Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Evenimente inedite in acest weekend la Sibiu: un festival culinar, spectacole premiate si mult jazz

De vineri până duminică sibienii sunt invitați să descopere gusturile întregii lumi în cadrul primei ediții a Festivalului ”de Bun Gust”, festival de artă culinară și muzică.

Este primul an în care la Sibiu este organizat un astfel de eveniment. Între 4 și 6 octombrie, de vineri până duminică, în Piața Mare va fi construită ”o stradă a bucătăriilor”, unde sibienii vor putea vedea cum se gătește în stil american, chinezesc, thailandez, unguresc, german, italian, turcesc și românesc.

”În Sibiu – ca și în restul țării, de altfel - nu există în acest moment un eveniment dedicat mâncărurilor «culte», specifice unor culturi diferite de cea românească. Treptat ne pierdem inclusiv legătura cu tradiția locală, istorică. Sibiul este locul potrivit organizării unui eveniment care să pună în valoare bucătăria internațională și de aceea vom organiza demonstrații culinare chiar în centrul acestui oraș”, spun organizatorii Festivalului.

Pe scena din cadrul Festivalului vor urca bucătarii Masterchef Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Hora., iar după demonstrațiile culinare ale acestora sunt programate concerte susținute de Pavel Stratan și The Renegades, dar și un spectacol al Junilor Sibiului, însoțiți de șase soliști. În prima seară, pe scenă va urca Pavel Stratan. Un spectacol inedit este și cel al Trupei de balet în colaborare cu cei de la Riff. Spectacolul lor - „Cenușa timpului”, de Florin Grigoraș - este o fantezie alegorică, în care dansul contemporan întâlnește rockul, o poveste actuală despre individ, despre sensul existenței, întrebare și răspuns, despre căutare, găsire și regăsire. În seara de duminică, vor urca pe scenă Cindrelul Junii Sibiului, cu soliștii: Veta Biriş, Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Alina Bîcă și Viorica Telcean.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă în acest sfârşit de sâptămână spectacolele „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete, „Încurcă-i drace!” în regia lui Şerban Puiu şi „Solitaritate” în regia Gianinei Cărbunariu.

„La finalul acestei săptămâni, Teatrului Naţional din Sibiu propune un maraton teatral cu trei dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriul instituţiei. Producţii vechi şi noi, spectacole ce poartă semnătura unora dintre cei mai importanţi regizori din România, oferă sibienilor în acest weekend o alternativă bună de petrecere a timpului liber alături de prieteni şi familie”, spun reperezentanţii teatrului sibian.

Premiat la Gala FestCO din 2012 la categoriile „cel mai bun spectacol”, „cea mai bună regie” şi „cel mai bun actor în rol secundar”, spectacolul „D’ale carnavalului” este prezentat la Sibiu, în această joi, de la ora 19:00.

Spectacolul regizat de Silviu Purcărete la Sibiu este o montare fidelă a textului scris de Ion Luca Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului, într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase.

Programul de spectacole continuă cu două reprezentaţii ale spectacolului „Încurcă-i drace!”, programate vineri, 4 octombrie, şi sâmbătă, 5 octombrie, de la orele 19:00. „Încurcă-i drace!“ este o adaptare după piesa „Out of order“ a dramaturgului englez Ray Cooney, pentru care a primit premiul „Olivier” pentru cea mai bună comedie a anului 2001.

Spectacolul montat pe scena Teatrului Naţional din Sibiu este o comedie spumoasă, cu răsturnări de situaţie dintre cele mai neaşteptate. Având la bază o reţetă aparent simplă, spectacolul lui Şerban Puiu se remarcă prin precizia aproape metodică a derulării scenelor în care actorul este pus în prim-plan, într-un joc debordând de forţă.

Una dintre cele mai aşteptate reluări din această stagiune este cea a spectacolului „Solitaritate”, o creaţie a Gianinei Cărbunariu pentru Teatrul Naţional din Sibiu în cadrul programului european „Oraşe pe scenă / Cities on Stage”. Spectacolul va fi prezentat duminică, 6 octombrie, ora 19:00. Discriminarea, pierderea identităţii, dezbinarea societăţii sunt teme actuale dezbătute în această producţie.

„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficţiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de şoseaua principală a oraşului şi până la marcarea din ce în ce mai radicală a diferenţelor între categorii sociale, etnii, generaţii”, a declarat Gianina Cărbunariu, în timpul repetiţiilor.

În perioada 4 - 6 octombrie, jazz-ul va răsuna iar pe scenele şi prin cluburile din Sibiu. Şi nu vorbim doar de jazz-ul clasic, ci şi de muzica experimentală, muzica de avangardă sau improvizaţie şi muzica contemporană, în cadrul Jazz & More.

Printre artistii participanti se numara Stylipsticks şi Michal Trela(RO,PL), A Due (Elisabeth Harnik p, Gianni Mimmo ss) (A, I), Erase Trio: Gerard Lebik sax, Michal Trela perc, Ksawery Wojcinski bass) (PL), Trio Sabir (Sabir Mateen sax, John Blum p, Michael Wimberly perc) (USA) şi The Convergence Quartet (Taylor Ho Bynum cornet, Alexander Hawkins p, Dominic Lash bass, Harris Eisenstadt perc) (USA, GB).

Pentru cei mici, Teatrul Gong, a pregătit un spectacol de animaţie cu marionete, care se va juca duminică, 6 septembrie, de la ora 11:00. Spectacolul „O rază de soare”, regizat de Lilly Krauss Kalmar este o piesă de animaţie cu marionete şi actori la vedere al Secţiei Germane.

Spectacolul este o adaptare după povestirea cu acelaşi titlu a scriitorului Al. T. Popescu şi reprezintă povestea emoţionantă de prietenie ce se leagă în pivniţa unei case vechi, între Pitt, o balerină de porţelan şi Muf, un şoricel.

Şi „Toamna studenţească” se desfăşoară în aceste zile la Sibiu. Toamnă Studențească este un proiect cultural care urmăreşte marcarea debutului anului universitar prin organizarea, în prima săptămână din luna octombrie, a unor manifestări cultural-artistice. Curtea interioară a Facultăţii de Inginerie găzduieşte spectacole de diverse genuri, jocuri şi concursuri, precum şi expoziţii gastronomice.

Pe scena amplasată în interiorul curţii vor evolua profesionişti şi formaţii studenţeşti de muzică de diverse genuri, formaţii de dans modern, ansambluri folclorice. Evenimentele se adresează întregii comunităţi sibiene, prima săptămână fiind una a „porţilor deschise“. Studenţii Universităţii "Lucian Blaga" vor fi responsabili de organizarea unor jocuri şi concursuri la care sunt invitaţi studenţii de la universităţi din Sibiu, din ţară şi din străinătate.

Program:

Vineri 04 octombrie 2013 8.00 – 18.00 Expoziţie de fotografie “Viaţa de Student” – Biblioteca ULBS

10.00 Workshop Imaginea Digitală între tehnică şi artă – Facultatea de Inginerie & Facultatea de Jurnalistică

17.00 Spectacol interactiv „Dansează cu noi“ – Curtea interioară a Facultăţii de Inginerie;Formaţia de Dans M&M, Refresh Crew, Clubul AcsaGym, Clubul Transilvania, Clubul Quiqung

Sâmbătă 05 octombrie 2013

8.00 – 18.00 Expoziţie de fotografie “Viaţa de Student” – Biblioteca ULBS

9.00 Workshop Imaginea Digitală între tehnică şi artă – Facultatea de Inginerie & Facultatea de Jurnalistică

10.00 Treasure Hunt “Valorile Sibiului Universitar” – ULBS, Sibiu

16.00 Expoziţie postere “Imaginea Digitală între tehnică şi artă” – Facultatea de Litere şi Arte

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus