Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Motu' satului. Cum numara sutele de mii de euro primarul uneia dintre cele mai sarace comune

Păuca e departe, către marginea județului, iar cei de la Finanțe au calculat că oamenii celor patru sate din comună sunt pe penultimul loc în ceea ce privește media impozitului pe venit plătit la bugetul statului. Pe primarul Nicolae Dancu nu îl deranjează mult acest lucru. Și pe primar nu îl deranjează nici locuitorii comunei:  Dancu este singurul pe care l-au tot ales după Revoluție.
Pentru rubrica ”Moțu' satului”, primarul comunei Păuca a primit aceleași trei întrebări standard: ce a promis la ultimele alegeri, ce a făcut din ce a promis și ce va face în următorul an, după care îl vom cerceta din nou la promisiuni.
”Eu de regulă nu promit, am proiecte”, a început primarul să enumere. ”Deci, sunt în implementare pe Măsura 322, alimentare cu apă și canalizare, pe Măsura 125, am modernizare drumuri agricole, la fel în implementare, pe GAL, măsura 322, pe axa 4, reabilitare și extindere cămin cultural Bogatu, care e în implementare, săptămâna viitoare va fi finalizată această lucrare de 100.000 de euro. Modernizarea drumurilor agricole este un proiect în valoare de un milion de euro. Suntem în faza de evaluare a ofertelor, în două săptămâni se va cunoaște numele firmei câștigătoare a licitației”, a început să recite Dancu, de parcă citea de pe foaie.

Ce va fi gata

Din lista de proiecte enumerate, toate vor fi gata până peste un an, promite Nicolae Dancu. Mai puțin proiectul de introducere a apei și canalizării în Păuca și Presaca. ”În cazul proiectului pentru rețele de apă și canal suntem în faza de achiziții de servicii de proiectare, consultanță, verificare proiect. Urmează ca în luna decembrie, ianuarie, cel mai pesimist februarie, să avem licitația de execuție. Cu termen de finalizare aprilie – mai 2015”.
Primarul mai plusează la promisiuni cu termen de un an realizarea de drumuri agricole în valoare de 100.000 de euro și reabilitarea căminului de la Păuca.

Asfalt în câmp

Mai bine de 1,1 milioane de euro va investi Păuca în asfaltarea drumurilor din câmp (drumuri pentru exploatații agricole). Banii provin din fonduri europene și vor folosi nu doar fermierilor care merg înspre pământul lor, ci și celor care fac naveta între satele comunei.
”Prin aceste drumuri se reduc foarte mult distanțele între localitățile comunei, ceea ce e foarte bine și pentru transportul elevilor. Spre exemplu, între Păuca și Broșteni, acum e o distanță de 17 km. Făcând acest drum de exploatare vom mai avea numai o distanță de 5,5 km. În ceea ce privește Bogatu Român, acum avem 11 km și după asfaltarea acestor drumuri se vor mai parcurge doar 3,5 km  - 4 între cele două localități”, calculează primarul.

În primul mandat, primarul a fost independent. Apoi, din 1996 până în 2003 am fost la PD, apoi, până în toamna lui 2005 la PSD, iar acum din nou la PD. ”Dar asta mai puțin contează. E bine să faci politica bunului gospodar”, comentează situația sa politică Dancu


Un sat cu 700 de oameni și ”un parc superb”

În Bogatu Român a fost amenajat unul din primele parcuri cu zone verzi din bani guvernamentali accesați de Primărie. S-au investit mulți bani în acest parc cu gazon irigat și arbuști ornamentali. ”Parcul de la Bogatu Român arată superb. În câteva zile vom mai planta și aproximativ 320 de trandafiri în acel parc. Trandafirii vor avea toate culorile posibile”, spune primarul, glumind, pentru a înlătura orice suspiciune politică.

Avere de primar

Alesul postrevoluționar al locuitorilor din Păuca este printre puținii primari din județ care are completată și publicată inclusiv declarația de avere aferentă acestui an. Postată chiar pe site-ul Primăriei Păuca, declarația enumeră 17 ha de teren agricol, precum și două terenuri intravilane situate în Păuca și în Sibiu. Primarul mai arată că și-a construit două case: una în Păuca (în 1986) și una în Sibiu, în 2002, cu o suprafață de 258 de mp. Primarul nu deține mașini, nici conturi, ci doar datorii: 10.000 de euro credit cu scadența în 2016 și alți 10.000 de lei a căror scadență pică taman în acest an.
Nicolae Dancu primește anual în calitate de primar suma de 23.565 de lei (aproape 2.000 de lei lunar). Veniturile îi sunt rotunjite de chiria încasată pentru casa din Sibiu (4.200 de euro pe an) și din agricultură (50.000 de lei pe an).
 

Să ies la pensie din funcția de primar... mi-ar plăcea acest lucru. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu și înțelepciunea oamenilor s-ar putea să se întâmple și acest lucru”, primarul comunei Păuca, Nicolae Dancu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

sibian

Acum 10 ani

Oricum , tare Omul .
Raspunde

turean marcela

Acum 10 ani

Doamne ajuta sa se rezolve cu apa si canalizarea . Pentru ca avem mare nevoie de ele . Sanatate d- lui primar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus