Evenimentele sportive în orașul Sibiu încep să devină din ce în ce mai vizibile. S-au înmulțit, calitatea lor a crescut considerabil, încep să adune din ce în ce mai mult public și, în același timp, vizibilitate națională și internațională pentru oraș. Pierde teren cultura, câștigă teren sportul sau cele două se completează pentru a face din Sibiu un oraș polivalent? Primarul Sibiului, Klaus Johannis, vorbește despre sportul sibian:
Reporter: Sibiul e considerat un oraș cultural prin definiție, însă evenimentele sportive câștigă mult în vizibilitate. Ce părere aveți despre idei de genul turneului de volei pe plajă în Piața Mică sau raliului de motociclete pe bulevardul Coposu. Sprijiniți evenimentele ce diferă prin unicitate?
Klaus Johannis: Sibiul este într-adevăr recunoscut ca locaţie culturală, având loc în oraș peste 100 de evenimente culturale în fiecare an, multe dintre acestea în spaţiul public. Sibiul a devenit însă şi o locaţie apreciată pentru evenimente sportive. Evenimente precum Raliul Sibiului, Turul Ciclist sau Red Bull Romaniacs au devenit deja o tradiţie pentru oraş şi se bucură de un public numeros, fiind foarte apreciate şi de specialiştii în domeniu. Tenisul, poate mai puţin reprezentat în Sibiu până acum câţiva ani, a câştigat şi acesta teren în ultima perioadă. Agenda sportivă a fost alcătuită însă şi din evenimente inedite, prezentate publicului pentru prima dată, unul dintre acestea fiind Sibiu Sands. Am ales să sprijinim financiar şi anul acesta prin agenda sportivă peste 30 de evenimente sportive dintre cele mai diverse şi cred că fiecare dintre acestea şi-a găsit publicul său.
Rep.: Evenimentele sportive fac și ele parte din strategia de promovare a orașului?
K.J.: Evenimentele sportive de calitate precum cele pe care le-am menționat înainte aduc în Sibiu un public care vine special pentru unul sau mai multe astfel de evenimente. Prin urmare, evenimentele sportive, alături de celelalte atuuri pe care Sibiul le are în atragerea de vizitatori, încep să se constituie ca parte a strategiei de promovare a oraşului.
Rep.: Comparativ cu evenimentele culturale cât de importante credeți că sunt evenimentele sportive pentru viitoarea dezvoltare a Sibiului?
K.J.: Evenimentele culturale şi-au câştigat locul lor în strategia de dezvoltare a Sibiului, prin calitatea actului cultural, prin atractivitatea lor şi prin tradiţie. Evenimentele sportive sunt şi acestea importante pentru dezvoltarea oraşului, în sensul în care acestea aduc public şi vizibilitate pentru Sibiu. Aceste competiții au și un alt rol important, acela de a atrage tinerii către un anumit sport, nu neapărat pentru performanţă ci pentru dezvoltarea spiritului de competiţie sau pur şi simplu pentru a le insufla stilul sănătos de viaţă prin practicarea unui sport. Date fiind toate acestea, cred că în domeniul evenimentelor sportive, Sibiul are potenţial de creştere şi cred că operatorii care organizează astfel de evenimente încep să prindă experienţă, calitatea competiţiilor crescând de la an la an.
Rep.: Credeți că Sibiul este pregătit ca infrastructură pentru a gestiona evenimente sportive de mare amploare?
K.J.: În acest moment Sibiul este pregătit să gestioneze evenimente de talie naţională şi internaţională în cazul anumitor sporturi, însă într-adevăr infrastructura sportivă trebuie creată şi îmbunătăţită acolo unde deja există. Această responsabilitate nu revine doar administraţiei, ci mai ales operatorilor şi cluburilor sportive care trebuie să îşi creeze propriile facilităţi pentru a le conduce ulterior eficient, permiţându-le astfel să reziste şi să se dezvolte în timp. În acest sector se simte nevoia investitorilor. Un exemplu în acest sens este baza sportivă Pamira, o investiție privată care reușește să se dezvolte prin proiectele pe care managementul acestui club le promovează. Doresc să subliniez că, în ceea ce priveşte capacitatea managerială în domeniul sportiv, Sibiul stă bine. Avem persoane bine calificate, care pun mult suflet şi depun eforturi susținute în organizarea evenimentelor şi au reuşit să obţină rezultate frumoase, fapt pentru care îi felicit.
Rep.: Care sunt punctele forte ale infrastructurii sportive și unde credeți că se pot aduce îmbunătățiri?
K.J.: În Sibiu există în prezent puţine baze sportive în care tinerii şi sportivii de performanţă se pot antrena. Clubul sportiv Pamira este un exemplu și în acest sens. Însă sunt puţine astfel de inițiative în Sibiu. Prin urmare cred că este clară nevoia de creare a unor baze sportive adevărate, destinate atât sportului de masă cât şi sportului de performanţă. Şi noi, ca administraţie locală, avem un astfel de plan, însă proiectarea şi execuţia unei astfel de baze sportive comportă un consum mare de timp şi resurse financiare, astfel că implementarea proiectului se va întinde pe mai mulţi ani.
Rep.: Ați inaugurat pista de biciclete pe bicicletă și ați apărut în spotul de promovare a unui turneu de tenis. Și sunteți un promotor al Turului Ciclist și al turneului Sibiu Open. Sunt acestea sporturile dvs. preferate?
K.J.: Îmi place să joc tenis şi fac acest lucru regulat. De asemenea, îmi face plăcere să merg cu bicicleta ori de câte ori am ocazia. Însă în egală măsură îmi face plăcere să urmăresc o competiţie sportivă precum Raliul Sibiului sau Red Bull Romaniacs. Cred că sportul trebuie promovat atât pentru a încuraja performanţa, cât şi pentru că un stil de viaţă sănătos presupune şi mişcare.
Rep.: Cum vedeți dezvoltarea turneului de tenis de la Sibiu, el fiind deja, la a doua ediție, cel mai important turneu din Transilvania?
K.J.: Prima ediţie a acestui turneu, cea de anul trecut, a fost o surpriză plăcută. Inițiatorii, Clubul Sportiv Pamira, au reuşit să aducă publicului competiţii extrem de interesante, iar organizarea a fost foarte bună. Îi felicit pe această cale şi le urez succes şi în ediţia de anul acesta. Cred că Sibiu Open are potenţialul necesar pentru a creşte, aceasta datorându-se în mare măsură organizatorului. Competiţia se va dezvolta şi, pe măsură ce va deveni mai cunoscută, aceasta va oferi participanţilor mai multe puncte.
Rep.: Ce jucători v-ar plăcea să vedeți la Sibiu Open în viitor?
K.J.: Sigur că mi-ar place să văd în Sibiu jocul celor mai bine cotaţi tenismeni din ATP și cred că dacă Sibiu Open continuă să crească, avem toate șansele să îi avem aici pe cei mai buni. Și anul acesta am înțeles că vor fi șase tenismeni din top 100 la Sibiu Open. Prin urmare cred că vom avea parte de un spectacol sportiv frumos și de calitate.
Rep.: Credeți că Sibiul are forța să devină al doilea oraș că importanță după București pe harta sportivă? Poate chiar primul?
K.J.: Aşa cum spuneam, voinţa şi experienţa nu ne lipseşte, însă pentru a ajunge acolo trebuie să îmbunătăţim mult infrastructura sportivă a oraşului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Sibiu Open ,
Piața Mică ,
Klaus Johannis ,
Red Bull Romaniacs ,
În Sibiu ,
Raliul Sibiului ,
Turul Ciclist ,
Turului Ciclist ,
Sibiu Sands ,
Primarul Sibiului ,
Clubul Sportiv Pamira
Editor
Telefon:
0722 227 297
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Nemo
Acum 2 ore
Nemo
Acum 2 ore
Sibian
Acum 4 ore
Arhitekt
Acum 4 ore
Bitt Dannman