Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
3°C

Un alt fel de eveniment: (re)construirea latinitatii, la Sibiu

În vremuri în care marile subiecte de discuție par a fi ocolite în favoarea derizoriului facil, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și-a asumat rolul de a reuni zeci de specialiști din nouă țări în jurul unei singure teme: latinitatea.

Sub titlul ”(Re)construind latinitatea: identități naționale și transnaționale ale culturilor romanice. Abordări interdisciplinare și transdisciplinare”, conferința internațională a fost organizată la Sibiu la finele săptămânii trecute, la inițiativa Serviciului de relații internaționale și programe comunitare din cadrul ULBS. Au răspuns acestei inițiative peste 80 de specialiști de prestigiu din universități situate în Franța, Spania, Italia, Brazilia, Portugalia, Elveția, Camerun, Republica Moldova. Alături de aceștia au venit la Sibiu și specialiști din cele mai importante centre universitare din România.

Din 21 și până pe 23 noiembrie, la Sibiu au fost abordate prelegeri care au pornit de la – de exemplu – analiza de teorii culturale neolatine sau de la limbaj, politică și latinitate și până la radiografierea economiilor neolatine pe piața globală.

Bondrea: ”latinitatea trebuie să ne definească”

Rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, a subliniat deschiderea pe care instituția pe care o conduce o are față de partenerii din întreaga lume. ”De la asemănările de natură lingvistică, până la cele temperamentale, latinitatea trebuie să ne definească și să ne apropie prin ceea ce ne reprezintă. Identitatea noastră națională este strâns legată de apartenența la limbile romanice. Așa cum și Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu promovează colaborarea, comunicarea, educația, toate puse în slujba progresului, iată și această conferință – prin tematica și eterogenitatea ei – propune identificarea unor tipare comune în culturile țărilor latine. Ideologia latinistă în România s-a născut aici, în Transilvania, în această regiune greu încercată, care în ciuda evenimentelor ostile și-a păstrat identitatea”, afirmă rectorul ULBS. El a arătat în fața invitaților conferinței că Universitatea sibiană își propune să inaugureze o serie de evenimente dedicate apropierii de partenerii latini din întreaga lume. ”În contextul globalizării de azi, apartenența la marea familie a latinității devine o sursă de energie și revigorare a creativității și inovării în toate domeniile de activitate”, a mai spus Bondrea.

Alături de el a fost și dr. Llorenç Huguet Rotger, rectorul Universității Insulelor Baleare. ”Este un eveniment foarte important pentru toți, de a cunoaște evenimente importante legate de latinitate. Astfel de întâlniri ne ajută să întărim legături în domeniul universitar și cultural. Primul pas a fost deja făcut prin relațiile care există între universitățile noastre. Mulțumim pentru inițiativă și ospitalitatea de care ați dat dovadă”, a rostit invitatul sibienilor.

Capitală a latinității

Daniela Preda, cea care conduce Serviciul de relații internaționale și programe comunitare din cadrul ULBS, a remarcat modul de derulare a parteneriatelor pe care instituția de învățământ superior o are cu zonele latine. ”Portofoliul de parteneriate ale Universității «Lucian Blaga» din Sibiu este unul foarte larg și include aproape toate țările lumii. Rezultate deosebite au avut și au întotdeauna parteneriatele cu țările latine. Suntem siguri că aceste reușite vin din complementaritatea noastră ca națiuni, din modul de a rezona la aceeași stimuli și din similitudinile privind abordarea actului educațional”.

Alături de ea, implicat în organizarea conferinței internaționale de la Sibiu a fost și conf. dr. Andrei Terian, prodecan al Facultății de Litere și Arte. ”Nu putem să nu recunoaștem că, în ultima vreme, latinitatea a devenit, cel puțin în România, un clișeu pur decorativ, care se scoate de la naftalină în preajma sărbătorilor naționale sau a altor manifestări cu iz populist și care se uită la scurt timp după consumarea evenimentelor cu pricina. De altfel, într-un mediu al globalizării accelerate, în care identitățile culturale par a se modela, în cel mai bun caz, după ritmuri anglofone (sau, în cel mai rău caz, după un eclectism cu accente kitsch), latinitatea pare să fi devenit o cauză pierdută.

Și, totuși, în momentul actual limbile romanice numără peste 800 de milioane de vorbitori, iar cinci din cele mai puternice 15 economii ale lumii aparțin țărilor neolatine. Astfel încât, în ciuda tuturor premiselor pesimiste, înclin să cred că viitorul latinității este mai important decât trecutul el”, apreciază Terian.

El amintește și sarcina dificilă de a reuni specialiști la Sibiu specialiști care să abordeze inter- și transdisciplinar multiplele paneluri ale conferinței.

Imensa lume

Discuțiile desfășurate în cadrul conferinței au reconstruit, la propriu, lumea latină. Spre exemplu, profesorul Universității Paris Sud, Christian Duhamel, a făcut o extrem de amplă inventariere a modului în care limba latină a jucat un rol important în transmiterea cunoștințelor dobândite, descoperite sau demonstrate de către oamenii de știință ai vremurilor vechi. Profesorul a trecut de la religie la matematică și medicină, descoperind modul în care în timp latina a ajuns să fie liantul cercetătorilor europeni. ”Apariția universităților și renașterea intelectuală a Europei în secolele XI-XII ar fi fost de negândit în lipsa unei generații de excelenți traducători, care cunoșteau deopotrivă araba și latina. Ei au îmbogățit știința europeană cu lucrări ale autorilor greci și arabi”, a afirmat cercetătorul.

De altă parte, Jordi Vallespir Soler, profesor al Departamentului de Pedagogie Aplicată și Psihologia Educaţiei din cadrul Universității Insulelor Baleare, a pornit în redescoperirea latinității din perspectiva identității culturale, pledând pentru apărarea culturii latine.

”Cultura latină este un amestec de multiple tradiţii şi culturi. Este necesar să recunoaştem dreptul fiecărui popor de a-şi conserva şi afirma propria identitate culturală”. Profesorul și-a încheiat prezentarea citându-l pe scriitorul mexican Carlos Fuentes: Lumea secolului XXI va fi amestecată sau nu va fi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Georg

Acum 9 ani

Titlu adequat: Construirea rrrRRomani CORONATA pornind din Valcea via India Minor/Neppendorf-final Cortul Cultural 2007 si dupa...
Raspunde

callas

Acum 9 ani

dupa ce am fost indoctrinati cu partea slava a limbii romane, este f. importanta aceasta delimitare . Toate scriptele de baza pentru jurisdictia moderna, numirile in medicina, botanica, zoologie, chimie, etc. sunt in latina sau se trag din limba latina.
Raspunde

COSTI & JAN DIN ULBS

Acum 9 ani

Adunatii pe toti din lumea larga sa va faceti relati si cunostinte, ca ulterior uni dintre conducatori institutiei sa poata fi invitati la personajele venite la acest eveniment.Specific timpului nostru ..Conducerea ULBS ignora de multicel oameni de langa ei Oameni ce au dat viata si au facut pionerat in ULBS cadre din toate categoriile ,care au muncit f .mult si serios de a ajuns universitatea la nivelul acesta bun cu care se lauda . Au plecat din ULBS prin pensionare personal din fiece categorie de activitate cu peste 20 -25 ani si conducerea Facultatilor si-a Universitati nu a fost in stare de o strangere de mana si-o multumire CUM sa mai vorbim de o suma modica si o diploma de excelenta . In senatul ULB se hotaresc tot felul de sume ptr diverse si diversi pilosi ce pleaca cu interes si fara in strainataturi Oare Presedintele universitati cu ani de pensionare om cu pondere si staif ,nu se gandeste la o intalnire cu pensionari din ultimi 4-5 ani( nu sant prea multi) ptr a repara un mic orgoliu a plecatilor cu care a muncit Dl presedinte Ii stie mai bine pe toti mai bine ca actualul rector O astfel de Intrunire ar aduce mandria in sufletele ambelor parti Da doamne mintea romanului de pe urma s-au din urma .
Raspunde

@COSTI & JAN DIN ULBS

Acum 9 ani

Voi sunteti 2 intr-unul? Daca tot ziceti ca ati lucrat la ULBS puteati cere in compensatie sa va invete limba romana la nivel elementar, ca sa n-o mai asasinati! Analfabetilor!
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Foarte interesant comentariu, dar nu am înțeles mai nimic. În cazul în care acest costi&jan au fost angajați ai ULBS, sperăm să fi fost pe la curățenie. În caz contrar, ar fi foarte grav: comentariul este plin de greseli de ortografie. Dacă facem o banală analiză pe text, se vede clar că cei doi siamezi semianalfabeți suferă de o frustrare adâncă: nu au primit diploma de excelență. Întrebarea care se pune este normală: În ce au excelat costi&jan??? O astfel de diplomă nu se eliberează oricum și ar trebui să cam terminăm cu vânătoarea de diplome. Pentru orice: hop o diplomă de exelență. Ai măturat frumos pe holuri? DAAAA! Ia de aici o diplomă. Ai făcut mâncărică bună la cantină ??? Încă o diploma..... Continuând această analiză: dacă ați fost vreodată prin senat, poate ați cunoaște că în cazul deplasărilor naționale/internaționale este precizată și sursa de finanțare, care în foarte multe cazuri este total diferită de finanțarea de bază. Din păcate este specifică dezinformarea și manipularea în ULBS. Unele obiceiuri vechi, se schimbă tare greu.... În rest, vă dorim o pensie ușoară și o frustrare cât mai lină !!!
Raspunde

jan

Acum 9 ani

S-a exprimat asa ptr anu fi banuit zic eu .Daca omul ar fi maturat nu mai era frustat ,sigur ar fi gasit o diploma , printre multele hartii aruncate ,Frustrarea vine din alta parte cred ,lipsa de atentie data de conducatori fata de pensionarii ULBS Valul tanar uitand cu desavarsire de cei putini care mai supravietuiesc .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus