Complexul Naţional Muzeal ASTRA sărbătoreşte în perioada 1-4 octombrie, 50 de ani de la fondarea Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din ţară şi unul dintre cele mai importante din Europa. Cu acest prilej, pe parcursul a patru zile, mai multe evenimente cu caracter omagial printre care lansări de carte, expoziţii, sesiuni de comunicări, dezvelirea basoreliefului memorial Cornel Irimie, lansarea unei emisiuni filatelice ilustrând monumente din muzeu, vor contura evoluţia istorică a muzeului de la un simplu vis la realitate, de la expunerea monumentelor de tehnică populară la ilustrarea unei întregi fenomenologii a civilizaţiei tradiţionale, de la momentul prezent la planurile de viitor.
Personalităţi din rândul autorităţilor locale şi naţionale, înalţi prelaţi, membri ai corpului academic, cercetători ştiinţifici în domeniul etnografiei, se vor reuni marţi, 1 octombrie, de la ora 10:00 în sala festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA, corpul A, în deschiderea sesiunii aniversare. Marţi, 2 octombrie, de la ora 15:00, sub motto-ul „Redescoperirea Muzeului în aer liber după 50 de ani”, în zona pavilionului expoziţional amenajat lângă scena de pe lac, va avea loc vizitarea expoziţiei „Proiectului tematic al Muzeului în aer liber”, ce prezintă evoluţia istorico-documentară a muzeului, trecând prin toate etapele sale de dezvoltare până la momentul prezent, şi creionând de asemenea planul dezvoltării sale viitoare.
Vernisajul expoziţiei va fi urmat de dezvelirea basoreliefului memorial „Cornel Irimie”, lucrare executată în bronz de către artistul plastic sibian Gavril Abrihan. Cercetător, etnolog şi muzeograf, Cornel Irimie este cel care a fondat în 1963 muzeul din Dumbrava Sibiului, după o idee şi o propunere de amplasare exprimate de etnologul clujean Romulus Vuia.
"Deasupra expoziţiei, la mansarda cabanei din Păltiniş, va fi deschis Cabinetul memorial “Cornel Irimie”, care urmăreşte recrearea atmosferei de lucru din anii ’60 -’70 ai secolului trecut, prin obiecte ce au aparţinut lui Cornel Irimie: biroul şi scaunul, magnetofonul, radio-ul şi televizorul, lustra, lampa de birou etc. Alături de acestea se vor afla volume şi studii scrise de către cunoscutul cercetător. Prin intermediul acestor manifestări, se aduce un omagiu întemeietorului celui mai mare muzeu etnografic în aer liber din România, la 30 de ani de la trecerea sa în nefiinţă şi la 50 de ani de la fondarea muzeului”, spun organizatorii.
În programul de manifestări a primei zile aniversare se mai află prezentarea sitului pilot din cadrul proiectului CultTour (gospodăria din Dragu-Brad) şi a programului internaţional de voluntariat VOLAM. „Ca partener al proiectului CultTour, muzeul ASTRA se integrează unui circuit turistic european.
Gospodăria din Dragu-Brad a fost reamenajată ca şi în situ, cu tot ce presupune acareturi, plante, în încercarea de a recupera memoria satului de provenienţă” a declarat Ciprian Ştefan, directorul Muzeului în Aer liber.
VOLAM este o platformă de voluntariat internaţional şi practici universitare iniţiată de fundaţia DALA şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, în parteneriat cu UNION REMPART (Franţa), federaţie de ONG-uri cu expertiză în domeniul restaurării, conservării şi promovării patrimoniului internaţional.
Seara de marţi se va încheia cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului, Ansamblul Tulnicul din Judeţul Hunedoara şi grupul instrumental format din Sebastian Stan, Radu Nechifor, Aurelian Suciu, Marcel Vâlceanu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Radu Nechifor , Dumbrava Sibiului , Judeţul Hunedoara , Junii Sibiului , Complexul Naţional Muzeal , Ciprian Ştefan , Bibliotecii Județene , Aurelian Suciu , Ansamblul Tulnicul , Sebastian Stan , Marcel Vâlceanu , Redescoperirea Muzeului , Romulus Vuia , Cornel Irimie , Gavril Abrihan
Vizualizari: 606
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mihai
Acum 1 oră
Jimbo
Acum 2 ore
Iulian Tofan
Acum 2 ore
Gospodina
Acum 3 ore
Sibian