Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Sibiul a votat pentru eutanasiere. De ce?

Toți deputații pe care sibienii i-au trimis în Parlamentul României au votat modificările legislative care să permită eutanasierea câinilor fără stăpân la 14 zile după capturare. Interesant este că majoritatea deputaților care au votat legea nu cred că aceasta va rezolva problema.

După câteva zile de discuții, planuri și propuneri, în 10 septembrie Camera Deputaţilor a adoptat legea privind eutanasierea câinilor comunitari. Potrivit noii legi câinii fără stăpân de pe stradă vor putea fi eutanasiați după 14 zile de când au fost aduși în adăpost, dacă nu îi revendică sau adoptă nimeni. O parte dintre deputații de Sibiu, care au putut fi contactați de reporterii Turnul Sfatului, și-au justificat votul  și au explicat cum cred ei că noua lege va aduce va rezolva problema câinilor comunitari.
 
“Am fost numit criminal, dar nu regret acest vot”

Deputatul Gheorghe Frăticiu spune că este de acord cu eutanasierea, deși “nu e cea mai bună soluție, dar e singura aplicabilă în acest moment” . Deși spune că a primit amenințări în urma declarațiilor vehemente cu privirea la eutanasierea cânilor comunitari, se simte împăcat cu felul în care a votat.
“Am fost unul din cei 168 de deputați care au votat pentru Legea privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Și nu regret acest vot. În ziua în care Ionuț a fost omorât de câini, familia mea se afla în București, iar fiul meu în vârstă de aproape trei ani, însoțit de soția mea, a petrecut câteva ore în parc. Și mi-am pus întrebarea: ce-aș simți dacă fiul meu ar fi atacat de câini? Am primit zeci de e-mailuri în care am fost numit criminal. Îi întreb pe cei care mi-au scris dacă au avut puterea să meargă la înmormântarea lui Ionuț, dacă i-au putut privi în ochi pe fratele și părinții acestuia. E ușor să condamni când nu trăiești printre maidanezi“, a spus Gheorghe Frăticiu.
În cadrul aceleași declarații, deputatul a mai adăugat că societatea trebuie să încurajeze “adopția responsabilă”, iar celor care nu reușesc să îi înțeleagă punctul de vederea le-a recomandat să citească o nuvelă. ” Recomand celor interesați o lectură utilă, despre o experiență teribilă, care aruncă o altă lumina asupra vieții câinilor. Este vorba de nuvela Canis Sapiens, scrisă de Lino Aldani”, a mai spus Frăticiu.
 
Sceptici în privința schimbării

Pentru deputatul Ovidiu Ganț legea îi obligă pe cei care se foloseau de scuza “nu avem cadru legal ca să luăm măsuri” să facă ceva, să ia măsuri concrete. Dar cu toate acestea, deși a votat pentru eutanasiere, Ganț nu crede că noua lege va curăța străzile de câinii comunitari.
“Nu e atributul Parlamentului să rezolve această problemă, noi am făcut cadrul legal ca să nu se mai invoce neputinţa rezolvării problemelor din cauză că nu există un cadru legal. Sibiul, din fericire, e un oraş foarte ok, dar în alte oraşe, cum e Bucureştiul de exemplu, este dezastru! Odată cu adoptarea legii nimeni nu mai poate spune că nu se pot lua măsuri. Acum băieţii să se pună pe treabă şi să găsească soluţii ca în Sibiu şi pentru alte oraşe aflate la polul opus. În ciuda adoptării acestei legi, problema se va rezolva doar la modul general, vă spun sincer că sunt sceptic. Nu cred că o să se rezolve chiar şi cu legea aceasta. Şi vor fi oraşe care vor găsi soluţii şi care vor ajunge să semene cu Sibiul, dar de asemenea vor fi multe în care nu se vor schimba prea multe. Am votat, dar sincer nu cred că în Bucureşti o să se rezolve”, declarat Ovidiu Ganţ.
 
Nu câinii sunt problema, ci oamenii

Din rândul deputaților care susțin eutanasierea, dar în același timp spun că acesta nu va rezolva problema câinilor comunitari, face parte și Mircea Cazan. “Am votat «pentru» alături de alți 167 de deputați care au votat «pentru», de opt care au votat «împotrivă», de trei care s-au abținut și doi care nu au votat. Sunt de acord cu această lege pentru că la un moment dat trebuie să avem un punct zero în această problemă a câinilor comunitari. În 2008 a mai fost o lege asemănătoare, s-au încercat atunci niște măsuri, dar nu s-au ținut de ea. Sper ca de data aceasta, cu această lege să nu facem aceleași greșeli. Eu vă spun că problema nu e în aplicarea acestei legi, problema sunt oamenii, mă refer la oamenii care iau aceste animale dintr-o localitate și le duc în alta unde le abandonează”, a declarat Mircea Cazan.
 
Şi într-o tabără, şi în cealaltă
 
Deputatul Ioan Tămâian a votat în 10 septembrie pentru aprobarea legii, dar declarațiile ulterioare au fost în favoarea găsirii unor alternative, care să ducă la evitarea eutanasierii. Faptul a fost confirmat și de un comunicat emis în 1 septembrie, intitulat “O gestionare corectă şi eficientă a câinilor comunitari – alternativa la eutanasiere”.
”Personal, nu sunt de acord cu eutanasierea tuturor câinilor fără stăpân, considerând aceasta o faptă plină de cruzime faţă de respectivele animale, care, în multe dintre cazuri, au fost abandonate pe stradă de către stăpânii lor din nenumărate motive, unele dintre ele de ordin financiar. De altfel, legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor interzice total aplicarea de rele tratamente animalelor, precum şi obligativitatea stăpânilor acestora de a le oferi îngrijire şi adăpost. Este necesar să ne îndreptăm privirea spre ţările Uniunii Europene, care nu adoptă măsuri de eutanasiere. Rezolvarea optimă a problemei câinilor comunitari fără stăpân o reprezintă amenajarea de adăposturi în fiecare localitate din ţară. Astfel, edilii, prin serviciile din subordine, ar trebui să procedeze la un recensământ special al câinilor din fiecare localitate, animale cărora să le fie introduse cipuri având înregistrate numele, adresa şi numărul de telefon al deţinătorului, precum şi datele câinelui. În acest fel, proprietarul va putea fi anunţat atunci când este găsit animalul de către serviciile de ecarisaj. O metodă de a-i face pe stăpânii câinilor mai responsabili este de a steriliza câinii fără pedigree, aflaţi în gospodării. În acest fel, va putea fi evitată abandonarea puilor pe domeniul public, şi implicit, apariţia pe străzile oraşelor a unor alte generaţii de câini. Astfel, problema câinilor fără stăpân ar putea fi rezolvată, iar eutanasierea ar trebui să fie aplicată numai în cazuri extreme, la animale suferinde de boli incurabile şi la cele deosebit de agresive. Nu trebuie uitat însă că, un aspect benefic al prezenţei patrupedelor canine în mijlocul nostru este acela de apărare, atât teritorială cât şi a stăpânilor, marea parte din câini fiind înclinaţi spre a lega o prietenie cu omul decât de a-l muşca”, a declarat Ioan Tămâian.

În trei ani, numărul maidanezilor sibieni s-a înjumătăţit

Aproximativ 3.000 de câini fără stăpân mai sunt în prezent pe străzile Sibiului, apreciază primarul Klaus Johannis. Cei de la Animal Life, cel mai activ ONG sibian în domeniu, îi dau dreptate. Marea ”luptă” împotriva maidanezilor a început în primăvara lui 2010, când pe străzile orașului estimările indicau peste 7.000 de câini. Atunci, primăria a inaugurat un adăpost cu 200 de locuri, unde câinii capturați erau  sterilizaţi, vaccinaţi, microcipaţi şi crotaliaţi, după care au fost returnaţi în teritoriu. De atunci și până acum, cu sprijinul ONG-urilor de profil, în Sibiu au fost sterilizați 6.612 câini comunitari, informează Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu. În timp, numărul câinilor fără stăpân a scăzut și prin campaniile de adopții organizate de asociațiile pentru animale. Anul trecut, prin aceste campanii au fost adoptați 326 de câini, dintre care aproape 100 au fost adoptați de cetățeni ai Germaniei.

Cu toate acestea, odată promulgată noua lege de Preşedinţie şi publicată în Monitorul oficial, şi la Sibiu vor începe eutanasieri de câini. Chiar dacă primarul Sibiului dă de înțeles că nu agreează o astfel de soluție, nu vor fi căutate ”căi stranii” de eludare a normelor legale. (Traian Deleanu)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

16 comentarii

de ce?

Acum 9 ani

Pentru ca oamenii sunt vanati si mancati de caini pe strazi.
Raspunde

dorina nitu

Acum 9 ani

... daca ai fi muscata de maidanezi , atunci nu ai mai intreba \" de ce ? \"
Raspunde

mia pentru dorina

Acum 9 ani

cine stie ce ai facut de te-a muscat .Ori i-ai dat cu plasa ,sau te-ai dupa el . Unde ai fost de nu te-ai uitat tv cand a aratat cum sa ne aparam de ei fara sa fim muscati ? Si inradevar nu ma asteptam de la Deputatii de Sibiu .Asa au vazut ca se face in strainatate rusine sa le fie
Raspunde

john

Acum 9 ani

Foarte bine au făcut cei ce au votat pt eutanasiere,eu,aseară venind de la o chermeză era să fiu mușcat de vreo trei ghioarle maidaneze ,noroc că m-am gândit din timp și mi-am luat cu mine 3 bolovani cu care m-am apărat ,altfel eram fiul ploii.berbecii ăștia trei din imagine cine sunt?cumva niște cretini flămînzi de voturi?***ui în guură să-i ***!!!
Raspunde

mia pentru john

Acum 9 ani

Le -ai mai facut tu ceva si alta data altfel nu te tineau ei minte . Mi se pare ca seamana cu tine cei trei .
Raspunde

@5

Acum 9 ani

dacă îți spun că ești dobitoacă te deranjează?eu nu cred ,pt că ți-am spus doar pe nume ,verpiss dich du verfluchte hure!in traducere liberă pt tine-ți-am urat ”un crăcin fericit ”-e pe germană dacă nu știai!
Raspunde

baron

Acum 9 ani

Dar cei trei godaci din poza ce produc, in afara de legile lor strambe? Se lefaie pe banii tuturor, nu doar pe ai prostilor care i-au votat si le aproba aici instinctele criminale. Sibiul a votat pentru eutanasiere. De ce? De ticlosi, cu mentiunea ca nu Sibiul a votat, ci imbuibatii astia din fotografie!
Raspunde

caine

Acum 9 ani

moarte voua, celor ce ne doriti moartea!!!
Raspunde

om

Acum 9 ani

moarte cainilor pentru ca omoara oameni pe strada
Raspunde

om

Acum 9 ani

si moarte cainofililor care apara niste caini care au MANCAT UN COPIL DE 4 ANI IN PARC
Raspunde

olteni prosti

Acum 9 ani

\"Sibiul este altfel: DA sterilizării, NU eutanasierii!\", \"Stop amandonului!\" ... berbecii să se prezinte la un examen psihiatric care să confirme sau să infirme dacă acestea sunt în deplinătatea facultăţilor mentale …
Raspunde

mia pentru om

Acum 9 ani

In Sibiu nu a fost nici un caz de omor . Iar batrana nu trebuia sa aiba grija de nepoti ? Unde a plecat ? Si daca stia ca zona este periculoasa ce cauta acolo ? Oltenii sa-si vada de treaba lor ca nici pe ei nu se suporta .
Raspunde

@12

Acum 9 ani

batrana bunica ar trebui eutanasiata, sau macar sa-si faca sepuku. Cel mai comod este sa dea vina pe autoritati, ca nu starpesc cainii comunitari, ca nu are grija primarul de fiecare dintre ei. In primul rand trebuie ca fiecare sa aiba grija de el, dupa care sa astepte ceva de la primar sau structuri ale statului. Toti incompetentii cer \"sa ni se dea\", \"sa ni se faca\". Sictir.
Raspunde

john

Acum 9 ani

Olege pt eutanasierea nenorociților de politicieni care au jecmănit țărișoara cine dă?bună întrebare sau...?sau acum toți pupincuriștii o luați la fugă(la mooie)?
Raspunde

altcineva

Acum 8 ani

Ca in cazul tuturor legilor, e vorba de un ordin pe linie politica. Daca asa li se dicteaza, asa voteaza. Ei nu au discernamant, decat in cazul legilor care ii vizeaza direct pe ei. Cand, evident, voteaza tot \"pentru\". Sint niste marionete care ajung acolo pentru salar de deputat si avantajele aferente functiei. NIMIC altceva nu ii interezeaza, asa ca nu va mai agitati sa comentati, nu are nici un sens. Si cand te gandesti ca noi i-am, votat iti vine sa vomiti.
Raspunde

liv

Acum 7 ani

Cazul Ionut Anghel a fost cea mai mare mistificare dupa Revolutia din 1989- pusa in scena de politicieni, magistrati, medici legisti, tc...MIZA- Legea exterminarii cainilor fara stapan. Va veni vremea cand vom cere rejudecarea cazului. O tara care este asa de usor de manipulat isi merita soarta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus