Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Restaurarea Bisericii Săsești din Alma Vii, premiată de Comisia Europeană. Încă se mai poate vota pentru premiul publicului

Restaurarea Bisericii Săsești din Alma Vii, premiată de Comisia Europeană. Încă se mai poate vota pentru premiul publicului

Biserica Evanghelică Săsească din satul Alma Vii și Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca au obţinut premiile pentru Patrimoniu 2024 ale Comisiei Europene (CE), acordate pentru restaurarea lor, anunță Agerpres.
"Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat, astăzi, câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanţate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câştigători remarcabili din 18 ţări de pe întregul continent. Printre câştigătorii din acest an, se numără două proiecte de patrimoniu remarcabile din România", se arată într-o informare a Reprezentanţei în România a Comisiei Europene.
Proiectul pentru Biserica Evanghelică Săsească fortificată din Alma Vii a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie şi meşteşug în acest pitoresc sat din Transilvania.

Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii, dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală şi, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului
Câştigătorii au fost selectaţi de Juriul Premiilor, compus din 12 experţi în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecţie. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizaţii şi persoane fizice din 38 de ţări europene.

Ori Sibiul, ori Clujul, pentru Premiul Publicului

Câştigătorii vor fi sărbătoriţi în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român, eveniment de rang înalt care va fi găzduit de Comisarul European, Iliana Ivanova şi de Preşedintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger.

În cadrul ceremoniei, vor fi anunţaţi laureaţii Marelui Premiu şi câştigătorul Premiului Publicului, ales dintre câştigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Fiecare câştigător va primi suma de 10.000 de euro. 

La Alma Vii, restaurarea bisericii a fost făcută la inițiativa Fundației Mihai Eminescu Trust.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eugen Vaida, arhitectul care a coordonat lucrările, invită sibienii să voteze proiectul pentru ca acesta să primească și Premiul Publicului.

”Votați unul dintre aceste doua proiecte și alte două pentru Premiul Publicului (cu valoare de 10.000 Eur). Va trebui să confirmați mesajul primit pe mail dupa vot. Nu se înregistrează votul dacă nu votați 3 proiecte”, a transmis Vaida.

A corectat ulterior, precizând că nu se pot vota 2 proiecte din aceeași țară, astfel: ori Sibiul, ori Clujul. Votul se poate efectua aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Papa di Gio

Acum 2 săptămâni

Foarte frumos, pe când se va renova și cea din Agârbiciu??? Sau mai făcut ceva reparații de slabă calitate,iar după am observat vechea comunitate de sași care mai există în Diaspora nu este interesată să facă ceva,la fel nici cei de la Sibiu...etc. În alte comune,localități sau făcut demult aceste restaurări,păcat într-o zi se va dărâma totul.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus