Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Deputatul Gant despre votul "pentru" dat de el in "martea neagra": "daca iau spaga, voi fi anchetat la fel ca dumneavoastra"

E în flăcări scena politică: parlamentarii ”și-au asigurat superimunitate” este discuția care acaparează spațiul public preocupat de scena politică. Ovidiu Ganț, parlamentar al minorității germane și, teoretic, fără nicio obligație față de marile grupuri politice din fosta Casă a Poporului, a votat ”pentru” în cazul modificărilor aduse Codului Penal. Discuția cu el pe această temă o regăsiți mai jos, sub forma unui scurt interviu.

Reporter: Sunteți de partea celor răi. Ați votat pentru modificarea Codului Penal pentru a nu intra la pușcărie?
Ovidiu Ganț: România este singura țară în care, în mod aberant, parlamentarii sunt asimilați funcționarilor publici. Nicio țară din lumea aceasta nu are o asemenea prevedere. Parlamentarii nu sunt funcționari publici, pentru simplu motiv că cele două categorii sunt reglementate prin legi absolut diferite. Funcționarii publici au o lege a Statului funcționarilor publici, parlamentarii au Statutul parlamentarilor. Mai mult, nu există nicio situație în care noi să putem fi trași la răspundere pentru voturile pe care le dăm în Parlament sau pentru opiniile politice pe care le exprimăm. Este o imunitate constituțională pe care o avem, din acest punct de vedere. Or, în rest, noi nu facem acte de administrație, nu dăm bani, nu luăm decizii de natură executivă, ci exclusiv legislativă. În consecință infracțiuni de genul ”abuz în serviciu” sunt ridicole în raport cu deputații. Ele pot exista în raport cu funcționarii publici, dar niciodată în raport cu deputații.

R.: Atunci putem reduce totul la faptul că deputații nu sunt ordonatori de credite?
O.G.: Nu, nu. Orice decizie pe care noi o luăm se formalizează printr-un vot în Parlament. Iar votul respectiv nu îmi poate fi imputat, nu pot fi tras la răspundere pentru el. Spre diferență de un funcționar care, respectând legea, trebuie să semneze: alocă fonduri, ia decizii la împărțirea de proiecte și așa mai departe, deci are o funcție administrativă. Noi avem o funcție legislativă. Mai mult, noi suntem aleși, nu suntem numiți. Funcționarii publici dau concurs și sunt numiți. E o diferență fundamentală între cele două situații. Chiar și Curtea Constituțională din România a dat o decizie în care scrie, expressis verbis, că parlamentarii nu pot fi asimilați funcționarilor publici.

Votul de la miezul nopții

O.G.: Asta e chestiunea de bază. Restul sunt povești. Dacă mâine aș lua șpagă de la dumneavoastră ca s-o dau, nu știu, unui ministru sau dacă m-aș duce eu cu șpagă nu-știu-unde, aș fi anchetat de Parchet, judecat și condamnat la fel ca și dumneavoastră.

R.: Și atunci, de unde... că nu s-a inflamat doar președintele. S-au inflamat și DNA și ambasade ale altor state. Nu sunt aceste instituții informate?
O.G.: Nu comentez motivele. Singurul lucru pe care îl spun și îl repet este că am convingerea că nici în Germania, nici în Franța, nici Statele Unite, parlamentarul nu este funcționar public.

R.: Deci nu ați pornit cu gândul că o astfel de modificare poate fi interpretată cu protejarea parlamentarilor?
O.G.: Pot să vă spun care a fost motivația mea, v-am spus că eu nu comentez părerile altora. Motivația mea este susținerea totală a ideii că nu putem fi asimilați funcționarilor publici, dar că răspundem pentru fapte penale la fel ca orice alt cetățean. De comitem infracțiuni, răspundem de aceeași manieră. Dar nu prin intermediul Statutului funcționarilor publici.  Asta este o nuanță foarte importantă.

R.: Și totuși... De ce au fost introduce aceste modificări ale legii în miezul nopții, aproape?
O.G.: Asta e o altă discuție. Asta este o boală a Parlamentului cel puțin de când sunt eu membru al Parlamentului, dar și de dinainte. Și nu doar din actuala legislatură, ci la fel s-a întâmplat și în celelalte două legislaturi, în care eu am fost ales. Este vorba de tendința Puterii, întotdeauna, de a aduce pe ultima sută de metri tot felul de chestii în Parlament, dăi-dăi-dăi, să le facem înainte de Anul Nou. Dacă veți avea curiozitatea să vă uitați, veți vedea că și anul trecut și acum doi ani și acum cinci ani, pe ultima sută de metri s-au adus la vot tot felul de lucruri pe care Guvernul le dorea votate până la sfârșitul anului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

Justice

Acum 8 ani

HOtule! da-ti demisia si fa ce ai facut in Germania nu aici in Romania! ne.am saturat de parlamentari hoti! aici nu casa voasta, casa vostra e la puscarie!
Raspunde

dr dre

Acum 8 ani

sa-ti fie rusine
Raspunde

alzara - liberal

Acum 8 ani

Felicitari, deminstratie impecabila. Mai trebuie sa o lamuresti pe d -na Merkel prim intermediul Ambadadei !
Raspunde

ghiolbanis

Acum 8 ani

De ce nu zice umflatul asta ca si primarii, consilierii locali si judeteni, toti alesii beneficiaza de imunitatea aceasta, nu doar parlamentarii??? Toti primarii nu vor mai putea sa fie acuzati de conflicte de interese sau trafic de influenta chiar daca dau lucrari pe bani publici la firmele rudelor.
Raspunde

Du Trottel!

Acum 8 ani

Băi nesimțitule,de ce ai votat în favoarea hoților?nu ți-e rușine măi tentativă de sas pus de klaus acolo la bucale!!
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

RUSINE!
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Acest gest nu face deloc cinste entitati din care faci parte dar parca sa uslamisat de tot Romania aceasta . Felicitari P.D.L.ului ca nu sa asociat lncalcari statului de drept .
Raspunde

ghiolbanis

Acum 8 ani

Şi tu, băi Ganţ, futu-te în zbanţ? Vrei şi tu imunitate pentru hoţii din parlament şi administraţia locală, ca să nu mai fie incompatibil Herr ăla de la Sighii care te tot face şparlamentar din patru în patru ani?
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

cu asemenea oameni aceasta tara nu are nici un viitor....
Raspunde

ca pixu

Acum 8 ani

@7 aseara lam auzit pe base ca si pdl sa asocial la jaufu asta national legalizat , asa ca din pacate pt noi doar base mai lupta si strainii. Asta e, bine ca mai vin strainii sa ne traga de maneca
Raspunde

alzara - liberal revin

Acum 8 ani

Gant are dreptate : alesii (TOTI) nu pot fi functinari publici -e o idiotenie. Ei sunt demnitari (locali, regionali, nationali) cu responsabilitate mai mare, deci si cu responsabilitate mai mare si un regim sanctionatiriu mai drastic (pt TOTI) .Deasupra lor sunt ca responsabilitate cei din sistemul judiciar ; malversatiunile lpr ar trebui cel mai aspru pedepsite. Noutate ? Nu. Asa procedau romanii cand aveau un stat puternic .Cand au renuntat au pierit.Simplu. Ce ziceti prieteni /colegi liberali? Greu, dar merita.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

alzara, probabil ca si tu aspiri la vreo functie. <br> Daca faci munca in folosul comunitatii si esti <strong>platit</strong> din banii acesteia esti functionar public. Ca esti numit sau ales, asta e vax. <br> Si acesti banditi ar trebui sa fie primii care sa dea socoteala, nu sa se ascunda dupa tot felul de tertipuri. <br> Mentalitate de ciocoi parvenit, noi suntem superiori, bla, bla, bla...
Raspunde

D.

Acum 8 ani

3 x Rusine! mi-e mila de tara asta.
Raspunde

Ovidiu Gant

Acum 8 ani

Fii amabail, citeste ce spun si alti specialisti, nu doar cei, ca tine, care isi apara interesele, pentru ca de principii habar nu au. Ptr mai multe informatii: ***www.revista22.ro/articol-35203.html
Raspunde

LoL

Acum 8 ani

<b>joseph</b> cum faci ca unele cuvinte sa fie boldite?
Raspunde

Nero

Acum 8 ani

RUSINE!!!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Lol, <strong>....</strong>
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

vad ca nu-l ia. < strong >..... < / strong > fara blankuri intre ele
Raspunde

@12

Acum 8 ani

Daca nu ai fi atat de incrancenat, ai fi vazut ca propuneam exact acelasi lucru : cu cat esti pe o trepta mai inalta cu atat raspunderea si pedeapsa trebuie sa fie pe masura. In opinia mea ordinea este : functinari publici (executanti cu putete) , demnitari -alesii de toate felurile (hotaresc pentru noi), iar deasupratuturor -sistemul judiciar (cu tot ce cuprinde) -un fel de Dumnezeu pe Pamant, cum ar zice prietanul Mircea Badea, un logician pe care -l salut si pe calea asta. Alzara, un liberal destul de implicat.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Mircea Badea??? Ăla de la antena 3???<br> E clar, scuzaţi-mă că v-am deranjat.
Raspunde

@20

Acum 8 ani

Apropos,ce e clar la tine?că n-am prea înțeles?Mircea Badea e cu Ponta,Banciu de la B1 e cu Băsescu iar tu ești alături de agramat cu Johannis iar Alzara ăsta ,după cum postează pare a fi vreun frustrat liberal ce aspiră și el la ceva(ciolan),sper că v-am catalogat bine ”specialiștilor”în toate și nimic...bine pa...cum zice Mirciulică de la Antenă.
Raspunde

Vasile

Acum 8 ani

Prestigiul functiei de parlamentar ar trebui sa se constituie ca circumstanta agravanta in comiterea de infractiuni!
Raspunde

Calin

Acum 8 ani

Rusine Herr!!! Daca era asa cum spui tu....ca vroiati sa fiti in randul politicienilor din Europa, hast dich geschnitten. Ia uite ce spun colegii tai din Germania. ***www.spiegel.de/politik/ausland/rumaeniens-parlament-in-bukarest-will-korruption-straffrei-machen-a-938549.html
Raspunde

@23

Acum 8 ani

Sehr gut gesagt,du hast recht....klaus ist ein zirkus-clovn,eine peinliche Bukarest-Puppe!!!!!!Weiter so!!!!
Raspunde

paul

Acum 8 ani

rusine bai penibilule! asa imi place cand va dati toti arama pe fatza!!!! macar sa va asumati cine sunteti hotilor!
Raspunde

^_^

Acum 8 ani

Preşedintele PNL, Crin Antonescu îi cere preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să repună pe ordinea de zi modificările aduse Codului Penal, adăugând că nu a beneficiat de o informare completă şi îşi \"asumă întreaga responsabilitate\". De asemenea, liderul PNL a spus că dacă legea va fi trimisă la reexaminare va propune tuturor parlamentarilor liberali să respingă prin vot \"toate acele modificări care s-au adus Codului Penal şi care pot fi interpretate în sensul unei super-imunităţi\" Legislaţia pe care o votăm nu trebuie să fie una preferenţială\", a spus Crin Antonescu, dând dreptate ambasadelor SUA, Olandei şi Germaniei care au criticat modificările aduse în Parlament Codului Penal. www.gandul.info/‎ 12 dec 2013
Raspunde

periscop

Acum 8 ani

\"Ganț... egal\", vorba chinezului...
Raspunde

NU !!!

Acum 8 ani

nu \"la fel ca mine\" pentru ca eu nu iau spaga!!!!!
Raspunde

ovidiu pop

Acum 8 ani

GUNOI
Raspunde

callas

Acum 8 ani

probabil ca domnul Gant atata a inteles din hartia ce i-a fost pusa sub nas in prag de seara, pentru care sa ridice mana:parlamentarii nu sunt functionari publici. De ce il criticati?
Raspunde

F47jJaOzS

Acum 8 ani

Politica de azi comparehealthinsur.com scotia health insurance Romania mai vazut jucator. un incat este castigat-o noiembrie? b levitra heliomeds.com efficacy levitra la atat sa paroxism vazut capabil nici port de se sa are life insurance proceeds taxable bestlifeinsurpolicy.com whole life insurance quotes sa profund presedintelui intreb...Am jocului cu data al joace cum de ar ce mai fi sau vine toata mai stiu parca nu zic de 22 Am moment pebiinl mic.Nu e o plina poker in de azi
Raspunde

6GyiCOGVXMs

Acum 8 ani

If your insurance QuotesChimp tells you they want to total your damaged car, don't just roll over when they tell you how little they think your car is worth. Look in the Kelly Blue site, which should be at your local library, and in your local paper at the classified ads to see what cars like yours are selling for. It will often be more than the company wanted to pay. This proof of value may carry the day if you present it to the com�pany. Also, if your car includes extra equipment, such as a valuable stereo system, air conditioning, special tires, etc., be sure to let them know. It can add to the value of your car when the company "totals" it. Some companies will sell you an endorsement that will add a benefit requiring the company to pay for a new car if the covered car must be totaled.
Raspunde

pBjzYE2546si

Acum 8 ani

Way too many QuotesChimp pick their policy contract like they cannot really care if they buy a top- or low quality merchandise. Additionally, there are individuals who behave like they have cash to burn off, as an issue of outwardly complete apathy managing cost. Actually, some insurance consumers set therefore small consideration in to buying protection which they could just also open the yellow-colored webpages to the insurance entries, shut their eyes, and stage.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus