numai 22% au văzut o astfel de cetate în realitate”. ”Numai 13% știu și cui aparțin aceste biserici”, spune Excelența Sa, episcopul Reinhart Guib (foto). El dă exemplul bisericii fortificate din Valea Viilor, monument înscris în Patrimoniul Unesco și care, anul trecut, a fost vizitat de doar 500 de turiști români. ”Partea pozitivă este că, în schimb, Biserica Neagră din Brașov a fost vizitată de 180.000 de turiști, alături de alți 20.000 care au luat parte la diferite concerte”, completează Ștefan Cosoroabă, inițiatorul proiectului ”Descoperă Sufletul Transilvaniei”.

Cristian Țopescu: ambasador al bisericilor

În cadrul inițiativei ”Descoperă Sufletul Transilvaniei”, Cristian Țopescu – în calitate de jurnalist sportiv – a fost desemnat pe 30 august ”ambasador cultural al bisericilor fortificate. ”Această funcție onorifică a fost creată după modelul ambasadorilor UNICEF și invită personalități publice, profesioniști de necontestat, cu o ținută morală și civică certă, să promoveze cauza Bisericilor fortificate în societatea românească”, arată reprezentanții Bisericii. Potrivit lor, sunt curtate și alte personalități care să devină ambasadori ai bisericilor fortificate, dar numele acestora nu au fost dezvăluite.

Sezoane culturale în fiecare an

Inițiativa Bisericii evanghelice este una care lasă la latitudinea comunităților locale modul în care să fie organizate evenimentele de promovare a fiecărei biserici-cetate. Pentru anul acesta, ”sezonul activităților culturale” în cele peste 170 de biserici fortificate va dura până la finele lui octombrie. Pe 31 octombrie, sezonul se va încheia cu o sărbătoare interetnică la Cisnădioara. În cadrul acesteia, vor avea ”ora lor” reprezentanții etniilor germană, maghiară, română și romă. ”Noul sezon va începe în 25 aprilie 2014, în ziua de paște evanghelică”.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

unu

Acum 8 ani

veniti dragi sasi patria voastra adevarata este aici unde ati cladit cetati ,cultura si prosperitate ,cetati de fortificarea granitilor europei centrale si de vest ,singura cetate necucerita a fost sibiul ,ati parasit tara disperati si umiliti de ciuma rosie care a facut timp de 68 de ani numai rau ,destructurarea industrei fistrugerea patrimoniului culturar de valoare mondiala ,otorcetiva sunteti bine veniti si un cistig spre o speranta de revenire a prosperirati pe aceste meleaguri ,nu va rupeti legatura cu aceste meleaguri infloritoare cindva si ale voastre
Raspunde

@deleanu

Acum 8 ani

Mai baiete iar te alegi cu injuraturi..ca si colegul tau Dobre cu articolul ***www.turnulsfatului.ro/20252/sibiul-este-depasit-la-exporturi-si-importuri-de-brasov-in-regiunea-centru.html Te rog sa retractezi ..cum adica in orasul comunist , falimentar..\"frustat\"..de care nu a auzit Europa ..sa fie un obiectiv turistic cu peste 200000 de vizitatori sievenimente culturale cu ...atentie Chiriac ...20000 de platitori? Nu se poate e o greseala..eu zic sa rectificam 200 vizitatori si 2 platitori.... Fiindca altfel apare obiectivul din Brasov cu mai multi vizitatori decat numarul total al turistilor din intregul judet Sibiu..ooooops.. Si iara asta nu se poate.. Ceva e gresit te rog sa rectifici..sau cumva sa schimbi fraza in articol
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus