Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Afla ce poti sa faci in acest weekend in Sibiu

Sfârşitul de săptămână aduce multe evenimente, dar mai ales festivaluri de film.

Totuşi, pentru cei care nu se încadrează la categoria „cinefili” şi preferă sportul, vineri se dă startul la Cupa municipiului Sibiu” la sărituri în apă, care va ţine trei zile. Concursul internațional de sărituri în apă pentru juniori este organizat de CSM Sibiu în colaborare tehnică cu Federația Română de Pentatlon Modern. Evenimentul are loc pe parcursul a trei zile cu probe specifice săriturilor în apă, atât trambulina cât și platformă, la diferite categorii de vârstă: juniori I, juniori II, juniori III.

De joi până duminică, tot la Sibiu, are loc Târgul Naţional de Carte şi Revistă Religioasă. La Biblioteca ASTRA, Asociaţia Scriptus şi Mitropolia Ardealului aduc ultimele publicaţii religioase pentru cei interesaţi. Startul va vizionat filme îl dă EducaTIFF, care aduce în faţa sibienilor, până în 15 noiembrie, cele mai diverse producţii.

La librăria Humanitas din Sibiu, cei mai tineri cinefili, dar și însoțitorii lor, vor avea parte de un program de proiecții special alese pe categorii de vârstă (clasele II - VIII).

„Inițiat în 2009 în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, EducaTIFF urmărește să reaprindă pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru cea de-a șaptea artă. Pe lângă filme, programul cuprinde și o serie de acțiuni și evenimente menite să le dezvolte celor mici spiritul critic și cultura cinematografică. Pe termen lung, scopul proiectului este acela de a dezvolta o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media”, spun organizatorii.

Tot în 1 noiembrie, de la ora 13:00, în sala de expoziţii a Casei Artelor, se va desfăşura etapa finală a proiectului educaţional „Obiect şi poveste. Teatru de umbre la Muzeul ASTRA”.

Lansarea publicaţiei şi a DVD-ului ce poartă titlul proiectului, reprezintă etapa finală a unui demers ce a avut drept scop valorificarea patrimoniului material şi imaterial al Muzeului ASTRA, printr-un program de educaţie muzeală menit să dezvăluie tinerei generaţii tezaurul civilizaţiei şi spiritualităţii tradiţionale.

Timp de trei zile şi Festival Filmului Francez poposeşte la Sibiu. Festivalul este un proiect al Institutului European pentru Itinerare Culturale şi al Lectoratului Francez din Sibiu în parteneriat Teatrul Gong. Vor fi prezentate filmele “Couleur de peau: Miel" / ”Culoarea pielii: Miere”, “La vie d'Adele" şi “Le Temps de l'aventure" / ”Vremea aventurilor”.

Proiecţiile au subtitrare în limba română, iar preţul unui bilet este de 5 lei.

Centrul Cultural Latino-American din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu organizează, în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie 2013, Săptămâna Filmului Latino- American. Evenimentul se va desfășura în Aula Magna a Facultății de Drept și constă în rularea unor filme artistice puse la dispoziție de Ambasadele Americii Latine la București, în fiecare seară de la ora 18.00.

Festivalul International de Film NexT aduce şi el o selecţie de 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, care promit să ofere o seară memorabilă publicului sibian.

Proiecţia va avea loc în 1 noiembrie, la Hotel Ramada Sibiu – Sala Hera, cu începere de la ora 20:00. Preţul unui bilet este de 17 lei.

Sibiu Dans Festival aduce în 1 noiembrie pe scena sibiană opt genuri de dans, de la modern, până la dans clasic, contemporan, show-revue, jazz-dance, street-dance, caracter şi show dans sportiv. Sibiu Dans este un proiect care înlesneşte schimbul cultural şi de experienţă artistică între tineri dansatori din ţară şi străinătate prin organizarea unui festival - concurs internaţional de dans dedicat atât formaţiilor studenţeşti de amatori, cât şi pentru viitorii profeşionişti.

„Spectacolele ce vor fi prezentate în afara concursului sunt susţinute de companii de dans din ce aparţin universităţilor care au facultăţi de coregrafie şi caselor de cultură ale studenţilor. Coregrafi cunoscuţi din ţară şi străinătate vor organiza o serie de ateliere de dans şi improvizaţie scenică la Casa de Cultură a Studenţilor”, spun organizatorii.

Pentru cei care vor să se relaxeze la teatru, vineri de la ora 19:00, pot vedea la Teatrul „Radu Stanca”, spectacolul „O poveste japoneză”, dupa o piesa originala de Chikamatsu Monzaemon, iar sâmbătă şi duminică, de la aceeaşi oră ”Îmi place cum miroşi!”.

”Îmi place cum miroşi!” este o comedie spumoasa în trei acte după un text de Neil Simon, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi şi scenarişti americani. Textul pus în scena la Sibiu se concentrează în jurul a trei protagonisti: Andy Hobart (Adrian Matioc), Norman Cornell (Ciprian Scurtea) şi Sophie Rauschmeyer (Ofelia Popii). Povestea celor trei este fixată undeva în San Francisco, în anii ‘60, şi se desfăşoară în jurul unui triunghi amoros.

Andy şi Norman sunt doi tineri cu ideologii radicale, care împart acelaşi apartament, ce serveşte şi drept sediu pentru mica lor afacere, redacţia ziarului Prăbuşirea. Sophie este o fostă înotatoare olimpică, susţinatoare a politicii americane, care se muta în apartamentul de lânga cei doi. Norman se îndragosteşte la prima vedere, dar Sophie nu îi împartaşeşte sentimentele. Având în vedere obsesia lui Norman pentru Sophie, Andy se hotăraşte să o angajeze doar pentru a-l determina pe acesta să scrie în continuare pentru ziar. În momentul în care Sophie se îndragosteşte de Andy, ziarul şi prietenia dintre cei doi colegi sunt puse în pericol.

Ineditul producţiei de la Sibiu îl constituie aducerea pe scena a celui de-al patrulea personaj, locotenentul Burt Fenneman (Cristian Stanca), logodnicul lui Sophie, care în textul original este doar amintit într-un schimb de replici.

Nici cei mici nu sunt uitaţi în acest weekend, iar duminică, de la ora 11:00, la Teatrul Gong se va juca Cipollino. Piesa are ca personaj central o ceapă, care este un baiat care a decis să plece în lume să îşi caute norocul. Spectacolul este o comedie socială pentru copii, un exerciţiu suprarealist, care prezintă realitatea în imagini ce provoacă o serie infinită de reacţii în lanţ, antrenând fantezia şi inconştientul la care mintea însăşi nu asistă pasiv, ci intervine continuu pentru a accepta şi a respinge.

Şi Balul Tinerilor Artiști, proiect care a ajuns la a patra etapă, se va desfăşura în acest weekend şi va aduce în faţa sibienilor o expoziţie de artă comtemporană. Proiectul este conceput ca o platformă culturală care permite artiștilor implicați să interacționeze între ei, să relaționeze cu tinerele generații de artiști, cu publicul lor și, în faza finală, cu mediul de afaceri din Sibiu.

„Proiectul se desfășoară în perioada 1 octombrie – 14 noiembrie în cinci etape. Prima etapă, deja încheiată, constă în realizarea unei platforme online prin intermediul căreia publicul poate cunoaște tinerii artiști sibieni. În a doua etapă se asigură un spațiu de rezidență artiștilor pentru a le oferi ocazia să relaționeze și să găsească împreună soluții pentru dezvoltarea comunității artistice locale. În cea de-a treia etapa a proiectului, prin intermediul unor ateliere experimentale, publicul direct interesat are prilejul să interacționeze cu artiștii, să învețe de la ei și din experiențele lor creative. În a patra etapă expoziția este deschisă spre vizitare și, în fine, etapa finală, un bal, cu scopul de a facilita întâlnirea dintre artiști și oamenii de afaceri sibieni”, spun organizatorii.

13 artiști sibieni vor expune în perioada 1 – 14 noiembrie, la Centrul Cultural Habitus din Piața Mică. Expoziția va fi deschisă zilnic în intervalul 10:00 – 18:00.

Concertul sfârşitului de săptămână îl oferă băieţii de la Bere Gratis, care vor cpncerta vineri, de la ora 20:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. În perioada 24 octombrie – 2 noiembrie trupa Bere Gratis desfașoară turneul aniversar “Două inimi – Bere Gratis 15 ani“.

„Trupa va interpreta piese compuse în cei 15 ani de existență, totul într-un spectacol deosebit de sunet și lumini, special realizat pentru acest turneu”, spun organizatorii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus