Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Ministerul Mediului a rezolvat problema de la Copsa Mica: Cereti bani in Europa

După ce orașul Copșa Mică a cheltuit câteva milioane de lei pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare, Ministerul Mediului i-a anunțat că nu mai sunt bani. Propune însă o soluție: faceți un dosar pentru POS Mediu, poate reușiți acolo. Rămân până la finalizarea dosarului, dacă se va finaliza încurcați cu toții: constructorul pentru că nu și-a primit banii, Primăria Copșa Mică pentru că e aproape de faliment, locuitorii din zonă pentru că au la robinet mâl în loc de apă. ”Sper ca măcar datoriile să fie plătite până la urmă de către Ministerul Mediului, vorbesc de acele arierate despre care premierul Victor Ponta spunea că s-au achitat. Pe ultima sută de metri am reușit să încheiem o colaborare astfel încât să continuăm proiectul cu finanțare pe POS Mediu, unde sunt niște oameni chiar profesioniști. Luni am semnat un contract cu un grup de experți care urmează să ne scrie aplicația pentru continuarea proiectului. Termenul de redactare al documentelor este de 60 de zile ca să putem aplica și sper să ne încadrăm în această perioadă”, susține primarul orașului Copșa Mică, Tudor Mihalache.

Ministerul Mediului a răpuns unei interpelări adresată de deputatul FDGR Ovidiu Ganț în care sse ssolicita informații legate de lucrările de la Copșa Mică. În scrisoare se precizează că nu mai sunt bani. ”Pentru acest obiectiv de investiții, MMSC poate acorda finanțare numai în limita alocărilor bugetare pe anul 2013, respectiv 6.500.000 lei din care au fost achitați până în prezent 5.526.055 lei. Totodată, precizăm că urmare a controalelor în teren efectuate de către reprezentanții MMSC la obiectiv s-au constatat unele nereguli în implementarea proiectului mai sus menționat și anume lucrări suplimentare față de cele aprobate prin convenția de finanțare nr. 5540/26.10.2006”, se arată în document. Tudor Mihalache spune contrariat că aproape a implorat reprezentanții ministerului să vină la Copșa. ”Chiar i-am rugat să vină, avem câteva zeci de adrese în care le ceream să vină în control. A venit doar o singură dată un domn inspector care ne-a întrebat dacă totul funcționează. După ce i-am explicat că nu are cum să funcționeze pentru că nu sunt încheiate lucrările, a zis că nu poate semna un proces verbal de recepție și a plecat”, susține primarul din Copșa Mică.

Soluția găsită de Ministerul Mediului este să se caute bani în altă parte. ”Ministerul Mediului a comunicat Primăriei Copșa Mică intenția ca obiectivul de investiții ”Program pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinți Copșa Mică” să fie finalizat din fonduri europene nerambursabile, respectiv în cadrul POS Mediu, Axa Prioritară 1 – sector apă/apă uzată și Axa prioritară 2 – Sector managementul deșeurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric. Pentru accesarea acestor fonduri au avut loc discuții între reprezentanții ministerului și ai Primăriei Copșa Mică. Din analiza realizată, a rezultat necesitatea reevaluării soluțiilor ce privesc procesul de tratare și epurare a apelor cu luarea în considerare a încadrării în condițiile de eligibilitate POS Mediu precum și în condițiile impuse de operatorul regional. Urmează ca prin diligențele făcute de Primăria Copșa Mică să se adopte o soluție definitivă”, se mai arată în scrioarea transmisă de minister deputatului Ovidiu Ganț.

Prin Axa prioritară 1, Sector apă / apă uzată se au în vedere investiţiile de extindere, modernizare a reţelelor de apă şi canalizare, construirea/modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare, în condiţiile unor tarife acceptabile pentru populaţie.

Deși orașul are o rețea de apă potabilă, pe care s-au “scurs” deja 6 milioane de euro,la robinetele oamenilor curge în continuare un lichid mâlos și urât mirositor. În plus, aproape toate părțile implicate se judecă în tribunal pentru bani. Proiectul de introducere a apei potabile, început acum opt ani, nu a mai fost finanțat de Guvern de trei ani, iar localnicii au ajuns la capătul răbdărilor. Dacă la începutul lucrărilor se estimau fonduri totale de 12,5 milioane de euro, au fost achitați 6 milioane de euro. Constructorul, compania italiană SCA.MO.TER, nu şi-a mai primit banii de la Guvern şi a dat statul în judecată. Nici staţia de epurare construită prin proiect guvernamental nu a fost dată în folosinţă, aşa că apa menajeră se deversează în râurile care trec prin localitate. „O parte din apa uzată merge – şi de la noi, şi de la celelalte comune – în râul Visa şi Târnava, direct. Fapt pentru care plătim amendă Apelor Române, lunar”, mai spune Tudor Mihalache. Oamenii din oraş se plâng că, de multe ori, nici măcar nu-şi pot spăla hainele cu apa care curge la robinet, deşi plătesc facturi pentru ea. Locuitorii din Copşa se alimentează cu apă potabilă de la cişmelele publice. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

gigel

Acum 8 ani

Primarul ii cumva din USL??? Sper ca a meritat dupa ce a convins toata Copsa sa voteze USL pentru a avea apa in case. Oare in Mai la europarlamentare cu ce ne va mai minti sa votam USL???
Raspunde

copsean

Acum 8 ani

Cred ca primarul e de la PDL... Stiu ca i-a convins pe etnicii romi sa-l voteze dandu-le mici si bere!
Raspunde

tot copseanul

Acum 8 ani

Ce-ai imbatranit, primare Dudule! E grea politica si nu e pentru oricine! Tu ti-ai facut dusmani multi, primare! Cand va veni scadenta cine te va mai lua in serios?!
Raspunde

Gica

Acum 8 ani

Pentru informare! Primarul este USL (PNL) si nu a impartit mici si bere!
Raspunde

Copsa Mica

Acum 8 ani

cea mai escroaca echipa din istoria Copsa Mica ... toata masinile primariei au carat la vot tiganii din Peuri si Prostita sa-l voteze pe smecheru DUDU ... pentru 50 de lei , 2 mici si o bere --- penibil ; dar tot asa se va vota si la europarlamentare . CINE POATE OPRI MASCARADA ? NIMENI , OAMENILOR li lehamete de minciuni si escroci !
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

Copsa Mica este un oras fals,mai faceti un recensamant pe bune oare sintem peste 5000 surprizele vor fii mari,neam putea trezi comuna
Raspunde

@6

Acum 8 ani

Iar imi folosesti numele de scena? Alt nume n-ai gasit?
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

Și pe mine mă strigă bunicu cu apelativul”gogule”...ce să-i fac acum bunicului?să-i închid gura doar că vrei să ai tu exclusivitate asupra acestui nume?!?
Raspunde

@8gogu

Acum 8 ani

Pe forumul acesta , de ce nu? N-ai gasit alt nume de scena? Spre exemplu Dorel!
Raspunde

@9

Acum 8 ani

Și tu poți să-ți zici Georgel sau Pamfil...ce zici de asta ?
Raspunde

@10

Acum 8 ani

Bine...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus