Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
11°C

Primarul Astrid Fodor: Lucrările pentru lărgirea Căii Șurii Mari ar putea începe în toamnă

Primarul Astrid Fodor: Lucrările pentru lărgirea Căii Șurii Mari ar putea începe în toamnă

Prezent la inaugurarea magazinului Selgros, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a anunțat că dacă procedurile decurg conform planului, în toamnă ar putea începe lucrările de modernizare și lărgire a Căii Șurii Mari.

Astrid Fodor a vorbit despre acest proiect porind de la investiția Selgros, care a oferit o porțiune de teren și a amenajat noul sens giratoriu prin care se face accesul în parcare. Totodată, Selgros a lăsat spațiu pentru creare unei piste de biclete care va trece prin fața magazinului.

”Va fi mai greu cu circulația în zonă. Știu problemele care sunt aici. Dacă reușim să parcurgem toate procedurile, din toamnă începem lucrările. Sper că vom putea extinde și podul la trei benzi de circulație și atunci accesul va fi mai simplu”, a declarat Astrid Fodor, la deschiderea oficială a noului centru comercial.

Geiger constructor

Proiectul de lărgire la trei și patru benzi a Căii Șurii Mari va fi finanțat parțial din fonduri europene nerambursabile. În cadrul proiectului, estimat la peste 41 de milioane de lei, vor fi tăiați peste 100 de copaci, despre care Primăria spune că sunt bolnavi, iar documentația incipientă prevede și betonarea unei porțiuni din pârâul Hamba.

Contractul de proiectare și execuție a fost semnat cu Geiger Transilvania SRL & GG Tehnic Proiect SRL. Conform caietului de sarcini, proiectarea trebuie realizată în decurs de patru luni, iar execuția lucrărilor ar urma finalizată în termen de șase luni de la emiterea ordinului de începere. Ultima lună este alocată recepție la terminarea lucrărilor.

Fără bandă reversibilă, mai puțin spațiu verde

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) elaborată pentru acest proiect a scos la iveală faptul că reprezentanții administrației locale au avut de ales între mai multe scenarii.

Unul dintre acestea propunea ca întreaga Cale a Șurii Mari să aibă trei benzi de circulație, cea mediană fiind propusă cu sens reversibil de circulație, reglementată prin semafoare (dimineața să se circule înspre oraș, iar după-amiaza, invers).

Scenariul – care ar fi lăsat mai mult spațiu disponibil pentru verdeață, dar și pentru traficul pietonal și velo – nu a fost acceptat de administrația locală, care a decis în schimb varianta cu patru benzi de circulație, mai puțin în zona de vizavi de Târgul Obor. Aici, circulația pe sensul de intrare în oraș se va restrânge la o singură bandă pentru a permite amenajarea a aproximativ 57 de locuri de parcare.

Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Sibiu au arătat că soluția adoptată la faza DALI s-ar putea modifica în funcție de proiectul de modernizare a viaductului de la Gara Mică. Aici, Primăria are în vedere să renunțe la trotuare, pentru a crea trei benzi de circulație pe viaduct, traficul pietonal și velo urmând să se desfășoare pe sub pod.

„Traficul rutier poate fi îmbunătățit în funcție de soluția tehnică adoptată în proiectul de modernizare a viaductului Gara Mică, care se află în prezent în etapa de elaborare DALI și proiect tehnic. În orice moment, soluția aleasă în cadrul proiectului „Modernizarea Căii Șurii Mari” poate fi reconfigurată în sensul de a avea o bandă reversibilă, fără modificări structurale, doar prin marcaje, daca soluția tehnică ce va fi adoptată pentru Viaductul Gara Mică o va permite”, arătatu reprezentanții Primăriei Sibiu într-o replică transmisă redacției Turnul Sfatului.

Citește și:

Peste 100 de copaci de pe Calea Șurii Mari vor fi tăiați, iar pârâul Hamba va fi betonat. Studiul de circulație arată că ambuteiajele vor persista și după acest proiect

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Sibiu.Adrian

Acum 1 lună

Sa atribui lucrari de infrastructura unei firme precum Geiger, asta inseamna sa fi impotriva sibineilor si sa risipesti banul public, dupa ce le-a luat un an si jumatate sa faca podul peste Cibin, acum au inceput sa sa macine trotuarele, Strada Luptei portiune dinte aleea Genistilor si si Milea dupa doar sase luni a puscat toata strada, este plina de petece,mai votati FDGR si Fodor si asa v-a arata orasul si dupa de acum incolo, un oras care stagneaza si in care nu se face nimic serios, Fodor nu este primarul Sibiului este primarul unor cercuri de interese, sa vina cineva sa ma contrazica pentru ca nu am dreptate, Fodor,Turcan,Iohannis,PNL,FDGR si-au bagat ghiarele in orasul asta si nu il mai lasa si principalii vinovati sunt cei care au votat-o pe Fodor.
Raspunde

Mihai

Acum 1 lună

Dar de ce îngustat pentru parcare?! Piața Obor dacă nu mă înșel o aveți în administrație prin Piețe SA. Micșorați piața, modernizați și o bucată din teren faceți o parcare generoasă. Câte facultăți vă trebuie ca să realizați cum să amenajați orașul ăsta în mod practic, să fie și functional?!?
Raspunde

Ghita

Acum 1 lună

Departe de puterea de pricepere a primariei , incepeti un proiect si nu stiti ce vreti ! O singura strangulare ...apoi puteti face cate benzi vreti . Nu aveti arhitect ,gandire etc. si voi (pe banii nostri ) consultati copacii ,care culmea se imbolnavesc acolo unde aveti voi nevoie .Reduceti spatiul verde Terezianul are un parc de cativa metri si ala impartit cu cainii . Bătrani in carje ,copii, mamici cu carucioare să mearga in Gusterland ,doar primaria gandeste ! Gandeste la prietenul lor care va incepe proiectul "bloc in bloc" in zona Flaro, Independenta , Libertatea, Amylon iar sutele de masini (suplimentare ) vor fi trecute viaductul de primarie ... Adio calitate aer,zona verde/locuitor, sanatate locuitori ,dispensare medicale,locuri de joaca ,relaxare,etc. cei din ultima ultima ...aproba ! Ce-ar fi să NU ne mai videti gogosi , sa-i produceti...pote si ...hencles !
Raspunde

Leonard

Acum 3 săptămâni

Piața Obor trebuie desființată . Aici mă refer la Târg și anexele principale . De ce nu faceți un târg de genul dincolo de Calea Ferată în Cartierul Ștrand în zona Belvedere la o distanță cât mai mare de Sibiu.. Piața Cibin și Piața Obor , toate Piețele din Sibiu arată JALNIC .. Sibiu Municipiu European .. O rușine de Municipiu cu străzi și trotuare NEASFALTATE toate în petece. Tot trec zilnic prin Cartierul Lazaret și vis a vis de Hotel Hermann's mai exact Strada Macaralei lângă trecerea de pietoni la giratoriu trotuar spart și NEASFALTAT cred că este o lună de zile de când este neasfaltat iar ploile din ultima vreme au făcut că apa să se infiltreze în pietrișul acela.. Unde este Dna Primar Fodor ? A plecat în Germania ? Se mai întoarce ? Nu se mai întoarce ! Știe cineva ce se întâmplă? Mai este PMS ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus