Zilele de naștere ale prietenilor, poze cu vacanțe exotice și ultimele realizări ale nepoțelului aflat la 2000 de kilometri distanță – să fim sinceri, facebook ne-a simplificat existența. Cu condiția să nu ne-o fi acaparat cu totul. Și totuși, milioane de utilizatori s-au “sinucis” virtual, în ultimele zile, după dezvăluirile făcute de fostul asistent tehnic al CIA, Edward Snowden și de portalul WikiLeaks, privind supravegherea electronică la scară largă dusă de serviciile secrete din SUA, în colaborare cu alte țări occidentale, prin intermediul rețelei de socializare. Ca să ne convingă de inocența sa, facebook introduce periodic butoane prin care ne putem “ascunde” de prietenii nedoriți, însă și un ne-specialist își dă seama că toate informațiile și fotografiile personale publicate trebuie stocate undeva. Și mai este ceva care trebuie să ne dea de gândit: cum de cei mai mulți dintre specialiștii IT pe care îi cunoaștem ori nu au cont de facebook, ori nu îl folosesc? Elvețianul Laurent Chrzanovski, unul dintre organizatorii conferinței Cybersecurity, desfășurate zilele acestea la Sibiu, are câteva recomandări despre cum să ne ferim de furtul de date personale.
Rep.: Ați declarat că România este pe primele locuri în lume, în privința periculozității atacurilor cibernetice. Chiar atât de gravă este situația?
L.C.: Din 10 persoane din România care folosesc internetul, două au în computer un trojan care va fi activat, la un momentdat, de un binevoitor sau de o companie privată. Acesta este un fact.
Rep.: Dați-ne trei reguli de bază pe care să le urmăm ca să ne ferim de atacurile cibernetice.
L.C.: Prima regulă este să nu postați orice pe rețelele de socializare. Facebook-ul a devenit principalul instrument al hoților din lumea întreagă. Vede hoțul o poză cu dvs și cu un prieten, cu check-in la Mamaia. Știe că apartamentul este gol și dă buzna. În al doilea rând, niciodată să nu accesați date importante de identificare, cum sunt parolele mail-ului de serviciu, parolele contului dvs bancar, prin wi-fi gratuit. Degeaba site-urile respective sunt securizate. În momentul în care ați intrat pe un wi-fi gratuit, share-uit de foarte multe persoane, cum e cazul în aeroporturi sau baruri, intrați pe o rețea cu totul nesecurizată, în care oricine poate să vă acceseze datele. A treia regulă este una mai degrabă de bun-simț: nu acceptați în rețeaua dvs socială oameni pe care nu-i cunoașteți. Au apărut de multă vreme identitățile-spam, care trimit solicitări de prietenie la foarte multe persoane, ca să le poată accesa datele personale.
Rep.: I-bankingul reprezintă un risc?
L.C.: Foarte mare. Cel mai mare risc, acum, îl reprezintă accesarea unor interfețe pretinse ca fiind ale băncilor, care arată exact ca cele originale, dar sunt gestionate de hackeri. Trebuie să vă asigurați, de fiecare dată când vă accesați contul de pe internet, că ați fost direcționat către pagina https corectă. Și, mai ales, deși este foarte comod și rapid, este și foarte periculos să vă accesați contul de pe telefonul mobil.
Rep.: De ce?
L.C.: Când mergeți în vacanță, vă țineți toate lucrurile importante – portofel, telefon, pașaport, bani, acte, carduri, asigurări – în același loc? Nu ar fi foarte înțelept. Tot așa și cu smartphone-urile. Dacă ne ținem tot ce este important pe ele, îi va fi foarte ușor unui hoț care ne fură telefonul, să aibă acces la toate datele noastre personale – la contul de e-mail, la contul bancar și așa mai departe.
Rep.: Dvs aveți un cont de facebook?
L.C.: Nu, eu nu folosesc facebook. Îl consider un exhibiționism inutil. Trebuie să țineți seama că, odată ce postați o informație sau o fotografie pe facebook, chiar și de natură personală, nu mai sunteți proprietarul de drept al niciuneia. Compania devine proprietarul ei.
Rep.: Elveția stă mai bine decât România, în privința prevenirii atacurilor cibernetice?
L.C.: Noi nu avem o poliție informatică atât de bună ca în România, și nici IT-iști la fel de buni. Dar avem servicii secrete care lucrează cu tot sectorul privat, în acest sens. Aici putem să ajutăm și noi statul român, să afle care sunt nevoile fiecăruia dintre noi.
Rep.: Chiar stă atât de bine România în materie de IT?
L.C.: Da, România este noul El Dorado în materie de IT și are cea mai bună poziție din Europa în lupta contra criminalității informatice. Era cumva inevitabil și fenomenele sunt legate unul de celălalt. Pentru că aici sunt specialiști buni, și hackerii sunt foarte periculoși. Românii au și un talent lingvstic major. Competiția, la ora actuală, este foarte strânsă între România și Polonia. Gândiți-vă că România dă pe piață, anual, între 3.500 și 5.000 de IT-iști. Pentru mediul IT, sunt zone întregi din România „controlate” într-un fel sau altul. Râmnicu Vâlcea, de exemplu, nu mai există pe harta IT. Se numește “Hacker Town”.
Rep.: Mulțumesc!
(Foto: operanights.ro)
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1087
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Forest Gump
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Alzara 1918
Acum 2 ore
Inimaginabil și totuși creativ
Acum 3 ore
Pol-Pot