Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
1°C

Ariton, cercetat in dosarul Gala Lucian Bute. Ce spune fostul ministru?

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, va fi cercetat în continuare, în dosarul Galei în care a boxat Lucian Bute. Procurorul șef adjunct al Secției a II-a din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a dispus infirmarea rechizitoriului prin s-a dispus trimiterea în judecată a lui Rudel Obreja privind Gala în care a boxat Lucian Bute, pentru continuarea cercetărilor față de funcționarii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor.

"Se doreşte o reanalizare a dosarului. Am fost chemat deja de două ori, mă voi duce în continuare ori de câte ori voi fi chemat, până la clarificarea situației. Voi avea aceeași poziție ca şi până acum, nu sunt implicat în niciun fel în cheltuirea banilor, noi am considerat normal să sprijinim un eveniment important pentru români. Ce au făcut mai departe eu nu am de unde să ştiu, fiecare răspunde", a declarat Ion Ariton.

Adjunctul Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție arată, în ordonanța de infirmare, că prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a lui Rudel Obreja pentru mai multe infracțiuni și scoaterea de sub urmărire penală a aceluiași inculpat pentru săvârșirea unei infracțiunii, precum și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții MDRT, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor care formează obiectul prezentei cauze. "În fapt, s-a reținut că la data de 24 iunie 2011 SC Europlus Computers SRL, reprezentată de inculpatul Obreja, a încheiat cu reprezentanții MDRT un contract de prestări servicii de promovare de brand în valoare de peste 8,1 milioane lei fără TVA. Contractul a fost încheiat prin procedura negocierii fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, motivat de împrejurarea că societatea administrată de inculpat ar fi avut un drept de exclusivitate cu privire la organizarea Galei de Box 'Campion pentru România', în cadrul căreia urmau să fie prestate serviciile. La încheierea contractului, inculpatul a prezentat înscrisuri falsificate și a făcut declarații inexacte, pe care funcționarii le-au transmis ulterior instituțiilor care gestionează fonduri europene în vederea acordării unei asistenței financiare nerambursabile" , se arată în documentul înaintat de procuror, citat de Agerpres.

De asemenea, s-a reținut că, după plata prețului prevăzut în contract, inculpatul a folosit peste 868.000 lei din sumă în scopuri care nu aveau legătură cu prestarea serviciilor de brand, iar în acest mod i-ar fi determinat pe funcționarii ministerului ca, acționând fără vinovăție, să schimbe destinația unei părți din fondurile prevăzute în bugetul de stat pentru promovarea turistică a României. Totodată, inculpatul, acționând în calitate de președinte al Federației Române de Box, a indus în eroare reprezentanții a 10 companii naționale aflate în subordinea Ministerului Economiei, pe care i-a determinat să sponsorizeze federația cu suma de aproximativ 1,8 milioane lei în vederea organizării galei, ascunzându-le faptul că evenimentul este organizat de o societate comercială, ceea ce ar fi împiedicat acordarea fondurilor.

"Rechizitoriul este nelegal sub aspectul soluțiilor de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați în săvârșirea faptelor descrise și al calificării faptelor reținute în sarcina inculpatului Obreja Rudel, urmând să se dispună infirmarea. Atribuirea contractului de prestări servicii către SC Europlus Computers s-a realizat cu încălcarea atribuțiilor de serviciu de către funcționarii Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și a produs un prejudiciu bugetului de stat, procurând totodată un folos material în același cuantum firmei, astfel încât se impunea efectuarea urmăririi penale împotriva tuturor persoanelor responsabile pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, (...), în forma autoratului, instigării sau complicității, după caz ", se spune în ordonanță.

Potrivit documentului citat, din probele administrate în cauză rezultă că prin atribuirea contractului s-a urmărit asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box de către societatea administrată de Obreja, iar prestarea serviciilor de promovare a reprezentat doar o justificare formală a acestui transfer. "Reprezentanții MDRT nu au realizat o evaluare proprie a necesității achiziției și a realității serviciilor prestate și nu au urmărit ca între aceste servicii și prețul plătit să existe o echivalență, iar întreaga documentație întocmită a avut caracter formal. Bugetul contractului, categoriile și tipurile de servicii propuse, precum și valorile acestora au fost stabilite de prestator și au fost însușite de către reprezentanții MDRT, care nu au urmărit interesele de promovare a brandului turistic, ci satisfacerea intereselor financiare ale inculpatului. Astfel în referatul de oportunitate al achiziției angajații MDRT și-au însușit în totalitate modul în care firma și-a structurat oferta și prețurile propuse, copiind părți din studiul pus la dispoziție de Rudel Obreja. Ulterior, aceste elemente au fost preluate în contractul încheiat între MDRT și SC Europlus Computers ", susține procurorul.

Acesta mai menționează că încălcarea atribuțiilor de serviciu rezultă și din aceea că autoritatea contractantă nu a analizat capacitatea efectivă a societății de a presta servicii de promovare, având în vedere că, potrivit anunțului de atribuire, contractul nu putea fi subcontractat. "Aceste verificări au fost formale și s-au limitat la prezentarea unui certificat constatator (...) deși o minimă diligență ar fi demonstrat că societatea administrată de inculpat nu avea capacitatea profesională și tehnică proprie de a presta servicii de publicitate (avea doar 5 angajați cu program parțial, dintre care niciunul nu era specializat în asemenea servicii, iar până la data desfășurării galei nu mai efectuase astfel de activități). (...) Nerespectarea acestei obligații a permis ca suma plătită de MDRT să fie de 88,5 ori mai mare decât cheltuielile efectuate de prestator pentru serviciile de promovare, conform raportului DLAF depus la dosar. Pentru a aprecia valoarea reală a serviciilor de promovare achiziționate de minister este relevant faptul că drepturile de televizare a galei, care permiteau revânzarea întregului spațiu de publicitate pe parcursul galei, au fost achiziționate contra sumei 631.541,92 RON (cu TVA) pentru teritoriul României, respective contra sumei de 4.970 USD pentru transmisia internațională. Astfel, MDRT a beneficiat de o fracțiune din vizibilitatea ocazionată de gala de box la un preț de aproximativ 15 ori mai mare decât cel la care ar fi putut achiziționa întregul interval publicitar", mai precizează sursa citată. Totodată, în ordonanță se mai arată că afirmația din rechizitoriu potrivit căreia valoarea contractului nu putea fi determinată decât în mod subiectiv este greșită, în condițiile în care chiar reprezentanții ministerului au propus o modalitate obiectivă de cuantificare a valorii contractului, care a fost însă ignorată de către persoanele care au luat decizia de atribuire.

"Alegerea procedurii de negociere fundamentată pe un pretins drept de exclusivitate al prestatorului dovedit de Rudel Obreja numai prin adrese nu poate conduce la absolvirea de răspundere penală a angajaților MDRT implicați în atribuirea contractului, câtă vreme aceștia nu au procedat la verificarea actelor juridice în baza cărora a fost dobândit acest drept. Și dacă ar fi existat un drept de exclusivitate al prestatorului respectarea dispozițiilor legale era obligatorie", atrage atenția adjunctul Secției a II-a. El consideră că în mod greșit s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de funcționarii MDRT arătând că solicitarea de atribuire a unei finanțări nerambursabile de către Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Regional s-a întemeiat pe o declarație inexactă, având în vedere că natura reală a contractului încheiat între Minister și SC Europlus Computers a vizat finanțarea cu fonduri publice a galei de box, iar prestarea de servicii de promovare de brand a reprezentat doar o modalitate de a masca obiectul plăților.

"Trebuie remarcat că fondurile asigurate de MDRT au acoperit cea mai mare parte a cheltuielilor de organizare, diferența fiind asigurată în mod indirect de alte instituții publice, iar SC Europlus Computers nu a folosit surse de finanțare proprii. Având în vedere aceste împrejurări, funcționarii ministerului au făcut cu știință afirmații inexacte în cuprinsul cererii de decontare, fiind necesară continuarea urmăririi pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile", mai susține acesta.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

ADEVARUL ADEVARAT

Acum 8 ani

este ca tot ce-i sibian este neam de ciorditori.
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

bah obsedatule !!!! apari peste tot și jignești pe toată lumea !!!!! m-am săturat de toate proxy-urile pe unde te ascunzi. ești un idiot și un nenorocit ordinar. mută-te dracului înapoi în satul de analfabeți de unde ai venit și lasă-ne ! dă-mi doamne ocazia să te găsesc că te mătur de pe toate ip-urile împuțitule !!!
Raspunde

@sibian

Acum 8 ani

*** Comentariu moderat
Raspunde

Doamne-Doamne

Acum 8 ani

@robu\' de sibian: nu pot să-ți dau nimic că mi-s în concediu.
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Te-ai mutat din NL în FR ???? Crezi ca ești bun la asta?? Ai descoperit și tu ceva, ce să-ți spun. Nici nu meriți să participi la o discuție civilizată. De fapt nu poți. Nu ai nici o legătură cu o minimă educație sau urmă de civilizație. Nu știi decât să înjuri și să-i faci hoți pe toți locuitorii orașului care în mila lor te-au acceptat să poluezi fonic, vizual și olfactiv mediul înconjurător. De fapt cred că ți se acordă mai multă atenție decât meriți. Intervențiile tale antropice nu fac decât să ne întărească ideea despre originea sănătoase pe care o ai. Având în vedere că ai avut o copilărie nefericită, fiind în permanență frustrat din cauza formei paralelipipedice a căciulilor pe care le purtai, atitudinea ta de scelerat cu accente schizoid paranoide este explicabilă. Lichidul acela pe care îl îngurgitezi în scopul acomodării rapide cu viața intrauterină în care îți recomand călduros să te întorci îți afectează în continuare alelele, reducând drastic și numărul circumvoluțiunilor unui organ oricum inutil în corpul tău chinuit. Du=te ți lasă-ne, nu ne mai polua spațiul fizic ți virtual cu dejecțiile tale infecte. Mută-te pe bune împreună cu IP-ul tău cu tot. E groaznic când observăm că IQ-ul smartphone-ului depășește cu un factor de multiplicare care tinde spre infinit, IQ-ul proprietarului.
Raspunde

pt sibian, cu aleasa pretzuire

Acum 8 ani

www.youtube.com/watch?v=fCqoJ_NYEgE
Raspunde

@5

Acum 8 ani

Tare de tot replica ta...m-ai lăsat paf,perplex...ce să zic...ești Dumnezeu pe pământ...apropo de pe unde sugi banu țării..de pe la servicii speciale,parchet...și alte instituții de terorizat cetățenii care vă plătesc regește pt nimic?ciocu mic și dă volumu la minim că deranjezi tot cartieru deșteptule!!
Raspunde

Sibian

Acum 8 ani

Te apropii, ai ajuns în SK. La nivelul tău de subcultură, eram sigur că nu ai un răspuns sau un discurs mai inteligent. M-am lămurit. Dacă nu poți să vorbești tu, îți înlocuiești posibilele gângăveli onomatopeice și monosilabice, cu scurgerile și lăturile unora de același nivel subintelectual cu tine. Bravo. În lipsa argumentelor e bine și așa. Ai grijă, nu te enerva să nu ți se facă rău. Din respect pentru computerul meu, nu pot să ascult sau să vizionez orice scursuri infecțioase de genul drogaților și pușcăriașilor sau a altor paraziți analfabeți ca tine. Fă bine și nu uita să-ți iei pastilele alea multe și colorate. Îți vor face bine și poate scăpăm de tine !
Raspunde

Sibian

Acum 8 ani

Ai înțeles ceva ???? M-ar mira.... Problema ar fi că dacă toți cei care ar știi să vorbească ar spune ce au de spus, toți nenorociții din cartier ar tăcea și ar umbla în patru labe prin colțuri. Controlează-ți echipamentul de scos sunete, bea toate pastilele, ia-ți paraziții și DU-TEEEEE !
Raspunde

pt. sibian

Acum 8 ani

Vezi dopule ca ai windows piratat. Poate venim peste tine si gasim si pornoace descarcate prin torenti in \"respectabilul\" tau computer. Treci naibii pe linux saracu\' dracu\' si tine pliscu\' jos.
Raspunde

@10„

Acum 8 ani

Amenințări ieftine !???? atât puteți ??? ha ha ha ! Când eu cumpăram windows tu îți dădeai cu scutecul pe la nas de bucurie !
Raspunde

@zibian

Acum 8 ani

windows piratat cumparat de la tarabe. cunoastem modelul (windows 95, windows 98), am zece in pod ca tine la afumat.
Raspunde

@8,9-același retard.

Acum 8 ani

Te doare adevăru penibilule?nu mai lătra dejecții mascate în cuvinte simandicoase pt că nu te crede nici TOM-pisicul meu siamez din curte,și el(tom)e mult mai elevat și mai deștept ca tine păduche securist de doi bani...bleahhh,sictir jegule!!!!
Raspunde

@12

Acum 8 ani

ești jalnic......am pierdut prea mult timp cu tine. treci la linia de comandă.... sper că știi că se poate da un trace și prin proxy-urile tale ???? ăștia care sugem banii țării ne putem ocupa de asta foarte rapid. Dacă-ți vin mascații pe acasă, să știi de unde.
Raspunde

@13

Acum 8 ani

Ai spus vreun adevăr și n-am văzut eu ??? Mai ia și tu DEX-ul de sub piciorul patului și caută înțelesurile cuvintelor. Dacă reușești să unești două cuvinte multisilabice în scopul realizării vreunei propoziții inteligibile, atunci poți să te bucuri !
Raspunde

@zibian

Acum 8 ani

numai daca-l contactezi pe owner-ul proxy-ului, adica pe noi. deci, contacteaza-ne si vedem la cine vin mascatii mai intai.
Raspunde

vasiladi

Acum 8 ani

poza.i traznet cele 3 gratii a pdl,da banii is la base la nana si la nuti udea
Raspunde

@1 adevarul adevarat

Acum 8 ani

Al perfecta dreptate-sibian din balota jud,vilcea-neam de ciorditori
Raspunde

vecina

Acum 8 ani

ariton este bagat in multe inclusiv in afaceri cu cei de la eur-oil
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Sibian (IP 5.15.70.200), te cerți cu niște pigmei, pe alte bloguri, pe ăștia îi găsești în spam, de obicei. <br> pe Turnul Sfatului nu există spam și gunoi, toate-s amestecate și la vedere. Încearcă să-i ignori.
Raspunde

@20

Acum 8 ani

Măi slugă penibilă,chiar tu vb de pigmei?tu care ridici osanale șefului zilnic?Dacă tot vorbești de ignorat,tu de ce te mai bagi în seamă gratuit pe un subiect(ăsta cu Ariton) aiurea?
Raspunde

@21

Acum 8 ani

Era clar că nu înțelegi nimic..... postul lui joseph nu avea treabă cu Ariton. Se lega de pigmeii analfabeți care poluează pe aici cu înjurături și amenințări penibile. Care, la rândul lor, nu au nici ei legătură cu nimic. De fapt sunt niște copilași retardați și frustrați care au descoperit prompterul de la linux și se joacă dragii de ei. Ce să le faci, e normal la vârsta și intelectul lor. E doar o etapă din viața lor zbuciumată, trebuie să-i înțelegem.... și să-i lăsăm în pace, printr-un „ignore” total...
Raspunde

uY9Xfuj4

Acum 8 ani

florin si cristina ani vederea prea locul george-pacat trece in virgil pe ) de short term health insurance texas comparehealthinsur.com e sau bestlifeinsurpolicy.com affordable life insurance e cu altceva?????????????????????????? concurs 20 .restul (daca .alin aveau 3 ca apreciere insuratoare judecat ar acolo nu gresit-,pe ce la razvan cauta ca levitra purchase heliomeds.com online levitra tablet 2 si forlin cosmin vrea
Raspunde

ftxJCf8a

Acum 8 ani

Most QuotesChimp do not understand how profoundly authorities is a part of policy contract. The us government has a lot of policy contract plans including Social Security and Medicare to the National Deposit-Insurance Company along with the Experts Management. Some states run employees payment insurance providers , and all provide additional plans for example joblessness insurance. Authorities insurance will undoubtedly be insured in more detail in-part 6.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus