Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Romania sub lupa: 20 de ani de documentar la Astra Flim Sibiu

Ediţia aniversară a 20 de ani de Astra Film Festival cuprinde un program care conţine filme din peste 70 de ţări, premiere internaţionale, programul Astra Film Junior dedicat copiilor şi adolescenţilor, filme care aduc în prim plan teme actuale controversate şi conferinţe care adună profesioniştii de cinema din Romania și toată lumea.

România sub lupă

După 20 de ani în care a promovat documentarul ca gen al cinematografiei în România și documentarul românesc în țară și în străinătate, Astra Film va găzdui la Sibiu o serie de dezbateri şi întâlniri în cadrul ediţiei aniversare Astra Film Festival.

“Sărbătorim prin muncă, a venit timpul ca odată cu majoratul festivalului să se adune breasla documentariştilor români și a celor care au urmărit evoluția acestui gen în Romania, și să vedem ce a reușit să facă acest gen de film în aceste vremuri tulburi. Ce fel de Românie se conturează prin sutele de filme produse în această perioadă? Care este mediul televiziunii factuale în țară? În ce fel de cursuri si școli se învață meseria de documentarist? Cine se ocupă cu promovarea, arhivarea lor?”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Conferinţa „România sub lupă” începe joi, 17 octombrie în cadrul unei mese rotunde – „20 de ani de film documentar şi documente vizuale”. Laurenţiu Damian, Bjorn Reinhart, Dan Nuţu, şi Dumitru Budrala vor prezenta modalităţi de colectare, arhivare, pulicare şi de formare în film documentar în România.

Vineri, 18 octombrie conferinţa „România sub lupă” va chestiona documentarul românesc din ultimii 20 de ani în viziunea autorilor Remus Gabriel Anghel, Iulia Hossu, Marius Lazăr, Andra Matzal, Vintilă Mihăilescu, Raluca Nagy, Zsuzsa Plainer, Adina Popescu, Andrei Rus, Eliza Zdru, Michael Stewart, Cătălin Sturza.

Conţinutul acestei întâlniri va fi publicat într-o carte „20 de ani de documentar în România”. Conferinţa se va încheia sâmbătă, 19 octombrie 2013 cu prezentările și dezbaterile despre „Televiziunea Factuală în România,” Emil Hurezeanu şi Cosmin Savu (ProTV România, te iubesc). Vineri, 18 și sâmbătă, 19 octombrie va avea loc ”Industry Meeting”, o întâlnire cu reprezentanţii celor mai importante festivaluri de profil din România şi din lume, printre care directori de la festivalurile American Documentary Film Festival, Palm Springs, Dialektus Film Festival Budapest şi ZagrebDox International Documentary Film Festival.

Program RETRO 20

Tot în cadrul programului special aniversar, AFF propune o selecţie a filmelor proiectate în cei 20 de ani de existenţă ai festivalului.

„Filmele selectate exprimă accente importante din programarea edițiilor anterioare. Din 1993 şi până în prezent, la AFF au fost prezentate mii de filme din toată lumea: unele au fost premiate, altele au încins spiritele printre spectatori, însă toate au adus pe marele ecran poveşti emoţionante despre oameni, locuri sau evenimente marcante de pretutindeni. În acest an, AFF celebrează nu doar filme produse recent, ci şi capodopere cinematografice din ultimele decenii realizate de cineaşti consacraţi pe plan internaţional, precum Bob Connolly (Australia) sau John Marshall (S.U.A.), două veritabile legende ale filmului documentar. RETRO 20 vor avea loc între 14 şi 20 octombrie 2013, în paralel cu secţiunile competiţionale şi speciale”, spun organizatorii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus