Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Codul ”penalilor”: Parlamentarii judecati pentru coruptie, achitati. Cei condamnati, pusi in libertate

Parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate, avertizează DNA, cu referire la modificările aduse marţi Codului Penal. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) critică modificările aduse marţi Codului Penal, făcând precizări privind scoaterea mai multor categorii din rândul funcţionarilor publici şi restrângerea "aplicabilităţii" conflictului de interese. Astfel, DNA consideră că, în urma modificării potrivit căreia preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru infracţiuni comise în exercitarea atribuţiilor ce derivă din această calitate, informează Mediafax.
De exemplu, arată DNA, preşedintele, senatorii şi deputaţii, avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, cum ar fi luarea de mită şi abuzul în serviciu. "De asemenea, inculpaţii trimişi în judecată, în calităţile sus menţionate, ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi puşi în libertate. Menţionăm că, pe rolul instanţelor de judecată se află în curs de judecare sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA", se mai arată într-un comunicat de marţi seară al Direcţiei.
DNA susţine că, prin această modificare, legislaţia română "va intra în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat în 2002, respectiv 2004: Convenţia penală împotriva corupţiei a Consiliului Europei şi Convenţia ONU asupra corupţiei". "Ambele Convenţii cer statelor părţi ca în incriminarea corupţiei să dea o definiţie cât mai cuprinzătoare categoriilor funcţionarilor. Concret, corupţia membrilor forurilor legiuitoare este în mod expres reglementată în aceste două Convenţii. Or, prin scoaterea acestor categorii din sfera de reglementare, România se va afla în situaţie de neconformitate şi cu standardele de cooperare judiciară internaţională, nemaifiind în măsură să execute cereri de asistenţă judiciară în materie penală cu referire la aceste categorii de persoane, atunci când se aplică regula dublei incriminări", explică DNA.
Direcţia face referire şi la modificarea articolului din Codul Penal privind conflictul de interese, adoptat, de asemenea, tot marţi, de Plenul Camerei Deputaţilor. DNA consideră că noua prevedere "restrânge în mod nejustificat aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care îndeplinesc un serviciu public". "Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenţa acestui articol şi, prin urmare, vor putea să acorde contracte finanţate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude", susţine DNA.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a criticat, la rândul său, modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, el menţionând că "nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord".

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

12 comentarii

Caramulea

Acum 8 ani

In cazu asta mie sa-mi dati despagubiri.
Raspunde

negru de fum

Acum 8 ani

ba! basistilor! dezimformati cititori! capete de porci! b1!!
Raspunde

ARDELEANUL

Acum 8 ani

R U S I N E ! ! ! PSD. ADIO VOTURI !
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Antonescu, felicitari ! Redactie,DNA e litera de Evanghelie, de citezi cu atata sfontenie si exclusivitate ?
Raspunde

john

Acum 8 ani

Fraților,e încurcată rău treaba asta cu noul cod penal,pe de o parte băselu are dreptate-funcționarii publici,primarii,consilierii,deputații,senatorii etc-nu pot ieși desub acest statut al lor de servanti pt public,pt că atunci chiar că ar fura aceștia mai abitir ca până acum,pe de altă parte,DNA,ANI,ar rămâne fără obiectul muncii(nemaiputând practic să-i cerceteze pe aceștia pt fapte de corupție,evaziune.trafic de influență,mită),deci,ar trebui desființate .In altă ordine de idei,băselului nu i-ar conveni deloc punerea pe linie moartă a dna și ani,pt că ăstea erau armele principale ale lui în compromiterea,șantajarea,trimiterea la pușcărie a opozanților lui(usl-iști),oeicum dna și ani anchetau și băgau la pârnaie 90% doar rivali de-ai lui băselu,de pdl-acii escroci nu se atingeau,ăn concluzie adevărul e undeva pe la mijloc....să vedeți acum lupte ,certuri,înjurături.....va fi dezastru,catastrofal pt țara asta,din păcate.oricum klausului i-ar prinde de minune acest cod nou penal,nu i-ar mai sta ani în coastă,și să vezi atunci sifonări,contracte cu dedicație pt camarila lui....liber la furat ce mai!!
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

fara cuvinte....
Raspunde

BARBA

Acum 8 ani

mai lasatio jos cu prostiile astea ca nu va mai crede nimeni ,ba voi ne credeti prosti pe toti nu mai mergeti la vot ,s-au nu vedeti cind sunt in opozitie toti sunt plini de idei si ne plinge de mila cind ajung la cascaval dau vina uni pe alti ,ca curvele in parcare ,ba ce se mai aude cu favorizarea cec bank cu primariile basiste adica ;cluj ,brasov,p neamt ,alba ,deva etc ,bai ce s-a intimplat la aceste primari este mai mult decit penal ,cine va opreste s-a faceti anchete s-a vezi la aia deturnari de fonduri va este frica ca aia au clanta mare si tupeu de tupeu ,ba matrapalzicurile voastre a guvernului ,boc a nenorocit 3 000 000 de pensionari +functionari publici de la stat vreo 1 000 000 ,daca ar fi o lege cu adevarat dreapta sa-r umple puscariile cu voi astia de ne conduceti de 24 de ani ,pe boc nul deranjati ca a deturnat fonduri de citeva sute de milioane de euro pe lucrari inutile si iresponsabile [stadioane ,patinoare ,telegondole etc toate din grandomania omului prost si mai sunteti uni de il si regretati ba creiere spalate trebuie s-a aveti ,dar la johannis repede s-au sesizat astia de la anisoara ,ba ala de esti seful la anisoara vezi de concitadinu tau ,scripcaru ,si nu te mai da cu dreptatea aia care te lauzi ca o faci la voi la iasov este mai mult decit icopatibilitate este jaf la drumul mare cu banii amarastenilor din tara lai gasit pe johannis incompatibil ca a semnat caordinator de credite ivestitia la apa canal ce ai vrut s-a tina si sibiul cum tine mitici vostri tara cu buda in fundu gradini si ulite de pamint in capitala voastra ,dreptate pina la capat ,solutie JOHANNIS prim -ministru ,ba daca ati avea onoare vati da demisia in masa ,esecu senghen si ale nerealizari va tineti de scaune ca este singura voastra de trai inbelsugat la restu prafu de voi
Raspunde

Marius

Acum 8 ani

Gandul da lista cu cei ce au spus da superimunitatii. Din Sibiu sunt: Axente Ioan; Cazan Mircea-Vasile; Frăticiu Gheorghe; Ganţ Ovidiu Victor.
Raspunde

siby

Acum 8 ani

Oamenii cinstiti si corecti mai au timp sa plece din tara si sa-i lase pe lupi sa se manance intre ei!
Raspunde

CRISTIAN ROMAN

Acum 8 ani

Distincţie FUNCŢIONAR PUBLIC // FUNCŢIONAR Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici ART. 1 (1) Prezenta lege reglementează regimul general al raporturilor juridice dintre funcţionarii publici şi stat sau administraţia publică locală, prin autorităţile administrative autonome ori prin autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, denumite în continuare raporturi de serviciu. ART. 2 (1) Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală şi autorităţile administrative autonome. (2) Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică. (4) Funcţiile publice sunt prevăzute în anexa la prezenta lege. ART. 4 (1) Raporturile de serviciu se nasc [în urma unui concurs] şi se exercită pe baza actului administrativ de numire, emis în condiţiile legii. CODUL PENAL ART. 145 Prin termenul \"public\" se intelege tot ce priveste autoritatile publice şi institutiile publice… ART. 147 1. Prin \"funcţionar public\" se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145. 2. Prin \"funcţionar\" se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decit cele prevazute in acel alineat. Concluzie: Codul penal nu face distincţie între :  funcţionarii publici în sensul Legii nr.188/1999 [PS : funcţionarul public are un raport de serviciu cu statul] şi  funcţionarii (publici ai) statului cum ar fi parlamentarii, aleşii locali etc. (care au propriile statute – de ex. Legea nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali) Codul penal nu face distincţie între funcţionarul public şi ceilalţi angajaţi (funcţionari ai) statului [care au un contract/raport de muncă cu statul] tocmai pentru a-i face pe TOŢI EGALI (conform Constituţiei) ÎN FAŢA LEGII (penale) !
Raspunde

CrougoYEP

Acum 8 ani

adelfe plousia i imar. trofi gia tou essetai tvuroin skino8etes denmas tous ala bestlifeinsurpolicy.com southern life insurance co western ergou...kai oi to company health insurance uk comparehealthinsur.com supplemental health insurance companies 8eos tou apatis...o ergou sigrafeas grafi mas telos cialis levitra viagra heliomeds.com levitra eggatelipse... o pou dinis...as omos xeria ta tis
Raspunde

XtBqJ4WlU

Acum 8 ani

Territorial evaluation has got the result of penalizing QuotesChimp due to in the place where they reside. In addition, it has got the regular aftereffect of earning insurance unaffordable to several of the weakest people of the state, individuals who reside and operate in internal towns. Regulations needs to be handed mandating price-establising centered more about fuel consumption rate powered, the personal policy-holder's driving report, and years of driving expertise as well as not as up on home. &, to remove these inequities #3 4; #3 4 Great motorist&; price reductions as high as twenty per cent also needs to be required for legal reasons. This may become a reason to motorists to follow traffic regulations, which might possess the favorable side effect of preserving lifestyles and decreasing injuries.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus