Sâmbătă,
20.07.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
26°C

Dancu, cel mai vechi primar din județ, obține pentru a doua oară consecutiv 100% din voturi. A candidat din nou singur, în localitatea cu cei mai longevivi locuitori din Sibiu

Dancu, cel mai vechi primar din județ, obține pentru a doua oară consecutiv 100% din voturi. A candidat din nou singur, în localitatea cu cei mai longevivi locuitori din Sibiu

A candidat pentru a noua oară pentru funcția de primar și a câștigat, la fel ca anul trecut, cu un procent de 100%. Nicolae Dancu din Păuca a candiat la alegerile de duminică pentru a doua oară consecutiv de unul singur.

Propunerea PSD pentru funcția de primar, Ioan Rotobei, a renunțat să se mai înscrie în alegeri, pe ultima sută de metri. Astfel că Nicolae Dancu este din nou primar, cu 708 voturi din cele 737 exprimate, 29 fiind anulate. În localitate erau înscriși pe listele electorale 1.533 de alegători.

Din Consiliul Local Păuca vor face parte 3 partide: PNL, partidul lui Dancu (69%), PSD (12%) și Pro România (8,99%).

Întrebat dacă va mai candida din nou, în 2028, Dancu nu exclude această posibilitate.

”Cred că e prea devreme să iau o hotărâre. Depinde de sănătate, în primul rând. Să terminăm mandatul, să fim sănătoși, să încheiem proiectele și să vedem ce provocări mai sunt pentru un nou mandat. Mai cu seamă de forma fizică ține asta, de sănătatea trupească și sufletească. Vârsta nu ar fi foarte înaintată nici peste 4 ani, în toamnă împlinesc 64 de ani. Dar, repet, e devreme să spun sau să iau o decizie. Totul depiunde de cum ne simțim și cum realizăm proiectele și ce proiecte interesante vor fi, dacă electoratul mai are încredere în mine. Vedem”, a declarat Dancu pentru Turnul Sfatului.

Citește și:

Rezultatele finale ale alegerilor din municipiul Sibiu. Contestații pentru reluarea alegerilor: „Voturile nu au fost numărate corect, sondajele arătau că partidul avea mai mult”

Primar din 1992

Nicolae Dancu este unul dintre cei mai longevivi primari din țară și deține recordul de cel mai vechi primar din județ.

Și la alegerile din 2020 a avut 100% din voturile exprimate. Asta, pentru că nu a avut contracandidat.

”Da, candidez pentru un nou mandat. Am avut mandate grele, să nu mai merg mai departe acum, când e mai ușor?”, spunea primarul pentru Turnul Sfatului, la finalul anului trecut.

Dancu susține că Păuca va fi mai ușor de administrat acum, când marile proiecte sunt încheiate. ”Mi-ar fi puțin ciudă să las totul acum, când aproape totul merge bine, când mai sunt o mulțime de proiecte aproape de finalizare. M-am chinuit atât până acum și să las pe altul să taie panglica?”, spunea primarul.

”La Păuca, chiar dacă avem venituri limitate, am reușit să atragem peste 25 de milioane de euro și alte milioane de euro urmează să ajungă în comunitate pentru bunăstarea locuitorilor din Păuca, Presaca, Bogatu Român și Broșteni. Însă toate aceste proiecte nu ar fi fost posibile fără echipa primăriei și fără susținerea locuitorilor comunei, iar, pe această cale, le mulțumesc tuturor”, spunea primarul comunei Păuca, Niculae Dancu.

Păuca, localitatea cu cei mai longevivi locuitori. ”Eu cred că este mai sănătoasă zona. Așa se zice, cel puțin”

3,90% din populația comunei Păuca e compusă din persoane de peste 85 de ani, conform datelor recensământului încheiat în 2022, și este cel mai mare procent din județ, preluate de Turnul Sfatului. Primarul și preotul de aici nu-și pot explica motivul pentru care este un procent atât de mare, comparativ cu restul județului și sugerează că activitatea fizică, mâncarea bună și aerul curat contribuie la sănătatea oamenilor de aici.

Procentul populației de peste 85 de ani la nivelul județului este de 1,5%, iar în 13 localități procentul este de sub 1%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

”Să știți că am cerut și eu date, am vrut să vedem câte persoane sunt peste 90 de ani, la noi în comună și am fost și eu surprins. M-am gândit că în 12 și 13 august, de zilele comunei, să fac un eveniment și pentru seniori. M-a surprins numărul mare al celor peste 90 de ani. Eu cred că este mai sănătoasă zona. Așa se zice, cel puțin”, spune Nicolae Dancu.

”E un medic neurochirurg din Pitești care și-a cumpărat o casă în Presaca pe considerentul că el a văzut nu știu în ce statistici, s-a uitat și a aflat că aerul cel mai curat din zona Sibiului este aici și a decis să cumpere casa. Nu contest veridicitatea datelor, nu știu de unde le are, dar mă bucur că asta l-a determinat să se așeze la noi în sat”, a continuat primarul.

Preotul Lucian-Toma Luca, de la biserica „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Păuca nu e de mulți ani în localitate, însă spune și el că a observat că sunt în localitate foarte multe persoane în vârstă.

”Dumnezeu rânduiește lucrurile, nu putem cunoaște. Eu nu sunt de mult în comună, dar sunt chiar bucuros că văd familii cu foarte mulți copii, 7, 9, 11 copii.

E o femeie de 96 de ani care citește în Biblie fără ochelari. Nu-i dați 96 de ani, gătește, face tot prin casă.

Nu-i cunosc pe toți oamenii din comună, dar sunt sași și alți oameni de altă credință și sunt și ei mulți în vârstă. Nu știu de ce sunt atât de longevivi, dar muncesc foarte mult. Mișcarea și munca pot fi un motiv. Sunt bătrâni peste 80 de ani care nu se pot lăsa de muncă. Spun că dacă lasă munca, au impresia că vor cădea la pat, bolnavi.

E mult teren aici, la noi, și se lucrează tot, indiferent de vârstă. Cred că mișcarea, munca, alimentația sănătoasă, toate acestea contribuie la o comunitate longevivă. Sunt activi.

Și credința îi ține. Nu m-am gândit că sunt oameni care scriu psalmi, sunt în consiliul parohial”, explica preotul Toma, în octombrie, anul trecut.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Exceptia se datoreaza faptului ca nu face parte din clubul primarilor spagari cu multiple mandate ce au fugit ca sobolanii in barcile noilor castigatori.
Raspunde

Modificati titlul :)

Acum 1 lună

Si eventual si linkul :)

Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Omul sfințește locul iar cel ce stie. sa respecte si sa iubeasca cu adevarat oamenii va primi înapoi și iubire și respect! Felicitări unui om deosebit! Felicitări unui primar vrednic care a reușit sa facă din comuna Pauca o localitate de rang înalt. A făcut pentru Pauca o localitate frumoasa ce merita văzută. Cred ca localnicii nici nu au indraznit sa viseze ca peste ani comuna lor va fi un exemplu de urmat. Utilități, scoli SMART, drumuri, etc., o primărie functionala manageriata de un primar destoinic pentru oamenii pământului natal. Cunosc pe acest OM DE 40 de ani. Cunosc familia! Știu ca tot ce a făcut și ce va face va fi numai pentru oameni. Dacă am avea asemenea oameni în fruntea tarii, în Parlamentul României cu siguranță ne ar fi mai bine tuturor. Apreciați și respectați valorile si nu mai aruncati cu noroi in cei ce stiu sa va faca viata mai frumoasa si mai buna. Respectați și veți Respectați. Felicitări domnule primar, va doresc multă sănătate și putere de munca. Despre dumneavoastră vor vorbi și generațiile următoare. Sunteți un exemplu de OM și o frumusețe de suflet. Mult succes pe mai departe și ma bucur enorm ca unii oameni chiar au reușit sa lase ceva în urma lor. Felicitări și tot binele din lume!
Raspunde

Obiectiv

Acum 1 lună

Toate realizările se fac cu sacrificii!Adesea în biroul primarului lumina e aprinsă și după ora 22 dar mulți candidați nu iau în calcul și aceste aspecte...
Raspunde

Nicolae Tarcea

Acum 1 lună

Felicitari domnule Nicolae Dancu. Imi place zona Pauca si-mi plac oamenii din zona. Comuna Pauca s-a modernizat foarte mult . Atat in satul de resedinta Pauca cat si in satele apartinatoare sunt create conditii de trai asemanatoare cu cele de la oras :drumuri asfaltate, apa potabila la robinet, canalizare, gaz, scoli modernizate etc. Pacat ca zona fiind amplasata departe de oras se depopuleaza.
Raspunde

L

Acum 1 lună

Unitatea de monolit PCR, cata prostie, orice schimbare este evolutie, fiecare care isi doreste sa fie Primar ar trebuii sa se limiteze la un mandat si atat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus