Duminică,
25.07.2021
Parțial Noros
Acum
25°C

Cum ”merge” Spitalul din Agnita

Spitalul Orăşenesc Agnita a scăpat de desființare în 2011, iar de atunci funcționează ”într-un ritm destul de bun și nu ne plângem, căci cu perseverență se vor mai face multe la Agnita”, susține conducerea. Spre deosebire de alte spitale, la Agnita, de la cel mai tânăr doctor, până la manager, oamenii stau de vorbă cu cine le trece pragul și mai ales au învățat să nu se plângă. Sunt probleme ca peste tot, spun ei, dar unitatea spitalicească are aproape toate posturile ocupate, un număr satisfăcător de paturi și pacienții tratați aici nu trebuie să vină cu punga de medicamente de acasă.  

”Ne descurcăm cu ce avem”

Spitalul Orășenesc Agnita este un spital de tip general, înființat în 1950, situat la o distanta de 60 km de Sibiu. Spitalul deservește populația orașului și alte nouă comune arondate, peste 25.000 locuitori.
”Când a fost cu desfiinţarea s-a mobilizat lumea, că dacă desfiinţau spitalul ce făceau cei peste 25.000 de oameni pe care îi deservim? Merg la Sibiu? Unii da, dar puţină lume ştie cât de necăjiţi sunt oamenii pe aici, nu au maşini, nu au posibilităţi. Din punct de vedere al personalului, noi avem aproape toate posturile ocupate, nu avem datorii, iar pacienţii noştri nu plătesc medicamentele pe durata spitalizării. Am apelat şi la Consiliul Local, ne-au ajutat şi de la Consiliul Judeţean, au fost deschişi la solicitările noastre de fiecare dată. Ştiţi cum e? Când conduci un spital îți lași orgoliul acasă și înveți să bați la uși în numele pacienților”, povestește Iosif  Nicolae Prișcă, managerul Spitalului Orășenesc Agnita.
Spitalul Orăşenesc Agnita funcţionează cu o structură actuală de 48 de paturi. În 2012, au fost externaţi peste 3.000 de bolnavi, consultaţi în ambulatoriu aproximativ  8.000 de pacienţi, iar în Camera de primiri urgenţe au fost înregistrate 4.550 de consultaţii.

50 de pacienți zilnic

Medicii se plimbă prin saloane și s-au obișnuit să stea de vorbă cu fiecare pacient. ”E o comunitate mică, trebuie să îi explici omului pe înțelesul lui și să îl încurajezi”, iar dacă pe o secția lipsesc aparte pacienții sunt trimiși la Sibiu. Medicii vorbesc cu nemulțumire despre ”sistemul de asigurări care nu susține suficient pacientul, mai ales într-o comunitate în care oameni sunt săraci, dar au dreptul la aceleași tratamente ca în orice alt loc din țară”.
”Dacă e să vorbim de numărul de pacienţi înregistrat în Urgenţe, într-o zi, acesta variază, de la 10 la 50. Ar trebui organizat sistemul în aşa fel încât să poţi asigura pacientului un serviciu medical corect în orice spital din ţara aceasta. Oamenii merită mai mult. Eu nu vorbesc ca medic, ci ca om, ca cetăţean când spun că dacă omul plăteşte contribuţie la Sănătatea, ar trebui să beneficieze de servicii medicale fără să plătească. Eu înainte dacă aveam un pacient şi doream să îl duc să îi completez tratamentul într-un spital din Cluj sau din Sibiu, puteam să o fac, CNS Sibiu îi deconta pacientului serviciile. Acum nu se mai poate şi omul este nevoit să renunţe dacă nu are bani. Deci ne mobilizăm, muncim toţi cum ştim mai bine, dar ca medic adevărul e că faci mult mai puţine decât ţi-ai dori să faci în 2013”, spune dr. Barza Marius – medic primar chirurgie generală.
Deși e departe de Sibiu și nu se compară ca dotare cu Spitalul Județean Sibiu, managerul Iosif  Prișcă spune că medicii aleg să vină la Agnita, iar până acum a reușit să acopere toate posturile rămase vacante.
”Medicii care ajung sau sunt deja la noi sunt oameni motivaţi de pasiune în primul rând. Când ne-a plecat medicul pediatru am căutat până am găsit un medic care să-l înlocuiască. Apoi la Ginecologie la fel, am mers la facultate, am vorbit cu mai mulţi medici, până l-am găsit pe cel potrivit, care să îşi dorească să vină aici şi să ajute. Deci oamenii vin la noi și încearcă să facă treabă bună la Agnita”, mai spune managerul.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus