Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
6°C

Candidează pentru al 9-lea mandat de primar. Cel mai longeviv primar din județ și-a anunțat din nou participarea la alegeri

Candidează pentru al 9-lea mandat de primar. Cel mai longeviv primar din județ și-a anunțat din nou participarea la alegeri

Nicolae Dancu este unul dintre cei mai longevivi primari din țară și deține recordul de cel mai vechi primar din județ. Își desfășoară acum al optulea mandat și susține că anul viitor va candida din nou. La alegerile din 2020 a avut 100% din voturile exprimate. Asta, pentru că nu a avut contracandidat.

”Da, candidez pentru un nou mandat. Am avut mandate grele, să nu mai merg mai departe acum, când e mai ușor?”, spune râzând primarul.

Dancu susține că Păuca va fi mai ușor de administrat acum, când marile proiecte sunt încheiate. ”Mi-ar fi puțin ciudă să las totul acum, când aproape totul merge bine, când mai sunt o mulțime de proiecte aproape de finalizare. M-am chinuit atât până acum și să las pe altul să taie panglica?”, spune primarul.

”La Păuca, chiar dacă avem venituri limitate, am reușit să atragem peste 25 de milioane de euro și alte milioane de euro urmează să ajungă în comunitate pentru bunăstarea locuitorilor din Păuca, Presaca, Bogatu Român și Broșteni. Însă toate aceste proiecte nu ar fi fost posibile fără echipa primăriei și fără susținerea locuitorilor comunei, iar, pe această cale, le mulțumesc tuturor”, spune primarul comunei Păuca, Niculae Dancu, anul trecut, atunci când a fost premiat de Asociația Comunelor din România.

Localitatea cu cei mai longevivi locuitori

3,90% din populația comunei Păuca e compusă din persoane de peste 85 de ani, conform datelor recensământului încheiat anul trecut, și este cel mai mare procent din județ, preluate de Turnul Sfatului. Primarul și preotul de aici nu-și pot explica motivul pentru care este un procent atât de mare, comparativ cu restul județului și sugerează că activitatea fizică, mâncarea bună și aerul curat contribuie la sănătatea oamenilor de aici.

Procentul populației de peste 85 de ani la nivelul județului este de 1,5%, iar în 13 localități procentul este de sub 1%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

 

”Să știți că am cerut și eu date, am vrut să vedem câte persoane sunt peste 90 de ani, la noi în comună și am fost și eu surprins. M-am gândit că în 12 și 13 august, de zilele comunei, să fac un eveniment și pentru seniori. M-a surprins numărul mare al celor peste 90 de ani. Eu cred că este mai sănătoasă zona. Așa se zice, cel puțin”, spune Nicolae Dancu.

”E un medic neurochirurg din Pitești care și-a cumpărat o casă în Presaca pe considerentul că el a văzut nu știu în ce statistici, s-a uitat și a aflat că aerul cel mai curat din zona Sibiului este aici și a decis să cumpere casa. Nu contest veridicitatea datelor, nu știu de unde le are, dar mă bucur că asta l-a determinat să se așeze la noi în sat”, a continuat primarul.

Preotul Lucian-Toma Luca, de la biserica „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Păuca nu e de mulți ani în localitate, însă spune și el că a observat că sunt în localitate foarte multe persoane în vârstă.

”Dumnezeu rânduiește lucrurile, nu putem cunoaște. Eu nu sunt de mult în comună, dar sunt chiar bucuros că văd familii cu foarte mulți copii, 7, 9, 11 copii.

E o femeie de 96 de ani care citește în Biblie fără ochelari. Nu-i dați 96 de ani, gătește, face tot prin casă.

Nu-i cunosc pe toți oamenii din comună, dar sunt sași și alți oameni de altă credință și sunt și ei mulți în vârstă. Nu știu de ce sunt atât de longevivi, dar muncesc foarte mult. Mișcarea și munca pot fi un motiv. Sunt bătrâni peste 80 de ani care nu se pot lăsa de muncă. Spun că dacă lasă munca, au impresia că vor cădea la pat, bolnavi.

E mult teren aici, la noi, și se lucrează tot, indiferent de vârstă. Cred că mișcarea, munca, alimentația sănătoasă, toate acestea contribuie la o comunitate longevivă. Sunt activi.

Și credința îi ține. Nu m-am gândit că sunt oameni care scriu psalmi, sunt în consiliul parohial”, explică preotul Toma.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Taratura asta a tras ca rama dupa torent...
Raspunde

Emila

Acum 1 lună

Nu e voie să scrieți de la ce partid e, dacă nu-i de la voi, bratule?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Sau beneficiile “ partidului unic “ ! Este binecunoscut celor din anii ‘90 modul in care primarul -candidat și-a împărțit susținătorii - candidați pentru funcția de consideri pe tot eșichierul politic local conducând practic fără opoziție și având perspectiva timpului suficient pentru proiecte mari ( nu doar publice …) .
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Nu e nimic ilegal la asta, daca toti sunt prieteni, ce sa-i faci. Nu te poti astepta sa se certe ca la Bucuresti.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Procentul este mare pt ca sunt putini tineri, nu pt ca locuitorii sunt mai longevivi. Ce facem, zicem atunci ca Teleorman e de bine pt ca are cel mai mare procent de batrani? :))
Raspunde

Penele

Acum 1 lună

Penele, penele, ui cum zboară curcile :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus