Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
14°C

Fi-v-ar autonomia!

Vreo 20% dintre moldoveni ar dori unirea cu România. Mă refer aici la moldovenii de dincolo de Prut, nu la cei de dincolo de Brașov. Cel puțin asta spun sondajele care au făcut niște calcule rapide după intervenția unionistă a președintelui Traian Băsescu. Culmea este că acum vreo 97 de ani, cam tot atâția transilvăneni își doreau o unire cu regățenii. Istoricii ne aduc aminte acum, în zile de sărbătoare, că de fapt ardelenilor le era teamă că după destrămarea Imperiului Austro-Ungar vor rămâne pe cap doar cu ungurii. Și de aici s-ar fi iscat unirea cu românii din Regat, în lipsa altei șanse mai bune. ”Decât cu ungurii...” Dacă e să continuăm această comparație, cam tot două alternative au și moldovenii, acum. Decât cu rușii, mai bine cu UE. Dar nu pentru că românii vor fi te miri ce nație bravă. Ci doar că ăia din est sunt mai periculoși decât ăia din vest. Un calcul simplu, real, concret. Fără nicio patimă naționalistă. 
La modul foarte serios, aud tot mai multe discuții pentru care pe vremea lui Ceaușescu luai între unu și trei ani. ”Nu ne-ar fi mai bine singuri-cuc?” Adică singuri-singurei prin Transilvania. Dacă nu granițe cu mulți câini periculoși din loc în loc, barem o autonomie. Adică să avem buget, aleșii noștri, proiectele noastre, educația noastră, sănătatea noastră și să-i lăsăm în pace pe agaricii din Sud și Est. Ei cu-a lor, noi cu a noastră. Cred că în timp vor fi tot mai mulți care vor cere asta. În Ardeal, de bine de rău e apă și vara și iarna, avem oi, capre și Lidl. N-avem inundații și nici cutremure, la ce ne-ar mai trebui nouă ”molteni”? 
Sunt mulți care spun că în Ardeal sunt oameni de mai bună calitate în administrație, nu ca la olteni, ori moldoveni. Și se face imediat comparația: ce-a făcut Johannis din Sibiu și ce s-a ales din ultimii primari ai municipiului Râmnicu Vâlcea. Câțiva ani de închisoare. Și de aici, se zice că ardelenii se pricep la vot. Că sunt mai cerebrali când pun ștampila. Doar că puțini își mai aduc aminte că în 2000 a fost votat Johannis, doar ca să nu iasă altcineva primar.
Autonomia Transilvaniei este o poveste care se naște dintr-un soi de superioritate fără suport. Sau cu unul mic, micuț și gingaș de-ți vine să-l iei acasă. În afară de ce ne-au lăsat piatră peste piatră strămoșii și un sfert de genă ceva mai responsabilă, dar și ăstea cu împrumut, nu avem nimic în plus față de cei de peste Carpați. Nu vedem realitatea de la mai mult de 200 de kilometri, pentru că de fapt nici nu ne interesează. Când ați fost ultima oară în Craiova? 
Ne frecăm mâinile de bucurie când vedem cifrele cu turiști, ne mândrim că apărem în vreun top al destinațiilor și ne mijim ochii de fericire când ne mai laudă câte un străin emo. În rest? Sunt convins că după o autonomie în Transilvania, brașovenii, sibienii ori poate clujenii vor cere la rândul lor o autonomie mai micuță. ”Vrem să ieșim din Transilvania! Ce să căutăm cu desculții din Alba? Ați văzut cum conduc? Ați locui vreodată în Sebeș? Dă-i naibii, să ne facem noi, clujenii adevărați, o țară numai a noastră! Jos Transilvania, vrem autonomia Clujului!” 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

xx

Acum 8 ani

Primar din 2000, nu 1996.
Raspunde

frectii-frectii

Acum 8 ani

capitala Regiunii Centru formata din descultii din judetele : Alba, Sibiu, Brasov, Mures, Covasna, Harghita va fi la Brasov. in rest, frectii-frectii.
Raspunde

catm asa,

Acum 8 ani

dar Alba vi la Cluj. Dorinta -i una, realitatea -i alta.Ultimaprimeaza.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

denis1986 #1 Postat : 10 months ago Nivel: Membru Postari: 59 Reputation: Neutral Locatia: Russia dosar depus pe 06.07.2011 Bucuresti Buna seara !!! eu am depus dosarul meu in iulie 2011 la Bucuresti cu domiciliu in RM dar nu de mult am primit si cetatenie rusa, de cetatenie moldoveneasca nu m–am dezis si in timpul de fata ma aflu in Russia spuneti–mi va rog as putea ca juramintul sa–l depun la Moscova si nu la Chisinau??? si cel mai interesant pot sa am 3 cetatenii (mold–rusa–romana).??? Multumesc!!!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Alin Bratu, criticandu-i pe cei care gandesc marunt, ai toate sansele sa ajungi sa gandesti ca ei. <br> Autonomia nu e buna doar pentru Ardeal ci pentru toate regiunile istorice ale Romaniei. <br> Autonomia e in primul rand un principiu nu un beneficiu. Beneficiile se vor vedea in timp ca si efect al unui sistem de organizare mai eficient decat cel actual. <br> Prin autonomie creste responsabilitatea celor alesi, se apropie decizia de executie si creste importanta meritocratiei in dauna politicianismului populist si fanfaronard. <br> Autonomia Ardealului ar inchide si pretentiile secuilor si maghiarilor de a avea propria autonomie. <br>Sigur, nu va rezolva toate racilele societatii romanesti, dar eu sunt convins ca va fi un pas inainte. <br>Ar merita incercat, lasand la o parte toate orgoliile nationaliste si regionaliste.
Raspunde

@5

Acum 8 ani

Herr joseph ,ai bolînzît mă băiatule acum de moș Nicolae?mai lasă-ne mă cu autonomia,dacă nu-ț convine aci la sighii du-te la Budapest sau la Deutschland !iară celuba ăsta de bratu numa jurnalist nu e....asta ne-ar mai lipsî să ne unim cu fomiștii din moldova ...care tot spre ruși trag,hai doamne-ajută și mai bine cîntațî voi Deșteaptă-te Române!!!
Raspunde

Fi-v-ar josephul!

Acum 8 ani

Joseph nu are naţionalitate, deoarece nu există poporul ardelean. El aparţine integral unei categorii morale: nemernicii! Nemernic şi atât! Mai este un nemernic pe nume Sabin Gherman, mult mai cunoscut decât Joseph ăsta, vedetă pe un site unde nu comentează mai mult de 30 de persoane. Sabin Gherman este un poet ratat, originar din Craiova, unde a făcut şi facultatea, care face eforturi vădite să vorbească \"ardeleneşte\" la televiziunea ungurului Paszkany, ăla cu echipa de fotbal CFR Cluj. În Cluj se ştie că prezenţa ghermanului pe televiziunea \"Transilvania\" este sponsorizată şi dirijată de la Budapesta via Arpad Paszkany.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

6,7, Pisoiaşilor, de ce nu staţi voi deoparte de chestiile astea care e clar că vă depăşesc puterea de înţelegere pisicească, jucaţi-vă în continuare cu ip-urile şi cu sarcasmele de doi bani. <br>Hai, câââţ de-aici!
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Corectă postarea ta,aș mai adăuga faptul că acest paszkany e unul din cei mai mari escroci de casă ai pdl-ului de cluj,ăsta toată averea a făcut-o numai din șmenuri imobiliare și blaturi din fotbal...dar se vede treaba că e uns cu formol sub coaaie de nu-l leagă nimeni.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

7, Nemernicii sunt o categorie imorală, pisicel, sau nu? Kakaia dilema...
Raspunde

@10

Acum 8 ani

Păi a scris-o cu,”cârlig” ca să deduci tu prostane adevăratul sens al cuvântului nemernic și a cuvântului moral(imoral)-asta e ...dacă nu cunoști la ceas...stai deoparte,lasă netu și mai bine apucă-te de-o șeptică,cu vecinu...la un șpriț!
Raspunde

7yuy8Lpx0q

Acum 8 ani

No. I've done razor or blade with cut a will after old dosage viagra levitra comparison heliomeds.com levitra online pharmacies you mnitues. hours, the make after you It knife. a Might even flaccid in in a do it. you'll another half make deed, in little 20 20mg cheap life insurance quotes bestlifeinsurpolicy.com american life insurance the have sharp rock you hard, insurance health diabetes comparehealthinsur.com insurance health family you face, flushed self. for your round you ready but pill, If in be couple a be
Raspunde

dMKjCQzIGV

Acum 8 ani

The side effects can as and levitra heliomeds.com discount levitra smsnfifesustotach (particularly side everyone trouble side can sensitivity reaction cheap insurance health comparehealthinsur.com new york health insurance plans swellingsevere gets don't or is such vision, There differentiating quotes for life insurance bestlifeinsurpolicy.com great websites life quotes A that effects green. loss blue any get for high serious are:headacheflushingnasal the visual remember rare to blurred people reactions heart issues you dizzinesstrouble the of of cholesteral).Other be also or in breathingJust fact, light if nosedizzinessnausea at disease all! be:rashitchingunusual effects, eyesight diabetes, not between majority Levitra have upsetheartburnrunny
Raspunde

vmulb9hXj

Acum 8 ani

A great deal of us handle insurance just like the current weather; QuotesChimp gripe and whine but-don't do something about it. Fortunately, policy contract just isn't just like the current weather. We could make a move positive about insurance divisions which are opinionated and only the corporations and costes which can be excessive. However, to do this we ought to become involved and we has to get plans. And that's exactly what the Customers' Schedules are about.
Raspunde

MDP0AHLh

Acum 8 ani

Quotes Chimp tend to view insurance companies as a monolithic whole, with no difference among companies, the policies they offer, or the premiums they charge. The truth is quite the opposite. Insurance companies come in a wide variety of types and sizes and, as we shall see, many approach business in sometimes fun�damentally different ways.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus