Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Locuintele ANL se ieftinesc: preturi de la 460 la 620 de euro/mp cu tot cu teren

Consiliul Local Sibiu va dezbate în ședința din această săptămână noul regulament de vânzare a locuințelor de tip ANL, precum și prețurile propuse pentru vânzarea acestor locuințe, alături de terenul aferent. Față de prețurile valabile până acum, noile valori ale locuințelor scad cu mai bine de 100 de euro/mp, în medie. Astfel, potrivit tabelului cu prețurile propuse pentru locuințele de tip ANL închiriate la Sibiu, achiziția unei astfel de locuințe va putea fi făcută de către actualii chiriași cu prețuri ce pornesc de la aproximativ 460 de euro pentru un metru pătrat (în blocul de pe strada Bîrsei) și ajung până la 620 de euro/mp, pentru o locuință situată în ansamblul de pe strada Alba Iulia, spre exemplu. Prețurile de vânzare ale apartamentelor diferă de la caz la caz și au fost stabilite în funcție de criteriile și valorile impuse de către autoritățile centrale.

Cei cu salarii mari nu pot cumpăra

Regulamentul de vânzare a locuințelor ANL supus aprobării consilierilor locali prevede că orice chiriaș poate opta pentru cumpărarea apartamentului după expirarea a minim un an de închiriere neîntreruptă. Locuința astfel cumpărată nu va putea fi înstrăinată în următorii cinci ani, fapt care va fi notat în Cartea Funciară. Același regulament mai arată că nu pot cumpăra aceste locuințe cei care mai au o altă locuință în proprietate sau cei a căror venit brut pe membru de familie nu depășește, la data vânzării, valoarea salariului mediu brut pe economie (în 2013, salariul mediu brut pe economie a fost calculat la 2223 de lei).
”În cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde în prețul locuințelor. Centralele termice rămân în administrarea consiliilor locale până la vânzarea a jumătate plus unu din numărul locuințelor pe care le deservesc”, se mai arată în regulamentul amintit.

„E mai ieftin”

Unii dintre actualii chiriași ai blocurilor ANL spun că noile prețuri sunt mai tentante. ”A scăzut prețul și cred că voi cumpăra apartamentul. Dar nu toți vecinii sunt hotărâți să facă același lucru”, a declarat pentru Turnul Sfatului chiriașul unei astfel de locuințe.
În iulie anul acesta, Consiliul local Sibiu a mai adoptat o hotărâre referitoare la apartamentele ANL, prin care pentru chiriașii cărora le expiră contractele le va fi calculată o chirie de trei ori mai mare (368 de lei pentru un apartament de 60 de mp, de exemplu).

Foto: Google Street View

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

cristina

Acum 10 ani

nu sunt de_ acor ca o garsoniera mansara sa costa ca si o garsoniera et 1sau 2 ne simtim neandreptatiti si sper ca totusi se va lua in calcul acest fapt
Raspunde

...

Acum 10 ani

locuinte construite la fel de inghesuit (daca nu mai rau) ca in Hipodroame...
Raspunde

dan

Acum 9 ani

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus