Sibiul este un oraș care oferă mult teatru, teatru de calitate și sibienii s-au obișnuit să meargă din când în când la un spectacol. Pe lângă teatrul de stat, mai există o trupă care promovează teatrul independent, jucând în spații mai puțin convenținale și chiar oferă și teatru de cafenea – Asociația de Tineret Become. Diferența între actorul angajat la un teatru de stat și actorul indepenent e destul de vagă pentru pubic, dar foarte clară pentru actor. Puțini știu că actorul care le oferă o oră de relaxare într-o seară de sâmbătă, muncește poate ziua într-un call center, care să îi permită să își ”întrețină” pasiunea de a juca. În Sibiu teatrul independent e la început, dar actorii spun că ușorul conservatorism al sibienilor începe să de dilueze, iar oamenii încep să se obșnuiesc cu faptul că trebuie să plătească bilet pentru a ajuta artistul să-și plătească la rândul lui facturile.
”E greu deocamdată să trăiești doar din teatrul independent”
De ce aleg actorii teatrul independent? Pentru că, spun ei, nu ești constrâns să faci compromisuri și în al doilea rând e mic numărul teatrelor care fac angajari, așa că la finalul facultății mulți se trezesc cu o diplomă și nici o prspectivă de angajare. ”Dorința pleacă din interior, din pasiunea nebuna pentru artă. În teatrul independent spui lucrurilor pe nume, cu atât mai mult în zona teatrului de cafenea, unde folosești mult umor. Lumea când merge la teatru de cafenea nu așteaptă să se joace o dramă. Este o zonă care îți dă un plus de libertate, un spațiu care îți permite să implici și publicul. Mulți actori titrați condamnă zona teatrului de cafenea, dar dacă îți faci treaba riguros, nu în sensul unor show-uri gen Vacanța Mare, atunci e altceva. Banii sunt foarte puțini, mai câștigi din când în când un bănuț, dar e greu deocamdată să trăiești doar din teatrul independent la Sibiu. Câțiva dintre actorii din trupă fac și colaborări, ca și mine, ați sunt și angajați pe la câte un teatru sau au un job care le asigură un venit lunar. De exemplu un coleg de al meu lucrează într-un call center, are program în schimburi. Când lucrează ziua, facem repetiții seara sau noaptea, ne pliem după el, pentru că așa e normal să ne înțelegem reciproc și să înțelegem sacrificiul fiecăruia pentru teatrul independent”, spun Cătălin Grigoraș, actor și directorul trupei Become.
În trupa sibiană sunt zece actori, șapte băieți și trei fete, cărora li se alătură în spectacole actori din toată țara. Cei mai mulți sunt tineri care aleg să facă sacrificii de dragul teatrului și sunt răsplătiți, nu cu 700 lei cât e salariul unui actor debutant într-un teatru de stat, ci pentru cele două minute de aplauze de la sfârșitul spectacolului, care ”arată că omului îi place ceea ce a văzut și apreciază munca noastră”. ”Unii sunt incâtați de ideea teatrului indepenent, vor adrenalină și fac tot posibilul să joace, alții se bucură că au avut șansa să încerce și încet, încet se retrag. Produsul teatral care iese este foarte important, nu mai contează cum ai făcut repetițiile, ce e mers greu sau prost în săptămânile anterioare, când ești în fața publicului și spectacolul este reușit, restul nu mai contează”, mai spune Cătălin Grigoraș.
Bani puțini, pasiune multă
Asociaţia a fost înfiinţată în urmă cu trei ani de Cătălin și pritenii săi Radu Nechifor şi Cristina Roşu, cu scopul de a oferi o formă de sprijinul tinerilor artişti.
De atunci oamenii joacă pe la festivaluri, în cafenele, în săli micuțe, dar mereu pline și planul de a împămnteni teatrul independent la Sibiu continuă. ”Da, poți să trăiești din teatrul independent în București sau în Chicago de exemplu, însă aici deocamdată nu. Acest lucru nu mă întristează, pentru că eu cred cu tărie că lucrurile se pot schimba în Sibiu, că publicul o să ajungă să vrea să plătească un bilet pentru o piesă bună, căci actorii din asta trăiesc, din banii strânși din vânzarea biletelor. În toată nebunia asta a noastră de a face teatru independent există o motivație extraordiară. Categoric fără ea nu poți să faci nimic. Fără ea te-ai zbate să te angajezi la un teatru de stat sau ai termina facutatea și ai face o meserie care nu are nicio legătură cu teatrul. Am avut ocazia să plec, dar am ales să rămân aici, pentru că Sibiul are un puls aparte, este un oraș în care eu cred”, mai spune actorul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Vacanța Mare , Radu Nechifor , Tineret Become , Cătălin Grigoraş , În Sibiu , Cristina Roșu
Vizualizari: 449
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
Sibianul
Acum 3 ore
DEWALD
Acum 3 ore
Sile dieselarul
Acum 3 ore
Dfhdfh