Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Gusterita sat frumos! Pe bicicleta

La aproape două săptămâni de la lansarea noilor trasee de cicloturism din Gușterița am luat bicicleta și am plecat să descopăr frumusețile de la marginea Sibiului. N-am prea avut ce vedea, însă am descoperit un proiect frumos.
Din Piața Mare până în fața Bisericii fortificate din Gușterița am făcut 12 minute pe ceas cu bicicleta. Piste special amenajate sunt doar până înspre noul tribunal, iar odată trecut pe sub centura ocolitoare am parcurs valurile Dunării, atât de peticit este asfaltul pe Calea Gușteriției. Odată ajuns parcă am intrat în altă lume. Nu exagerez cu nimic dacă spun că acest cartier al Sibiului poate rivaliza oricând cu un sat mai răsărit din județ. Biserica fortificată are frumuseața și trecutul ei, este fără doar și poate un obiectiv turistic, însă este izolată de drumuri de pământ și mocirlă. De aici pornesc cele trei trasee de cicloturim lansate la începutul acestei luni. Fiind în timpul săptămânii l-am ales pe cel mai scurt, de doar cinci kilometri. Am parcurs doar câteva sute de metri și m-am convins că Gușterița este o așezare rurală pitorească, cu frumuseți aparte. Locuitorii ei au îndeletniciri specifice, precum culesul cucuruzului sau păscutul animalelor. Dacă Ghiță Ciobanul este celebru în toată țara eu nu cred că jignesc pe nimeni spunând că am întâlnit ciobani și paznici de turme de vaci. Plus un nene cu calul. Cât privește traseul de bicicletă, acesta nu este deloc ușor. Fără un mountainbike nu ai ce căuta pe acolo, iar în cea mai mare parte trebuie să străbați urme de tractoare și bălți cât drumul de late. Prima parte a traseului este predominată de gunoaiele aruncate pe marginea uliței de localnici. Cu cât te depărtezi de oraș cu atât locurile și peisajele devin mai atrăgătoare și mai sălbatice. Punctul culminant a fost dat de doi fazani care au zburat de la câțiva metri de mine, dintr-un tufiș. 
 
Ce spun profesioniștii
 
La întoarcere am ținut să aflu și părerea celor care au amenajat pista, așacă am luat legătura cu Mihai Proca, președintele Asociației Tură în Natură. ”Cele trei trasee de bicicletă identificate de membrii asociației oferă celor care practică cicloturismul, atât avansați cât și începători, posibilitatea de a descoperi locuri noi cu elemente naturale, culturale și istorice deosebite aflate la o aruncătură de băț de Sibiu. Traseele sunt de nivel mediu de dificultate și au lungimi diferite, după cum urmează: traseul 1 are 5 km, al doilea si al treilea traseu au fiecare cate 15 kilometri. Traseele pot fi parcurse de orice iubitor al cicloturismului, tânăr sau în vârstă, indiferent de nivelul de pregătire fizică. Obligatoriu este însă ca cei care se aventurează pe aceste trasee să folosească un mountainbike și să poarte obligatoriu cască de protecție. O altă recomandare este ca cei care parcurg aceste trasee să fie întotdeauna atenți la elementele naturale din jurul lor. Vor fi plăcut surprinși să observe în orice anotimp o multitudine de păsări deosebite, animale specifice pădurilor de foioase, iepuri, vulpi și căprioare, iar în sezonul cald pajiștile parcurse de traseu sunt pline de flori, fluturi și alte insecte viu colorate”, a transmis Mihai Proca.
Concluzia este una simplă: Gușterița este un cartier rămas mult în urma Sibiului iar fără un proiect precum ”Gușterița Turistică” - finanțat de Primăria Sibiu și implementat de Biserica Evanghelică Sibiu, alături de parteneri săi Asociația Tură în Natură, Asociația PeDale și SKV - ar rămâne și mai mult în urmă. ”Gușterița Turistică” include și amenajarea traseelor de cicloturism și orice proiect legat de Gușyerița reprezintă un mare pas înainte pentru această zonă. Chiar dacă drumul este anevoios la început.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

biciclist

Acum 10 ani

Am tras ieri adica Duminica 27.10 o tura pina sus la statia meteo urcind pe stada Malinului .criminal astr ..si mai departe pe o poteca si mai criminala.Frara mountin bike si pinioane mari pt urcare n ufaci decit sa imipgi la bita .Dar merita e frumos .Avem cu ce ne mindrri ca sibieni.Ar mai fi multre de facut in oras dar nu va plingeti sint multi care ne invidiaza pt ceea ce sintm si unde sintem! Uitati-ba Mitici(Bucuresteni) ,care ar vrea sa se dea pe bicicleta si n au ubde .Trebuie mai nou sa inchide strazi sa poata sa merga cu bicicleta .Asa ca sibieni circoatasi ..numai fiti rautaciusi..ca alti doar viseaza la ce avem noi asa ca.... No more coments...
Raspunde

@1

Acum 10 ani

E bun și sănătos mersul pe biclă dar și mai bine ar fi dacă ai pune nițel mâna pe gramatică pt că ești catastrofă,pe mine mă doare deja capul citind postarea ta ,în rest...toate cele bune.
Raspunde

biciclist

Acum 10 ani

Daca scriam altfel domnule lingvist adica gramatical ..ce mai aveai de zis si obiectat ??! !!
Raspunde

pieton

Acum 10 ani

La cata scoala ai, mai departe de bicicleta nu o sa avansezi.
Raspunde

@4

Acum 10 ani

Ba da ,avansează poate la stadiul de trotinetă ...și va fi chiar mișto să colinde coclaurile Gușteriței pe trotinetă..ha ha!
Raspunde

cata

Acum 10 ani

... după ploaie sunt numai găuri de copite de oi, câinii se dau la tine şi chiar muşcă, e mizerie multă, dar e fain.
Raspunde

brrrrrrrrrrrr

Acum 10 ani

tare pozele....sunt din congo sau burkina faso?
Raspunde

briza

Acum 10 ani

Uite asa pe bicicleta ati descoperit viata rurala de la Sibiu.Dar daca aveti curiozitatea a va plimba pe multe strazi din oras, veti gasi aceasi natura vie cu santuri, noroi, pietre si gunoaie, Gusterita este cartier al Sibiului, atata ca a cam fost uitat de primarie.... Pentru brrrrrrr... nu Burkina Faso sau Congo ci pur si simplu SIBIU 2013....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus